Šta je novo?

Bart's way to create bootable CD-Roms (for Windows/Dos)

zendraqla

Čuven
Učlanjen(a)
27.10.2003
Poena
680
Da li je neko probao ovo. Za one koji ne zanju sta me tacno zanima ajde i da kazem. Zanima me da li neko moze na jednostavan nacin da mi objasni kako se pravi multiboot cd! Kao sto je Bartov ili Hirensov! Javite ako znate ili i ako nekome nije uspelo neka kaze dokle je stigao pa da vidimo. Pisite sve! poz :wave:

Niko ?

I reci mi da li si probao ovo? Da li on napravi meni ili kako?

Da, napravi meni sa stavkama koje mu ti namestis. Bas sam napravio multiboot WinXP+SP2 CD sa Win98Se boot disketom, DOS-om 6.22, PowerMaxom, itd., itd.

Meni ne uspeva. Ajmo jedno kratko objasnjenje ako moze ?

Imas uputstvo na http://www.magiciso.com/tutorials/miso-create-multi-os-cd.htm mada sam ja mislio da to ide drugacije, mnogo jednostavnije.

Recimo, imam bootabilne ISO fajlove operativnih sistema. Napravim taj multiboot dvd (iz tog nekog programa) na kome ce biti svi ti ISO fajlovi i neki boot loader koji ce simulirati neki VirtualCD u kome ce opet otvoriti ISO fajl koji se izabere.

E ovo bi bilo odlicno resenje ako postoji. Jel postoji?

Sigurno postoji. Kako ga oni inace prave. Samo treba provaliti foru. I ovaj magic iso nema crack ... mozda me to koci. Ajde ako neko zna kako se to pravi neka javi. Treba mi, mnogo !!! Hvala
poz :wave:

U MagicISO napravi samo multiboot deo ISOa, a iskoristi neki drugi ISO-manager za ostatak fajla (ja koristim ISO Commander).

mali offtopic: pogledaj ko je radio srpski prevod u ISO Commanderu :smoke:

Nece !!!

Reci kako napravis ? Ajde objasni !

MagicISO v4.9
ISO Commander v1.6

U MagicISO ides Tools>Make Multi-boot image. U "Boot items" kliknes "Add" i dodajes image diskete, HDD-a, itd., odaberes hotkey za tu opciju pri butovanju, stavis labelu (tj. naziv, da bi mogao da znas sta je) na tu opciju, dodas objasnjenje, ako hoces. Sacuvas taj iso i tako zavrsis deo rada sa MagicISO-om.

Onda u ISO Commander otvoris taj isti fajl, dodas mu u root (ili gde vec hoces) fajlove koji treba da su na CD/DVD-u (recimo, instalacija XPa), sacuvas taj izmenjeni iso koji mozes da narezes sa kojim god programom hoces.

Neregistrovana verzija M-ISO-a dozvoljava pravljenje fajla upola velicine medija koji se koristi (CD=700 MB => ISO=300 MB). Zato i koristim ISO commander za ostatak.

@Voodoo: super. ali jegiba, ne koristim srpski u tehnickim stvarima, nije mi pogodan.

Poslednja izmena:
"Onda u ISO Commander otvoris taj isti fajl, dodas mu u root (ili gde vec hoces) fajlove koji treba da su na CD/DVD-u (recimo, instalacija XPa), sacuvas taj izmenjeni iso koji mozes da narezes sa kojim god programom hoces."

Dobro ja imam reg. verziju MagicIso i hocu preko njega da dodam fajlove. Sta dodajem .iso fajl ili kopiram sadrzaj celog diska i na koju poziciju? I kako to "dodas mu u root ili gde vec"? Recimo sve raspakovano da stavim u root od cd-a?!

O, brate... Pa, naravno da mu ne dodajes iso kao 1 fajl, vec njegov sadrzaj. Ljudi, probajte malo sami, uopste nije tesko. Zar vam je lakse da pitate ovde, pa da cekate odgovor? Ako niste sigurni, koristite RW diskove, i nema glava da vas boli. "Kako u root"? Pa, prekopiraj fajlove ili u root ili u neki direktorijum koji napravis, ma, stavi ih gde hoces, nema neke velike veze (mada, konkretno za instalaciju XPa trebalo bi da svi fajlovi budu u rootu).

I, da, ne menjajte strukturu multiboot dela iso fajla. Nadam se da je jasno zbog cega vam to kazem.

Ne radi ...

uvek mi izbaci

Running 1.bin
No-Emulation type image (raw)
00000000000001
Starting Acronis Loader...
Boot failed, press any key... bla bla bla ...

Zna li neko u cemu je fora? Kako da namestim?

Nikako. MagicISO nema podršku za boot loader koji koristi taj image.

Pa gde da vidim za koje loadere ima podrsku ? I da li postoje neki dodatci za ostale loadere ili da li postoji neki program koji ima podrsku za sve ?

Zar je moguce da niko ne zna kako se pravi multi boot cd ?

Nadji EasyBoot 5.0 , on sluzi upravo za to.

Probaj Bootable CD Wizard na http://bootcd.narod.ru/, ja sam sa njim napravio multiboot cd jos dok je Hiren's boot cd bio u jednogodisnjem planu (doduse sa nekom mnogo matorijom verzijom od trenutno aktuelne).

Ova dva programa koje ste predlozili mi deluju totalno ne logicni za pravljenje ... Nisam im mnogo vremena, ali kada sam ih video i izgubio sam volju ! Kada ih probam javicu da li sam uspeo. Hvala momci ...
poz :wave:

A da potražiš negde na netu kako se prave meniji kroz autoexec.bat i config.sys fajlove?
@RazbojNick: Ma ni ja, al sam hteo besplatnu licencu (i dobio je) :)

Najvaznije ti je koju vrstu emulacije koristis.Ja sam koristio diskemu i sa njom radi sve kako treba.

KBD nisam te najbolje razumeo! Ajde pojasni!

Mora da neko zna. Pomagajte drugovi :D

Konacno resenje po koracima (zendraqla, "ratni druze" evo ga):

1. Upalis MultiISO
2. Tools/Make Multi-Boot image
3. Add
4. Next
5. Exported from bootable CD/DVD image file
6. Otvoriti fasciklicu sa desne strane i odabrati bootabilni ISO fajl
7. Next
8. Description: popuniti po zelji
9. HotKey: popuniti po zelji
10. Finish
11. Ponoviti korake 3-11 po potrebi.
12. Prisnuti Apply
13. Pritisnuti Close
14. Na donjoj strani ekrana izabrati ISO fajl(ove) koje smo koristili u koraku 6.
15. Prevuci ISO fajlove u gornji deo ekrana kod mboot.mbt i mboot.bin fajlova (u root)
16. File/Save As
17. Izabrati ime ISO fajla nove "kompilacije"
18. Narezati u Neru.

Probao sa Win98se, Winxp, Ghost2003, HirensBoot6 i sve radi odlicno, jedino ne mogu Knopix3.7 da pokrenem na ovaj nacin, javlja gresku koju je zendraqla izneo u jednom od predhodnih tradova.

Meni je trebalo 3 sata da ovo provalim jer uopste nije logicno i bezpotrebno je zakomplikovano. Hvala svima koji nisu mogli da odvoje 10 minuta i napisu jedno ovakvo ***** frendly uputstvo, za nas glupave.

...zendraqla, "ratni druze"...Hvala svima koji nisu mogli da odvoje 10 minuta i napisu jedno ovakvo ***** frendly uputstvo, za nas glupave...

Lepo receno. Svaka cast. Samo ja nisam glup ali ajde da ne kvarimo zabavu.

KAKO JE LEPO BITI GLUP!!!

Nego ja sam pokusavao sa hirensovim cd-om, erd commanderom i acronis true imageom da napravim multi boot i nije mi uspelo. Nikako da nadjem vremena da probam ove ostale programe sto su mi preporucili. Mada meni ovo najvise treba zbog ghost boot cd-ova za npr realtekove, broadcomove mrezne kartice i mozda jos po neki diagnostic tool da se stavi na diskove ...

Update:

Na ovaj nacin ne radi: XP i Linux

Rade : Win98se, HirensBoot6 i Ghost2k3

Toliko.....

:d

Nazad
Vrh Dno