Šta je novo?

Bench-Market.com review: Nero Digital Format

• Začetnik teme Začetnik teme byMaX
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

byMaX

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
10.01.2001
Poena
1,019
Ekspanzija kućnih DVD/DivX plejera u poslednjih godinu dana dovela je do ogromne popularnosti kompresovanih DivX filmova, ali ne samo na našem tržištu. Pored DivX formata koji obitava već godinama i o kome se zna gotovo sve, nedavno se pojavio još jedan format koji za mnoge korisnike predstavlja veliku nepoznanicu. U poslednjih šest meseci, standardna procedura koju primenjujemo prilikom testiranja DVD plejera uključuje i test podrške za Nero Digital format. Primetili smo da mnogi korisnici DVD plejera ne znaju šta je Nero Digital i zašto ga uopšte pominjemo u našim testovima, pa ćemo ovom prilikom pokušati da objasnimo o čemu je reč.

Najkraće rečeno, Nero Digital audio i video kodek. On može da se instalira na računar, kao bilo koji drugi softver, ali isto tako može da se implementira u DVD/DivX plejere. O kojoj god da se varijanti radi, njegove karakteristike su iste, pa ćemo da ih tako i tretiramo.

Više o ovoj temi na sajtu Bench-Market.com...

pa tvoj XORO bi trebalo da može da čita. Ajde odradi neki MJ DVD da probam na mom plejeru... ako nije frka. Čini mi se da je ND odličan kodek tj. format, ali neće doživeti rasprostranjenost kao Xvid, kao što nije ni WMA, koji je bolji od mp3 , ali ga malo njih koristi..

Reko da probam Nero Digital, kad ono krk...

PAL filmovi mi nešto chopuju... probam Taxi 2 i Peti element (oba PAL), enkodujem par minuta i prekinem, pa pustim rezultat... i film zapinje, kao da je program radio (lošu) konverziju PAL > NTSC... naravno od GSpota nikakve pomoći, pošto ga prepoznaje kao 3GP i to je sve...

Dakle jel imao neko sličnih problema?

I da, slika na testiranim filmovima je u rangu DivX-a 5...

i koje su razlike u brzini kodiranja?
meni je, recimo, drdivx sa divx5.1 (mislim) smarao prosecan film oko pet-sest sati u dva pasa.
sta da ocekujem sa nerom (kol'ko sati)?

dusans je napisao(la):
i koje su razlike u brzini kodiranja?
meni je, recimo, drdivx sa divx5.1 (mislim) smarao prosecan film oko pet-sest sati u dva pasa.
sta da ocekujem sa nerom (kol'ko sati)?
kod mene je, sa jednim pasom, film od skoro 2 sata, Nero recode prebacio u Nero Digital za oko 25 minuta...

nisam probao sa dva...

@ byMax: da, Xoro ga lepo pusta 🙂 a sta ti je to MJ DVD??? :S:

btw, koji kodek je potreban za pustanje NDa? Npr. svez Win... sta na njega staviti, da bi radio ND? Ja kod mene imam samo ffdshow, ali nisam siguran da li ga on pusta ili je Nero7 ubacio neki svoj kodek negde...

Poslednja izmena:
ZoNi je napisao(la):
btw, koji kodek je potreban za pustanje NDa? Npr. svez Win... sta na njega staviti, da bi radio ND? Ja kod mene imam samo ffdshow, ali nisam siguran da li ga on pusta ili je Nero7 ubacio neki svoj kodek negde...

Pa kad pustis u MPC desni klik na video, pa filters i tu u spisku vidis ko ga je pustio, ffd ili neki lijevi kodek.

Kako na kompu gledati film u ND formatu (trebaju mi i titlovi), a da nije ShowTime? Sa 3ivX dekoderom se gledaju filmovi lepo u bilo kom plejeru, ali se ne reprodukuju titlovi. Mislim nije ni ShowTime los, ali bih ipak koristio neki drugi plejer na koji sam navikao, MV2, WMP itd...

Takodje, zanima me kako DVD plejeri koji podrzavaju ND reprodukuju ND filmove i posebno me interesuju titlovi. Iskustva?

Još jedan problem sa Rikodom: kada ubacim DVD (naravno očišćen od zaštita), po startu enkodiranja program se zaglupi na par minuta i prijavljuje poruku "cannot open file %s" (svaka čast, programeri :S: ). Međutim, kada iz komandne linije odradim SUBST I: H:\ (H mi je DVD-ROM), a program uputim da čita sa novonastalog I: diska, sve prolazi u redu! WTF?

ajde par stvari prvo da se dogovorimo...
"nero digital" nije nikakav format...
format o kome se ovde prica je, ustvari, kontejner MP4, nije nerov, vec postoji jasna specifikacija za njega (divx5 je jos omogucavao pravljenje mp4 fajlova, koji nisu bas bili po punoj specifikaciji, ali cu bili blizu)
zvuk moze biti u AAC formatu, LC ili HE
slika moze biti u novijem AVC formatu (h264), koji generalno nije podrzan na hw playerima, bar po onome sto sam citao, ili u starijem ASP, koji generalno jeste... i jedan i drugi su MPEG4 (dakle rodjaci xvida i divxa) a nisu neka izmisljotina poput vp6 isl...
sto se vremena i kvaliteta kompresije tice, moze zestoko da varira...
znaci ako koristite obican profil, single pass, dobijate ovde navedene rezultate... naravno kvalitet bude smesan (drasticno losiji od xvida...)
za pravi kvalitet ovog encodera potrebno je koristiti AVC format, sa ukljucenim CABAC-om i preprocesiranjem, naravno dva prolaza... ovakva kompresija daje fantastican kvalitet, ali zahteva jako puno vremena za kompresiju (npr trebalo mi je 20-tak sati za 2 prolaza filma od 2 sata)

Razlog sto nekom mozda secka, je sto za dekodiranje treba jaca masina od neke za xvid...

Za one koji ne vole nero, odnosno integrisana resenja bez puno mogucnosti konfiguracije, a zanima ih ovaj format (znaci ne "nero digital", vec ovde naveden AAC+h264):
za h264 postoji njegova open implementacija, u vidu x264 codeca koji je u zestokom razvoju i otprilike jednom mesecno se vidi dobar napredak u brzini i novim opcijama...
za AAC je po meni najbolje koristiti BeLight+besweet; postoji par varijanti kodeca (FAAC...), ali je nerov AAC codec medju najnaprednijima i belight omogucava njegovu upotrebu uz puno vise opcija za konfigurisanje.
najsvezija verzija gknota podrzava x264, ali vam za pravljenje mp4 fajla po specifikacijama treba mp4box i ja preporucujem gui koji se zove YAMB

za dekodiranje mp4 sadrzaja, mogu da se koriste nerovi filteri, ili da uz vas omiljeni player instalirate haali media splitter i najnoviji ffdshow, koji uspesno guta sve varijante AAC zvuka i h264 slike (napominjem sto novija verzija). nove verzije mpc imaju podrsku za mp4, a aac je ugradjen odavno, medjutim ima problema sa dekodiranjem HE AAC-a.

Sve ovo sto sam ovde ukratko opisao, sam software (koji je osim nera sav besplatan) i naravno prave testove i guide-ove mozete potraziti na www.doom9.org

Poslednja izmena:
"znaci ako koristite obican profil, single pass, dobijate ovde navedene rezultate... naravno kvalitet bude smesan (drasticno losiji od xvida...)"

@danijel00

Ja sam isprobao da DVD film kompresujem preko programa DDR (kodecima za video DivX 6 i XviD - neka skorija verzija) i Recode. Ne znam kako je kad cackas sa naprednim podesavanjima koja si opisivao, ali mogu da ti kazem da je kvalitet po podesavanjima koja su ista ili veoma slicna (ista rezolucija i single pass bilo kog kodeka) - ako skoro nista od opcija ne diras, na strani ND-a i sto se tice vremena za kompresiju i sto se tice kvaliteta dobijene slike. Film u proseku kompresujem za oko sat vremena u ND, a za 3-4 sata u DivX i Xvid format. Pri tome su fajlovi veoma slicne velicine, ali je razlika u kvalitetu slike vidljiva. Najbolje vidim razliku ako je npr neka osoba u prvom planu i u fokusu kamere, a kada se pogleda okolina iza koja je van fokusa, tada se kod DivX-a i XviD-a javlja efekat "talasanja" i zamucivanja iste, koji skoro i ne postoji kod ND-a. Takodje mi slika generalno deluje ostrije.

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Još jedan problem sa Rikodom: kada ubacim DVD (naravno očišćen od zaštita), po startu enkodiranja program se zaglupi na par minuta i prijavljuje poruku "cannot open file %s" (svaka čast, programeri :S: ). Međutim, kada iz komandne linije odradim SUBST I: H:\ (H mi je DVD-ROM), a program uputim da čita sa novonastalog I: diska, sve prolazi u redu! WTF?
prilicno sam siguran da je to neki problem kod tebe! ja tako nesto nisam nikada video...

nego, da i ja nesto pitam: moze li kod Recode da napravi da titl bude van filma, tj. kao poseban fajl?

Test codeca bez Xvida??? cista glupost, valjda treba porediti sa najboljim...

ZoNi je napisao(la):
nego, da i ja nesto pitam: moze li kod Recode da napravi da titl bude van filma, tj. kao poseban fajl?
Može tako što nećeš izabrati nijedan titl, a njega čupati ručno SubRipom...

Nazad
Vrh Dno