Šta je novo?

Baterija

Never

Cenjen
Učlanjen(a)
28.03.2012
Poena
170
Da li cu sacuvati bateriju ako je izvadim dok mi je na punjacu, posto sam negde procitao da kada se napuni onda prestaje proces punjenja?
Imam toshibu satellite c850.

Na mnogo mesta ovde na forumu se raspravljalo o toj temi, samo malo koristi search pa ako onda ne bude jasno onda otvori novu temu

INače odgovor na tvoje pitanje je i da i ne, vađenjem baterije gubiš mogućnost ups-a i kad je reč zaštiti od visokog iznenadnog napona ali i ono što je češće i verovatnije gubitka podataka jer je doštlo do nestanka električne energije a baterija i stajanjem gubi kapacitet. Ako ti bateriju budeš vadio nekoliko puta dnevno onda će i kontakti oslabiti pa će i na taj način biti neupotrebljiva. Sa druge strane baterija ima određen broj ciklusa punjenja i pražnjena

Isprazni bateriju do 40%,stavi je u kesu i onda u frizider(ne u zamrzivac),jednom u mesec dva je stavi na laptop da se ponovo eletkronika dozove i napuni do kraja i onda je isprazni ponovo i vrati je nazad,ovo je sve pod uslovom da ti baterija ne treba preterano,ja vec 2.5 godine tako radim,bilo je par meseci kad sam je non stop koristio i dan danas je kao i prvog dana.

^ Upravo tako. Ja sam bateriju na Toshiba satellite pro l300 zeznuo za dve godine. Non stop mi je stojala u laptopu, a on bio ustekan u uticnicu. Bio sam lenj, tako da sad baterija drzi minut-dva.

Koliki je otprilike broj ciklusa punjenja, i da li je bolje ako je praznim svaki dan po jednom, ili da mi uvek stoji na punjacu?

Koliki je otprilike broj ciklusa punjenja, i da li je bolje ako je praznim svaki dan po jednom, ili da mi uvek stoji na punjacu?

Batriju do kraja prazni jednom u mesec ili jednom u dva meseca nema potrebe češće.

O ovoj varijanti da čuvaš bateriju u frižideru neću ništa komentarisati. U frižider stavi pivo ili sok u zavisnosti šta piješ a bateriju u laptop. Dakle stavi pravu stvar na pravo mesto

Da do 40%,veruj mi da je ovo odlicna stvar jer sam to citao u mnogo magazina i online sajtova,probao i ispostavilo se tacno,ne treba bateriju prazniti nikad do kraja,problem je sto toplota utice na vek batererija a vecina laptopova ima lose hladjenje i u globalu je racunar s donje strane topao da ne kazem vreo i to dosta utice na sam vek baterije.

Pretpostavljam da svi proizvođači laptopa imaju softver pomoću koga se može izabrati da se baterija drži na optimalnih 40-50% napunjenosti kada je lap na punjaču.

Najbolje da nadjes neki vinski podrum ili da napravis zemunicu,tu je temperatura konstanstno niska,ili neku pecinu u komsiluku... a joj bre ljudi,tehnika treba da se koristi,aj mi reci sta ti vredi nova baterija i posle 5 godina kad ce sam hardver laptopa da bude zgazen,ovaj znacice ti mozes da izvuces 20e vise kad ga prodajes,a 5 godina si imao statican pc a ne mobilni, i non stop si brinuo kad ce da nestane struja,da ne ulazimo u to kad nestane struja a ti nesto radis na pc-u pa sve ode u vrazju... ako je stavis u frizieder dal si razmisljao da moze da dodje do kondenzacije i da ti voda unisti sve... Lepo rece "Kritika" sta se stavlja u frizider... Na mojoj staroj masini koju sad cerkica koristi nikad nije vadjena baterija,i kad je kupljen je na visti drzao 1h,sad na xp-u drzi 5minuta taman da ga preselim od mesta na mesto,sto mi mnogo znaci... pravo je pitanje da li instalirati Windows XP i dobiti produzeno vreme trajanja baterije,ili Sedmicu... ali bruka je da imas nov lap i xp na njemu,jel? ....

Upravo tako kako Kritika kaže.Na osnovu iskustva korišćenja Dell laptopa od pre 15tak godina pa preko Ibm,Toshibe,Msi,Asusa,Lenova,došao sam do sličnog zaklučka.Bateriju normalno koristiti,prazniti jednom ili dva puta u toku par meseci.Ako se lap ne koristi duže vremena istu izvaditi ali ne mora da se hladi u frižideru!Ja sam koristio Msi bez baterije par godina kao stoni računar ali sam ga obavezno držao na UPSu kako ne bih doživeo neprijatna iskustva ,što zbog nestanka struje ili strujnih udara.Primera radi na Toshibi L30-113 koja je stara oko 7 godina/koristi je moja žena/ baterija je oslabila, za sve ove godine, oko 10 posto.A nije ni pažena ni mažena/mislim na bateriju/.
Baterije jesu skupe kod nas u Srbiji.Ali se ipak ne treba time toliko opterećivati.

Batriju do kraja prazni jednom u mesec ili jednom u dva meseca nema potrebe češće.

O ovoj varijanti da čuvaš bateriju u frižideru neću ništa komentarisati. U frižider stavi pivo ili sok u zavisnosti šta piješ a bateriju u laptop. Dakle stavi pravu stvar na pravo mesto

Ok veliki strucnjaci,radite kako hocete jer ste naravno najpametniji,ja radim kako radim i samo sam predlozio to,ako neko hoce moze da proba a i ne mora,ti drzi bateriju non stop i cuvaj se nestanka struje jer ipak je ovo doba bombardovanja i ima stalno nestanka struje,meni je bitno da kad odem negde da mi baterija drzi dosta(sat i jace),toliko od mene i pozdrav.

Hp8710w, kupljen pre 5 godina, baterija nikad nije vadjena iz njega, uvek radio na punjacu i jos uvek drzi sat-dva.
Manite se konzervacija baterije. Koristite laptop kako je predvidjeno. Ionako ce na kraju svog zivotnog veka da zavrsi na stekeru dok ne crkne.

Nikad nisam vadio bateriju iz laptopa već skoro punih 5 godina, uglavnom je stalno na punjaču, i dan danas drži isto kao i kad je bila nova, približno.

Ne mogu da verujem da ljudi stavljaju baterije u frižider/zamrzivač, pa ih nešto vade pa pune pa vraćaju, ne kapiram u čemu je fora? Šta će im baterija u frižideru? Posebno što iz ličnog iskustva znam da to blage veze nema i da radi normalno ako se ne vadi iz laptopa.

Da, ove teme se non stop ponavljaju i non stop se javljaju neku koji kategorično preporučuju vađenje baterije, sada i duboko zamrzavanje. Nemam reči...

P.S. A ovi kojima se potrošila baterija vremenom, pa sigurno da je u pitanju krš baterija, ništa drugo.

Ovo je apsolutni biser
Isprazni bateriju do 40%,stavi je u kesu i onda u frizider(ne u zamrzivac),jednom u mesec dva je stavi na laptop da se ponovo eletkronika dozove i napuni do kraja i onda je isprazni ponovo i vrati je nazad

Poslednja izmena:
To i mene interesuje i da li je isporuka iz NY zaista samo 8 dolara ili na to idu još neki troškovi eventualna carina i slično

Gde ima da se kupe jeftine baterije sa 9 ćelija ?

Ti se nekrste koliko deru plus valjaju neke zamenske baterije a ne originale

Da ne otvaram novu temu:
Netbook (Eee PC 1201N) nisam koristio skoro pola godine i batrija je pala na 0% tako da kad je na punjacu, win pokazuje da je na punjacu ali ne pokazuje da se baterija puni. Interesuje me da li je definitivno baterija mrtva ili postoji neki nacin da se ozivi. Pre toga je super funkcionisala i drzala dva do tri sata zavisnosti od koriscenja.

Mislim da ti je napon u samoj bateriji pao ispod dozvoljenog jer nisi koristio pc dosta dugo a bila ti je prikopcana baterija, pa zato nece da ti puni. Ako se dobro secam,ali nisam siguran,trebalo bi prvo napuniti bateriju nekim drugim punjacem manje jacine pa onda tako postepeno,ovo se raspitaj,nisam bas siguran... ili proba da ugasis pc i ostavi ga jedno 24h na punjacu mozda se desi cudo :)

Tesko. Pokusao sam da otvorim bateriju i da je nekoliko minuta drzim na 20% vecem naponu ali sto se otvaranja tice, jedino sam sebi uspeo da otvorim saku posto sam je nozem otvarao....
Jel ima neko ideju gde bih mogao da odnesem bateriju? Mozda neki servis mobilnih telefona?

Gde ima da se kupe jeftine baterije sa 9 ćelija ?

Komso vidi na www.akumulatori.rs. gde sam inace ja kupio za svoj HP bateriju, identicno izgleda (moja ima po povrsini kao neke kapljice, kao rosa kad se nahvata, skinuta do detalja) i ne pise nigde oridjidji HP, samo sto je takva sa nalepnicom kostala koji € ispod 100, a ovu sam kupio za skoro pola te cifre, ima negde vec iskustvo moje sa njima, a isto drzi 2h...

Moja baterija ima 6 ćelija. Da li mogu da se kupe one od 9. Moj laptop ih podržava. I da li neko zna koliko daju garanciju na bateriju ovi sa sajta ?

Svi daju garancije po 6 meseci ako se ne varam, ne znam samo zasto pise u zagradi 2 sa laptop baterije (i samo 2 i izbaci), da li je moguce da vise nemaju, kad sam ja kupio svoju bilo je trocifren broj, ispale mi oci od trazenja modela... ?

Da ne otvaram novu temu, je l' zna neko za neki softver za rekalibraciju baterije na Asus K50IN laptopu?

Trebalo bi da u BIOS-u ima Power meni?

Nazad
Vrh Dno