Šta je novo?

Benchmark Test: PlayStation Portable test...

• Začetnik teme Začetnik teme byMaX
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

byMaX

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
10.01.2001
Poena
1,019
"Praktično samo nekoliko dana nakon evropske premijere, dobili smo šansu da i sami isprobamo igračku konzolu oko koje se u poslednjih par meseci među pasioniranim igračima diglo dosta prašine. Sa nešto manje od šest meseci zakašnjenja od početka prodaje u Japanu Sony PlayStation Portable je zvanično stigao i u Evropu."

Konačno i kod nas...
PlayStation Portable ...test iz "pera" iskusnog kolege Baneta Bubanje.

Specijalno za Drajvera i ekipu... 😉

sony_psp_s.jpg

E da si ziv i zdrav,otkad sam probao PSP 🙂

Mrzi me da chitam ceo test, ali vidim neke greshke.

- Procesor je downclock-ovan na 222Mhz zbog smanjene potroshnje i zakljuchan u firmwareu, a na 333 ce raditi posle nove godine kada uz PSP budu ishle baterije veceg kapaciteta.

- Official GPS, tastatura i ostali dodaci josh uvek ne postoje, a nece ni biti preskupi kada se pojave.

- Ne znam kakve to shake ima Branislav, ali PSP savrsheno lezi u ruci.

- Pronalazenje softvera za pakovanje u divx je posao od 5 min, ne znam zashto ono plashenje...

- Glavne memorije ima 8 Mb, ne postoji vishe verzija.

Jedinu zamerku koju imam za PSP su loshe slushalice, sve ostalo je daleko ispred vremena...

Poslednja izmena:
Ladno sam se istripovao za 8MB, na gamespotu pishe 8MB, i to mi bilo neshto malo 🙂

des bre kraken 🙂

De si driver, ne videsmo se od emuglx-a😀

Cim stigne GTA LS javljaj da isprobavam loader 🙂

Ne znam za vas ostale, ali mislim da je ovaj test jedan jedini koji (možda) ne zaslužuje da bude postavljen. Barem ne u ovom obliku. Probaću da obrazložim ovo, ali molim sve da se ne shvati krivo.

Kao prvo, 90% testa je potrošeno na priču koja se može prepisati sa SONY-jevih sajtova i ne daje apsolutno nikakve usporedbe sa bilo kojom drugom igračkom konzolom (što je MOŽDA i najvažnije). Dosta ljudi je vjerovatno imalo dodira sa ovom ili onom prenosnom konzolom, počev od najobičnijeg GameBoy-a pa na dalje. Ipak, iako mi možda nismo tržište za ovakve "novotarije" (ipak je 300 eura za ovo dosta novca ovdje gdje jesmo), mislim da bilo kakvo poređenje ne bi smjelo da izostane. Ja, lično, nisam se zanimao ni sa jednom ovakvom spravicom, ali me PSP neodoljivo privlači. Prvenstveno da razdvojim zabavu od posla na kompjuteru.

Dalje, kao što Driver kaže, kakve to šake ima Branislav Bubanja? Ni na jednom mjestu gdje sam mogao naći bilo kakav komentar vezan za PSP nisam pročitao ništa negativno vezano za ergonomiju. Ako mu smeta ergonomija PSP-a kakav li mu je komentar na joypad-ove koji dolaze uz regularne PS-e?

Mislim da je čitav "test" nedovršen proizvod, zato što nedostaje one prave priče vezane za ponašanje uređaja u praksi. Čitava "Iskustva iz prakse..." se svode na DVIJE (2) prosto proširene rečenice:

Branislav Bubanja je napisao(la):
Nakon više od nedelju dana detaljnog testiranja (čitaj besomučnog igranja), stekli smo neke opšte utiske o ovoj konzoli. PSP je izuzetno moćna i zarazna stvarčica koja će vas, ukoliko nabavite neku interesantnu igru, danima držati prikovane uz nju, bez obzira na sve probleme vezane za ergonomiju.
I sad će neko da mi kaže da je ovo TEST uređaja? Ne bih se složio.

Zašto neko ne postavi par pitanja kao npr. šta je sa ponašanjem tokom igranja? Da li dolazi do nekih problema ili uređaj ima nekih svojih bubica koje se povremeno ispoljavaju? Jeste da je prenosna konzola u pitanju, ali nije nemoguće da se desi da dođe do nekog zaglavljivanja ili restartovanja zbog "uticaja viših sila"?

Možda malo karikiram (sa višim silama), ali ako 99% testa je opis pakovanja uz par slika sa konzole u toku igranja (koje su skinute sa SONY-jevih sajtova) i na kojima se može vidjeti velika razlika u kvalitetu prikaza - što očigledno nije problem do hardvera već do naslova i onoga ko je pravio igricu (možda se najbolje vidi upoređivanjem one formule i ostalih igara) - onda ovo nije test uređaja, jer je rad uređaja opisan kao što sam gore rekao sa dvije prosto proširene rečenice.

Možda sam ja malo previše kritički nastrojen što se ovog testa tiče, ali mislim da je podbacio po pitanju kvaliteta testova koji se nalaze na Bench-u i da bez ozbiljnije revizije ne bi trebao da stoji među testovima. Nije mi namjera da bilo koga vrijeđam, samo sam iznio svoje mišljenje. Ipak, mislim da sam u pravu pošto se za cijenu PSP-a može kupiti nf4 ploča i Athlon64 procesor (3000-3200+), tako da bi ozbiljno trebalo razmisliti o nabavci ovoga, a ovaj "test" nikoga ne može privući na tu stranu, jer mu jednostavno fali iskustvo iz prakse koje ovdje zapravo najviše i nedostaje.

Eto, što bi mnogi na forumu rekl: Just my 2 cents.

Pozdrav.

posle testa iPODa NANO koji je najsveziji test koji sam prochitao, ovaj test deluje krajnje loshe i amaterski. Pri tome, ne ochekujem od bencha da kolima gazi PSP i slichno, nego mnogo drugaciji pristup testu uredjaja => opis koji se nece svoditi iskljuchivo na izgled uredjaja!

jox je napisao(la):
posle testa iPODa NANO koji je najsveziji test koji sam prochitao, ovaj test deluje krajnje loshe i amaterski.
E svaka ti cast za link!
To se zove test.

hehe.... i mene je odushevio!
Kad Bubanja ovako radi PSP test... zanima kako ce tek neku malo brzu voznju (GPU, CPU) da polozi? 😀

Poslednja izmena:
Jadan ipod nano...

Castore, evo da ti odgovorim na neka pitanja posto arcim psp nekih nedelju dana-
Uredjaj radi besprekorno u igrama tako da mi se ni jednom nije desio neki problem sa softverom. Jedino je fifa soccer neoprimalizovana tako da ucitavanja traju dosta a pride i igra zna da trzne usled oranja po umd-u. sa druge strane igre kao sto su nfs ili tony hawk rade perfektno ali zato su one i dobile visoke ocene.

Shto se tiche poredjenja, ne znam sa chime bi se uporedio, jer sledeci (hardverski) najjachi handheld uredjaj je Gizmo koji deluje kao da su ga kinezi konstruisali, najverovatnije ce propasti pre nego shto se i pojavio, a jedini po prodaji konkurent PSPu je Nintendo DS koji ima hardver ozbiljnog telefona (a bogami i velichinu ekrana 🙂), i nastavlja nintendo tradiciju igara okrenutih mladjoj populaciji, tako da je PSP sam sa sobom u klasi, a to govori i cena od 250$ vs 120$..

driver je napisao(la):
Shto se tiche poredjenja, ne znam sa chime bi se uporedio, jer sledeci (hardverski) najjachi handheld uredjaj je Gizmo koji deluje kao da su ga kinezi konstruisali, najverovatnije ce propasti pre nego shto se i pojavio, a jedini po prodaji konkurent PSPu je Nintendo DS koji ima hardver ozbiljnog telefona (a bogami i velichinu ekrana 🙂), i nastavlja nintendo tradiciju igara okrenutih mladjoj populaciji, tako da je PSP sam sa sobom u klasi, a to govori i cena od 250$ vs 120$..

Nemo' tako, najavljen je gizmondo 2 sa wide screenom (ne,ne salim se) 🙂

Vish da je i njima jasno da su se prerachunali 🙂

Nego, shto se tiche kvaliteta testa PSPa na benchu, slazem se sa svima, bolji text je mogao biti napisan pre tri meseca a da ga i nemash u rukama...

Ja na osnovu onog "testa" mogu samo da zakljucim da je u pitanju jako skupa igracka, koja je maltene bezredna, bas bezveze "test"....

Ima neke veoma dobre opcije- surfovanje netom, igre, gledanje filmova, mp3 a verovatno i gps u nekoj buducnosti. Svakako bolje od fancy mobilnog ili preskupe graficke koju mogu da maximalno opterete dve-tri igre.

Naravno, sve zavisi od interesovanja.

Kraken je napisao(la):
Svakako bolje od fancy mobilnog ili preskupe graficke koju mogu da maximalno opterete dve-tri igre.
Apsolutno. Bolje 250 evra za multifunkcionalni PSP, nego za GF 6800 🙂

Narocito sada kada je provaljen od strane hakera i pirata. Tako da cemo uzivati u blagodeti "free" software-a i na ovoj stvarcici. Naravno, trebace nam mem kartica velikog kapaciteta, ali ni njihova cena nije vise bauk.

A gde ima da se kupi kod nas doticni i po kojoj ceni, jel zna neko?

O kojoj sumi pricamo, jel znas? Dovlaci li neko iz inostranstva po povljnim cenama mozda?

300 evra je u CompLandu, neki lik na emulation galaxy-ju prodaje za ispod 250...

Wow... to je stvarno extra cena... steta sto nisam samo malo mladji... mada... 😀

Treba narucivati iskljucivo usa verziju sa 1.5 jer ona za sad radi sa piratima(lik-sang je dobro mesto posto ne naplacuju postarinu 🙂

Voodoo_NBGD je napisao(la):
300 evra je u CompLandu, neki lik na emulation galaxy-ju prodaje za ispod 250...

Koliko znam, najjeftiniji je torgal, 270€. Moguce da cu ja ubrzo imati povoljnije 🙂

Nego ljudi, ae da ne pominjemo pirate i njihovu rodbinu, malo ste se zaneli 🙂

Da, a sta se desava sa nasom carinom i garancijom posle 🙁
Izadje PSP skuplji nego u Comtrade-u ?!? 🙂

Carina se ne placa ako ti prodavac na paketu oznaci posiljku kao poklon a garancija kod internacionalnih web prodavnica vazi.

Joj, pa znam ja za tu foru, ali to je veliki rizik, pogotovo sto ni carinici nisu bas mutavi 🙂 A i taj PSP bas izgleda mocno i skupo!

Odma ce oci da im zasijau!

Sad, usteda nije losa, nego, znas li na koji nacin taj paketic stize do porucioca? Nasom postom ili DHL-om ili nekom slicnom kompanijom koja operise kod nas?

Sve zavisi od toga koliko si spreman da platis- dhl nije bas jeftin a nasa posta na kraju moze da izadje najskuplje 🙂

Nazad
Vrh Dno