Šta je novo?

bešuman htpc, da li je moguće

A110 nije fanless. Kao i svaki notebook/netbook mora da ga ima.
1080p (1920x1080 progressive) u h264 kodeku nije nezahtevan, ali mi sumnjivo da to jedan atom moze da pusti i to bez pomoci graficke (mislim da ta nema HD acceleraciju). On ti je slicne snage kao celeron na ~800MHz... Ne znam kako to tebi radi, kad mnogi ne mogu na dosta jacim masinama, ali ajd... Koliku rezoluciju taj malac moze da da na spoljni monitor (onaj njegov je 1024x600)?
:wall:

kakav notebook/netbook, atom, ventilatori, 1024x600... ???

PopCornHour A-110

Pa zar mislite da bih ja precutao nekakav frame drop na popcornu i da recimo ne moze da pusta 1080p.

Naravno da pusta i vari bas dosta dobro.

Ja sam naveo sve mane na koje sam nasao a to svakako nisu pustanje 1080p materijala.

Rekoh dosta dobar i otkacen uredjaj, naravno ima svojih mana ali se to moze lako ispraviti.

Aha izvinjavam se, ja mislio Acer A110 :D
Joj, sad sam sam sebi smesan...

???
neki na PCH forumu su dali statistiku opterećenja procesora dok pušta različit materijal uz pomoć TOP naredbe (ekvivalent Task Manager-u), ne prelazi 70% nikako.

Ahaaaa! Pa to čudo radi na linuxu - znao sam! Mislim da sam to već pitao negde na benchu, ali zna li neko da baci kakav link sa hardware specifikacijama popcorna, mislim - koja vrsta čip(ov)a ga pogoni?

Mozes li da postujes rezultat sledecih komandi, pa da vidimo sta tu ima sve :)

Kod:
cat /proc/cpuinfo
cat /proc/meminfo
lspci

eto, -zabuna razresena.
A dok ne stignu informacije o cpu/mem popcornhoura, opet malo da oftopikujem:

-ima li neko ideju za neku besumnu sedmicu koja bi trebalo da radi na nekih 2500rpm ?
za ostalo sam se snasao . /12 i 8ice Noctua, a pasivni kuler CoolViva, ova nova /
... da i jos nesto : moze li u thermaltake Mozarta, debelog, da stane ATX napajanje ?

Poslednja izmena:
7ica na 2500rpm, nece ti se to uklopiti koja god da je a da bude tiho. Sto ne stavis malo masivniji kuler za CPU i neku 8icu ili 12icu na 5v malo da pirka, bice i vise nego dovoljno.

ali zna li neko da baci kakav link sa hardware specifikacijama popcorna, mislim - koja vrsta čip(ov)a ga pogoni?
procesor: Sigma Designs SMP8635 na 300 MHz

http://www.popcornhour.com/onlinest...og&task=info&item_id=6&main_id=0&category_id=

Mozes li da postujes rezultat sledecih komandi, pa da vidimo sta tu ima sve :)
na žalost, vraćen je posle 3 dana.
a i da nije, ne znam kako to pustiti, jer se linux "ne vidi" :)

ali evo sa foruma jedna od tvojih komanda

From /proc/meminfo

MemTotal: 89640 kB
SwapTotal: 506036 kB

So the popcorn has 256M of memory based on the spec sheets. 90M is available to the linux operating system, the rest is reserved for the video/audio decoder. Also 500M of swap if neccessary with an internal disk

Hmm, a zar usb na popcornu podrzava tastature?

@zver: možeš li da baciš taj link sa PCH foruma?
nemam pojma, nisam ni probao, nisam osetio potrebu za njom.
možda eventualno zbog torrenta može pritrebati, ali ionako mu .torrent prosledim preko kompa pošto A110 ima web interface preko koga sve možeš uraditi. čak sam sa posla zadao nekoliko torenta da skine dok se vrnem kući :)

a link sa foruma za TOP komandu ne mogu da nađem. slučajno sam to video pre par nedelja, sad sam tražio, ali search kad zadam "TOP" vrati maltene svaki topic odande :(

ako hoćeš, probaj ti, ovde im je forum http://www.networkedmediatank.com/

Poslednja izmena:
Ma, pitam onako, iz radoznalosti. ne bih mu ni ja kačio tastaturu, sigurno (da ga imam).

Ali priznajem da sam razmišljao da moj budući htpc vozim na linuxu, ali me odvratio nedostatak hardverske akceleracije HD-videa (DXVA) u linuxu. S druge strane, ako je tamo neki procesorčić na ~300MHz sposoban da reprodukuje sve popularne formate bez greške - eto fanless media playera.

Poslednja izmena:
Mislim da je Popcorn Hour jedina pristojna mašina (doduše nije PC) koja može da pusti svaki video, a da se pri tom ne greje toliko da mu je neophodan vent u malom kućištu da bi ga ohladio, i nije mu potrebno napajanje koje se opet toliko greje da mu je neophodno hlađenje ventom. PCH B-110 ima samo jednu manu - ne rade mu analogni 7.1 izlazi (a ja nemam a/v reciever :S:), inače bih ga sigurno pazario preko.

Kod nas slab izbor htpc kućišta, ali imaš:
Chieftec HT-01
Cooler Master Media 250
Cooler Master Cavalier 4
Antec NSK2480
ThermalTake Mozart SX;

od jeftinijih:
Foxconn DH-841
Frontier SO15M.

Što se tiče kulera - opet ulaziš u krug bez kraja: za fanless - najbolje što veći, npr. THERMALRIGHT TRUE Black 120 ili Cooler Master Hyper Z600,
ali to bi opet zahtevalo prostrano, dobro provetreno kućište ...
Ne znam, ako neko ima iskustva neka napiše, da li je dovoljan npr. CM GeminII (bez venta) na nekom od aktuelnih 2/3/4-jezgarnih procesora, u nekom od navedenih kućišta sa još jednim HDD-om unutra? I opet ostaje pitanje napajanja :wall:

Imao sam prilike da vidim jedan besuman racunar i stvarno sam se iznenadio, dakle da nisu lampice na kucistu upaljene ne bih znao.

CPU Intel 8400 a na njemu CM CPU Cooler GeminII S, Univesal, 1000-2000rpm, 12cm Fan, 20.7dB, 560gr

CM Power Supply Silent Pro, ATX 500W, v.2.3, Modular, 13.5cm Fan, Active PFC, 80Plus

Dva komada SAF-S12-E1-GP CM Case Fan, 12cm, 720rpm, 13dB, 3-Pin, 2 Ball Bearing (sa prednje strane i sa zadnje strane)

CM RC-632S-KKN2-GP

MB MSI P45 NEO3-FR

2x1GB DDR Kigston HyperX PC800 Low Latency

Seagate ST3250410AS HDD 250 GB 7200rpm / Serial ATA NCQ 3Gb/s / 16MB

Gainward VGA PCI-E 256MB GDDR3 GeForce 9500GT, Core 550 MHz, Mem 1.6GHz, SilentFX, DVI,TV-out, HDTV

Pioneer 115D

Ovaj racunar se stvarno apsolutno nije cuo. A sad ako bas hoces da i to nista eliminises ima dosta onih gumenih srafica, antivibracionih gumica za hdd i napajanje.

Poslednja izmena:
Ja sam ranije imao sklopljen fanless sistem sa AMD 2500+ ako se ne varam, Thermalright SLK-900A na njemu, grafika mislim da je bila pasiva jedno vreme, phantom 350W, jedino su se diskovi culi iako su bile najtise varijante koje sam nasao. Na kraju sam ih utisao tako sto su bili na gumenim nosacima koji su sjajno radili posao samo su se diskovi grajali poprilicno.

Sada sam na Antec P180 varijanti , ipak sa ventilatorima, Q6600 sa Thermalright 120icom, Corsair 620W napajanje je jako tiho, treba ga uzeti u obzir. ATI 4870 takodje utisana :)
Moze se spavati sa ovakvim "with fan" racunarom pored glave :) ako ti je to problem.

Ljudi potopite komp u zejtin i bog da vas vidi.Kad smo vec kod potapanja koliko li kosta i dal uopste ima de sa kupi kod nas cuvena "Galden" tecnost ?

Nista lepse od lavora sa zejtinom pored 42" televizora.

Koji kuler za proc uzeti a da se što manje čuje: CM GeminIIs, Zalman CNPS 800 ili CNPS 7x00 ili nešto četvrto? Kućište će (vjerovatno) biti TT Bach ili Mozart HTPC desktop (ne tanko) kućište.

Koji kuler za proc uzeti a da se što manje čuje: CM GeminIIs, Zalman CNPS 800 ili CNPS 7x00 ili nešto četvrto? Kućište će (vjerovatno) biti TT Bach ili Mozart HTPC desktop (ne tanko) kućište.

pazi za geminiis sam se uverio da je tih, zalmana sam imao, po meni mnogo kvalitetniji od CM u svakom pogledu ali se dere mnogo cak je po 5-10 dbl glasniji od CM-a u istoj kategoriji. Za kuciste neces pogresiti sto se TT-a tice, ja imam soprano i prezadovoljan sam sa njim.

Vrh Dno