Šta je novo?

Baterija

risa

Čuven
Učlanjen(a)
27.04.2003
Poena
675
Da li je poželjno da se laptop koristi na bateriju pa kad je pri kraju da se puni i tako u krug ili da bude stalno prikačen na struju?

Nemoj da te mrzi da koristiš pretragu. Pre 5 meseci sam napisao da ima 10 otvorenih tema sa ovim ili skoro identičnim pitanjima

Pa kad je covek vec pitao da mu kazem ono sto sam ja citala u uputstvu za moj lap, da je pozeljno koristiti na bateriji dok ne dodje do 10 posto a onda puniti i tako u krug! :d

Baterija mora da ima redovan ciklus praznjenja i punjenja. Znaci minimum jednom nedeljno treba bateriju isprazniti skroz (ja moj ostavim upaljen preko noci). U suprotnom ako drzis laptop na punjacu hemija u bateriji gubi svojstva i posto je baterija non stop u rezimu 95%-100% posle nekog vremena tebi ostane samo tih 5% da koristis (znaci samo 0-5% od kapaciteta baterije).

MInimum jednom nedeljno netreba prazniti bateriju ok jednom mesečno ili jednom u dva meseca ali jednom nedeljno je preterivanje.

JOš jednom savet nemoj d ate mrzi imaš polje za pretragu i kucaj baterija održavanje baterije i slično i izaće ti 20-tak tema iščitaj

Baterija mora da ima redovan ciklus praznjenja i punjenja. Znaci minimum jednom nedeljno treba bateriju isprazniti skroz (ja moj ostavim upaljen preko noci). U suprotnom ako drzis laptop na punjacu hemija u bateriji gubi svojstva i posto je baterija non stop u rezimu 95%-100% posle nekog vremena tebi ostane samo tih 5% da koristis (znaci samo 0-5% od kapaciteta baterije).

Skoro sve "informacije" koje si naveo su pogresne. Narocito ovo sa 5% je zanimljiva teorija.

Ovo jeste vazilo nekad, ja sam tako na hp-u shebo bateriju, posto je stalno bio na punjacu, medjutim novija toshiba ne, iako je na punjacu baterija nije izgubila svoj kapacitet.

da potvrdim @nogga
ne opterecivati se vise sa tim, nego samo koristiti kako zelite
ja sam non stop bio cas na struji cas na bateriji, toshiba, evo tek posle 2 godine mi je pao kapacitet na 30min...sad na ebay po novu

Skoro sve "informacije" koje si naveo su pogresne. Narocito ovo sa 5% je zanimljiva teorija.

Što volim kad neko kaže za nešto da je pogrešno, a usput ne ponudi tačnu informaciju/argument. :)

I ja sam na više mesta čuo da laptop nikako ne treba uvek držati na punjaču. Te baterije jako "vole" da se prazne i to im produžava radni vek.

Što volim kad neko kaže za nešto da je pogrešno, a usput ne ponudi tačnu informaciju/argument. :)

Dobro je da si ti ponudio validan argument:
I ja sam na više mesta čuo da laptop nikako ne treba uvek držati na punjaču.

Evo pa se informisi - http://batteryuniversity.com/learn/article/how_to_prolong_lithium_based_batteries

Evo i grafikona koji pokazuje koliko baterije "vole da se prazne i to im produžava radni vek"
lithium1.jpg

Pa kad ti je promakao argument. :D
A čekaj.. ako nisi video "moj argument", zašto odgovaraš na njega? :O

I ja sam na više mesta čuo da laptop nikako ne treba uvek držati na punjaču. Te baterije jako "vole" da se prazne i to im produžava radni vek.

:p

A ako sam negde napisao da će baterije trajati zauvek ako ih redovno puniš i prazniš , onda se izvinjavam. Oh čekaj! Pa ja to nigde nisam napisao! :D
Treba da crtam? Ako redovno puniš/praznih bateriju trajaće duuuuuuže, nego kad to ne radiš.

http://www.buchmann.ca/Chap10-page2.asp

"Research has shown that if no exercise is applied to a NiCd for three months or more, the crystals ingrain themselves, making them more difficult to break up. In such a case, exercise is no longer effective in restoring a battery and reconditioning is required. Recondition is a slow, deep discharge that removes the remaining battery energy by draining the cells to a voltage threshold below 1V/cell."

Uostalom, svaki ozbiljniji digitalac ima "discharge" opciju.... pitam se čemu to služi?

Poslednja izmena:
"Research has shown that if no exercise is applied to a NiCd for three months or more, the crystals ingrain themselves, making them more difficult to break up. In such a case, exercise is no longer effective in restoring a battery and reconditioning is required. Recondition is a slow, deep discharge that removes the remaining battery energy by draining the cells to a voltage threshold below 1V/cell."

Ovo dovoljno govori o tvom poznavanju materije. Nikl-kadmijumske baterije?!? Imam jedan dobar link za tebe - evo ga.

Ne treba se opterecivati sa tim kako koristiti laptop i lepo neka ti stoji ukljucen uvek na struju a baterija ce sama od sebe da oslabi i ona nije namenjena za vecnu upotrebu nego kao i sve drugo posle 4-6 godina treba da se zameni i to je to.

Kao sto Kritika rece, koristite search i naci cete mnogo tema sa detaljnim objasnjenjima ZASTO i KAKO.

Poslednja izmena:
Koliko ja znam, koliko sam citao, a toga se i pridrzavam, 2 stvari su jako lose za bateriju:

1- Viskoka temperatura - nije dobro ako se laptop/netbook puno greje jer visoka temperatura skracuje zivotni vek baterije. Ako je temperatura veca, ocistiti hladnjak/ventilator i drzati komp na postolju koje ga hladi
2- Potpuno praznjenje - izbegavati da se baterija potpuno isprazni (npr. toliko da se iskljuci komp).

Najbolje je izvaditi bateriju, ako se komp koristi stalno u kuci prikljucen na struju.
Mozda je teoretski najbolje drzati je tako van kompa napunjenu oko 60-70% na oko 0 stepeni celzijusovih (dobro upakovanu u frizideru), ali to je vec cimanje i sumnjam da to iko radi :) (mozda slucajno zavrsi u veceri) :)

Ja se ne cimam puno oko toga i baterija mi stalno stoji u netbook-u, ali gledam da se ne prazni ispod 40-50%, vec je dopunim, a kada sam kuci, prikljucim ga u struju.

Imam EEE PC 10", kupljen polovan od coveka sa ovog foruma, i prezadovoljan sam. Baterija drzi ok 7h (6-cell)!

Sto se tice punjenja/praznjenja jednom nedeljno/mesecno/..., to je i opste poznata stvar, nema potrebe to raditi jer su ovo sve Li-Ion (litijum-jonske) baterije koje nemaju memorijski efekat.

Starije barerije su bile NiCad (nikl-kadmijumske) ili posle njih NiMh (nikl-metal-hidrid), i one su imale memorijski efekat, pa je zato bilo bolje te baterije napuniti do "vrha" i koristiti dok se ne isprazne, a ako se dopunjuju onda isprazniti ih ponekad skroz, da se "povrate" i "osveze". Dakle, nije bilo dobro dopunjavati ih pomalo jer ako se ne prazne do kraja, one "zapamte" odredjeni nivo i kasnije je bilo tesko povratiti im pun kapacitet (zato se to i zove "memorijski efekat" jer memorisu odredjeni "nivo" i samo se kasnije pune/prazne dotle a ostalo kao da i ne postoji).

Znaci, ove novije Li-Ion (vazi i za novije od njih) je bolje sto cesce dopunjivati po malo, nego pustiti da se cesto prazne do kraja.

Iza ovoga stojim i video sam ljude koji su nepostujuci ovo unistili baterije za 6 meseci!
Uvek su se zezali i drzali laptop u krevetu dok se ne skoro ne isprazni. Onda ga dopune, i opet setaju po kuci. Vremenom, poceo je da se pregreva, jer se nakupio prasine i koncica od cebeta i kreveta, a cesto praznjenje mu je dodatno doslo glave.

Dakle, opusteno i ne budite bahati. Laptop/netbook na cvrstu podlogu i dopunjavajte ga redovno (ili uljucite u struju), i nema problema. Ja sam kupio mali posluzavnik velik tek da stane netbook (na pijaci obican) i kada sam u krevetu, drzim netbook na njemu. Nema prasine, kao da stoji na stolu, ne ulaze koncici od prekrivaca/cebeta i sl., a kada ga pomeram, uhvatim posluzavnik i to je to (ne vucem ga za ekran i sl). Tako se netbook ne cima i idalje je kao nov, a mogu da ga postavim svuda (i na travu :))!

Da dodam jos na kraju jednu prostu stvar: baterije za laptop/netbook su iste kao i za mobilne telefone (samo vece i veceg kapaciteta). Dakle, nema razlike, uglavnom su to Li-Ion baterije (neki imaju i novije polimerne ali nema veze, slicno je). Razmislite malo pa cete videti, i telefon dopunjujete pomalo redovno, i ne vodite racuna o bateriji mnogo, i naravno, nikada je namerno ne praznite do kraja jer nema potrebe (a trebalo je to raditi na starijim tel. tipa Nokia 5110 i sl. - jos uvek je imam i radi ;)). (Jedino nisam primetio da se telefoni greju mnogo, pa im to ne doprinosi skracenu zivotnog veka baterije, ali sve ostalo je isto)

:wave:

Pozz

Poslednja izmena:
jel ima neki softwer kojim moze da se proveri stanje baterije, imam polovan lap top, i batrija je stara 3 godine kao i on a nece da se puni kad je stavim u lap top i u opste ne drzi ?!!! Riknula baterija ili punjac?

Ako je ovo ~pevnulo~
4850b4d6fb5335db6495f77da72d3c89.jpg
onda nema nista od te baterije.

a sta je to i jel to u punjacu ili lap topu, kad sam ga rasturio i cistio u lap topu su svi kontakti izgledali ok, sve lepo radi samo je bio dosta prljav a sad kad sam ga ocistio temperature su se normalizovale i ne greje si vise, rekao bi da mu je baterija riknula zbog toga pre, jer prethodni korisnik bas i nije znao kako da se ona sacuva niti ocisti lap top 3 godine?

super, onda ce da padne nova baterijica... e sad objasnite mi gde i kako da kupim bateriju prvi put imam lap top.

Naime to je HP DV5 evo specifikacije http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/...n&lc=en&os=4063&product=3892494&sw_lang=#N415

Idem preko grane za neki mesec pa mogu da je kuim i tamo, jel mi povoljnije da je kupim tamo ili ima i u Srbiji predstavnistvo HP gde bi mogao kupiti novu bateriju sa garancijom, kontam da su za HP DV modele baterije univarzalne, meni treba ova 6 celijska ???

mrzi me da citam jos jednu u nizu ovakvih tema, ali ljudi, lap treba da robuje vama, ne vi njemu. Koristite ga kako vam odgovara..

Vrh Dno