Šta je novo?

Baulink Tornjos/Subotica

cmmon

Cenjen
Učlanjen(a)
30.08.2009
Poena
155
Pozdrav,

treba mi pomoc onih koji se razumeju u funkcionisanje wireless mreze.

Mi smo na selu, okolina Backe Topole, imamo staru centralu na posti, nema nikakav pristup interentu osim
wireless mreze koja svakih par godina menja vlasnika.prvo je bio sat trakt onda Kliknet a sada je vec godinu dana Baulink.

Od kada su oni preuzeli mrezu, imamo problema sa koriscenjem odredjenih, uglavnom privatnih trackera.
Ti trackeri traze da odrzavas seed duze vreme. Do sada se par puta desili da nam ne radi seed,a kada god pokusam da se ulogujem na neki bokje zasticen sajt, trazi mi Captcha konfirmaciju. torrenti ne rade upload ka tim priovatnim sajtovima par dana pa onda prorade. Mislili smo da je to nesto privremeno kod njih. Kada se to vise puta ponovilo, u trajanju od par dana, pogledali smo na netu i naucili sta je dinamicki javni IP, Cloudflare , pishing itd.

Ispostavilo se da taj dinamicki ip radi problem, tj nasli smo ga na black listi, cak na 9 mesta. Flagovan.Ili kako se vec strucno kaze...Onda smo gledali na netu kako se menja ip adresa rucno.cmd, nesto nesto, renew.To ne radi.Onda smo izvlacili iz struje jedno 30x da se resetuje modem.Nista. Onda smo rucno probali da promenimo ip4 protokol, ip adresu, 1, 2,3 itd broja ispred i iza trenutne adrese.Nista. Onda smo napravili gresku i nazvali Baulink da ih zamolimo da resetuju nas IP ako mogu tamo ili da poslaju nekog da nam pokaze kako da odradimo sami, posto ne mozemo uci u modem, repotec ali kada ukucami ip na internetu, dobijemo AirOS stranicu gde trazi username i pass i ne radi ni na blank ni na admin iako svuda kazu da je to pass. Nama javlja da nemamo dovoljn ovlascenja za pristup.

Provider nam je rekao da oni veze nemaju sa tim IP i da smo sigurno mi koristili nelegalno kompjuter i da nam mogu pomoci samo ako doplatimo Fiksni ip. Doplata je 400 din, trecina paketa koji placamo.
Znam da nije neki novac ali mi lici na neku blagu ucenu pa iz principa nisam htela. sam ugovor koji smo na pocetku potpisali deluje kao neposten, jer moras napraviti ugovor na 2 godine, koristio ili ne, ima da placas toliko i ne mozes preci na manji paket nikada / mozes samo uzeti veci paket od inicijalnog, manji ne.Meni to lici na ucenu , nije ni lepo ni posteno ali ovde je ili tako ili nikako.
Provider je bukvalno rekao ovo / imate opciju A : da vam ne radi i imate opciju B : da doplatite za fiksni, ne jedanput vec redovno svakog meseca.

Ranije nam se daj dinamicki ip menjao nakon par dana. Od kada smo se zalili, proslo je 2 nedelje i ne menja se. Malo sam paranoicna pa vec mislim da ga namerno ne menjaju, jer vide da neko ima problema pa se nadaju da cemo povecati paket.

Izvinjavam se za ovako dugacak tekst, ne znam nista o internet protokolima, wireless mrezi, samo ono sto sam silom prilika u poslednje dve nedelje pokusala da naucim preko neta. Neko strucan bi ovo objasnio i pitao u dve recenice, ja ovako, pesaka.

Zanima me / da li je tacno da oni ne mogu resetovati dinamicki ip, da li postoji neki besplatnin program za laike pomocu koga ga mozemo promeniti sami ili oni daju jedan isti za sve korisnike u selu ( nema nas mnogo, mozda 10/15 kuca ) i da li je nas izbor onda zaista samo to, da placamo fiksni ip ?

hvala !

Fiksna ip adresa vam ništa neće značiti ukoliko je i ona blacklisted na tim sajtovima. Za torrente proveriti da li su neki portovi blokirani od strane provajdera.
Besplatno jedino neki public proxy za pristup sajtovima ili neki public vpn, kao recimo onaj hola browser extension.

Vrh Dno