Šta je novo?

barebone?!?! kako sta gde

oneya022

Slavan
Učlanjen(a)
01.03.2006
Poena
301
pozdrav,

uzeleo sam se malog i tihog racunara, a moj izbor ne sme biti skup.
uz to sreca da ne igram igrice, te mi nije potrebna "jaka" masina.
uz nisku cenu racunar mora biti, kao sto sam vec napomenuo, mali i tih,
a najvaznije stabilan, kvalitetan i siguran.
listajuci internet stranice primetio sam barebone sisteme, odnosno kucista.
zbog cene, za oko mi je zapao "ASUS Prodigy celeron 478" sa cenom oko 60e.
koliko sam razumeo kuciste dolazi sa mb-a koja ima integrisani i zvuk i video,
uz to jos i modem, i to mi je dovoljno sasvim. postoji mogucnost prosirenja
graficke karte nekom AGP a mene interesuje koja AGP kartica moze da se ubaci?
zatim ovaj racunar ima integrisan LAN sto mi je potrebno za WiFi Internet.
ono sta racunar nema jeste CPU i memorija. sto se procesora tice voleo bih da
mi kazete koje su mogucnosti, odnosno koje CPU mogu da ubacim kao i posto su?!
koja memorija moze da se stavi u taj racunar? ja imam 2x256 DDRam na 400Mhz pc3200,
da li odgovara?
sto se ostatka tice, HDD imam maxtor 3.5" 80Gb (moze da stane?), fdd imam, optika
stavio bih Pioneer DVD-RW 110D.

Ukratko:
-interesuje me koji CPU mogu staviti u racunar, posto su, gde ima da se kupe?
-koja memorija se koristi sa takvom plocom, odgovara li moja?
-kojom AGP karticom mogu da se prosire 3d mogucnosti racunara?
-odgovaraju li klasicni 3.5" uredjaji (HDD,DVD,FDD)?
-na posletku vase misljenje o kvalitetu ovog barebona, ASUSA uopste, i njihovog
napajanja?!

Ovo mi je prilicno vazno, pa bih molio nekoga za dobre savete. inace uskoro cu kupiti
i laptop, a ovo ce mi sluziti kao desktop masinica za WiFi i dl.

Posto sam kazes da ti nije potrebna jaka masina,za veoma malo para mozes pazariti brend P3 masinu,koja je sasvim dovoljna za multimediju i krstarenje internetom.

Kupi nesto poput
Compaq Deskpr EN ili Compaq iPaq modela ( male i tihe masine )
www.litera-l.ru/foto/pc/cmpq_dp_en.jpg
www.litera-l.ru/foto/htm/compaq_ipaq.htm

Barebone konfiguracije su prilicno skupe i veoma teske za nadogradnju,ako hoces bas malo pakovanje...

eto vidis komsija, moracu i to da pogledam, samo gde ima to da se kupi, vidi, proba? komp. sa drugog linka mi se svidja na prvi pogled, jos ne znam karakteristike,... istina da mi ne treba nesto posebno, mada mogucnost za kakvu-takvu nadogradnju bih voleo...
posto su kod nas takvi racunari koje si naveo? jesu li to novi, polovni?

pozzdrav,...

Moras da odlucis sta zelis.Malo pakovanje ili nesto vece sa "standardnim" komponentama.
Compaq iPaq ti se svideo,ali u njega ne bi stao DVD rezac koji imas. Masine tog tipa koriste opticke uredjaje slicne onima u lap-topovima.
Compaq nije jedini.Pogledaj modele na www.litera-l.ru/foto.htm ( Системные блоки ) pa onda trazi po drugim sajtovima. Obrati paznju na CD kod Slim i UltraSlim modela.
Evo tehnickih podataka za EN seriju http://h18000.www1.hp.com/products/quickspecs/10653_ca/10653_ca.html#TechSpecs
Nadam se da ces se dalje snaci sam.

Inace govorim o polovnjacima.Postoje i nove brend P4 konfiguracije u ovako malim pakovanjima,ali im je cena prilicno visoka.
Konfiguracije mozes naci preko malih oglasa.( Pogledaj Halo Oglase i naci ces nesto ).Cene su zaista sarene pa se tu sam moras snaci - za P3/Celeron 700-1200MHz,128-256MB RAM-a,HD 10-30GB... se krece od oko 70 do 150€.

Poslednja izmena:
kod nas mozes da nadjes asusove barebone koji su prilicno interesantni jedan je iz serije booksize berebone pundit r i r360 , a ima i mini tower bar, i tu ima par interesantnih modela koji su dostupni kod nas na trzistu , u glavnom razlika izmedju booksize i mini towera je u tome sto u konkretnom slucaju ove asusove masine book podrzavaju samo intelove procesore dok mini tover podrzavaju i amd i intela i mogu da prime vga a book nemoze , poseti asusov sajt www.asus.com

Taj Asus je prilicno 'matora' masina. Postoje bar dva modela sa SIS650 i Intel 845G chipsetima. Cena je vrlo povoljna mada se neces usreciti sa tom masinom. Treba ti i neki nortwood procesor posto koliko vidim u informatikinom cenovniku ploca ne prima cel D. Unutra ide klasicni 5.25" uredjaj, ali je skriven i samo se vratanca vide. AGP neces moci da iskoristis jer se PCI karte postavljaju u poseban riser card.

http://www.ixbt.com/mainboard/barebones-roundup-feb2k3.shtml - na ruskom je ali ima dosta slika.

Ja bih ti preporucio neku od ASRock AMD 754 ploca sa NVIdia 6100 chipsetom, ovakvih mini kucista imas dosta kod nas pa cak imas i neki izbor.

Vrh Dno