Šta je novo?

BDE & Access ?!

Momir

Čuven
Učlanjen(a)
20.10.2003
Poena
601
Je li moguce BDE database componentu u Delphiu povezati sa access bazom?
Pokusao sam ali mi nije uspjelo.

Moguce je. Mada je uz Access bolje da koristis ADO komponente. A i bice ti lakse kod deploymenta da ne moras da distribuiras BDE.

Za drivername osobinu u object inspectoru probao sam sve drivere sto su imali veze sa accessom. U DatabaseName osobinu sam stavio putanju do baze. Kad pokusam prebaciti conected na true on trazi user i pass. Upisem samo Admin jer nisam stavljao pass u bazu. Otvara se zatim novi prozor sa DatabaseEngineError, BDE Error 9986, Invalid parameter.
Problem je sto ce baza ici na masinu sa win98 pa ce se morati instalirati dodatna podrska ako budem koristio ADO. Za BDE bi se moglo izvuci samo par DLL-ova i sve fino da radi.
Na kraju ipak izgleda da cu koristiti ADO+Access samo me ipak jos uvijek zivo interesuje zasto nisam uspio povezati BDE+Access. Silvere ako ti nije problem napisi mi gdje grijesim.

Pa gresis bas u tome sto hoces preko hleba pogacu i mislis da ces se izvuci samo sa par dll-ova.

Put koji sigurno radi - otvoris onaj anticki Database desktop, kreiras novi Alias (ime proizvoljno, drajver MSACCESS, database je puni path do mdb-a). Tu ujedno probas da li se baza moze otvoriti - trebalo bi da moze ukoliko nisi stavio neke posebne passworde, tj. workgroups i users.
U svom programu stavis na formu TDatabase, stavis Alias i DatabaseName (ne kao putanju do baze nego logicko DB ime koje si zadao prilikom kreiranja Aliasa), driver property onda ostavis prazno i disejblujes LoginPrompt. Connected:=true; Svoje ostale TTable i TQuery objekte vezes da taj TDatabase - i sve radi (upravo probao za svaki slucaj MS-ov Nordwind.mdb).
U installshieldu stavis da ti ukljuci i BDE; tu te wizard pita da li da prenese i tvoj bde config, potvrdis i kazes mu da na deployment sistemu kreira i taj alias koji si koristio.
I sve lepo radi.

Ali bas zbog velicine deploymenta i da se ne bi zezao sa "samo par dll-ova", najbolje ces proci sa ADOexpressom.

Vrh Dno