Šta je novo?

Benchmark Test: AMD Radeon HD7970 3GB

Bench admin

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
01.07.2000
Poena
619
Test: AMD Radeon HD7970 3GB

Konačno smo dočekali da nam na test stigne i jedan potpuno novi proizvod koji smo imali priliku da isprobamo po prvi put. Radi se naravno, o novoj generaciji AMD ponude koja je počela sa najsnažnijim single-GPU modelom, tako da se može reći da je ovaj sistem postao tradicionalan, jer se ponavlja nekoliko godina unazad. Tahiti je ujedno i prvi GPU izrađen u 28nm proizvodnom procesu, pa je ovaj proizvođač još jednom lider na ovom polju. Kao što smo već pisali pre par nedelja, broj novina je poveći, ali kako se kartica pokazala u praksi i da li je skok u performansama dovoljno veliki ćemo tek sada saznati uz veliki broj izvedenih testova.

7970_1_s.png

Činjenica je da se AMD fokusirao na uspešan prelazak u novu litografiju, kao i na proširivanje mogućnosti njihovih tehnologija, ali kao i uvek ono što korisnike najviše zanima jeste upravo da li je prelazak na novi model opravdan, a mi smo tu da to otkrijemo. Kao što je već poznato iz prošlog teksta, Tahiti čip predstavlja prvi grafički procesor izrađen u 28nm, a ujedno je i prvi DirectX 11.1 kompatibilan čip. Istini za volju, spisak razlika između DirectX 11 i DirectX 11.1 se za korisnike svodi na samo jednu tehnologiju koja mora biti implementirana u GPU kako bi isti bio potpuno kompatibilan i govorimo o Target Independent Rasterization-u, dok će ostale, kao što je nativna podrška za Stereo 3D biti podržane i od strane ranijih generacija. Sam čip nije zasnovan na VLIW arhitekturi kao njegovi prethodnici, već na potpuno novoj koja nosi naziv NGC (Next Generation Core architecture).

gcn_specs_s.png

Takođe, prisutan je i novi Tesselation engine koji bi trebao da omogući daleko bolji performans kartice u "tesselation heavy" scenama. Prisutna je i još jedna velika promena, a to je 384-bitna memorijska magistrala, koja povećava protok za 50 procenata, s obzirom da je propisani radni takt memorije za HD7970 i HD6970 identičan. I pored toga preko 264GB/s je fenomenalan rezultat i zaista sumnjamo da će u ovom domenu biti stvoreno usko grlo bez obzira na situaciju. Još jedan podatak vredan pomena je i to da je, zahvaljujući sitnijoj litografiji, Tahiti čip i pored omanje površine, daleko od jednostavnog GPU, jer poseduje 4,3 milijarde tranzistora, a podsećanja radi ćemo pomenuti da ih ogromni GF110 poseduje 3 milijarde...

http://hardware.benchmark.rs/video_karte/test_amd_radeon_hd7970_3gb

Zasto nema makar jedne Nvidia karte u grafikonima? Da skratim muke, konkretno GTX580

Pa kaže li lepo na kraju testa:

... što ćemo potvrditi i u nekom od narednih testova kada ćemo je uporediti direktno sa GeForce GTX580.

...bilo bi lepo kad bi u tom poredjenu malo klokovali gtx580. Verujem da vecina ide do 900Mhz, a 7970 1150Mhz...

Poslednja izmena:
...ili vise :D ASUS-ov HD7970 koji je stigao na test bi trebalo da ima mogucnost promene napona :)

eto taman:)... taj na 1200Mhz(ili dokle ide) i gtx580 cu ii, koji mislim da je isto bio na testu, na 950MHz... To bi bilo zanimljivo poredjenje, IMO.

Poslednja izmena od urednika:
Nemam bas taj gtx 580, ali u sustini to nije nikakav problem da se napravi jedno kvalitetno i opsirno poredjenje ;)

Ako govorimo o klokovima za svaki dan, vrednosti koje ste naveli nisu realne. Mozda neko i setuje 580gtx na 900mhz ali to svakako nije tiha gaming makina :p, narocito ne sa zatvorenim kucistem. Isto tako 7970, referentni model, nece da moze preko 1000mhz sa 1000v. To je maksimalna vrednost za referentni model, a da karta ostane sa blago pojacanim nivom buke u odnosu na 2D rezim rada.

Naravno, ali nema poente da podignem obe karte za po 100MHz i da odradim 40+ testova, tako da cu gledati da izvucem neku visu stabilnu vrednost :)

Ovo je, na primer, potpuno nerealno za svaki dan, ali je zanimljivo :D

Prilozi

• 3dm_11_perf.jpg
    3dm_11_perf.jpg
    404.5 KB · Pregleda: 108
  • 3dm_11_extreme.jpg
    3dm_11_extreme.jpg
    405.8 KB · Pregleda: 87
btw ne znam da li si imao prilike da probas HD7970, ali veruj mi referentni model je jedino tih kada je komp ugasen :p

Referentni model je veoma tih sa podesavanjima kao na prilozenoj slici. Vise od ovoga ne treba ocekivati sa referentnim modelima :) Napravio sam mali kompromis na ustrb tempaerature a zarad tisine :p

Test stabilnosti sa predefinisanim vrednostim venta.jpg

Jel si probao na koliko je stabilna sa default naponom, mnogi su isli i na 1100MHz+, tako ne bi trebalo pun ovise da se greje, a da je malo bucnija jeste i po review-ovima...

Tako na 1000Mhz mozda moze lako da ga stigne klokovan gtx580, a sa priblizno istim nivoom buke, jer mislim da se ventovi na referentnim gtx570/80 vrte na manje rpm-a... negde sam procitao da je max RPM kod tih modela ~3k, ali nisam siguran.... znaci, ako je tako, sto se tice buke dobijene od brzine obrtaja propelercica, ~75% kod gtx580 je kao 40% na 7970.

evo jedan uporedni test klokovanih kartica:
http://www.overclockersclub.com/reviews/sapphire_hd7970_3gb/4.htm

Poslednja izmena:
@TheBear
Nemam bas nesto vremena da pogledam na netu, ali cini mi se da je default napon koji cita i setuje afterburner previse visok cak i za defaultne klokove. Probao sam sa tim setovanjem i karta se nenormalno greje. Prbao sam i samo iz drivera, tu je prica malo drugacija, 1090/1550mhz moze za svaki dan ali je nivo buke iznad mog praga tolerancije :p
Prihvatljivo i funkcionalno setovnaje za svaki dan je 1050/1550 1.025v + dodatni vent 12ica preko karte. Takav setup odrzava kartu na 85-86c a sistem je jedva nesto bucniji od onoga sto se cuje u leru.
Da ne jurim na netu. Koji je defaultni napon za ovu kartu ?

@Uruk
580GTX ne moze da dostigne performanse ove karte. Razlika je najmanje 30% u korist 7970. 580gtx se previse greje za neki ozbiljniji oc za svaki dan, to sto moze da se vidi na netu kroz neke rezultate nisu prihvatljivi klokovi za svaki dana upravo zbog nivoa buke, meni je pre svega cilj sa ovakvim kartama maksimalni ugodjaj pri gamingu, sto znaci da nivo buke mora da bude na neke prihvatljive vrednosti. Ne pricam napamet, imao sam 580gtx jos kada se pojavila. Jos uvek ima 2x570GTX MSI TFII, i to su stvarno odlicne karte.

7970 1050/1550 1.025v brza je za 50% od 570GTX 900/1200 mereno 3DMark 11, sto je meni u ovom trenutku jednino merodavno posto su rezultati dobijeni kroz ostale aplikacije sarenoliki. Metro nije na zadovoljavajucem nivou sto nema logike jer je 3DMark 11 DX11 test i daje jako dobar rezultat, isto tako CRYSIS daje srazmerno isto ubrzanje od +50% u odnosu na 570GTX dok recimo 3DMark Vantage tek nekih +30%. Veriujem da su driveri u pitanju kao i svaki put kada se pojave nove karte.

Inace referentna karta je po mom misljenju odlican proizvod kao sto su svojevremeno bile 5870/5850 :)

Poslednja izmena:
Mislim da je vent namerno stavljen na vece obrtaje, zato sto je u startu dozvoljen oc do 1125mhz...

@*******i, 50% prednosti u 3D Mark11 u odnosu 570GTX i 30% u odnosu na 580ku je izvanredno, i slazem se da to a ne igre u ovom momentu, jeste stvarni pokazatelj stanja stvari. Do prave driverske podrske, sintetika je ta koja daje najrealniju sliku, kao i uvek.
Nego, na kojem procesoru si testirao kartu?

@TheBear
Nemam bas nesto vremena da pogledam na netu, ali cini mi se da je default napon koji cita i setuje afterburner previse visok cak i za defaultne klokove. Probao sam sa tim setovanjem i karta se nenormalno greje. Prbao sam i samo iz drivera, tu je prica malo drugacija, 1090/1550mhz moze za svaki dan ali je nivo buke iznad mog praga tolerancije :p
Prihvatljivo i funkcionalno setovnaje za svaki dan je 1050/1550 1.025v + dodatni vent 12ica preko karte. Takav setup odrzava kartu na 85-86c a sistem je jedva nesto bucniji od onoga sto se cuje u leru.
Da ne jurim na netu. Koji je defaultni napon za ovu kartu ?

@Uruk
580GTX ne moze da dostigne performanse ove karte. Razlika je najmanje 30% u korist 7970. 580gtx se previse greje za neki ozbiljniji oc za svaki dan, to sto moze da se vidi na netu kroz neke rezultate nisu prihvatljivi klokovi za svaki dana upravo zbog nivoa buke, meni je pre svega cilj sa ovakvim kartama maksimalni ugodjaj pri gamingu, sto znaci da nivo buke mora da bude na neke prihvatljive vrednosti. Ne pricam napamet, imao sam 580gtx jos kada se pojavila. Jos uvek ima 2x570GTX MSI TFII, i to su stvarno odlicne karte.

7970 1050/1550 1.025v brza je za 50% od 570GTX 900/1200 mereno 3DMark 11, sto je meni u ovom trenutku jednino merodavno posto su rezultati dobijeni kroz ostale aplikacije sarenoliki. Metro nije na zadovoljavajucem nivou sto nema logike jer je 3DMark 11 DX11 test i daje jako dobar rezultat, isto tako CRYSIS daje srazmerno isto ubrzanje od +50% u odnosu na 570GTX dok recimo 3DMark Vantage tek nekih +30%. Veriujem da su driveri u pitanju kao i svaki put kada se pojave nove karte.

Inace referentna karta je po mom misljenju odlican proizvod kao sto su svojevremeno bile 5870/5850 :)

Po Techpowerup-u je 1.16V default 3D napon u 2D bi trebalo da obara na 0.85V, nesto mi cudno da se toliko greje, da nije mozda otvarana pa nije dobro vracena ili treba da se zameni pasta...

Oni su postigli na default ventilatoru i naponu 1075 MHz i grejala se tako samo 3c vise u odnos na default.

http://www.techpowerup.com/reviews/AMD/HD_7970/31.html

@magny_cours
I7 970 4ghz
Ova za 580GTX sam lupio, mislim da je razlika cak i manja. Za 570GTX imam rezultate a oni kazu da je 7970 bolja za 50%. Secam se da sam ranije pravio neko poredjenje i mslim da je dobro klokovana 570gtx (900/1200) jendaka po performansama sa 580GTX pri klokovima oko 800mhz.

@abacus
Iz nekog istripovanog razloga rezultat je isti kao na postavljnoj slici, verovatno su driveri u pitanju.

@TheBear
Znaci ipak se afterburner ne tripuje :p Ma radi to na tim klokovima i temperature su granicam normale ako se vent ostavi na default, ali je onda mogo bucano :p

Poslednja izmena:
3D Mark najmerodavniji i realno stanje stvari ... sta sve necu procitati

To je nešto što prvo srede u driverima i jedni i drugi :).
A sad ... mogao je na isti način biti i Unigine.

3D Mark najmerodavniji i realno stanje stvari ... sta sve necu procitati

Posto sam ovde direktno prozvan, dozvolices da te onda upitam i za obrazlozenje? U situaciji kada je stanje u igrama, a zbog tako ocigledno neispeglanih drivera za proizvod koji je jos nov, sareno i nekonzistentno za izvlacenje opipljivih zakljucaka, ja sam rekao da je sintetika ta koja je u ovom trenutku najmerodavnija.
Sta konkretno tebi tu provocira reakciju tipa "sta sve necu procitati"?

Edit-pretece me Ace Rimmer

Bezobrazluk, verovatno :(

Odlicna igra taj 3D mark, zaista...Da ga iko smatra za ozbiljan pokazatelj bilo cega ( osim onih koji igraju benchmarke i jure nagrade ), niko u svojoj masini ne bi imao AMD procesor (to prvo)

A drugo - vrcenje sintetike je nazalost samo to - vrcenje sintetike. Ma koliko mnogi zeleli da je to merodavno za bilo sta u realnosti.

Poslednja izmena:
Iskuliraj malo. Odakle ti pravo da budes tako drzak? Ipak si ti neki vajni modereator ovde na forumu, koliko toliko treba da budes primer drugima.

Bezobrazan si iz samo jednog razloga. Navodis nesto sto niko nije ni rekao, cak sta vise, receno je da je u ovom trenutku mark11 merodavan samo radi poredjenja performansi. Igrice nisu merodavne trenutno zbog drivera, i to je receno, ali ne, ti si morao da se napravis pametan.

Jedan se osetio prozvanim a ti uvredjenim. Oh, dear...

Ja samo obrazlazem da 3D mark ne sluzi nicemu drugom osim tome da jedna karta daje toliko, a druga onoliko brojeva. To nazalost nema veze sa onim sto je bitno, a to su performanse u igrama. Drajveri, meseceve mene, te price se vrte iz godine u godinu i od toga takodje nemamo nista. Ovo takodje ne bi trebalo da objasnjavam bilo kome ko zapravo igra igre, i pazari hw zbog toga a ne zbog brojeva i vrcenja testova ...

Realnost? Evo spiska nadolazecih igrica

http://games.benchmark.rs/najave_igara/igre_koje_nas_chekaju_u_2012._godini_prvi_deo
http://games.benchmark.rs/najave_igara/igre_koje_nas_chekaju_u_2012._godini_drugi_deo

Koji jasno pokazuje sta nas ceka... Drajveri? Ako nisu dobri za ME2, nece biti ni za ME3...itd itd.

3D mark moze da pokaze kolika je razlika izmedju dve razlicite karte, u sustini tome i sluzi. Konkretno u ovom slucaju trenutno je samo 3D mark koliko toliko merodavan da ukaze na neke perfomanse, upravo zbog drivera koji su "roviti", tako da igre nisu bas pravi pokazatelj. Ako je igra dobro optimizovana i ako su dobri driveri, krajnji rezultat je procentualno isti u korist brze karte kao sto je razlika u rezultatima mereno pomocu 3D mark-a.

Ti u sustini nisi nista obrazlozio, samo si izneo svoje misljenje pokusavajuci da ga nametnes kao obrazlozenje. Nemas ni jedan argument za to sto kazes vec samo nagadjes i insinuiras verovatno na osnovu nekih polu informacija. Igram i ja igrice, sigurno mi karta ne treba za markovanje :p ali ipak na osnovu nekih parametara volim da znam u kome je rangu karta koju imam, koliko je recimo brza od 570GTX itd.

Samo bih te jos zamolio da prestanes sa pametovanje i nepotrebnom demagogijom.

Izvini, ali nastavicu sa pametovanjem i demagogijom jos malo... :)

3D Mark nikad nije pokazivao procentualno tacan odnos izmedju razlicitog hw-a a da to odgovara stvarnosti, tj odnosu u igrama. Kako bi to samo bilo sjajno, da igre teras jedno 30% brze samo menjanjem procesora, tj AMD-a sa Intelom...a bilo je i gorih bisera u pojedinim verzijama 3D Mark-a...
Drajveri roviti, nedovrseni, stagod. Pa ako za taj HARD launch (by Nedjo) nisu imali spremne drajvere, nece imati ni posle. Kao sto je vazilo i dosad, ono sto dobijemo na launchu tako i ostane kad su performanse u pitanju, 10% dobitka posle pola godine i kasnije, ako se bas potrude...

3D Mark i ostala sintetika - za takmicenja i sl stvari. U recenzijama lepo popuni stranu sa tabelama sintetike koju obavezno preskocim i gledam ono sto je bitno. A to su prvenstveno igre ( ili u mom slucaju GPU render takodje, ako se neki recenzent nekim cudom seti i toga ). Karte se prave zbog igara, i ako proizvodjac nije sposoban da napise drajver koji radi kako valja na launchu cipa, to je po meni apsurd. I svake godine se ista prica ponavlja, ali neki nikako da zapamte...launch i performanse na istom - ostanu takve, mozda dobijemo do 10% napretka (u igrama!) u ponekim slucajevima tokom "zivota" karte na trzistu i dovidjenja.

Poslednja izmena:
nije to samo do drivera nego i do igara... Onaj mod za skyrim sto si okacio u temi sa modovima poboljsava performanse i na ATi i nV.
Ja nekad samo promenom drivera znam da dobijem ili izgubim nekoliko FPS-a, a posto su ovo nove kartice verujem da ce jos prilagoditi u hodu drivere za njih, zavisno potrebama ili nekim problemima koji nisu tako lako uocljivi sad na pocetku.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno