Šta je novo?

Bas se greje ovaj XP

Naj**** si ako spadne cooler sa proc.

radar je napisao(la):
Pre par dana sam sasvim slučajno izveo zanimljiv eksperiment. Pri uobičajenom krstarenju po netu, u jednom trenutku me je iznenadila neuobičajena tišina u sobi. Odmah sam provalio da mi je usred rada stao ventilator na 6CU+ kuleru.

Running Man i ja smo kod mene izveli slican ekperiment: iskljucili fana na 6CU+, celeron 556@950, i igrali Q3 nekih 15ak minuta... Telo coolera se jedva posle duzeg mucenja zagrejalo do 40-50 stepeni, kad ga pipnes prstom nije bilo nesto mnogo vruce. Inace je oko 30 stepeni kada je fan na 5V (~3000 obrtaja)

npetar je napisao(la):
Cinjenica je da se XP mnogo greje.Kod mene je razlika u odnosu na winMe 10 C u korist XP-a.

Cini mi se da je covek mislio na Athlon XP.

Inace, sto se programa tice, meni je najbolji MBprobe, mali je, radi sve sto treba i nema nista suvisno.

Kako uopste ASUS V266E meri temperaturu? ,ja ne vidoh sondu kada sam montirao Duron+FOP32,da i jos nesto,temp. je porasla sa ABIT KT7A-ovih(bivsa ploca) 50C MAX na ASUS-ovih 60C MAX ([email protected]) tako bar BIOS i MBM 5(ujedno i jedini program pored BIOS-a koji iscitava bilo sta sa ploce),ajde ljudi otkrite mi misteriju,odakle se meri ova temperatura?:confused:

Baki EGW je napisao(la):
ajde ljudi otkrite mi misteriju,odakle se meri ova temperatura?
Inteli imaju termo diodu u samom jezgru koja sluzi za ocitavanje temp. Notax ce da nam rekne za AMD ;)

Pa ASUS to merenje temperature iz procesora sada reklamira kao jedno od velikih dostignuća i "noviteta".
Palomino ima termalnu sondu unutar procesora pa ASUS tako meri. Ne znam samo šta se dešava kada u ASUS KT266A ploču staviš TBird-a koji nema dotičnu sondu...

notax je napisao(la):
A sto si je iskljucio? Meni to izgleda kao mnogo korisna opcija. Ako to radi, a nadam se da necu to utvrdjivati, ne moze nista da se spali. Samo zamenis ventilator.
Imao sam primera baš na ovim Asusovim pločama (ASUS A7V-133), da kada radi Hardware monitor u BIOS-u, hoće ploča da zeza (isključuje se i kada ne treba), posebno ako je procesor overclock-ovan. Doduše na mojoj ploči se to nije dešavalo ali sam ipak isključio monitoring. Što se tiče prestanka rada ventilatora, kao što rekoh temperatura ne beleži neki nagli veliki skok, tako da imam dovoljno vremena da oborim sistem. Problem bi možda nastao ako bih ostavio kompjuter da radi nešto bez mog prisustva, ali za to sada nemam potrebe.

HM, imao sam i ja nekih iskustava sa pregrejavanjem Athlona XP. Naime, imam 1600XP i na zalost, ASUS A7V133c plocu na ka kojoj XP ne radi kako treba, kao uostalom i na mnogim drugim KT133 plocama. Znaci, par minuta posle butovanja temp. skoci na 50-53 i ne pomera se... Problem je u ploci! Slucajno sam dosao do nekog integrisanog Solteka sa KT133 na kome je eksplicitno pisalo da radi sa XP procesorima i na njemu je moj 1600XP overklokovan na 1530Mhz radio na 43 stepena bez oscilacija. Sada cekam DRV4 pa da vidimo sta se jos moze izvuci iz procesora... A da, kuler je Volcano 6cu. Zakljucak - moguce je da ploca pravi problem!

Pozdrav Jules

Ma jeste problem u ploci, ali u smislu da ASUS prijavljuje potpuno drugaciju temperaturu od ostalih ploca.
I ja sam imao prilike da koristim 1600 na ASUS-u i na EPOX-u (266, obe) i razlika u prikazanoj temperaturi je otprilike 5-6 stepeni.Koja je u pravu nije ni bitno, posto procesor u oba slucaja radi bez ikakvih problema.
Mislim da ASUS ipak laze, onako "odokativno": ako pipnes bas bazu coolera,metal je jedva mlak, a ploca kaze da je CPU na 50 i vise stepeni... ma nema sanse !

Jules je napisao(la):
HM, imao sam i ja nekih iskustava sa pregrejavanjem Athlona XP. Naime, imam 1600XP i na zalost, ASUS A7V133c plocu na ka kojoj XP ne radi kako treba,
Pozdrav Jules
Po specifikaciji ASUS-a A7V-133c podržava XP samo sa biosom 1007 i to samo 1.05 revizija ploče. E sad, u praksi je XP radio i na 1.04 reviziji sa 1005 biosom, ali možda neće uvek. Dali tvoja ploča ispunjava ove uslove?

vlasta je napisao(la):
Inteli imaju termo diodu u samom jezgru koja sluzi za ocitavanje temp. Notax ce da nam rekne za AMD ;)

Koliko sam ja video na svojoj ploci ABIT KT7E, na samoj ploci, u sredini podnozja se nalazi sonda, koju procesor donjom povrsinom pritisne.
To je valjda i Delimiru odgovor na AMD nepoznanice.

radar je napisao(la):
Imao sam primera baš na ovim Asusovim pločama (ASUS A7V-133), da kada radi Hardware monitor u BIOS-u, hoće ploča da zeza (isključuje se i kada ne treba), posebno ako je procesor overclock-ovan. Doduše na mojoj ploči se to nije dešavalo ali sam ipak isključio monitoring. Što se tiče prestanka rada ventilatora, kao što rekoh temperatura ne beleži neki nagli veliki skok, tako da imam dovoljno vremena da oborim sistem. Problem bi možda nastao ako bih ostavio kompjuter da radi nešto bez mog prisustva, ali za to sada nemam potrebe.

Meni se nisu desavale bilo kakve anomalije kada je monitoring i procesor alarm ukljucen, a ovu plocu koristim od oktobra meseca

notax je napisao(la):
Koliko sam ja video na svojoj ploci ABIT KT7E, na samoj ploci, u sredini podnozja se nalazi sonda, koju procesor donjom povrsinom pritisne.
To je valjda i Delimiru odgovor na AMD nepoznanice.

Ma Notax nije uopšte Delimir imao nepoznanicu oko toga. Delimir je video desetine tih starih ploča za AMD tipa tvog ABit KT7E, ASUS A7VE, KT7A, Chaintech AJA itd... Znam ja dobro za mali jezičak u socketu. Ono o čemu sam ja glasno razmišljao je merenje temperature iz samog jezgra (kao što to Intel radi godinama, a AMD evo počeo od pre par meseci)...
ASUS A7V266 ima mogućnost merenja preko termalne sonde u Palomino jezgru pa kao takav nema dotični jezičak u socketu...Kada bi stavio tvog Durona (koji nema u sebi termalnu sondu) kako bi ASUS izmerio temperaturu?

radar je napisao(la):
Po specifikaciji ASUS-a A7V-133c podržava XP samo sa biosom 1007 i to samo 1.05 revizija ploče. E sad, u praksi je XP radio i na 1.04 reviziji sa 1005 biosom, ali možda neće uvek. Dali tvoja ploča ispunjava ove uslove?

da, da. 1.05 je revizija, a probao sam sa svim biosima od 1004, do 1008 beta i delta. Onda sam cak i uspesno pokvario plocu :) i dobio novu, ali nista se nije promenilo. KT133a ploce jednostavno ne rade kako treba sa Palomino procesorima! Zato je Microstar izbacio novu reviziju svoje KT133 ploce, a Asus-a najstrasnije boli uvo da to uradi. Uvek sam u masini vozio Asus-a ili eventualno ABit-a, ali sad sam se totalno razocarao! U ponedeljak uzimam DRV4 i resevam sve svoje probleme!

Poz. Jules

notax je napisao(la):
Meni se nisu desavale bilo kakve anomalije kada je monitoring i procesor alarm ukljucen, a ovu plocu koristim od oktobra meseca
Ma ni ploča koju ja koristim nema tih problema. Na par ploča koje su mi prošle kroz ruke javljao se problem nestabilnosti kada je uključen Hardware monitoring, a kada ga isključim taj problem je nestajao, pa sam ja po navici to isključio i kod mene iako mi je par meseci ploča radila super sa uključenim HM. E sad, zašto ja to ne uključim ponovo kad je to već korisna opcija? Zaboravnost, lenjost ili nepoverenje da ipak ne zezne u najgorem trenutku? Verovatno od svega po malo.

Starije BX ploce su imale i senzor u vidu kablica. Ta sada ima samo Soltek DDR, kojeg imam ja. BTW stavis obican terometar (kucni) pa izmeris temp u kuci. Npr 23C, e onda uzmes sondu stavis je pored kucista i izmeris npr. 25C. pozto kucni ne gresi (ima zivu), izmeris razliku ako je ima, a verovatno je ima. I onda posle stavis sondu da dodiruje jezgro i meris, pa uracuns razliku, koju pravi u odnosu na kucni terometar, i dobijes prilicno tacnu temperaturu.

Nazad
Vrh Dno