Nema veze sa nasim bankama ali ima veze sa tvojim komentarom da ja "lupetam" ali vidim da kod tebe ne vredi dati direktan argument.
To si pomenuo u kontekstu sigurnosti nasih banaka, pa onda je normalno da zakljucim da ima veze sa tim.
Ali aj...

dobio sam odgovor kakav sam i ocekivao, sada mi je jasno odakle tvoji stavovi. Cisto iz iskustva to preko ne prolazi (nemoj mi samo reci da smo u Srbiji pa to tako funkcionise, kada iz licnog iskustva znam da nije tako u pravim firmama) sto bi trebao da znas.
Nemam ja veze sa srpskim firmama ni sa prodajom ni sa kupovinom.
Tu gresis jako, sve zavisi od proizvodjaca do proizvodjaca i tehnicke podrske.
Probaj pozvati tehnicku podrsku i objasniti da ne mozes iz Firefox-a da pristupis sajtu - dobices takav odgovor.
Nemas nista protiv ali ne podrzavas da se banka pritisne i ulozi u to resenje?
Pazi tu nista nije monopolisticko ili na neki nacin protivzakonito... prosto, to je politika koju svaka firma ima pravo da odabare, a na korisnicima je da li ce je prihvatiti.
To je otprilike kao da zahtevas da NewEgg umesto Mail In Rebate daje instant savings (tj kao opciju)..
Ja stvarno iskreno ne vidim po kojoj osnovi je banka duzna da online banking dozvoli iz bilo kog browsera? NJOJ koristi da to uradi, ali ***...
Iskreno mislis da to nije izvodljivo ili nije isplativo?
Izvodljivo jeste, naravno, jer sam ranije video sve mogucnosti koje Friteza sada nudi u Deutsche Bank eBankingu.
Znam da postoje sitnice (ne finansijske) zbog kojih su se odlucili za OCX varijantu, koje se ticu opterecenja servera, ali to ce se vremenom preci.
Koliko znam, nema pravnih prepreka, mini CD bi radio iz drugih browsera? (ovo moze da potvrdi jedino neko iz druge banke koja ne trazi IE za eBanking)
Sa finansijske strane, sam razvoj je skuplji, a nece privuci dodatan broj kupaca, da bi se isplatio. Bas je ovo vezano za "standard" (ili da bolje kazem vecinu racunara u Srbiji...) - mozda cak i primetan broj korisnika (10% i vishe) ne koristi IE, ali ga ipak ima na mashini i pokrenuce ga samo za eBanking. Ostaje ovaj mali broj ljudi koje se zale u temi, za koje je neophodno raditi non-IE pristup? Svaka firma bi jurila za takvom prilikom.
Pazi da dobijem sta mi treba a da ti i tvoja firma zna da to uradi a banka hoce rado bih te preporucio.
Ja mislim da se dovoljan broj ljudi zalio banci (ili bankama) da zeli non-Windows resenje bez nekih manevrisanja IE-Linux tipa, banka bi odreagovala...
Mozda i ja potpuno gresim; ogroman broj ljudi ne zeli IE kod nas, ali nece da se bakce, pa ga koristi jer mora... ali dok se dovoljan broj ljudi ne pozali javno, jasno i glasno, zasto bismo pomislili da nije obratno?
BTW Malo sam razgledao i uporedjivao sisteme tako da koliko sam skontao (necu da tvrdim) Banka Intesa je ostavila staro resenje za fizicka lica koja je Delta Banka koristila a interesantno je da je to isto ili barem slicno resenje koristila i Astra banka pre xx godina kada FF nije ni postojao.
Isto resenje koriste i neke druge banke.
Inace, da ponovim koji put pomenute cinjenice - u nekim mnogo razvijenijim zemljama banke koriste samo OCX za eBanking.