Šta je novo?

Benchmark Test: AMD Radeon HD7970 3GB

Ovo vec nije pametovanje, nego lepo receno misljenje bez nepotrebnog filozofiranja. Samo na zalost uglavnom nisi u pravu.

nije to samo do drivera nego i do igara... Onaj mod za skyrim sto si okacio u temi sa modovima poboljsava performanse i na ATi i nV.
Ja nekad samo promenom drivera znam da dobijem ili izgubim nekoliko FPS-a, a posto su ovo nove kartice verujem da ce jos prilagoditi u hodu drivere za njih, zavisno potrebama ili nekim problemima koji nisu tako lako uocljivi sad na pocetku.

Ovo sa modom za Skyrim je na svu srecu posledica sto je igra otvorena za modovanje, i kao i ostalo o cemu pricam - pripada realnoj situaciji...u kojoj ima milion nacina da dev osljari posao, gde je i dalje UE3 glavni endzin, gde su i dalje konzolni portovi 99.9% trzista ...Unapredjivace oni drajvere u to nema sumnje, ali neki boost ja ne ocekujem ( kao sto nikad pre nije ni bio ) ... docice nesto procenata tokom zivota kartice, ako dosegnu 10%, puna kapa.

Ovo vec nije pametovanje, nego lepo receno misljenje bez nepotrebnog filozofiranja. Samo na zalost uglavnom nisi u pravu.

Ok, ajd ja cu zavrsiti dalje... slazemo se da se ne slazemo i to je to ...

Poslednja izmena:
Ako je igra dobro optimizovana i ako su dobri driveri, krajnji rezultat je procentualno isti u korist brze karte kao sto je razlika u rezultatima mereno pomocu 3D mark-a.

Ovo jednostavno nije tacno. Ta prica sa drajverima ne pije vodu, pokazalo se time and again, ne razumem kako neki i dalje teraju s tim. To sto se razlicite igre drugacije ponasaju na Ati i nVidia grafikama nema veze niti sa drajverima, niti sa time da je jedna igra specijalno pisana za neki od brendova, vec jednostavno bolje ili losije prija arhitekturama koje su potpuno razlicite.

Najbolje i jedino merilo performansi grafike je testiranje u sto vecem broju novijih igara, kao i malo starijih ako su vredne paznje ili ako su zahtevne (Crysis). I onda vadjenja proseka (nesto slicno kao sto radi techpowerup). Jasno je da drajveri ovaj prosek ne mogu bitno da povecaju zato sto ce oni podici perfomanse u samo nekim igrama i to samo u nekim setovanjima. Posle 6 meseci do godinu dana drajveri ovaj prosek mogu da podignu ~4-6% i to u najboljem slucaju.

To moze ovde da se vidi:

perfrel_1920.gif

http://www.techpowerup.com/reviews/AMD/Catalyst_10.12_Performance/1.html

Na nasem forumu sa svakim izlaskom nove karte (ne znam zasto, ali po pravilu je to Ati karta), mogu da se cuju razne SF price oko toga koliki ce boost doneti novi drajveri. Neki od bisera koje sam zapamtio su kad su izasle 4870/50 karte, secam se da je neko napisao kako su to rezultati sa pocetnim drajverima koji koriste 320 shejdera, a tek treba da izadju oni koji ce koristiti svih 800 :D

Ta pica o drajverima je tacna, ali nije to slucaj bas sa svakom serijom novih karti. Recimo nesto sto je meni ostalo u secanju jeste slucaj sa 5850/5870, u dosta velikom broju igrara 7% su popravljene performanse ispravkom vec postojecih drivera.
ATI jeste bio poznat po tome da im je trebalo dosta vremena da izbace valjane drajvere nakon izlaska novih modela karti. Na svu srecu malu su ubrzali stvar :p

Konkretno ova karta i ovi drajveri ne daju srazmerno jednako ubrzanje u svim igrama, kada to uporedim sa 570GTX. Recimo u metro-u je poprilicna razlika, ja mislm da su drajveri u pitanju, posto su beta, kada se pojave novi okacicu uporedne rezultate pa cemo dalje diskutovati o tome ko je biu i pravu :p

da ne bude da se ja nesto tripujem, pa da pitam, ostale clanove d ali su stekli utisak da DAS i nex namerno troluju ova dva threada o 7970?

*******i ovde postuje na bazi iskustva (dugogodisnjeg) i covek je apsolutno u pravu kada pise za merodavnost 3DMarka! On jeste sintetika, ali sintetika u smislu da "po pe Es-u" koristi rutine DX11 API-a i nema nikakvih specificnih "workaround" optimizacija za dve razlicite arhitekture! U tom smislu je najmerodavniji za ilustrovanje sirovih DX11 performansi razlicitih GPU-ova i arhitektura!

e sad to sto ova dvojica vade pricu iz konteksta i umotavaju je u nesto sto nema veze sa onim sto *****ni pise... well... to je klasicno trolovanje zbok kog bi nex konacno trebalo da bude razalovan statusa moderatora!

Evo, ja predlazem da glasamo, nek korisnici foruma napisu da li se slazu da je 3D Mark 11 najmerodavniji za pokazivanje realnih performansi grafickih karti ili su to video igre. Ako se veci deo slozi da je to 3D mark, onda cu priznati da trolujem i napusticu forum zauvek.

Što se drajvera tiče ispade da godinu dana usavršavanja istih dodaje malo više nego 5%. Uostalom jedan od po meni najneutralnijih sajtova ima dva fina texta o tome:

http://www.tomshardware.com/reviews...formance-increase-radeon-hd-5870,2872-11.html
i
http://www.tomshardware.com/reviews/geforce-drivers-geforce-gtx-480,2875-12.html

Po ovome ispada da je napredak za godinu dana samo zbog drajvera u proseku veći i od 10%

*** ne mogu se složiti ni sa jednom stranom. 3DMark je po meni dobar generalno, ali opet ima igara koje umeju žestoko da se razlikuju od njega po pitanju performansi pojedinih kartica. Da muljanja oko drajvera i igara ima u to sam ubeđen i biće ga i ubuduće (Nv FX). Sve je to velika tržišna utakmica i dok igrači ostaju korektni u dozvoljenim granicama nije frka što se mene tiče.

Lično 3DMark bi trebalo posmatrati samo kao jednu od testiranih igara. Prvu među jednakima, najsiroviji od sirovih :)

Ako treba izvući neki zaključak na brzaka, samo na osnovu jednog testa onda se zna šta se vrti.

Poslednja izmena:
Evo, ja predlazem da glasamo, nek korisnici foruma napisu da li se slazu da je 3D Mark 11 najmerodavniji za pokazivanje realnih performansi grafickih karti ili su to video igre. Ako se veci deo slozi da je to 3D mark, onda cu priznati da trolujem i napusticu forum zauvek.

Ne budi toliko siguran da ces napustiti forum zauvek jer znash kako je.. zima je... otvaraju se prozori... neko ima i terasu.. i skine kuler.. i nategne machku dok se vrte brojke :d

Sve je to relativno.. da uzmesh dve identicne konfiguracije, "aj u sto maraka" da nece dati identican rezultat. Bio sam svedok vise puta kada se jurio tacan rezultat u toj patkometriji, nikada nije bio identican...Mozda zbog machke, nisam bash siguran :d

ja *******om verujem iskljucivo zbog rezultata i iskustva koje ima za sve ove godine [ cisto da ne budem u off-u skroz :d ]

Nazad
Vrh Dno