Šta je novo?

barton2500@3200 temperatura

• Začetnik teme Začetnik teme limba
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

limba

Čuven
Učlanjen(a)
05.12.2005
Poena
620
Moja oprema  
CPU & Cooler
I5 13600k, Jonsbo HX6250
Matična ploča
Gigabyte Z790 UD AX
RAM
32GB Kingston DDR5 Fury Beast 6000 MHz
GPU
SAPPHIRE AMD Radeon RX 6750 XT
Storage
SAMSUNG 1TB M.2 NVMe SSD, 990 Pro
Zvuk
Altec Lansing VS 4621
PSU
Corsair RM750X
Kućište
RAIJINTEK Black with Thetis window
Monitor
HP X27i
znam da je o ovome vec dosta pisano na forumu,ali i dalje nisam siguran...
zanima me da li je potrebno da nabavim neki kvalitetniji kuler za barton 2500@3200 box,(ploca abit nf7-s)ako mi temperatura pri prime 95 torture testu ne prelazi 60 C,a inace je 50-55C.imam dva vebtilatora od 8cm koji uvlace vazduh unutra i jedan od 12 koji izbacuje vazduh napolje.
dakle ima li potrebe da nabavljam neki kvalitetniji kuler za cpu?
pozdrav!

Radice i tako do leta a onda ^%&%$#%$&&**((*(*&^%!~?><>$#%$...!
Bolje na vreme uzmi neki skroz bakarni i ne razmisljaj! Udri search po overclocking forumu i sve ce ti se samo kasti.
Moj savet Jet7+, malo je bucniji na max obrtaja ali je i najbolji.

procitao sam ovde na forumu da spustanje napona na cpu u biosu moze pomoci,napon je bio 1,7 pa sam ga skinuo na 1,5.temperatura sada ne prelazi
48 C,ni posle dva sata torture u prime 95.
moze li ovo spustanje napona da steti procesoru?smem li ga ostaviti ovako?
pozdrav!

Prilozi

• des.webp
    des.webp
    67.9 KB · Pregleda: 90
Poslednja izmena:
tesko da moze da steti... u ovom slucaju manje je bolje 🙂

nego objasni mi kako si uspeo da skines napon na 1.5V i da ti i dalje radi kao 3200+?

Suicide_samurai je napisao(la):
...
nego objasni mi kako si uspeo da skines napon na 1.5V i da ti i dalje radi kao 3200+?

Sasvim jednostvno, zavisi od primerka do primerka. Moj radi kao 3200+ savrseno stabilno na 1.575v, Epox 8RDA+.
Steping je KQYHA 0422 CPBW

samo sam otisao u bios i skinuo napon na 1,5v(mada mi nije jasno kako ga sada abiteq prijavljuje da je napon 1,46v),nista drugo.onda sam ga malo opteretio sa prime 95 da vidim kako se ponasa i deluje mi ok,igrao sam age of empire III,i temperatura ne prelazi 48C.mozda bi trebao da ga testiram sa jos nekim programom?
jedino me brine moze li ovako nizak napon da osteti procesor?

Jedno pitanje u vezi BARTONA da li taj BARTON 2500+ koji radi kao 3200+ sa napono od 1.575v ima isti onaj skor u recimo 3D MARKU kao pravi BARTON 3200+

Upravo testirano. Graficku nisam klokovao.
Barton 3200+, 1.575v, 6600GT@500/1000 - 7774 poena 3dMark 2003.
Barton 3200+, 1.65v, 6600GT@500/1000 - 7782 poena 3dMark 2003.
Sto se temperature tice, vec neko vreme bartona drzim na 1.65v (ne znam ni sam zasto), i temp u S&M ide do 58.5c, zato sto sam usporio ventilator na hladnjaku (sa 12v sam smanjio na 8v), tako da mi sa default 2800rpm sada radi na 1800 rpm... Imam 2 harda, i ispod svakog imam jednu klasinu osmicu, koje se vrte na 2500 rpm, i vezao sam ih redno, tako da svaka radi na 6v, tj na oko 1250 rpm. Kuler na grafickoj radi na 50% od default vrednosti u 2d, a u 3d radi na 70%, i tu temp ide do 78c, a jos jedna osmica koja izbacuje vazduh radi na 5v. Ventilatori u Enermaxu su postavljeni da rade na 1500 rpm.
Pravim tihu masinu, koju necu da gasim, neka skida sve zivo sa neta, i sa svim ovim modifikacijama sam jako zadovoljan, sve to sam sinoc uradio, i masinu jedva da cujem.

Storm lepo si ga ucutkao, nema da pisne.Jos da stavis neki silencer na grafiku i sve si kompletirao.
Sto se tice limba ima covek dobar primerak.Moj nije hteo na 3200 ispod default napona. Nizi napon nece da smeta ali suvise nizak moze da bude kontraproduktivan tj da uspori procesor!

nadam se da se nece odraziti na brzinu procesora,podigao sam napon na 1,55.temperatura i dalje ne prelazi 50C.
3DMARK test ne vredi da radim jer mi je grafika slaba(nvidia fx5200td)
ostavicu za sada ovako.

Nizak napon ne moze da osteti procesor, ali ako mu nije dovolno napona moze sistem da se zamrzava ili pravi probleme pri video encoding-u, zato treba dobro proveriti stabilnost. Moj na 3200 radi samo sa naponom od 1.8V i temperatura pri max opterecenlju sa otvorenim kucistem i Jet7 kulerom mi je 60 stepeni. Sa ovim setovanjem radi vec 2 godine i nije mu nista, tako da opusteno, ne mozes da naskodis procesoru, ali mu naravno smanjujes vek trajanja 🙂

da, vek trajanja... nece mu trajati 15 nego 10 godina 🙂

Pomozite mi!

Stormbringer_bg je napisao(la):
Sasvim jednostvno, zavisi od primerka do primerka. Moj radi kao 3200+ savrseno stabilno na 1.575v, Epox 8RDA+.
Steping je KQYHA 0422 CPBW

Prvo, laik sam za OC. Treba da malo ubrzam comp. a da to ne utice na stabilnost u radu Premiera 1,5 , Encora i slicnih programa za montazu AVI fajlova. Imam:Epox 8RDA3+, Barton 2500+, 2 x 512 DDR Corsair, Maxtor SATA 160GB, ATI 9250. Znam da ste o ovome vec ranije diskutovali, ali bih zamolio Stormbringer_bg-a da mi postupno objasni kako da to izvedem {posto imamo slicne konfiguracije}.

@dpejcic
Odes u bios, i stavis fsb sa 166 MHz na 200 MHz, i tako dobijas brzinu od 2200 MHz (Barton 3200+).
Ako je losiji primerak, nece uopste da se podigne sistem
Ako je nesto bolji, uci ce u Win, ali ce da se zaglavljuje u programima, i igricama, i tu je resenje da malo podignes napon na procesoru, zavisi od hladjenja, ali nemoj da ides preko 1.75v ako imas box kuler. Gledaj da temperatura u full loadu ne ide preko 65c, ako u ovim zimskim danima ide preko 65c, kako li ce tek biti na leto?
Ako je dobar/odlican primerak Bartona, neces morati ni da mu podizes napon.
Za testiranje sistema vidi ovde

Jos jedno iskustvo....

Skoro dve godine imam 2500+ i nisam ga oc. Posto je $ uvek problem :bottle: umesto nove ploce i procesora uzecu graficku i 2gb rama. Da bi izvukao maksimum iz mog bartona resio sam da uradim oc. Stabilnost sam testirao svim mogucim programima (s&m, prime 95...) i najnizi napon na kome moj procesor radi 24h je 1.725v.
Eee sad :-devil-:
Po obicaju imao sam kung-fu napajanje od 350w, kuciste sa 8cm ventom za izduvavanje i box kuler. Temperature su bile IDLE 49 - 51, MAX 59 - 63, sa zatvorenim kucistem pri sobnoj temperaturi od 23c. Sto je u meni izazivalo potrebu za :crash: :wall: :crash:
Resio sam da stvari preuzmem u svoje ruke i uradio sam sledece:
1. kung-fu sam zamenio LC6550G (53e)
2. nabavio sam kuciste ANTEC SLK3000B-EU (oko 65e)
Znaci kuciste poseduje dve bitne stvari za oc a to su:
1. 2x12 cm fan (izduvni dolazi uz kuciste, regulator brzine obrtaja) i postolje za montiranje druge dvanaestice napred preko 4hdd.
2. AIR DUCT (tzv. crevo koje dovodi spoljasnji vazduh direktno na procesor) vrsta "pasivnog hladjenja"
Da i to bi bilo to...

:wave:

Salim se...
Poenta price je naravno nivo buke i temperatura, a to ide ovako...
Posto fanovi od 12cm na srednjoj brzini ostvaruju 1600 obrtaja po mojoj proceni krecu se oko 23-24 db. Kuler na procesoru sam sam sastavio uzevsi postolje od GLACIALTECH 2520 kulera (cela bakarna osnova, gore aluminijum) i ventilator od 8cm na 3200 obrtaja sa Titana 5dbt (jos od tualatin procesora) ali pravi oko 43cfm. Naravno izvukao sam air duct do samog ventilatora (probao sam za variantu da ga ne izvlacim, ali je tada temperatura visa za citavih 3-5c!!!)

Rezime
buka max 28-29db
Temperatura IDLE 29-31c, MAX 45-46c (prime95, igre), 48-50c (S&M vise sati)
Tolicko od mene
Pozdrav svimaaaaa :wave:

Nazad
Vrh Dno