Šta je novo?

Baterije laptopa i garancija

havijer

Slavan
Učlanjen(a)
07.08.2005
Poena
435
Da li neko ima iskustva sa ostvarivanjem garancije na bateriju laptopa? Koliko je tu garancija?

Sve baterije na laptopovima u Srbiji imaju garanciju samo 6 meseci od dana kupovine.

Da li je to u skladu sa zakonom kojim je regulisano da garancija na jedan uređaj podrazumeva garanciju na celokupan uređaj a kod nas je garancija dve godine?
Da li to znači da onda svakih 7 meseci moram da kupujem novu bateriju :D

Ok slažem se ali da li ima neki zakon koji to reguliše ili to prosto oni tako kažu i to je to?

Prodavac je odgovoran za nesaobraznost robe ugovoru koja se pojavi u roku od dve godine od dana prelaska rizika na potrošača.

Ako nesaobraznost nastane u roku od šest meseci od dana prelaska rizika na potrošača, pretpostavlja se da je nesaobraznost postojala u trenutku prelaska rizika, osim ako je to u suprotnosti sa prirodom robe i prirodom određene nesaobraznosti.

Kod prodaje polovne robe, može se ugovoriti kraći rok u kome prodavac odgovara za nesaobraznost, koji ne može biti kraći od jedne godine.

Rokovi propisani u st. 1. do 3. ovog člana ne teku u periodu koji prodavac koristi za otklanjanje nesaobraznosti.
Ovako na brzinu to je to, ne da mi se u 6 ujutro opširnije istraživati, to je na tebi :)

Ne znam da li se negde u novom zakonu precizira šta je sve dodatna oprema, ili je zakon nedorečen po tom pitanju.
Isto tako ne bih znao da li se precizira dužina garancije na potrošnu robu/dodatnu opremu (a baterije to fakat jesu po svojoj prirodi).

Ako nije precizirano, a rekao bih da je vrlo verovatno da nije, tada je za očekivati da će davati najkraćih šest meseci garancije.
I punjače (od telefona/tableta/laptopa) računaju kao dodatnu opremu, tako je bar ranije bilo.

http://pravo.potrosackisavetnik.com/sta-su-garancija-i-saobraznost/

BTW, baterije u laptopima nose 12 meseci garancije kod vecine brendova.

Mrzi me sad da trazim, ali baterije i ostala potrosna roba su regulisane u zvanicnom objasnjenju (rogobatnog) termina "saobraznost", gde pise da se podrazumeva da baterije, toneri za stampace, ili druga roba od koje se realno ne moze ocekivati da traje 2 godine ne potpada pod standardnih 2 godine zakonske saobraznosti.

Edit : Evo ima ovde prepisano obrazlozenje ministarstva :

http://www.prviprvinaskali.com/clan...e-propisanim-zakonom-o-zastiti-potrosaca.html

Konkretno ono sto te interesuje :

Roba je saobrazna, s obzirom na njenu prirodu, ukoliko po kvalitetu i funkcionisanju odgovora razumnim očekivanjima rada za određenu vrstu robe. Tako, potrošač se ne može pozivati na nesaobraznost za npr. takozvanu potrošnu robu – hleb, sijalice za auto, baterije i sl. u punom roku od dve godine, jer se saobraznost, valjanost, od ovakve vrste robe očekuje srazmeno roku trajanja.

Poslednja izmena:
Sećam se vremena kad je i miš i tastatura bio potrošna roba...
50 evra daš za bateriju i miran si šest meseci... I nije baš povoljno

Baterije moraju da traju 2 godine kao i uredjaj, ko kaze drugacije laze! Moze da im opadne kapacitet pa da ne traju 6 nego 3 sata ali ako ne rade uopste ili traju par minuta onda su neispravne i moraju biti zamenjene. Ovo mi je potvrdjeno u jednoj maloprodaji i u zastupnistvu Asusa u Srbiji!

^ Baterije imaju garanciju od 6 ili 12 meseci, u zavisnosti od politike proizvođača. To važi i za laptopove, tablet računare i telefone.

Koliko znam, baterije i kod ASUS laptop računara imaju garanciju od 6 meseci. Ali to može da potvrdi ili opovrgne predstavnik ASUS Srbija.

HP laptopovi dolaze sa garancijom od 12 meseci na bateriju.

Sve to treba da je navedeno i na garantnom listu laptopa.

Čisto informativno, garancija na baterije kod većine Samsung telefona iznosi 6 meseci, dok je za određene Samsung telefone ta garancija 12 meseci.

Poslednja izmena:
Koliko ja znam laptop je dosao sa fiskalnim racunom i nekim opstim tekstom o garanciji. A imam i snimke razgovora sa serviserom maloprodaje i nekim iz Asusove kancelarije. Ni u garanciji operatera za Samsung telefon se ne pominje baterija, to mozda stoji kod onih divljaka sto daju garanciju samo na software! Tako su mene ubedjivali i da je adapter rutera potrosna roba i da ne vredi da trazim drugi, medjutim ja odem i oni mi najnormalnije dadose drugi i to ni mesec dana pre isteka garancije!

Sve što sam naveo su zvanične informacije i važe za veliku većinu uređaja na našem tržištu. ASUS Srbija slobodno može da navede njihovu politiku po tom pitanju.

Ni u garanciji operatera za Samsung telefon se ne pominje baterija, to mozda stoji kod onih divljaka sto daju garanciju samo na software!

To je informacija iz ovlašćenog servisa za Samsung telefone. Baterija je potrošna roba ima garanciju od 6 meseci, uz određene izuzetke.

Dok je radnja na G napisala da baterije, toneri i slično nemaju uopšte garanciju :D

Ja razumem da ovakve baterije
Duracell-Batteries.jpg

imaju garanciju 6 meseci ali da npr. adapter ima 24 meseca a baterija za laptop 6 iako su podjednako kompleksni uredjaji e to nece moci! Slobodno nek oni odbiju reklamaciju, samo kazne za dovodjenje kupaca u zabludu su par hiljada evra (nebitno da li kazu da garancija vazi duze ili krace od propisane) a ima tu jos stosta da se nakalemi!

Idi prvo kod Dell-a (na primer) pa sredi da bude 2 godine garancija na bateriju.
Q Why does the battery have a different warranty period than my system?
A Dell's standard battery warranty is one year. Batteries are a consumable item. All batteries degrade with time and use. The warranty is very similar to common auto warranties which exclude consumable items such as tires.

Kad budem Amerikanac onda cu da idem kod Della a do tad cu da idem kod inspekcije. Ako zakon kaze da je garancija 24 meseca i ako u garantnom listu nije nista izdvojeno zabole mene patka i za Della i za Asusa i za sve ostale! Mozda oni meni i ne zamene bateriju ali ce kaznu platiti kako god okrenes! Pa ako to njima odgovara, odgovara i meni. Lakse cu ja prezaliti 50 evra nego oni 5000.

I laptop je potrosna roba, a ako ne pise nista za pojedinacne delove onda vazi za sve! Kakva tuzba, necu ja nikoga da tuzim. Samo prijava za dovodjenje u zabludu i tako to. A nadam se da nece trebati, zasad se dobro drzi!

Eto i tebi je jasno koliko je to glupa formulacija. Baterija za laptop je kompleksniji uredjaj od pegle a eto za peglu vazi 2 godine garancije!

Pa ne moze sve biti potrosno a samo baterije kategorisane! Uostalom u garanciji se ne pominje ni laptop ni baterije vec neki opsti tekst, znaci ako nakon 23 meseca laptop nece da se upali ili se upali pa se posle par minuta ugasi laptop je neispravan i davalac garancije mora da ga popravi, zameni ili vrati novac! Da li je u kvaru baterija ili ploca ili procesor kupca ne interesuje! Naravno mogu da odbiju ali onda idu prijave inspekciji (a ne tuzbe, sto bi neko trosio svoje vreme i novac!) pa ce se valjda opametiti!

Proizvodjaci su ti koju diktiraju kolika ce garancija biti na baterije a ne uvoznici ili ovlasceni servisi koliko ja znam. Mnogi proizvodjaci su prosle godine smanjili garanciju na baterije sa 12m na 6m. Veoma je moguce da duzina garancije na baterije nije u svim zemljama ista.

@Vicious-Deeds
Zakon države je taj koji diktira dužinu garancije, npr. na iPhone je u inostranstvu garancija 12 meseci a u Srbiji ih zakon obavezuje na 24 meseca. Da li je baterija ili punjiva baterije (akumulator) za laptop? Ako je punjiva baterija (akumulator) zašto bi garancija bila kraća od 24m? Naravno da obična baterija ne može da traje 24 meseca.

Nisu obavezni da ti daju 2 godine garancije na bateriju, baterije su potrošna roba.
Grešim?
Sa srećom, javi kad ti uspe ta tužba (i daj nam dokaze da je uspela).

Kao što sam napisao nije baterija nego punjiva baterija (akumulator) pa je pitanje da li to spada u potrošnu robu? Onda ni na akumulator u autu ne bi bili obavezni da daju 24 meseca garanciju

Poslednja izmena:
U pravu si, prvo zakon pa onda proizvodjac. Mada verovatno nismo jedina zemlja gde su zakonom diktirane garancije od minimum 6 meseci, moguce je da zbog velikog trzista i jake konkurencije proizvodjaci daju vise, tipa 12 ili 24m...Nemacka, USA i slicno.

Kao što sam napisao nije baterija nego punjiva baterija (akumulator) pa je pitanje da li to spada u potrošnu robu? Onda ni na akumulator u autu ne bi bili obavezni da daju 24 meseca garanciju
Čovek je pitao za bateriju od laptopa.
Baterija od laptopa je baterija za laptop, ne pričamo o akumulatoru za kola ili kamion.
Kao što je već napisano i napolju se retko gde na bateriju od laptopa daje garancija koliko i za laptop.

Ma, nije ni cudo sto su smanjili duzinu garancije na litijum, realno ljudi nemaju pojma kako pravilno da koriste takve baterije i zato brzo i crkavaju. Mnoge koje znam su sami napravili problem, laptop ni godinu dana a baterija pri izdisaju, ostavili ljudi praznu skroz vise puta i nisu punili danima pa wear level skocio sacuvaj boze, ili im stoji na punjacu od dana kupovine napunjena na 100%, nikad koriscena a ubila samu sebe :D

Vrh Dno