Šta je novo?

Bežični video nadzor

Nocna ptica

Čuven
Učlanjen(a)
27.03.2004
Poena
619
Valjda tema odgovara ovom podforumu...
Elem, treba da postavim 4 ili 5 kamera (još se nisam usaglasio) koje bi trebale da snimaju kuću i dvorište čiji vlasnik često nije prisutan.
Pošto je dvorište poveliko i već postoji struja razvedena uz ogradu, mislim da bi mu najbolje bilo da uzme wireless kamere.
E, to mi zadaje muke. Prvo, na netu nisam našao ni jednu našu firmu koja ima neki veći izbor pomenutih kamera, a drugo, baš nisam upućen kako funkcionišu.

Sve kamere će biti outdoor, udaljene max 30m.
Šta preporučujete od opreme i koliko bi sve to trebalo otprilike da košta?

Bežična varijanta će izaći preskupo nema kvalitetne bežične Ip kamere bez 150+ evropskih jedinica.
One kineske bežične od 40€ su smešne, nefunkcionalne + komšiluk može da prati šta se događa kod tebe...

Na linku imas bezicnih kamera ali bih ja isao ipak na zicnu verziju jer ove od 50€ mogu lako da se ometaju i sto kaze antonio moze i komsiluk da gleda :)

LINK

Bolje uzmi zicanu varijantu cime ces dobiti veci budzet za sam kvalitet kamera. Odnosno, uzeces zicanu kameru koja daje bolji zapis :) .

Ako vlasnik cesto nije prisutan a trebaju mu 4 kamere za dvoriste, cenim da mu 150 i vise evra po wifi kameri ne predstavlja problem :)

Netiks ima u ponudi Vivotek kamere, cak ih i sam koristim na poslu (doduse cable varijante) i pokazale su se kao pouzdane, i imaju dobro kompletiran prateci software.

Poslednja izmena:
Hvala vam na dosadasnjim odgovorima, evo jos koji detalj da dodam.

Vlasnik zivi i radi u Svajcarskoj, a firme kojima se obratio su mu trazile 2000 i vise € za postavljanje 4 bezicne kamere i razvlacenje kablove (a jednu kameru su racunali 155€).
E onda sam mu kao sazaljivi komsija objasnio da to moze da resi sa duplo manjom cenom.
Zicane kamere bi predstavljale problem, jer je kroz ogradu vec provucena struja (ima neke lampice celom duzinom, koje mu klinci razbijaju i najvise zbog njih stavlja kamerice), tako da sa bezicnim kamerama nece biti nikakvog raskopavanja zidova mi kopanja kanala (dok ce dve zicane najverovatnije staviti na kucu).
Tako da ni skuplja varijanta ne predstavlja problem, a mene interesuje kako funkcionisu bezicne kamere, jer sa njima do sada nisam imao iskustva. Predpostavljam da im treba neki AP ili nesto sto obavlja funkciju APa koji se kaci na racunar ili snimac, pa me interesuje kolika je cena tih prijemnika, kakva je zastita i sl.
Drugo, sto se tice kvaliteta, da li je razlika u kvalitetu snimka osetno vidljiva izmedju ova dva tipa kamera (ako je povelika razlika, mozda ipak uzme ozicene kamere)?

U cenu bezicne kamere je ukljucen prijemnik koji se prikljucuje na snimac/kompjuter. Za svaku kameru ide po jedan, to je standardno resenje. Svaka kamera je kodirana na svoj prijemnik, tako je bar bilo uvek kada sam radio :). Neko moje zapazanje je da ne postoje toliko dobre bezicne kamere kao zicane. Odnosno, one koje daju zaista najkvalitetnije snimke, pogotovo nocne nemaju svoje bezicne pandane. Nikada nisam imao problema sa smetnjama u signalu.

Inace, cena kamere od 155€ nije nesto za sta se treba frapirati. Zavisi sta su mu stavili. Ali cisto da znas za drugi put, obicno mogucnosti kamere opravdavaju cenu.

I da. Nemoj da se *****avas sa nekim levackim resenjima, spasi sebe i gazdu glavobolja i muka i uzmite Geovision karticu, ako vec ne uzimate neki snimac.

Nije problem cena kamere od 155€, nego sto mu je najjeftinija ponuda za postavljanje 4 kamere bila 2100€ (u cenu nije uracunat ni kompjuter ni snimac).

Auuu, pa to nije normalno. Ne znam na sta su otisle te pare. Ja sam radio sa sistemima koji su koristili 16 kamera i kilometre kablova i kostali su toliko. Doduse, bile su jeftine kamere, ali opet...

A sta je sa onim bezicnim varijantama preko strujne mreze? Samo 2 strujne uticnice su potrebne da se poveze kamera i racunar.

Poslednja izmena:
Ima wireless kamera po celom gradu (NS) koje daju neku bolesnu rezoluciju (neke hiljade pixela puta neke hiljade pixela). Kvalitet slike je bolestan. Moze da se zumira na xxx metara i da se sve vidi. Sad koja je cena toga nemam pojma ali znam da ima program kojim moze da se radi monitoring jer su to IP kamere. Znaci nema risiver za svaku kameru jer je to glupost nego wireless mreza i pici. E sad, kako ovo znam, ne pitajte me.

Nazad
Vrh Dno