Šta je novo?

Bench-Market Test: Nokia 6680

byMaX

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
10.01.2001
Poena
1,019
Kolega Nikola Kojić (ne onaj iz Anđela, već Geek Master sa foruma), napisao je detaljan test Nokie 6680...

Koliko ste detaljni u poslu? Volite li konstantno da unapređujete nešto, čak i kada ste sve već dobro odradili? Sigurni smo da su dizajneri u kompaniji Nokia veoma predani svom poslu: posle legendarnog modela 6600 dosao je 6630, koji u svet telefona baziranih na Symbian OS-u nije doneo dovoljno poboljšanja. Odgovorni ljudi u Nokiji su brzo dali zeleno svetlo za razvoj nove, unapređene verzije.

IMG_6267_s.jpg

Telefon koji se nalazi pred nama je direktan naslednik modela 6630. Da li su dizajneri Nokie stvarno toliko revnosni, ili ih je tržište primoralo na konstantnu evoluciju udarnih modela? Konkurencija je svakim danom sve jača, iskusni proizvođači ispravljaju malobrojne mane svojih starijih modela, a novi igrači na trižištu pokušavaju da se probiju kvalitetnim proizvodima i umerenom cenom, pokušavajući da stvore što cenjenije međunarodno ime. 6680 nikako nije "finalni" model, jer već na prvi pogled možemo da mu nađemo određene mane: nedostatak FM tuner-a (ili narodski rečeno - radija), još uvek nedovoljno brz rad u Symbian okruženju (isti procesor kao i u 6630) i naravno stalno prisutno pitanje trajanje baterije kod “pametnih telefona”. Ostaje pitanje zašto se u Nokiji nisu potrudili da dodatno usavrše novi proizvod. Bateriju većeg kapaciteta je doduše moguće dokupiti, a brži procesor bi malo ubrzao rad, ali bi takođe smanjio trajanje baterije. Nedostatak radija je određenim korisnicima najveća mana, na žalost moraće da se zadovolje više nego dobrim MP3 plejerom. Nokia već ima solidan broj modela sa radio prijemnikom, čak i u mnogo nižoj klasi, tako da nemaju opravdanja za izostanak dotičnog kod 6680.

Detaljnije na sajtu Bench-Market.com u testu Nokia 6680 mobilnog telefona!

Hvala Maxo, bas sam i ja 'teo da postavim temu. Predloge, kritike, kao i eventualne pohvale :D pisite ovde.

Ko je ruzan? Test? Telefon? Autor? :d

Geeche, svaka cast za test!
Maxo, onaj ***** iz debilnog filma se preziva Kojo, a ne Kojic :) (plasim se da pomenem puno ime filma i glumca, mogu me optuziti za piratizovanje kopirajta)

Sta da kazem,nije los telefon,lepo kazu da bi mogao biti malo brzi ali opet ako ima najbrzi procesor onda zasad nemoze bolje,ekran je super i po jakom suncu,malo zeznut taster 2 jer ga je kursor"okrnjio"ali sta sad,taster c isto malo nezgodan ali nije strasno,dobra stvar je sto su ubacili active desktop kao kod UIQ telefona.Estetski je stvarno lep telefon (zestoko izgledaju ovi"hromirani"detalji),po meni dosta lepsi od 6630 i nesto manjih dimenzija a stvarno je ******ski sto nisu ubacili radio,bice bruka kad Partizan udje u KUP UEFA a ovi nasi nemaju para za prenos pa ako nisam kuci (a retko jesam) nista od utakmice! :mad:
Sve u svemu dobar telefon,da ima radio i malo cistiju kameru (ovo je mozda resivo novijim softverom) bio bi IDEALAN SYMBIAN!!
Pozdrav ,)

filipenko je napisao(la):
Maxo, onaj ***** iz debilnog filma se preziva Kojo, a ne Kojic :)
Pa, možda zato što ga svi viču 'Kojo' u nekom od padeža. :)

2 Nikola Kojo :D
Odličan test! Sažeto, praktično, zanimljivo. Ne volim testove u kojima se prepisuje uputstvo na 162 ilustrovane strane...

Thumbs up! ;)

Bice uskoro jos jedna exkluzivna Symbian Nokia iz N serije na testu, a posle malo SE telefona :)

delimir-e nadam se da je u pitanju n91, a ne n90... posto se ozbiljno razmisljam o kupovini tog telefona kad se pojavi i kad mu malko padne cena, a nema normalan review na netu :) inace ovaj test je stvarno veoma dobar, sve najbolje GM-u

poz

dobar je test,samo postoji jedna stvar koja nije zamerka vec moje chisto primecivanje, i to na osnovu MS-ove podele na PDA i smartphone

Geek kaze:
ekran bi mogao da bude nešto veće rezolucije (na primer 240x320) i osetljiv na dodir

za rezoluciju se slazhem, noviji ms smartphonovi imaju qvga rez, to donosi wm5, ali samim tim kad neki uredjaj dobije osetljivost ekrana na dodir, on se ne smatra vishe smartphonom nego pda uredjajem, te ovo nije nedostatak. Naravno neko sa ovim nece da se slozhi, ali tako je ms pravio podelu (smartphone qvga rez i obichan ekran, pda vga i touch-screen)

Poslednja izmena:
Highl1 je napisao(la):
za rezoluciju se slazhem, noviji ms smartphonovi imaju qvga rez, to donosi wm5, ali samim tim kad neki uredjaj dobije osetljivost ekrana na dodir, on se ne smatra vishe smartphonom nego pda uredjajem, te ovo nije nedostatak. Naravno neko sa ovim nece da se slozhi, ali tako je ms pravio podelu (smartphone qvga rez i obichan ekran, pda vga i touch-screen)

Hm, Microsoft nije taj koji odlucuje sta je smartphone a sta ne. Na primer, SE P900 je smartphone, ima symbian i 208x320 ekran osetljiv na dodir i olovku. Ostavicemo MS da sam za sebe pravi svoje podele.

Stvarno dobar test, sve pohvale...

Geek_master je napisao(la):
...SE P900 je smartphone, ima symbian i 208x320 ekran osetljiv na dodir i olovku...

P900 je na Symbian UIQ platformi. Generalno, jedna od karakteristika operativnog sistema je i njegova rezolucija i ekran na dodir npr. Nokia na platformi S60 ne moze imati ekran osetljiv na dodir jer klasicni Symbian to jednostavno ne podrzava. Za test, pohvale.

Poz

Geek_master je napisao(la):
Hm, Microsoft nije taj koji odlucuje sta je smartphone a sta ne. Na primer, SE P900 je smartphone, ima symbian i 208x320 ekran osetljiv na dodir i olovku. Ostavicemo MS da sam za sebe pravi svoje podele.
rekoh nije greska, samo moje vidjenje stvari
a i trinitrol je lepo odgovorio, na s60 ne mozes da imash touch screen.

Touch-screen na ekranu velicne 2x2" i ovakvom OS-u nema nikakav smisao, te je glupo navoditi to kao manu.

Da je telefon preskup jeste, ali da mu je to mana, nije.

Pozdrav!

Lomnica_city je napisao(la):
Sve u svemu dobar telefon,da ima radio i malo cistiju kameru (ovo je mozda resivo novijim softverom) bio bi IDEALAN SYMBIAN!!

Ne razumem... Nokia + Symbian, pa kako to može ikad da bude idealno???

:banana:

Sasa je napisao(la):
Touch-screen na ekranu velicne 2x2" i ovakvom OS-u nema nikakav smisao, te je glupo navoditi to kao manu.

Tastatura uopšte ne mora da bude mana u odnosu na touchscreen. Nekad je jednostavno nemoguće upotrebljavati touchscreen (truckanje u vojnom kamionu pozadi dok šalješ nekome ICQ poruku - iskustvo sa Accompli A008 od pre par godina), ili ti je neophodna druga ruka slobodna.

Sve ima svojih prednosti, koliko i mana, ne treba insistirati ni na jednom od rešenja. A, uostalom, neće ljudi za raskrste sa gomilom dobrih aplikacija koje su i najveći razlog zašto ljudi i uzimaju pametne telefone na prvom mestu.

pogledajte od LG-a ponudu.U-8330 s vrlo lepim performansama a 150e.I jos,mada nema cena u neku ruku moj favorit LG p-7200

Poslednja izmena:
A gde si nasao taj LG?

Nazad
Vrh Dno