Šta je novo?

Baterija BR-5C, poruka "Not Charging"

Gadjan

Slavan
Učlanjen(a)
01.05.2006
Poena
390
Pretpostavljam da ništa ne može da se uradi ali reko da pitam možda ima neka fora, lupam možda proradi ako se napuni direkt na punjač ili isprazni jedan ciklus...
Znači baterija je dugo stajala prazna (potpražnjena, 1.6V) mislim jedno mesec dana i naravno kad sam je ubacio u telefon ne daje znake života tj ne startuje punjenje. Onda sam je "pecnuo" direkt na punjač 20-30 sekundi i dobila je dovoljan napon da je telefon registruje, to sam već tri puta uspešno radio sa BL-4C, BL-5C i BL-6F. Međutim kod ove kad ubodem punjač u telefon one crtice se ne kreću, odnosno dobije se poruka "not charging" ako je telefon uključen.
Prepostavljam da je predugo stajala prazna pa je nešto zveknulo, ali da li je ovo stanje nepovratno?

Mislim da je i dalje ispod napona kako bi je telefon prepoznao. Izmeri joj napon multimerom. Da li ima 3.6V? Ne verujem da je mogla sa 1.6V na 3.6V da ode za 20-30sec (ako si je "pecnuo" punjačem od 5V 800mA-1A?). Za to će joj trebati ~ sat vremena.

Poslednja izmena:
Pokušaj sa drugim punjačem.Nosim i dalje staru nokiu i kućni punjač zeza tj telefon mi izbacuuje istu poruku.Punjač trebam ištekati i okrenuti za 180 i u najvećem broju slučajeva počne punjenje.
Na punjaču iz kola puni najnormalnije.

Ja mislim da je potrebno 3.2 da bi telefon mogao da počne sa punjenjem... No i ja sam mislio da fali napona pa sam još par puta po malo dopunjavao tako direktno na punjač ali uvek ista priča. Nemam unimer ali napon je sigurno dovoljan jer je posle bilo i 2-3 crtice i telefoni normalno rade samo se baterija ne može puniti niti u jednom. Probao sam u 6630, 6680 i N70, i 4 različita punjača i uvek isto - "not charging".
Čitao sam i ja nakon guglanja da je često punjač uzrok, ali ovde je uzgleda baterija.

Čuo sam da su neki ljudi baterije "peckali" onim čudom iz upaljača i kao posle proradi... Probaj, možda posle tog šoka počne da se puni...

Nije strogo vezano za temu, pa da pitam ovde da ne otvaram novu.
Da li se baterije smeju dopunjavati i skidati pre potpunog punjenja (tj kad je manje od 100%)?
Konkretno je vezano za nokia lumia 800

Smeju, samo kao nije preporučljivo da se isprazni do kraja, tj. da ti se ugasi telefon.

Ja mislim da je potrebno 3.2 da bi telefon mogao da počne sa punjenjem...

Probao sam u 6630, 6680 i N70, i 4 različita punjača i uvek isto - "not charging".
Čitao sam i ja nakon guglanja da je često punjač uzrok, ali ovde je uzgleda baterija.

Zavisi od modela telefona.

Da, onda je najverovatnije otkazala elektronika u bateriji.

Smeju, samo kao nije preporučljivo da se isprazni do kraja, tj. da ti se ugasi telefon.

Ne mislim da se do kraja (do gasenja) isprazni. Vec tipa da imam nekih ~15% i pola cuke vremena da ga napunim (zbog recimo zurbe). Da li to sme da se radi, a da ne steti bateriji?
Znam da to nije bilo preporucljivo kod starih telefona, tkz cigle

To ne smeta

Čuo sam da su neki ljudi baterije "peckali" onim čudom iz upaljača i kao posle proradi... Probaj, možda posle tog šoka počne da se puni...

Savremene baterije imaju kontroler punjenja ugrađen u samu bateriju. Peckalica iz upaljača je jedan od načina da se ta elektronika brzo i pouzdano sprži.

Podpražnjene baterije se mogu malo oživeti povezivanjem plus i minus izvoda direkt na punjač što će joj malo podići napon te će kontroler dozvoliti početak punjenja baterije.

Međutim, konkretni kontroleri u pojedinim baterijama i njihova logika su zatvorenog kod, razlikuju se od modela do modela, i nije moguće saznati kako se koji od njih ponaša. Postoje kontroleri koji u nekom momentu proglase bateriju mrtvom i nikada više ne dozvole punjenje. Drugi opet dozvoljavaju ceđenje baterije dokle god ima života u njoj. Treći pravilno rade tek u saradnji sa nekim drugim kontrolerom u samom uređaju gde se baterija koristi (Sony-jev InfoLithium npr,). Dalje, spomenuto nasilno dopunjavanje podpražnjene baterije kod nekih može dovesti do zbunjivanja kontrolera i nepravilnog rada tokom sledećih nekoliko puni/prazni ciklusa (što opet, zna oštetiti same ćelije), a kod nekih drugih uopšte neće uticati na kasniji rad baterije.

Poslednja izmena:
Pa kod ove moje znači ostaje mi jedino da improvizujem nešto i da je punim direktno na punjač, jer ni u jednom telefonu neće, bezveze mi da je bacim kad može da služi. A treba mi samo za rezervu da bih imao dužu autonomiju na kampovanju kad sam koji dan odsutan od utičnice. Moja stara naduvena izgura max dva dana pa valjda će i ova toliko. Nisam hteo da uzimam novu bateriju za stari krš pa uzeo najjeftiniju polovnu...

Samo mi je problem da je ne prepunim pošto nemam unimer, u aparatu svih 7 crtica ne znači mnogo pošto to može biti 50-60% a i 100%, a aplikacija koja pokazuje napon baterije na simbianu 8 je pretpostavljam naučna fantastika? :)

Nemoj to da radiš. Proces punjenja litijumske baterije je dosta složen i zbog toga se kontroleri ugrađuju u same baterije. Punjenje se u principu sastoji iz dva koraka, (strujni pa onda naponski), ali razlikuje se od proizvođača do proizvođača i od modela do modela (to je ono "skriveno" u kontroleru u samoj bateriji).

Pogrešno punjenje može lako dovesti do curenja ili čak eksplozije baterije (tačnije, lakšeg rasprskavanja, nemojte sada zamišljti srušen zid kuće), a to mu dođe nezgodno jer je litijum veoma toksičan. Litijumske baterije su i najotrovnije što se koriste u širokoj upotrebi.

Nazad
Vrh Dno