Šta je novo?

Barcode font ???

Super-D

Čuven
Učlanjen(a)
25.01.2004
Poena
604
Pozdrav ekipi
Interesuje me koj font je univerzalan za Barcode pisanje a da ga Barcode čitac moze citati.

pozdrav i hvala na odgovoru

koliko se ja razumem barkod čitač čita bar kod, ali sad, ako ti znaš nešto više...

Barcode čitač prepoznaje (i šalje kao informaciju) one brojeve ispod samih linija. Što se tiče fonta, mislim da to i nema neke preterane veze. I običan Arial je više nego dovoljan.

cuo sam da postoji Barcode39 i da on to odraduje nasao sam ga kao demo ali ne ful.
da li neko sta zna o tome
pozdrav

Bar kodove možeš da praviš iz recimo Avery Design Pro ili iz Corela. Sigurno postoji još gomila drugih programa. Nisam siguran da postoje gotovi fontovi za razne barkod standarde.

Barcode čitač prepoznaje (i šalje kao informaciju) one brojeve ispod samih linija. Što se tiče fonta, mislim da to i nema neke preterane veze. I običan Arial je više nego dovoljan.

Bar kod čitač ne prepoznaje brojeve ispod koda nego čita one uspravne linije.

ganelon je napisao(la):

Bar-kod citaci (skeneri) iscitavaju kodove direktno iz onih 'stapica'. Brojevi su tu da pomognu kod identifikacije koda ukoliko su stapici osteceni (najbolji primer je mleko u kesi, gde je retko koji kod pravilno stampan, te je jos pri stampi 'mastilo' razliveno), sto se da primetiti ukoliko ste ikad pazarili u bilo kojoj radnji koja ima POS opremu. Kad skener ne uspe da procita kod, kasir/prodavac rucno unosi brojeve koji se nalaze ispisani ispod koda na etiketi/artiklu). Da je skener u stanju da cita cifre, 'stapici' uopste ne bi ni bili potrebni, te bi na svakom artiklu imali samo brojcanu oznaku (kao registracija kod automobila).

Kod cekova, npr. je druga situacija. Oni koriste specijalne OCR fontove gde su svako cifra i slovo specificni i podeljeni po 'zonama' u odredjenoj matrici. Uzmite bilo koji cek, pogledajte serijski broj i videcete da su cifre u krajnju ruku... 'cudne'. To sluzi da i pored moguceg ostecenja oznake (slova/cifre), pravilan karakter bude prepoznat u moru slicnih. Mislim da je ganelon na ovo mislio...

A kao odgovor na #1 post: potraziti neki od specijalizovanih softvera za izradu bar-kodova.

Edit: Zeleni zub je bio malo brzi....

Poslednja izmena:
Brojeve iskucane u Word-u, i odštampane na običnom listu papira, poturio sam najjednostavnijem ručnom čitaču bar-kodova i radilo je bez greške. Čak i sa različitim veličinama fonta (do određene mere naravno).
Ovo čisto da se ne kaže da sam nešto izmislio ili lažem.

EDIT: Nije mi do natezanja jer ko god želi može lako probati to isto i doći će do istog zaključka. Toliko od mene.

Poz.

Poslednja izmena:
U redu, ja ovo gorepomenuto tvrdim za EAN8 i EAN13 standarde.

Nije da teram mak na konac, niti pokusavam da dokazem da je zemlja okrugla, ali evo probao sam u Wordu da otkucam 'kod' 84165688 (u pitanju je Winston flip-top kutija cigareta, znaci tvrdo pakovanje). Koriscen je 'arial' font u velicinama 5-20, sa korakom od 1pt. Stampano na HP Laserjet 1100 stampacu na potpuno cistom listu papira i sa relativno svezim tonerom.

To sam 'poturio' pod Metrologic MS9520 'Voyager' rucni skener koji je zakacen na fiskalnu kasu i... nista se nije desilo.

'Voyager' je skener sa laserskim snopom, tako da se ogradjujem ukoliko je u gornjem slucaju koriscen CCD skener koji ima 'kamericu' umesto prijemne diode, a sve to je zakaceno na racunar koji ima 'svemirske' mogucnosti u odnosu na fiskalnu kasu.

Edit: EAN8 i EAN13 se kao standardi najcesce upotrebljavaju u trgovini, i to su oni kodovi na maltene svakom prozivodu siroke potrosnje.

Poslednja izmena:
starije verzije korela su imale bar kod programcic sa izborom standarda (EAN8, EAN13...)
Mislim da ga imam negde, cca 600kB. pa kome treba na pm.

evo stranice na kojoj sam nasao ovaj bar kod http://www.citronsoft.com/
ali kad ostampam i prislonom na bar kos skener pisne ali mi nifdje ne ocita nista zbog cega je to tako ?

Pozdrav

Font koji niz brojeva stampa kao bar-kod.

Prilozi

• cia_eant.zip
    4.5 KB · Pregleda: 76
Ovaj font koji sam postavio radi sa ean8 i ean13 bar-kodovima 1000000%!

Vrh Dno