Šta je novo?

Baterije uopsteno

a c a

Uticajan
Učlanjen(a)
04.11.2003
Poena
1,625
Moja oprema  
Laptop
HP 8570p
Mobilni telefon
Realme 8
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Nedostaje jedna tema o baterijama u globalu, AA, AAA, punjive Ni-MH, Li-Ion, za mobilne, za laptopove, kamkordere. Da prvo razgranicimo sta su originali a sta fals.
Za svaki tip navedite vasa iskustva koja baterija se dobro pokazala i ako mozete slikajte je i pokazite pakovanje. I naravno gde ste kupili. Ja cu da slikam par AA alkalnih baterija koje su se kod mene dobro pokazale i par losih, kao i jednu Ni-MH losu bateriju.
Na buvljaku u Pancevu postoji tezga koja najjeftinije prodaje i originalne i oridjinale baterije za mobilne telefone. Nemam telefon i ne secam se tacno gde se nalazi jer sam bio davno ali znam da je svi sto drze opremu za mobilne u Beogradu nabavljaju opremu na veliko od njih.

Kod mene su se u poslednjih par meseci pojavljivale sledece baterije, dobre AA Toshiba zeleno plave alkalne i Varta max tech:

pakovanje za Vartu:

(gledajte uvek datum na pakovanju)

lose AA baterije, Duracell Plus, nisu imale pun kapacitet i posle par meseci se pojavila rdja na spojevima, pretpostavljam falsh. Sony Cybershot narandzasto plava sa kartoncicem na plus spoju, posle 2 punjenja 2 od 4 su popustile i nisu mogle da drze ni nedelju dana, opet falsh:

Poslednja izmena:
Ja imam 2 AAA NiMH Brondi (crvene) od 800 mAh i sasvim sam zadovoljan (koristim ih za mp3). Kostaju 100 din/kom. Pored njih imam i 2 AA Sanyo Eneloop od 2100 mAh (za digitalca) koje su izvanredne. Kupljene su u Nisu u prodavnicama. Inace, ima mnogo fake Stamina. Kupio sam jedan par... Krs nevidjeni.
Digitalac nije kod mene, pa ne mogu da okacim fotke.
Od kada sam kupio NiMH baterije i punjac nisam ni jednom kupio alkalnu bateriju. Jednostavno, plati se malo vise u startu, ali se to ulaganje izuzetno isplati.

Kupio sam nedavno mp3 plejer pa zelim da se naoruzam nekim punjacem za AAA baterije kao i sa samim punjivim baterijama. Sta mi preporucujete, a da naravno nije previse skupo?

Ja sam kupio mp3 plejer pre jedno dve i po godine, i odmah Hama punjac za 2 ili 4 baterije AA i AAA, i 6 komada GP (marka je GP) NiMH baterija od 850 mA. Od tih 6 komada, 2 su u medjuvremenu riknule, ove četiri ostale još rade ko blesave. Baterije smo koristili i žena (i njoj sam kupio mp3 u isto vreme :) i ja konstantno do sad, tako da sam prilično zadovoljan i punjačem i baterijama. I Hama punjači i te baterije imaju, čini mi se, razumne cene...

AA NI Mh
Koristio sam Vartu za digitalac ranije 2100 ili 2500mA (nisam siguran). Odluzile su svoje vise manje korektno mada koliko su koriscene i nisam bas nesto bio zadovoljan jer su se pri kraju koriscenja bukvalno praznile same od sebe posle 3 dana bez koriscenja.
Koristio sam i GP, bile su sasvim korektne. Skoro sam koristio i Sony Cyber shot od 2500mA i odlicne su...
Ali baterije u koje se kunem su Sanyo Eneloop!!! :D Jes da su 2000mA (jace jos nisam video) ali su keva. Posto su mi prethodne nestale (citaj: bile zadrzane kod nekoga ko je ocigledno bio jako zadovoljan) kupio jos 4kom.
http://www.eneloop.info/

Poke, koliko ti mp3 plejer izdrzi sa tom jednom baterijom od 850 mAh? Znam da zavisi i od samog uredjaja, a u uputstvu za moj mp3 plejer pise da treba da baterije traju od 8-10 sati.

Poslednja izmena:
Jel se neko mozda susretao sa Triax-ovim baterijama? Triax Power Battery Rechargeabe 4x900mAh Ni-MH, AAA pack kosta 353 dinara sto mi je jako jeftino.

Jos jedno pitanje dok mi se pune baterije. Cuo sam neke price kao da kad se prvi put pune da bi trebalo 15 h da se ostavi. dok neko kaze da je to glupost i da se normalno puno dok lampica ne signalizira kad je gotovo. Ko je u pravu?

Napunile su mi se za nepunih 6 sati. Sad je vreme na test da ih stavim. Inace, imam uniross sprint photo punjac koji ima na sebi A/B prekidac. Dobijo sam ga od brata iz Belgije i on sam ne zna sta A, a sta B znaci. Pa ako neko zna taj model neka mi kaze.

Znam da je tema stara ali mislim da je vredi povratiti.
lm, jako loše iskustvo sa CFL baterijama. Pre par godina sam kupio dve AAA (ne sećam se od koliko mAh) u komisionu kod Pravnog i odlično su mi služile. Međutim pošto sam jednu izgubio odlučim da dokupim još i nađem neki novi model sa više mAh (čini mi se 1100). i tu su počeli problemi. Od dve koje sam kupio samo je jedna valjala ali je i ona kraće trajala od onih starih. Rekoh pogodilo se da je loša, 'ajde da uzmem još dve. Od nove dve nijedna nije valjala.
Takođe sam u nekom trenutku kupio dve AA isto CFL na istom mestu i takođe su se jako loše pokazale.
Zaključak: izbegavajte CFL u širokom luku.

CFL je bio jako korektan u svoje vreme. Koristio sam i njih posle Varte od 2100MHz i nekih Sony Cyber Shot 2500MHz. Ali kao i sve punjive baterije jako brzo su se praznile same i vremenom su drzale sve krace. Moguce da si ti ubo neke kopije a veliku ulogu cini i skladistenje. Dakle ako si ih kupio na pijaci a stajale su cele zime na minusu, velike su sanse da nece raditi. To vazi za sve punjive baterije.

Iako "samo" 2000mA, Sanyo Eneloop su mi ubedljivo najbolje, trpe blic i traju sigurno kao necije druge 2900mA baterije. 300 slika s blicem pici lagano. I ono sto je zanimljivo vezano za njih je da su to baterije koje najmanje od svih prazne same. Po specifikaciji izgube samo oko 15% struje za godinu dana!!!!! A Sanyo je uvek znao da pravi baterije.Vartine su me posle punjenja i 20 dana nekoriscenja izdavale X puta pa sam ih rado pobacao.
Sad sam bas proveravao nesto... Pre oko 3 nedelje sam ubacivao CDHK u moj S5IS. Tada su baterije bile prazne skroz i punjene su 9-10h od 16 koliko im treba da budu pune do kraja. Tada sam se zezao, koristio aparat zezao se meny-jem satima, isprobavao RAW i gluposti i okinuo sam sigurno 70 fotki za ove 3 nedelje (90% njih s blicem) i baterije su na 50% tacno :d
E to je ono sto druge baterije nemaju i samim tim ne mogu da zadovolje moje prohteve. Ne punim baterije cesto jer nemam ni vremena da mislim mnogo o aparatu ali kad ga uzmem u ruke, uvek mogu da fotkam bez razmisljanja dali ce izdrzati.

Ljudi, nije pusta prica, vec 2-3 god ih hvalim na sva usta i jos nisam bolje nasao. Ako hocete dobre baterije, platite bolje Sanyo Eneloop za nijansu vise i videcete da vas nece razocarati, trajace duze nego druge ;)

Poslednja izmena:
Pre par godina se dosta pričalo o baterijama u eri pomame za Triax punjačima.
Mislim da sam tada bio ignorisan od većine, jer sam pljuvao po Triax-u, a savetovao Sanyo (kupio ih Panasonic u međuvremenu) i GP (njih koristim još dok eneloop nije postojao i vrh su).
Oni su među retkim pravim proizvodjačima kvalitetnih baterija, dok Sony, Varta, Duracell...(da ne spominjem boraniju CFL, Triax i sl.) ...samo rebrendiraju, što ne znači da su loše, ali se kao najprepoznatljiviji brendovi najčešće kopiraju.

E da i GP su se pokazale sasvim korektne, njih sam zaboravio. Sanyo je mene kupio davno jos sa baterijama za bezicne telefone koje su po 15 dana trajale u to vreme. Sve posle toga je uslo u legendu :d

Nazad
Vrh Dno