Šta je novo?

BBS-ovi, jel žive još neki?

Darko

Čuven
Učlanjen(a)
29.12.2001
Poena
679
Dakle sećam se starih dobrih vremena kada sam se kačio na Politikin BBS kome sam naravno zaboravio tel; beše nešto 322-pa nešto... Bejaše tu i Carli BBS za modove dušu dalo, kao i ostali...
Pitanje je jednostavno - ima li živih? Nešto sam nostalgičan... Odavno nisam koristio stari dobri Bluewave... ;)

Ja sumLJam da postoje više BBS-ovi. Oni su bili neka preteča Interneta u nas. Ja sam se kačio na Kragujevac, Ekstazi (Indjija) zatim Underground (Amiga), a sve to u početku sa 2400 modemom. Pa skidaš 50 Kb 15 minuta:) Ih kad se setim NET. TRIBINE i političkih rasprava :beat:

Ziv je politikin BBS :D
Ali se telefon promenio sada je 3373-102
Uzivaj! cheers

Pored vrlo funkcionalnih foruma, koji bi bio smisao BBS-a danas? :)

silverglider je napisao(la):

Pa recimo da postuje na njuz pošto uglavnom sa provajdera ne može..
a ima i onih kojima je ušlo u krv:)

...poput ovog naseg. Sta ces vise, i Benchmark vremenom udje u krv :)

Ma uslo je to i meni u krv, Zilet, ali pre desetak godina :)
Vozio sam 1200bps modem bez ikakvih MNPx i Ybis korekcija i 'vatao se po BBS-ovima, od Sezamovog do komsijskog OgnjaBBSa (Telemate 4.12 rula :d )
Jeste, ne moras da ides preko provajdera, ali za tu cenu za koju placas provajdera imas pogodnosti kao sto je provera maila, surf i ostali internet servisi u isto vreme - kad si nakacen na BBS, to je to.
Ko ce, takodje, da drzi BBS i smara se brojem pristupnih telefonskih linija, kad moze da postavi forum bilo gde i ne razmislja. A forum je takodje message board kao i BBS, samo malo evoluirani :)

Ko ce, takodje, da drzi BBS i smara se brojem pristupnih telefonskih linija, kad moze da postavi forum bilo gde i ne razmislja. A forum je takodje message board kao i BBS, samo malo evoluirani :)

Silver jel se secas revolucije kad je Sezam negde 93. dobio prosirenje na 15 linija :D

ivo.r je napisao(la):
...

Silver jel se secas revolucije kad je Sezam negde 93. dobio prosirenje na 15 linija :D

Eh.. kakva su to vremena bila.

A ako neko bas zeli imam ja moj BBS negde na backup-u uradjen pod PCBoard-om 15.21?(ako se dobro secam da netrazim sad po diskovima) pa ako neko hoce mogu da mu posaljem neka instalira i vozi u lokalu da ga mine zelja... :wave;

Nego momci, jel to bilo pre ili posle dinosaurusa? :D
Deluje mi kao da je bilo pre 100 godina.....kada mi je ortak objasnjavao kako je to dobra stvar, a ja ga gledao sa nepoverenjem pricajuci o nekim spajanjima racunaru u jednoj prostoriji za prenos podataka...laske nego disketa, a nikada nisam video tako spojene masine :D
....i bio sam srecan..... :)

Stevs je napisao(la):
Pa skidaš 50 Kb 15 minuta:) Ih kad se setim NET. TRIBINE i političkih rasprava :beat:
Ali zamisli samo sta je sve poglo da stane u 50kb...zapakovano....strava :) I onda gledas sta si sve pokupio....
Ja sada za 15 minuta skinem 7MB i smorim se kada ukapiram koliki sam protok napravio, a nisam nista uradio online :)

Sta ti je nostalgija - kad se samo setim koliki mi je racun za telefon stizao i sta sam sve skidao na 2400bps/MNP5 :)
Ovi danasnji klinci ni ne znaju sta je to, ali sto je najstrasnije i posle ~10 godina mi se vozimo na malcice vecim brzinama, a gde je svet otisao...
BRUKA!!! I mi hocem u Evropu - pa to je kao da si trabantom krenuo na trke F1 :)

Valjda sa Yugom? Pricamo o problemima domaceg razvoja ;)

Mada ficu za trku imamo :D

Pa ljudi da li ste koristili BlueWave Offline reader.. e to je bio posao... treba napraviti tako nesto za forume:)

Eh davno je to bilo kad su se ljudi delili na
PC Boardovce i RemoteAccessovce, pa onda i one manje zastupljene WildCatovce :D

e to su bili dani kada su se mailovi razmenjivali uucp-om :D

eh happy times :)

zilet je napisao(la):
Pa ljudi da li ste koristili BlueWave Offline reader.. e to je bio posao... treba napraviti tako nesto za forume:)
E to bi bio posao - okacis se, skines nove postove, posaljes svoje nove, otkacis se i onda offline lagano procitas, razmislis, pa odgovoris...

A onda se pojavio MRSYSNet (iliti sadasnji EUnet) i uveo je modeme na 14400... Pa jos uz to su bili i ZYXEL... Ali su imali strasnu zensku koja je bila sistem administrator (mislim da se zvala Dragana-Daca)...

Crni je napisao(la):
...

E to bi bio posao - okacis se, skines nove postove, posaljes svoje nove, otkacis se i onda offline lagano procitas, razmislis, pa odgovoris...
Ču li nekad za stvar koja se zove news i newsreader? NNTP? Ring a bell? :)

Vozio sam 1200bps modem bez ikakvih MNPx i Ybis korekcija i 'vatao se po BBS-ovima, od Sezamovog do komsijskog OgnjaBBSa (Telemate 4.12 rula :d )

He, he... Kada reče Telemate, sećam se taga "Za komunikaciju sa volovima koristite program Telemate" :)
Doduše, sećam se vrlo dobro tog vremena, samo sam tada imao Amidžu 500, 2400bps externi(koji sam dobio od nekoga sa Pingvin BBS-a, Relja ili Markom valjda), gomilu disketa, i sećam se da je veoma popularan na Prijateljicama bio NCom za konekciju, i AmyBW i QBlue(koji je Peca Čučković kupio pa smo se talili za lovu posle) kao OLReaderi... Evo lice mi se ozarilo kada se setim tog vremena...Posle je došlo vreme za A1200 sa HDD i sa Blizzardom i 14k4 Rockwell i onda se skidalooooooo... :D

zilet je napisao(la):

Kako ko, ja sam u to vreme koristio SLMR i Telemate na Ecstasy-ju i Mistery-ju (gde sam koristio i mail).
Sta je ljudi uhvatila nas nostalgija ,)

Marko37 je napisao(la):
Pa šta su newsgroups?
Ja sam u kontekstu news grupa prokomentarisao da bi bilo strava kad bi i za forume postojali programi tipa NewsReader-a - znaci, isti principi, ali ne za news, nego za forum.
Nadam se da je sad jasnije...

Au al je planuo ovaj thread :D; a ja nisam dobio info na mail :(

Hvala Alexxandru za br tel. BBS politike... Bas cu da pogledam da li su me izbacili, a ako nisu, da li sam dobio odgovor na jedno pitanje postavljeno pre n godina... ;)

Pa Sezam(Pro) još uvek u neku ruku radi -- telnet sezampro.yu

A tek što sam pravio telefonske račune kačeći se na nemačke i švajcarske Amiga boardove :) Sa bednim GVC-om 2400, a oni svi USR Courier 9600 i 19200 :D

Momci, a da li se secate kada je u vreme strasnih inflacija PTT bio dzabaka... ja sam sa ortakom po ceo dan visio po italijanskim i austrijskim BBSovima, skidajuci vruc softver ;)

JOBAH je napisao(la):
Momci, a da li se secate kada je u vreme strasnih inflacija PTT bio dzabaka... ja sam sa ortakom po ceo dan visio po italijanskim i austrijskim BBSovima, skidajuci vruc softver ;)
:D ;)

Da, zaboravio sam da dodam, na 2400bps!!! cheers

Nazad
Vrh Dno