Šta je novo?

Baterija na laptopu

oblakoder22

Poštovan
Učlanjen(a)
12.06.2016
Poena
54
Momda je već bilo reči na ovu temu ali pošto mi search ništa ne izbacuje moram da otvorim novu temu.

Dakle, uzeo sam sestri laptop ali me brine korišćenje baterije tačnije ona ga konstantno drži na punjaču. Da li to utiče na životni vek baterije i da li je bolje da ga koristi prvo na bateriji pa kad se isprazni da uključi punjač i nastavi sa radom ili je svejedno ?

A koja je svrha drzati bateriju u njemu ako je vec na punjacu? Ako ga koristi redovno van kuce, neka napuni bateriju, skine bateriju I onda ga koristi na punjacu. Ako ga pak retko koristi van kuce kao sto ja radim, neka napuni bateriju na 40/50% I onda neka je odlozi. Po nekim istraaivanjima, ukoliko se odlozi toliko napunjena, vrlo malo gubi kapaciteta(dakle ne %, vec kapaciteta same baterije).

Ili ako je to mrzi, svaki laptop ima neki program za bateriju, koji moze da kotnrolise da se baterija ne puni preko 50/80% (kod Lenova moze da se bira bilo koji procenat cak).
Npr. meni je baterija podesena da se ne puni preko 80%, ali da punjenje pocne tek ako padne na 75%. Sto je odlicna solucija, njemu trebaju nedelje da se toliko isprazni baterija dok je na punjacu, ali nije prazna baterija ako hocu da ponesem laptop.

Baš tako!
Podesi samo da se baterija ne puni preko85- 90% i bez brige radi uvek sa laptopom koji je na strujnom punjaču sa priključenom baterijom.

Postoji li neki univerzalni program za podesavanje punjenja baterije? Posto trenutno koristim stariji HP 6910p.
Inace negde sam procitao da baterija cuva lap od strujnih udara, variranja napona i sl. dok je recimo bez nje veci rizik da struja osteti sam uredjaj.

Ja oba laptopa (i lični i poslovni) stalno držim na punjaču, a baterija je uvek u njima, bez ikakvih podešavanja. Ja na bateriju gledam kao na neki UPS 😉 Na 6 godina starom Asusu, koji sam poklonio zetu pre oko mesec dana, baterija je i dalje držala više od 1h 😉

Ja oba laptopa (i lični i poslovni) stalno držim na punjaču, a baterija je uvek u njima, bez ikakvih podešavanja. Ja na bateriju gledam kao na neki UPS 😉 Na 6 godina starom Asusu, koji sam poklonio zetu pre oko mesec dana, baterija je i dalje držala više od 1h 😉

Nisam siguran vise ni sam, mislim da konstantno drzanje na punjacu vremenom osteti bateriju, ali i to sto kazes, vremenom i ona sama dotraje samo je pitanje koliko takvo koriscenje stvarno utice na autonomiju same baterije...
Secam se da sam ranije dok recimo nesto igram preko laptopa, skinem bateriju, cisto da bi mi se manje zagrevao laptop :d jer dok je na punjacu baterija je uvek topla 🙂

Ako se laptop koristi stalno na bateriji, po mom misljenju ( i iskustvu) je najbolja praksa da se jednom ili dva puta mesecno otkaci sa adaptera, koristi na bateriji i nakaci nazad na adapter kada se isprazni (kada OS krene da signalizira da je baterija pri kraju).
Ovo vazi ukoliko laptop nema (kao sto su drugi predlozili) sopstveni softver koji regulise punjenje baterije, tj mogucnost da se punjenje podesi na "desktop mod" gde ce kontrolisano puniti i prazniti bateriju automatski.

Nazad
Vrh Dno