Šta je novo?

Barton2500+Asus-a7n8x-deluxe=problem?

rayman

Čuven
Učlanjen(a)
21.01.2004
Poena
604
E ovako: imam Barton 2500+ BOX I ASUS a7n8x-deluxe i neku kingstonovu mem 1 x 512 pc400 (za sada ) i povremeno mi se desava da po butovanju sistema prijavi gresku tipa 'procesor ne radi na pravoj frekvenciji' (u slobodnom prevodu) i tu boot stane, a po restaru je sve ok. Isto tako se desilo da su automatski (bez moje intervencije)podesavanja bila spustena na 11x100 , tj cpu je radio na 1100mhz.Dakle pitanje je jednostavno: WHAATTA?!?

Probaj da udjes u bios i da rucno podesis parametre za cpu.

ploce imaju podesene default (citaj error-free) vrednosti ( u tvom slucaju ocigledno 11x100MHz).... posto ploca nije uspela da se dogovori sa procesorom na podesenoj vrednosti ona se boot-ovala po defaultu...

sto se tice toga da ploca ne moze da se dogovori problem su (osim eventualno neispravnog iliti poluispravnog CPU-a/ploce) pogresna podesavanja vrednosti za CPU (overclock npr)

Flashuj bios najnovijim. Ako se isto ponavlja, probaj sa nekim kvalitetnijim napajanjem.
Ovo se sve odnosi na deshavanja, kada nije nista menjano u biosu. MOze se desiti da ploca ima neku zastitu, da pri prvom startu, nakon izlaska iz biosa, prijavljuje da je nesto menjano, i baci ga na 11X100. Kod takve situacije, ili restartujes jos jednom, i pojavice se nova setovanja, ili udjes u bios i izadjes, bez menjanja bilo chega, i onda ostanu nova setovanja.

Kao matori "Asuslija" potvrdjujem da asusove ploce imaju safety protocol koji spusta FSB na najnizu vrednost ako se makina ne inicijalizuje kako treba iz bilo kog razloga (blic struje pri paljenju, lose podesen O/C i sl.).

Sto se tice uzroka necu da kazem nista na navidjeno. :)

mozda je trebalo da pomenem da je masina NOVA!!! i podesavanja u biosu su vracena na fabricka. mislim da ostali delovi hardvera nisu bitni ali evo hdd maxtor 80gb 8mb cash, svga club3d ati radeon 9600pro,. . .ako nekome pada na pamet neki uzrok ili kako da ga otkrijem bilo bi kewl, unapred tnx.

Pa ako je takva situacija, i kazes da ti se to povremeno desava, ja tipujem na napajanje. Nisi napisao koje je u pitanju, ali ako je neko no-name, mozda je lose/slabo. Probaj da nabavis/pozajmis neko kvalitetno, testiraj mashinu sa njim pa ces videti, ako problem ostane kukaj opet... :mrgreen:

Kada se ASUS bootuje na magistrali od 100MHz (mnozioc zavisi od procesora) u pitanju je safe mod.
Npr kad nestane struje , zaglavis masinu previsokim FSB-om dok
overclockujes , promenis CPU ...
Simuliraj nestanak struje O:) (izvuci naponski kabl kad se Win podigne)
i videces da kad upalis masinu sledeci put bice FSB 100MHz

e moj druze meni se to isto desava sa EPOX 8rda3I plocom znaci N-Force 400 ultra cipom, sve potpuno isto kao i tebi i magistrala 100 i ukoci se i onda ja udjem u bios podesim rucno magistralu i to je to.
napajanje mi je leadman 400 vati tako da to nema veze sa tim.
memorija mi je 2x256 samsung 400 .
ja sumnjam na N-Force cip nema sta drugo da bude.
sad sam skinuo nove drajvere za ovaj cip za xp pa cemo videti kad ih instaliram.
meni se najcesce desava taj problem kad nekad restartujem iz XPa .
i uvek isto poruka kao ja sam overklokovo procesor pa ga bios bacio na difoltnu magistralu od 100
ako nesto saznas u vezi ovog javni mi na [email protected]
[b[/b]

Nazad
Vrh Dno