Šta je novo?

BD Vb.NET + SQL server

vladan

Čuven
Učlanjen(a)
17.08.2002
Poena
619
Zdravo.

Naslov je malo nerazumljiv ali ako ste vec kliknuli na njega procitajte o cemu se radi. :)

Ja pocinjem da programiram. verovatno cu da postavim glupo pitanje, ali moze li neko da mi odgovori barem priblizno ili da me uputi sta da radim.

Sta hocu da uradim:

pokusavam da napravim bazu podataka u Visual Basic.NET koja se ucitava preko SQL servera 2000.
OS mi je XP Profesional + SP1

Instalirao sam SQL server 2000 samo sa opcijama MSDE i Client Tools. ( Procitao sam da je to dovoljno za moj posao http://www.benchmark.co.yu/forum/viewtopic.php?t=7391&highlight=sql+server+2000 )

Sta sad radim:
Prolazim vezbe iz knjige "Od pocetka... Visual Basic.NET" od Cet-a. Da ne nabrajam pisce knjige, korice su crvene boje sa velikom slikom kratko osisanog lika. :))
Stigao sam do 16 poglavlja Programiraanje SQL servera u ADO.NET-u 1. lekcija. Javlja mi se greska u kodu kod pokretanja debug moda. Kod otvaranja veze sa bazom podataka [6. korak u knjizi: objConnection.Open() ]. Ne poznajem SQL server pa je greska mozda u samoj vezi sa njim, ili kucanju koda. Mozda je greska zbog XP-e. Moze li mi neko pomoci kako da ovo da resim. Ako je neko voljan kod cu da dam na raspolaganje doticnoj osobi koja je voljna da pomogne.
Da kazem ne znam da programiram nego ucim. Jos uvek prolazim poglavlja u knjizi.

Da dodam sa neta sam skinuo fajl sa svim uradjenim vezbama. Probao sam da pokrenem i greska se javlja na istom mestu. Kod samog pristupa bazi .

Hvala jos jednom. Nadam se da necu biti ismejan zbog mog neznanja.

Pozdrav

da li mozes da detaljnije opises gresku? sta konkretno ti "iskoci"?

Samo da dodam:

Mozda je greska u kodu kod trazenja datoteke. Nemoze da je pronadje, pa je greska kod pristupanja datoteci.

legend je napisao(la):
da li mozes da detaljnije opises gresku? sta konkretno ti "iskoci"?

Aplikacija je jednostavna: Form sa datagrid. Koi treba da prikaze podatke iz accessa koi su importovani u sql server.

Tacno se prikaze sledece:
Kliknem na debug.
otvori mi se prozor u kom pise; An unhandled exception of type `System.Data.OleDb.OleDbExceptio` occurred in system data.dll

i podvuce mi red u kodu: objConnection.Open()

Hvala legend na interesovanju za problem. :)

Ako je problem sa pronalazenjem fajla. necu resiti problem. Vec mi se ranije desavalo da zaglavim, a onda me ni help programa ne moze izbaviti. Gubim se u njemu. Velik je ko biblija, a ja sam pocetnik. :)
Brdo stvari koje ne znam:)

Da napisem jos ovo pre nego sto se iskljucim.
Ne znam koliko sam dobro objasnio problem.
Ako je neko uradio to poglavlje a raspolozen je da mi posalje fajl bilo bi dobro ili jos bolje ako je neko raspolozen da objasni a blizu je. Ja sam u DR. Ivana Ribara 194 Novi Bg.
nek me cimne na private da nebi oduzimali vreme drugima koi gledaju post.

Hvala u napred na odgovorima.

vladan

Mozda nije lose da napisem string.

[code:1]Dim objConnection As OleDbConnection = New OleDbConnection("Provider=SQLOLEDB;" & "DataSource = localhost;Initial Catalog=Test;" & "User ID=;Password=;")[/code:1]

Greska je kod izvrsavanja:

[code:1]objConnection.Open()[/code:1]

Posle ovoga sam mrtav.

Da dokazem da nisam :)

Listao sam forum do jedno 15 strane u nazad i nisam nasao da je iko imao slican problem.

Chachkao sam po sql-u i mislim da je dobro instaliran, server radi. Problem je verovatno u povezivanju VB i SQL servera.

Ako uopste neko cita ovaj topic:

2 posta gore sa kodom koji stoji gore, nisam napisao da sam na sam vrh stavio:

Imports System.Data
Imports System.Data.OleDb

Buni me u samom kodu red:

Dim objConnection As OleDbConnection = New _
OleDbConnection("Provider=SQLOLEDB;" & _
"Data Source=(localhost);Initial Catalog=pubs;" & _
"User ID=;Password=;")

User ID i Password. Kod instalacije SQL-a sam cekirao bez user name-a i password-a jer nije hteo da prihvati pod razlogom user id or password nisu tacni.
Po nekoj logici onda to nebi trebalo da predstavlja problem. Probao sam da stavim login name i password od windowsa. Ali ne vredi. uvek se javlja greska, u stvari prekid debug moda u redu:

objConnection.Open()

Da li sam ja propustio nesto ovde?

Hvala

Nasao sam resenje kako da se konektujem na sql server bazu.
Koriscenjem OleDbDataAdapter iz Toolbox-a, pa kroz wizard.
Ali ne mogu putem koda. A nije mi ni jasno sto su napravili mogucnost jednog i drugog nacina? Kad je ovako jednostavnije.
A u cemu je razlika izedju ova dva nacina.

Poz

Nisam ranije video post, ali evo ideje sad (ako nije kasno):
-Kako vidim da koristis blank Pass i UserID , postavi umesto toga opciju "Integrated Security=SSPI" , na taj nacin ces koristiti trusted connection za povezivanje sa serverom;
-Proveri pod kojim imenom ti je registrovan server (mozda nije "localhost") - :!: izvinjavam se ako si ovo naveo samo kao primer ("localhost"), ne zelim da potcenjujem nicije znanje! :!:
Pokusaj i javi da li si uspeo. Inace ako imas Enterprise Manager iz njega ces lako videti naziv registrovanog servera.
Dekius!

Zdravo dekius.
-Nasao sam u Helpu i stavio "Integrated Security=SSPI" i radi.
-Jeste pod "localhost"
Imam slabu vezu pa nestigoh da stavim da sam uradio.
Hvala u svakom slucaju. :)

Nazad
Vrh Dno