Pa ja iznesoh dve teze i pokusao sam da ih potkrepim cinjenicama - jedna je da su MS softverski patentni, kao i svi drugi, bezvredni. Tu smo se cak i, kako mi se cini, slozili.
Yep.
Samo da podsetim, iako se ne slazem sa tim.. MS patenti vezani za file sistem su, cini mi se, osporavani ali i dalje vaze i dalje se placa royalty za njih. A oni su jedan deo patenata koje je MS potegao protiv BN. Mislim da taj deo nece moci da ospore, mada ce on verovatno biti manje bitan monetarno.
A druga teza, koju ne mogu da dokazem, je da se MS-a bukvalno plase pa su se resili da cute, trpe i placaju reket, jer su videli kako su u proslosti prolazili oni koji bi se zamerili Bilu i ekipi iz Redmonda.
U slucaju, recimo HTC-a, si verovatno u pravu. Mozda i jos neki manji proizvodjac, ali HTC ima mnogo da izgubi jer je realno mali igrac a def. koristi WM.
Ali kako mislis da MS moze da uceni recimo Samsung? Samsung moze skroz da se okrene Linuxu interno i MS bi od toga izgubio vise nego sto moze da dobije na svim Android licencama od njih.
Linija manjeg otpora bi mozda imala smisla; tj. mozda Samsung smatra da bi sudjenje trajalo predugo a za to vreme moraju da se placaju advokati i samo sudjenje utice na imidz firme. A ovako, placanje po 15$, sto ce ionako krajnji kupac da plati, a oni samo proslede MS-u je lak posao.
Ne mogu da dokazem, ali sam pokazao kakvim su se prljavim sredstvima sluzili u proslosti.
Nisam za taj generalni deo trazio dokaz, iskreno me je zanimalo za office, da li je stvarno morala da se kupuje MS OS licenca (sto nema smisla ako vec imas racunar sa MS OS-om).
Tvoja odgovor je - ma neeeee, MS je u stvari najmanje los od svih, nisu podizali mnogo patentnih tuzbi, veruj ti meni da su oni u stvari jako dobri. Sta sad, da se brze-bolje zaboravi njihovo decenijsko gazenje preko konkurencije svim dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima? Da li verovati tebi i njima ili cinjenicama datim crno na belo?
Ne mislim da treba ignorisati proslost kompanije, ali mislim da MS javno nece iznositi optuzbe oko patenata koje nisu dobro potkrepljene. Ne slazem se sa time nimalo (jer mislim da su svi, pa i njihovi, patenti cista glupost), ali ne mislim da nemaju osnovu i smatram da ce ovo opet ili zavrsiti iza kulisa ili MS dobiti spor a ne da ce biti osporeni patenti.
Ne stajem na njihovu stranu, u sustini svaki Android uredjaj kosta krajnjeg korisnika 15$ vise zbog toga.
I sta sad? Da se na blanko veruje ovakvom Microsoftu?
Da se veruje entitetu cija je jedina svrha zarada? Hell, no...
U ovom trenutku MS ima puno srece - tu je raspopamljeni Apple zbog cijeg ponasanja perfidne metode iznude koje sada koristi Microsoft nisu pod lupom javnosti.
Nije to sreca, vec Apple sada ima monopol na jako popularnom (mozda i najpopularnijem) trzistu tableta. Tek kada firma ima monopol mogu da se pokrenu razna pitanja. Do tada, vecina stvari koje je MS radio ne bi bila pod lupom jer argumenti ostalih ne bi imali pravnu osnovu (koja se zasnivala na tome da MS ima monopol).
Glede androida, MS-a i smartfonova - znas sta bi bilo jos interesantnije? Da MS napravi proizvod, recimo taj windows 8 ili kako ce se vec zvati, koji ce iskljucivo kvalitetom da potisne konkurenciju

To jos nismo bili u prilici da vidimo.
Eh, sad, ti bash mastas