Šta je novo?

Barton 2500+ & Abit NF7

FAQ

Čuven
Učlanjen(a)
27.12.2002
Poena
619
Problem sa ocitavanjem temperature...
Prilikom startovanja kompa u BIOS-u temperatura raste!!! I to krece od 51C.
Flesnuo sam najnoviji BIOS i opet se isto desava!
Rezervno pitanje 1: zasto nije moguce postaviti visu temperaturu za shutdown u BIOS-u (najveca je 75C)?
Rezervno pitanje 2: wtf is CPU thermal throthling (ili tako nekako)?
Hardware doctor prijavljuje temperature oko 48C, ali kad se zatvori kuciste, posle recimo pola sata komp pocne da zavija. CPU warning temperature je podeseno na 75C, kuler naleze dobro i vrti se na propisanih 2800rpm.
Da li je spreman za menjanje napajanja?

Ima li pomoci?

Koji kuler?
Napajanje tu ne igra nikakvu ulogu.

Sto ti je temperatura tolika je verovatno do slabijeg cooler-a, zasto ne moze da se podigne iznad 75, ne znam ni ja da ti dam odgovor ali mozes da iskljucis ako ti je to problem.CPU thermal throthing ti sluzi da kada se CPU previse zagreje da se uspori i tako dolazi do hladjenja CPU, mada to ne radi kako treba na NF7 bar tako ljudi kazu.
sto se tice napajanja, nisi naveo koje imas ali napajanje takodje itekako utice na temperaturu, tako da recimo ako trenutno imas neko od 300+ w napajanje i recimo umesto njega stavis neko slabije od 200-235 w smanjiceti se i temperatura. Ali naravno to i nije neko resenje za tvoj problem, kod tebe je verovatno problem u slabijem cooleru i moguce u tome da je kuciste nema dobar protok vazduha pa samim tim dolazi do pregrevanja, probaj da drzis otvoreno kuciste.

CPU thermal throttling nema veze sa pregrevanjem procesora...

netizen_k je napisao(la):

E, bas ga sad pogodi :d :d

netizen_k je napisao(la):

Bravo, aj me prosvetli da nebudem u ovakvom mraku kao sto jesam pa mi reci cemu sluzi kurha ti ?

Throttling je tehnologija predstavljena, koliko se secam, kod Northwood jezgra (cuveni test Tome Pabsta kad on skida kulere sa AMD i Intel CPU-a). Ako se dobro secam, vidjao sam tu throttle opciju u BIOS-u ranije, ali cini mi se da su bas Northwoodi bili prekretnica u njenom koriscenju. Anyway, poenta ove tehnologije je da ona obara radni takt procesora pri njegovom pregrevanju. Ukoliko se desi da CPU predje odredjenu kriticnu temperaturu, pocece sam da obara takt i time se dodatno ohladi.
U slucaju da skines kuler sa CPU-a, on nece otici u vecna lovista, vec ce naglo usporiti i raditi na nekoj njegovoj minimalnoj frekvenciji. Sve ovo vazi za P4 procesore novije generacije, ne znam kako je za A64.

hmm... ovde zanemarujemo cinjenice da se throtling moze podesiti od 5% pa do 75% (ili koliko vec, ne znam napamet) tako da ako je podesen na 5% (pretpostavljam da je to obaranje takta za 5%) ako se skine kuler, samo ga shutdown temperature moze spasiti :) Mada je sama zamisao oko throtlinga dobra, koliko ljudi na svetu ce da dozvoli obaranje takta usled zagrevanja (BURN BABY - BURN!) :)

Zaboravih da napisem... kuler je Whisper Rock i nije vruc. Subjektivan osecaj dok drzim prst na telu kulera mi govori da to nije 50C.
Znam da termal throttling sluzi da underklokuje proc, ali koje su mu to jedinice u %, majku mu... i sta ce to uopste radi na abitovoj ploci za AMD?

@Nesharm - Nije u pitanju AMD 64 nego Barton.

Auu , kako se brzo nakupi par bisera :D :d :D
To sto kuler (po tebi) nije vruc moze da ukaze na los kontakt istog sa CPU-om (mozda nema ni paste ?)
Nisi rekao na koliko ti radi CPU ?

Pa za p4 znam da sam procesor pri pregrevanju jednostavno ignorise neke taktove takt generatora i tako tokom nekih taktova ne radi nista, pa je efektivno na nizoj frekvenciji i ladi se. Kod AMD-a je to realizovano logikom na ploci, nisam siguran koliko to dobro radi, jer nisam testirao niti video neki test na net-u. A 30% ili tako nesto, bi znacilo da je efektivna frekvencija 30% stvarne.

U svakom slucaju, sem throttle-ovanja postoji i zastita da se komp jednostavno ugasi kad dostigne kriticnu temperaturu sto sigurno radi Athlon-ima, jes da ne mogu da se snime dokumenti, ali boze moj :)

MichaelZ je napisao(la):
Auu , kako se brzo nakupi par bisera :D :d :D
To sto kuler (po tebi) nije vruc moze da ukaze na los kontakt istog sa CPU-om (mozda nema ni paste ?)
Nisi rekao na koliko ti radi CPU ?

Decko, paste ima, a i kuler odlicno naleze... ne bih vas cimao za takve gluposti. Ako si dirao hladnjake cesto i imas bar nekog iskustva i malo mozga - razlika u temperaturi od 10C se itekako oseti.
Proc je @ default sega mega.

Ne znam sa kim si navikao da komuniciras , ali ja za tebe sigurno nisam decko .
Mogao si da pogledas u mom profilu eventualno koliko imam godina , a i bez toga je apsolutno bezobrazno zvati nekog nepoznatog "decko" , jasno ?
Imao sam zelju da ti pomognem , a iz iskustva znam da ne postoji stvar koju ne mozes prevideti ako se bavis kompjuterima .
To sto sam pitao banalne stvari nema veze sa mojom ocenom tebe kao licnosti .

MichaelZ je napisao(la):
Ne znam sa kim si navikao da komuniciras , ali ja za tebe sigurno nisam decko .
Mogao si da pogledas u mom profilu eventualno koliko imam godina , a i bez toga je apsolutno bezobrazno zvati nekog nepoznatog "decko" , jasno ?
Imao sam zelju da ti pomognem , a iz iskustva znam da ne postoji stvar koju ne mozes prevideti ako se bavis kompjuterima .
To sto sam pitao banalne stvari nema veze sa mojom ocenom tebe kao licnosti .

Uf, uf, ala smo se primili. Sav drhtim od drhtavice... i gledam ko kolko ima godina u profilu... Ako si hteo da pomognes, pomozi, ali ne izigravaj velicinu na forumu, pogotovo ako ne znas koliko ja imam godina... stoga zaobidji!

e stvarno MichelZ, covek sigurno nije hteo da te uvredi. Mozda bi ti vise prijalo da je rekao "matori" ? Ajde ljudi ovde smo da razmenimo iskustva a ne da se cimamo oko gluposti.

A ti FAQ, ako ti je u garanciji lepo nosi plocu i CPU. Ali sta ces da im reklamiras.. to je druga stvar. :)
"Prilikom startovanja kompa u BIOS-u temperatura raste!!! I to krece od 51C."
Mislim da je ovo manje-vise normalno za sve ploce-procesore. Logicno je da je manja temperatura kad ga upalis pa posle postepeno raste..

][V][ATRIX™ je napisao(la):
e stvarno MichelZ, covek sigurno nije hteo da te uvredi. Mozda bi ti vise prijalo da je rekao "matori" ? Ajde ljudi ovde smo da razmenimo iskustva a ne da se cimamo oko gluposti.

A ti FAQ, ako ti je u garanciji lepo nosi plocu i CPU. Ali sta ces da im reklamiras.. to je druga stvar. :)
Mislim da je ovo manje-vise normalno za sve ploce-procesore. Logicno je da je manja temperatura kad ga upalis pa posle postepeno raste..

Elem, nisam se dobro odrazio. To se desava posle restarta. Znaci komp je bio ukljucen dosta vremena pre toga.

][V][ATRIX™ je napisao(la):

:) pa nije logicno da krece od 51C :) verovatno je sonda neispravna...kako inace da proc dostigne 51C u roku od 5 sekundi dok ne udjes u bios ?!
:trust:

gx-x je napisao(la):
:) pa nije logicno da krece od 51C :) verovatno je sonda neispravna...kako inace da proc dostigne 51C u roku od 5 sekundi dok ne udjes u bios ?!
:trust:

To je nemoguce, ali u prethodnom postu pise da je 51C izmereno posle restarta (komp je dugo radio pre restarta).

FAQ je napisao(la):
Zaboravih da napisem... kuler je Whisper Rock i nije vruc. Subjektivan osecaj dok drzim prst na telu kulera mi govori da to nije 50C.

Senzor se nalazi ispod CPU i ocitava temperaturu u okolini procesora (a ne temp. hladnjaka).
To sto hladnjak ostaje mlak iako temperatura proc raste tako visoko moze biti samo jedno. Hladnjak iz nekog razloga ne preuzima toplotu procesora. Vidjao sam to kada neko ne stavi pastu ili stavi debeli sloj paste (pogotovo Arctic Silver) ili umesto paste koristi onu ''traku'' sto imaju neki kuleri. To sve pod pretpostavkom da je kuler ispravno instaliran.
Cilj je dakle da se procesor oslobodi toplote, pa ako se hladnjak greje to je dobar znak! Tada po potrebi mozes staviti jaci ventilator. Mislim da tvoj ventilator (2800rpm) ne bi mogao da spreci zagrevanje hladnjaka ako temp CPU prelazi 70C kao sto je kod tebe slucaj.
Probaj privremeno da smanjis voltazu na 1.55V ako je CPU podesen na default 11x166MHz.

Mozda ga je prethodno zagrejao? :d Heh, ma trip neki.

kjgkreek je napisao(la):
Bravo, aj me prosvetli da nebudem u ovakvom mraku kao sto jesam pa mi reci cemu sluzi kurha ti ?

Prvo ti meni reci šta je to kurh?

BTW, što se tiče CPU TT, zaista mu je funkcija da obori takt u slučaju pregrevanja, zaleteo sam se jer sam pomislio u trenutku na nešto sasvim drugo... ne znam samo da li mi zbog toga odmah treba iskopati oči ili je možda neka još teža kazna predviđena u vadikalno rektalnoj srbiji?

FAQ je napisao(la):
Znam da termal throttling sluzi da underklokuje proc, ali koje su mu to jedinice u %, majku mu... i sta ce to uopste radi na abitovoj ploci za AMD?

@Nesharm - Nije u pitanju AMD 64 nego Barton.
Pa treba da bude vruc kuler, t.j. topao. Ako nisi stavio pastu ili ako je kojim slucajem lose montiran kuler onda ce se CPU grejati.

Pa jedino da uzmeš temperaturnu sondu i očitaš temperaturu pri dnu hladnjaka, to ti je najsigurnije rešenje. Mada i ja mislim da nije dobar kontakt koji prenosi toplotu od procesora ka hladnjaku. Treba da probaš i da smanjiš voltažu (to je meni smanjilo temp. za 7-8 stepeni), naravno da prođeš prime95. A naravno, ako ni to ne pomogne, stavi veći broj obrtaja na kuleru.

Ili jednostavno-ignoriši. Ugasi MBM, i uživaj. To ionako nije temperatura koja bi trebalo da napreže nervne ćelije i da razmišljaš o njoj kao visokoj. Hajde da je preko 60, ali ovo nije vredno cimanja.

Nazad
Vrh Dno