Šta je novo?

Battery replacement DELL

Alexashooo

Slavan
Učlanjen(a)
03.05.2007
Poena
304
Posedujem Dell inspiron 1501, kupljen pre 3 godine. Komp je perfektan i dalje , pa bi hteo samo da mu zamenim bateriu koja sada traje sat vremena. "Dell-ove baterije" su voema skupe, 9-cell model kosta USD 160.

Pitanje je da li neko ima iskustva sa baterijama drugih proizvodjaca, mislim na neke
koje nije potpisao Dell. Da li postoji neki proveren brend, jer mnogi imaju problema i sa
"originalnim". Bateriju bih kupio u USA, tj. imam varijantu da mi neko donese.

Jasno mi je zašto želiš neku surogat bateriju (cena, naravno).

Ja sam iz USA naručio i dobio bateriju za HP mini, koja je bila nešto jevtinija od originala (9 ćelija, 5800 mAh) i posle mesec dana (bukvalno) kapacitet je ozbiljno opao. Dakle, sa 5-6 sati rada jedva je držala 4.

Original troćelijski i dalje radi kao i pre (2,5 sati).

Dakle, original jeste skuplji ali se i definitivno isplati.

Hvala na savetu , ali gde moe kod nas da se kvalitetno odradi zamena celija?

Nigde, realno, treba naruciti celije od napolje, pa sam zameniti, nije tesko...
Sam ovi sto menjaju uzimaju dosta jeftine celije, pa i kad zamenis bice sat i po :D

Jasno mi je zašto želiš neku surogat bateriju (cena, naravno).

Nije samo cena, cesto ima problema i sa nabavkom orignalne baterije kod nas...

Ovo je recimo moje "veselo" iskustvo http://bojsa.blogspot.com/
Okacio bih tekst ovde, ali bi bio preglomazan, pa koga zanima neka cita, a i ne bih da se potencijalno nadjem na tapetu zbog hejta :)

Poslednja izmena:
@bojsa

Kada sam ja moj Dell nosio kod nas u servis isto sam probao. Na kraju sam ga servisirao u Sloveniji...

Inace i meni treba zamena za moj Dell Studio, ne bi bilo lose ako bih mogao da zamenim samo celije, pa ako neko zna dobru firmu koja se bavi tom rabotom :)

@bojsa

Kada sam ja moj Dell nosio kod nas u servis isto sam probao. Na kraju sam ga servisirao u Sloveniji...

Inace i meni treba zamena za moj Dell Studio, ne bi bilo lose ako bih mogao da zamenim samo celije, pa ako neko zna dobru firmu koja se bavi tom rabotom :)

Ahahaha pa znaci van garantnog roka ili ako nisi kupio laptop kod nas, podrska je grozna, a to je stvarno katastrofa, jos je moj problem u linku gore relativno lako resiv, a opet su me odusevili nesposobnoscu...
Sve i da nema kod nas baterije, mogla bi da se dovuce iz inostranstva, a ovo za servisiranje u Sloveniji je stvarno komedija :D

Ahahaha pa znaci van garantnog roka ili ako nisi kupio laptop kod nas, podrska je grozna, a to je stvarno katastrofa, jos je moj problem u linku gore relativno lako resiv, a opet su me odusevili nesposobnoscu...
Sve i da nema kod nas baterije, mogla bi da se dovuce iz inostranstva, a ovo za servisiranje u Sloveniji je stvarno komedija :D

Kupio sam ga u Londonu, Dell Studio 17" full i nakon 2 meseca crkao mi DVD, naravno i BT su zaboravili da mi ugrade, a i HDD je imao bad sektore :)

Mi u Srbiji kukamo kako kod nas ide krs roba, a ja zaglavio sa svim ovim problemima, jos je laptop kostao preko 1000 evra.

Imao sam grozna iskustva sa svima, pogotovo sa List Computers-om.

U Sloveniji su mi sve sredili za dzabe, jos sam umesto DVD rezaca dobio BR rezac. Tako se to radi, a ne kod nas ne mozes da kupis ni bateriju.

Da ne zaboravim, meni je baterija tacno godinu dana izdrzala, sada vise od 5 minuta ne moze bez punjaca...

Auh, pa ti si bas ubo primerak, sto je najgore od svega Dell bas zna da ima problema sa svojim modelima, moj XPS M1330 je poznat po crkavanju GPU-a, ovaj novi XPS 1647 ima takozvani "throttling" problem (kucajte samo u googlu "XPS 1647 throttling") i slicno... :(

Sva sreca pa je moj XPS bez ikakvih problema, doduse odradio sam mu copper mod i zamenio sam mu T7250(65nm) za T8100(45nm), pa se ne zagreva uopste...

Sve to stoji da Dell uvaljuje fush world wide, ali kod nas ti to ne vazi...

@bojsa
Procitah tvoj blog, sta reci, Srbija. :p

Da te obradujem, uglavnom nikom grafika nvidia serije 8xxx nije crkavala odmah, vec posle godinu-dve. :D

Ahahah, bukvalno to, Srbija!

Sto se crkavanja tice, nije bas tako, unesi u google-u pa ces naci linkove ka forumima, bar pola od njih je imalo problem vec posle tri/cetiri meseca. Naravno velikom broju je proslo 1-1,5god kao sto ti kazes, ali je odnos tu negde. Ima nekoliko iskustava ljudi koji su bukvalno na tri meseca menjali plocu, sve do isteka garancije :D

Inace ovaj moj je tu negde oko dve godine, ali ne pokazuje nikakve probleme, mada je najcesce preveliko zagrevanje bilo glavni uzrok toga sto lemovi popuste, uostalom nije mi mnogo bitan, volim ga mnogo, ali uskoro stize ozbiljan 17" desktop replacemet sa SandyBridge-om... :)

Da li se to sa grafikom odnosi na 1330 samo ili i na 1530?
edit: izgleda da je problem samo sa 1330...mnogo je manje problema sa 1530,koliko vidim.
Ipak cu uzeti jedan notepal.

Ne bi trebalo da se odnosi na XPS 1530, vise je zbog nemarnosti kada su rashladni sistem dizajnirali na M1330, jer koristi termalne pad-ove koji izgube svojstva vrlo brzo, a i ventilator se sa prvim revizijama biosa kasno podizao na visoke obrtaje. Od copper moda i novog biosa je daleko manje kvarova...

Fora je u tome sto se na 1330 pri igranju igara GPU podizao i preko 105 stepeni, a na duge staze je to dovodilo do pucanja lemova na kontaktima.

Stigla mi je Triax baterija za moj XPS, za sada mogu samo da kazem da radi :)
Kroz par dana cu odraditi neki test, pa cu bolje znati kolika je autonomija u razlicitim uslovima, pa se javljam...

Stigla mi je Triax baterija za moj XPS, za sada mogu samo da kazem da radi :)
Kroz par dana cu odraditi neki test, pa cu bolje znati kolika je autonomija u razlicitim uslovima, pa se javljam...

Nemoj da zaboravis,bas me zanima...

@bojsa

Uskoro i ja treba da menjam moju bateriju, bas me interesuje kako ce se ponasati Triax na duze staze.

Ne znam, videcemo, jako lepo mi radi ova dva dana, non stop sam na bateriji i prilicno sam mobilan, koliko ciklusa ce moci da gura, to ce vec vreme da pokaze :)

pozz.imam problem sa xps-om m 1330 navodno mi je crkla maticna ploca tako kazu u servisu.garancija mi je istekla naravno....treba mi pomoc. hitno

Ne razumem, koja vrsta pomoci ti treba?

Nigde, realno, treba naruciti celije od napolje, pa sam zameniti, nije tesko...
Sam ovi sto menjaju uzimaju dosta jeftine celije, pa i kad zamenis bice sat i po :D

Pa nisu baš svi lopovi ....
drugo na bateriju koja se uradi mora da se da garancija koja je minimum 6 meseci a toliko traje i nova
treće uvek se može tražiti povećanje kapaciteta baterije tako da može da traje i preko 5 sati rada
nemojmo odmah pljuvati, a pogotovo ako nismo ni pokušali

Da neotvaram novu temu:
moze li neko da objasni kako da odlepim (otvorim) bateriju?

postoji specijalni alat za otvaranje i zatvaranje baterija
ne isplati se za jednu bateriju tako da nožić,skalpel i šrafciger pa polako da ne slomiš
PAZI LI-ION BATERIJE SU OPASNE I MOŽE DA DOĐE DO EKSPLOZIJE I OZBILJNIH POVREDA

Vrh Dno