Šta je novo?

Barton, Zalman etc. oc iskustva

• Začetnik teme Začetnik teme Judge
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Judge

Čuven
Učlanjen(a)
11.11.2002
Poena
619
Prvo bih zamolio sve eventualne učesnike ovog, praktično ponovljenog, thread-a da se uzdrže od suvišnih komentara koji su doveli do zaključavanja donje rasprave.

Nakon Acinog saveta kako da se podese naponi, urađeno je sledeće:

- chipset sa 1.6 na 1.7
- memory sa 2.6 na 2.7
- procesor sa 1.65 na 1.7
- AGP ostavljen na 1.5

Test mašina je sledeća:

Barton 2500+ box (zeleni)
NF7 v. 2.0
HyperX 3500 2x256 dual ch. mod (assy US)
Zalman 6000Cu, Zalman pasta
Sirtec 360W 360-302 DF (pogledaj post Sirtec=Chieftec?)
Xaser 5000+
Siluro 4200 8x o/c 275/550

Za granicu sam postavio pucanje u 3DMark2001 SE. Memorija labavo, 8-3-3-3-2. Rezultati su sledeći:
- do 8x220 sve OK kada puca na Dragothic High i izleće na desktop gde je moguće nastaviti normalan rad
- do 9x215 sve OK kada puca ...
- do 9.5x210 sve OK kada puca ...

Sad na red dolaze čudne stvari:
- 10x205 sve OK, nema pucanja, Freelancer-a gura bez problema, UT takoše, ALI, puca na Rise of Nations?! (2001SE daje 13012)
- 10x200 identična situacija?
- 10x195 plavi ekran, memory dump ...

Vraćam na 10x205, dižem memoriju oštro (Turbo 7-2-2-2-2) i dobijam 13174! Dva dana vozim ovako podešenu mašinu ponavljajući Freelancer-a, UT, UT 2003, Unreal2 i sve OK, ALI, na Rise of Nations UVEK puca bez pardona ... Na kraju, s obzirom da sam se istripovao na 2D grafiku pokrećem i CivIII gde je sve u savršenom redu. Dakle, ili RoN ne voli o/c, ili moram da reinstaliram igru da bi ista snimila novo stanje, što će pre biti verovatno.

Napominjem da sa Zalmanom 6000Cu na normal (2600-2700) temperatura ne prelazi 43-44C i posle dugotrajnog igranja na ovim spoljašnjim temperaturama u sobi bez klime od 12kvm.

Sad mala pauza za dalje savete i preporuke. Još jednom, zahvaljujem svima na učešću sa molbom zarad nas, smrtnika, da se izbegnu nepotrebna prepucavanja.

Najvise me obespokojava cinjenica da nece svaki Barton na bar 2Ghz.

Koliko se secam ja nisam sa 1.7v nista mogao da postignem. Sa 1.75 je 2500+ isao na oko 2300 MHz, a prava stvar je bila tek sa 1.85v kada je dostigao limite na oko 2.42 GHz. Dodaj voltazu i obavezno ubrzaj fan, jer ce se procesor na 1.85 nenormalno grejati.

Takodje NForce 2 postize viskoe taktove magistrale tek od 1.8v pa dodaj i tu 🙂

Judge je napisao(la):
Sad mala pauza za dalje savete i preporuke. Još jednom, zahvaljujem svima na učešću sa molbom zarad nas, smrtnika, da se izbegnu nepotrebna prepucavanja.
Uz izvinjenje za ONO u tvom prethodnom threadu, koji je zatvoren dobrim delom i mojom krivicom... jedan savet: podigni jos napone. Naravno, za CPU, poteraj do nekih 1.8V, pa vidi kakav je situacija... ali pre svega za memoriju!!! Pa rokni to na najjace, tj. na 2.9V! I nadaj se da ce ti ploca jos dodati malo. Meni, sa istom plocom, na tih 2.9V ocitava 3.04-3.06V, sto je veoma dobro! Bilo bi lepo kad bi to bilo 3.2V, al' ajd... :beat:

Dakle, pre svega memoriji digni jos napon (uopste mi nije jasno zasto se ljudi plase da dizu napon memoriji - ovo ne govorim sada za tebe, vec uopsteno... dignite bre koliko mozete, dobijete koji MHz na FSB-u vise, podignete i stabilnost...), a onda i procesoru.
AGP ne moras da diras, a chipset ni ne mozes vise :mrgreen: (ali bi bilo lepo da mozes i to)

genijalcin@23 je napisao(la):
...

budi srecan ako ti memorija bude sljakala na toj voltazi jos mesec,dva. Jel je hladis? Limit je nekih 2.9.

Meni NCP radi na toj voltazi, pa vec jedno 5 meseci i nista joj ne fali.

...
budi srecan ako ti memorija bude sljakala na toj voltazi jos mesec,dva. Jel je hladis? Limit je nekih 2.9.
Ne brinem se ja, radice sigurno jos 2-3 godine ako treba (ma radice koliko hoces). Ionako radi vec 5 meseci, nista joj ne smeta.

Hladjena je pasivno (Corsair XMS 3200C2), hladnjacima koji su na njoj. A ti hladnjaci su ionako sminka, isto bi bilo i bez njih.

I ja nigde ne videh koji je "limit" memorijama, jer ljudi teraju i po 3.3V i ne zale se da imaju ikakav problem. Zato, mani me sa tim buvama. Memorija nije CPU i retko kojoj memoriji ne prija povisena voltaza.

CAR je napisao(la):
...

Ne brinem se ja, radice sigurno jos 2-3 godine ako treba (ma radice koliko hoces). Ionako radi vec 5 meseci, nista joj ne smeta.

Hladjena je pasivno (Corsair XMS 3200C2), hladnjacima koji su na njoj. A ti hladnjaci su ionako sminka, isto bi bilo i bez njih.

I ja nigde ne videh koji je "limit" memorijama, jer ljudi teraju i po 3.3V i ne zale se da imaju ikakav problem. Zato, mani me sa tim buvama. Memorija nije CPU i retko kojoj memoriji ne prija povisena voltaza.

Pogledaj broj ljudi na amdforums.com (koji je inace najbolji) kojima je crkla memorija zbog velike voltaze. I lepo si rekao nije to CPU...Kazu da je limit 2.9 bez hladjenja (aktivnog) i nekih 3.1 sa aktivnim.

Judge je napisao(la):
Prvo bih zamolio sve eventualne učesnike ovog, praktično ponovljenog, thread-a da se uzdrže od suvišnih komentara koji su doveli do zaključavanja donje rasprave.

Nakon Acinog saveta kako da se podese naponi, urađeno je sledeće:

- chipset sa 1.6 na 1.7
- memory sa 2.6 na 2.7
- procesor sa 1.65 na 1.7
- AGP ostavljen na 1.5

Test mašina je sledeća:

Barton 2500+ box (zeleni)
NF7 v. 2.0
HyperX 3500 2x256 dual ch. mod (assy US)
Zalman 6000Cu, Zalman pasta
Sirtec 360W 360-302 DF (pogledaj post Sirtec=Chieftec?)
Xaser 5000+
Siluro 4200 8x o/c 275/550

Za granicu sam postavio pucanje u 3DMark2001 SE. Memorija labavo, 8-3-3-3-2. Rezultati su sledeći:
- do 8x220 sve OK kada puca na Dragothic High i izleće na desktop gde je moguće nastaviti normalan rad
- do 9x215 sve OK kada puca ...
- do 9.5x210 sve OK kada puca ...

Sad na red dolaze čudne stvari:
- 10x205 sve OK, nema pucanja, Freelancer-a gura bez problema, UT takoše, ALI, puca na Rise of Nations?! (2001SE daje 13012)
- 10x200 identična situacija?
- 10x195 plavi ekran, memory dump ...

Vraćam na 10x205, dižem memoriju oštro (Turbo 7-2-2-2-2) i dobijam 13174! Dva dana vozim ovako podešenu mašinu ponavljajući Freelancer-a, UT, UT 2003, Unreal2 i sve OK, ALI, na Rise of Nations UVEK puca bez pardona ... Na kraju, s obzirom da sam se istripovao na 2D grafiku pokrećem i CivIII gde je sve u savršenom redu. Dakle, ili RoN ne voli o/c, ili moram da reinstaliram igru da bi ista snimila novo stanje, što će pre biti verovatno.

Napominjem da sa Zalmanom 6000Cu na normal (2600-2700) temperatura ne prelazi 43-44C i posle dugotrajnog igranja na ovim spoljašnjim temperaturama u sobi bez klime od 12kvm.

Probaj da istestiras sa Prime95. Testiraj Bartona prvo na 1800 Mhz ali na 200 i kusur FSB-u . Memorija bi trebalo da ti radi opusteno na 210 na 2.7v na najostrijim setovanjima, tako da prolazi P95. Ako opet puca, najverovatnije je problem sa NF7-S rev2.0

...
Pogledaj broj ljudi na amdforums.com (koji je inace najbolji) kojima je crkla memorija zbog velike voltaze. I lepo si rekao nije to CPU...Kazu da je limit 2.9 bez hladjenja (aktivnog) i nekih 3.1 sa aktivnim.
Pa sta sad, crkavale su i ploce zbog povisenog napona cipseta, i graficke zbog podizanja napona... da ne pominjem CPU-ove... i sta sad, prestacemo da O/C-ujemo? Ili cemo i dalje da budzimo, samo necemo da diramo vise napon?!? 😕

Sto se mene tice, to su gluposti... a kad smo vec kod toga, imam jednog Crucial-a PC2100, koji, otkako je izvadjen iz kesice, radi na maximalnih 2.85V koje KR7A podrzava (u biosu i HW Doctor-u ocitava 2.9-2.93V). To je vec godinu dana (dobro, nije nesto mnogo). Radi bez greske, a radice tako i jos dosta dugo.

drfedja je napisao(la):
...
Memorija bi trebalo da ti radi opusteno na 210 na 2.7v na najostrijim setovanjima, tako da prolazi P95. Ako opet puca, najverovatnije je problem sa NF7-S rev2.0

Potvrdjujem, na 210 mora da radi stabilno sa 5-2-2-2.

CAR je napisao(la):
...

Pa sta sad, crkavale su i ploce zbog povisenog napona cipseta, i graficke zbog podizanja napona... da ne pominjem CPU-ove... i sta sad, prestacemo da O/C-ujemo? Ili cemo i dalje da budzimo, samo necemo da diramo vise napon?!? 😕

drzim cpu na 2.1 V, vazdusno hladjenje tako da....ja ti to kazem onako, prijateljski i iz iskustva...pz

drfedja je napisao(la):
...

Testiraj Bartona prvo na 1800 Mhz ali na 200 i kusur FSB-u . Memorija bi trebalo da ti radi opusteno na 210 na 2.7v na najostrijim setovanjima, tako da prolazi P95.
Da ne znas slucajno kolko' bi mogla da izdzi Kingston Value RAM? Znaci isti Barton, samo uz 8RDA+
-Thanx 😉

drzim cpu na 2.1 V, vazdusno hladjenje tako da....ja ti to kazem onako, prijateljski i iz iskustva...pz
Iz iskustva - TEBI je crkla memorija i ti si SIGURAN da je to zbog velikog napona?

WoyKhan je napisao(la):
...

Iz iskustva - TEBI je crkla memorija i ti si SIGURAN da je to zbog velikog napona?

ne. Do sada sam uspeo da unistim samo jedan HDD (doduse to je bilo pre jedno 10 godina). Mojim ortacima je crkao Samsung jer su ga drzali na >3.0V. Jednom nije jednostavno crkla, vec prvo izbacivala plave ekrancice i gresku tu i tamo u goldmem (drzao je na 3V), posle 6 meseci od kupovine i surovog OC. Ovom drugom, koju je drzao na 3.2 V, jednog jutra se racunar jednostavno nije budio i pistao onim karakteristicnim zvukom. Obojica su kupili druge mem. i sve je bilo OK, do dan danas.

][V][ATRIX™ je napisao(la):
...

Da ne znas slucajno kolko' bi mogla da izdzi Kingston Value RAM? Znaci isti Barton, samo uz 8RDA+
-Thanx 😉

Jedno vreme (kada su se tek pojavili Kingstoni sa kutijicom) ValuRAM je bio jako dobar sto posebno vazi za primerke za Winbond cipovima. Veliki broj DDR333 je isao oko 185 zategnuto. Moj komad je kupljen bas tada (50e je tada kostao) i na cipovima pise Kingston. Modul radi na 200 MHz CAS2 3-5-3 2T 1T (prakticno najostija setovanja, jer KX je po tom pitanju beskompromisan!). Cak i jedan komad HyperX DDR333 koji sam probao nije hteo na tim setovanjima da radi na 200 MHz. Naravno za HyperX je to izuzetak, kao sto je i ovakav primerak ValueRAM-a izuzetak.

...
Ma znam, secam se ja tebe... bio sam zabrinut za tvoj CPU zbog tolikog napona (a i dalje sam). Mislim da bi pre trebalo da se brines za taj CPU nego za moju memoriju. Ovo nije nista pakosno, vec isto prijateljski.
Zasto? Ne zbog toga sto mu je temperatura pod kontrolom (znam da je drzis na nekoj finoj granici), vec zbog one price o elektromigraciji...ako to jos uvek vazi. Moje misljenje je da je 2V (sada vec i 2.1V) PREVISE za CPU koji radi na default-u na 1.5V, a uz to je hladjen vazdusno!!! Nije da sam ja sad neki pacer koji se zenta overklokovanja i podizanja napona (to nikako, nista kod mene u kucistu ne radi na default naponu), ali jednostavno mislim da je previse. Ma koliko dobro imao vazdusno hladjenje.

Sto bi rekao Kent Brokman iz Simpsonovih... "just my 2 cents" :mrgreen:

...
ne. Do sada sam uspeo da unistim samo jedan HDD (doduse to je bilo pre jedno 10 godina). Mojim ortacima je crkao Samsung jer su ga drzali na >3.0V. Jednom nije jednostavno crkla, vec prvo izbacivala plave ekrancice i gresku tu i tamo u goldmem (drzao je na 3V), posle 6 meseci od kupovine i surovog OC. Ovom drugom, koju je drzao na 3.2 V, jednog jutra se racunar jednostavno nije budio i pistao onim karakteristicnim zvukom. Obojica su kupili druge mem. i sve je bilo OK, do dan danas.
Don't get me wrong, ali ipak je to Samsung, a ovo moje "nesto" bolji Corsair...
Nema ni plavih ekrana (pre neki dan sam ga malo ugasio da dane dusom, radio je 5 dana na 229 MHz FSB-u... nijedan jedini plavi ekran u medjuvremenu, naravno nijedan restart sistema... cak sam se i ja cudio! :mrgreen: ), ni gresaka u GM-u ili MemTest-u. Proslo je sigurno bar 6 meseci otkako sam je kupio, a pre toga su te module "przili" Aca i simpson (Aca cini mi se nakratko i na 3.2V, a drzao je na 3V), i to bar mesec dana...

Nego, jel' bilo hladnjaka na tim pokojnim Samsunzima?

CAR je napisao(la):
...

Ma znam, secam se ja tebe... bio sam zabrinut za tvoj CPU zbog tolikog napona (a i dalje sam). Mislim da bi pre trebalo da se brines za taj CPU nego za moju memoriju. Ovo nije nista pakosno, vec isto prijateljski.
Zasto? Ne zbog toga sto mu je temperatura pod kontrolom (znam da je drzis na nekoj finoj granici), vec zbog one price o elektromigraciji...ako to jos uvek vazi. Moje misljenje je da je 2V (sada vec i 2.1V) PREVISE za CPU koji radi na default-u na 1.5V, a uz to je hladjen vazdusno!!! Nije da sam ja sad neki pacer koji se zenta overklokovanja i podizanja napona (to nikako, nista kod mene u kucistu ne radi na default naponu), ali jednostavno mislim da je previse. Ma koliko dobro imao vazdusno hladjenje.

Sto bi rekao Kent Brokman iz Simpsonovih... "just my 2 cents" :mrgreen:

Procesor je predvidjen da radi X sati na Y voltazi. Ako radi na mnogo vecoj voltazi od predvidjene (u mom slucaju +0.5V), radice ne znam (stvarno se nesecam kako ide tacno jednacina) koliko sati>godina manje. Posto je zivotni vek jednog procesora ihaha, radice min. 2 godine, a do tada cu ga verovatno koristiti kao privezak. Sto se tice elektromigracije, stvarno ne znam da li ona utice na zivotni vek procesora (ne secam se da je takva nekva promenljiva bila u onoj jednacini). U svakom slucaju ne drzim ga konstantno na 2.1, samo u bench. programima itd. obicno ga drzim na 1.85V @2.35 Ghz. odradice on svoje pa ce u zasluzenu penziju 😀. A sto se tice temp. naravno da je i ona bitna u celoj prici. Ako nju kontrolises, kontrolises svoj max. OC procesor (pricamo o voltazama >1.9V). Pa samo da imam neko bolje hladjenje terao bih ja ovo cudo na 2.2V i 3 Ghz. Procesor ima potencijala, budi se i na 2.8 Ghz, sa ovim kulerom koje je go*vance, ali jednostavno na toj voltazi i toj brzini vapi za nekim boljim hladjenjem (temp. u leru 83C iz jezgra, 69 sa povrsine), hladjenje (npr. voda) koje ce za isto vreme da "upije" vecu kolicinu toplote sa procesora. Sto se tice memorije...nekim memorijima ne prijaju tolike voltaze (tu spada Crucial, Samsung itd.) tako da i ako im napucas +0.7V neces nista time dobiti, osim verovatno sprzene memorije. Nekima prija, i mozes dosta da dobijes po pitanju FSb, tajminga. Ali to ne znaci da te ne mogu da se spale.

Ne mogu da odolim.
To sto negde na nekim forumima neko koristi saljive reci, ne znaci da im je znanje saljivo. Nazalost kod nas se uvrezilo da entuzijasti iskljucivo koriste i saljive reci i saljivo znanje. Napon nikom ne "prija" ako ga ima previse (probati sa utikacem za struju ko ne veruje). Zasto se dize napon? Pa zbog bilansa energije. Veca brzina veci protok informacija, veca energija. Gde je problem. U Vcc max procesora koji ako se prebaci vreme zivota je ms (jako blizu nula sekundi). Zasto nema uvek prinosa sa dizanjem napona. Pa zavisi i od NB-a, memorije (parazitna kapacitivnost, na kom su nivou 0 i 1, sto treba usaglasiti, ubrzane prednje ivice, usporene zadnje, veci storidz time...) a ne "prija, voli, oce, moze" i sl. type;

Vladd je napisao(la):
...

Ne mogu da odolim.
To sto negde na nekim forumima neko koristi saljive reci, ne znaci da im je znanje saljivo. Nazalost kod nas se uvrezilo da entuzijasti iskljucivo koriste i saljive reci i saljivo znanje. Napon nikom ne "prija" ako ga ima previse (probati sa utikacem za struju ko ne veruje). Zasto se dize napon? Pa zbog bilansa energije. Veca brzina veci protok informacija, veca energija. Gde je problem. U Vcc max procesora koji ako se prebaci vreme zivota je ms (jako blizu nula sekundi). Zasto nema uvek prinosa sa dizanjem napona. Pa zavisi i od NB-a, memorije (parazitna kapacitivnost, na kom su nivou 0 i 1, sto treba usaglasiti, ubrzane prednje ivice, usporene zadnje, veci storidz time...) a ne "prija, voli, oce, moze" i sl. type;

ako procitas moje postove ovde, videces, da sam i ja to isto rekao, tj. da prevelika voltaza u nekim slucajevima, nema nekog smisla, kada ti je ogranicavajuci faktor nesto drugo (a tih faktora moze da bude mnogo), i da moze samo da napravi neku stetu, u najboljem slucaju skrati zivotni vek komponente za x vreme. Ne kapiram u cemu je problem? Sto koristim "saljive" izraze? Ili mozda sto mi je znanje saljivo?
pz

Nazad
Vrh Dno