Šta je novo?

Banca Intesa workaround hack

@alfa
tvrdoglav si ko tvrdo kuvano jaje
Ja sam promenio banku, a za netiqete nisi u pravu, slucajan jachi pritisak na 1.
Poslovna politika me ne zanima, banaka ima puno a i ja ne vidim od kada je IE de facto standard za bilo sta na ovoj planeti, tako da se ova tema opet svodi na prepucavanje, a ne zelim da opet pocinjemo.
Ti i ja imamo razlichita shvatanja, s' tim sto ja tvoja uvazam, a ti svima objasnjavash kako si ti u pravu.
Kome se ovo ne svidja ja sam lepo rekao zamenu, ako nije stalno zaposlen i ako je student erste banka je idealno resenje.
Ova tema se od prvobitne pretvorila u "ja sam u pravu, ti se ne pokoravas onome sto traze od tebe".
Poslovne politike su samo to,politike, ja jos uvek imam mogucnost izbora i odlucio sam.
Cudno, alfa, nigde nisam video da si komentarisao nivo sigurnosti IE-a sa ovima podesavanjima koje trazi Intesa. Ako i tu kazes da je stabilan ko stena, nasmejacu se.

Poslednja izmena:
Jel' ja treba da bajem u bob da ti 5 puta prejako pritiskas 1, kad vidim uzvicnike?
Siroko ti polje za banke, boli me uvo gde ti odes - meni bolje da nisi u istoj banci kao ja ;)
A ako ti ne prihvatas da je IE standard unutar Windows sistema, i da je kod nas premalo non-Windows trziste - dzaba prica, udaraces u slicne zidove u zivotu. Sreca pa je ovaj imao vrata ;)
Sta ja imam da komentarisem nivo sigurnosti IE-a koje zahteva online banking - banku u Trusted sites, i finito.

EDIT: Evo ti jedan interesantan link:
http://www.xtremesystems.org/forums/showpost.php?p=2819372&postcount=16
Online banking vecine banaka u tehnoloskom hubu sveta (J. Koreji) uglavnom ne rade u non-IE browseru ;)

Poslednja izmena:
alfaunits je napisao(la):
Ja sam samo konstatovao da banka nisu tu da bi klijenti imali svoje pare van kuce, vec da bi zaradile.

Aha, baš sam glup, sreća pa ja ne vodim banke, ništa ne bi zaradili! Da znaš da si u pravu

Sta ja imam da komentarisem nivo sigurnosti IE-a koje zahteva online banking - banku u Trusted sites, i finito.

Pa ajd kad sam im dao pare da ih stavim i u Trusted sites... Sumnja nije ni bila na bankama, za malo da promašiš odgovor. Al verovatno si opet u pravu!

Siroko ti polje za banke, boli me uvo gde ti odes - meni bolje da nisi u istoj kao ja

I ti Monk Psycho, vidi da alfu bude bolje pa nemo u istu banku bre

"Standardi su tu da bi se lakse komuniciralo, i poslovalo. Ako neko radi van standarda taj neko ima manje sanse da iko prihvati njegovo poslovanje, ili tip osobe."

Da ne studiraš "Menadžment u psihologiji"? hahaha, izvini, morao sam :p

IE je standard za online banking kod nas i sve to lepo radi u Intesi.. Mislim jel to to što se tiče teme?
I da, alf je u pravu, naravno

Ok Znam da je ovo matora tema ali posto sam u istom sr... cisto da se izjasnim i objasnim moj stav.

Cinjenice:
1. Apple PowerBook G4 (trenutno 120GB HDD/640MB RAM, originalno 40GBHDD/256MB RAM) Kostao me 150$ pre 1 1/2 godine (Gde sam dobio i gomilu licenciranog software-a Office 2004,...)
2. Korisnik Komercialne banke(HALKOM i za Fizicka lica), MoneyBookers-a i Ebanking-a (Imam i PayPal ako mi zatreba stim da moram paziti da ih obavestim o radu sa Srpskih IP-ova ako su vece transakcije u pitanju i da ne bih imao problema i blokada) vise od 2 God. i sve radi savrseno. BancaIntesa mi cisto zatrebala jer im je VISA Internet kartica sertifikovana u VISA sistemu i radi bez problema kada je kupovina u pitanju a mala im je provizija a nemoram da imam vezani devizni racun uz nju.
3. MAC OS X "Tiger", Safari Browser, IE ASP neradi na PPC platformi.
4. MAC je standard za poslovne stvari mnogo duze nego IE (Ne zelim raspravu i preispitivanje istorije IT-a tako da svako zadrzava pravo na svoje misljenje i iskustva koje ja npr. gradim od '84-te)
5. eBanking kod nas jos uvek u pocecima (voleo bih da vidim statistiku za fizicka lica u zadnjih 10 god. Ja sam npr. koristio usluge eBanking-a kod Astra Banke [BK] pre 10g bez problema) i najcesce ogranicen na firme (Intesa je samo jedna od njih, AIK radi slicno,....)

"Problemi" sa .ASP:
1. .ASP je relativno jeftin razvojni paket
2. Jednostavnija postavka i resenja zbog mogucnosti objektnog programiranja iz Visual Studija (Sto opste nije losa stvar ali zna se sta to nosi)
3. Brza izrada i dorada
4. Graficki lepo

Necu da hvalim ni jednu banku ali BancaIntesa je sigurno dobila veliki minus od mene (makar sto se fizickih lica tice), ja cu se snaci i to nije problem posto imam samo internet karticu kod njih na kojoj je uvek 0.01€ tako da stanje mogu da pogledam iz IE kada se stignem kuci.

Poenta: Imam stabilan i kompletan Notebook za cenu koja je manja od Cene Windows licence (DA promovisem licence jer mi je dosta da me ljudi zovu i pljuju jer im se sj. Win u celoj firmi kada je i sam Genuine Check (citaj CRACK) kod svih njihovih PCa mamac za viruse pa im je "Najnoviji" A/V iskljucio zastitu).

Konstatacija: Mene kao fizicko lice nece imati kao klienta jer mi eBank jako treba. Zato sam ja u drugoj "Prodavnici" (sta cu volim sveze mleko) gde postoji HALKOM kao izbor. HALKOM online za fizicka lica radi gde zelis i kako ti odgovara posto je napisan u Javi.

Zakljucak: Kada sam ja sve ovo resavao trebalo mi je dobrih 2 meseca da saznam sve i ispitam mogucnosti. Sto znaci nije me mrzelo da obidjem sve banke koje su me interesovale i da se tek onda odlucim. Da sam usao u prvu koja je popularna trenutno i naprasno otvorio racun (sta cu kada sam kratkovid i volim da citam sitna slova uvek) sada bih cutao da se ne bih sramotio mojih postupaka sto se nisam informisao bolje.

(c) 2008. This text is expression of personal opinion regarding the topic and it is intended for informational purposes only, not for offending persons involved in this topic discussion. Author of this text can't be reliable for any personal implications resulted in reading this text. Reader of this text is personally obligated to accept this or not comment at all do not make any offending comments to author.

Poslednja izmena:
Koje budalastine citam ovde.
Pa sta se prvo bira: banka pa se koristi sta treba ili prvo brauzer pa banka pobogu???
Ovde ne postoji ozbiljna finansijska institucija koja podrzava bilo sta drugo osim IE. Vecina fakulteta zahteva IE ili nema logovanja ili bilo cega drugog...
Ja licno koristim operu jer je fenomenalna ali kad dodje to bankarskih transfera i logovanja na fakultet zna se i mora se - IE. Reality check!

Imas portable IE da skines sa neta, probaj mozda bi i radilo, mada sumljam..

ja koristim IE za homebanking, jes da mi tesko pada al vidim da nema druge. posle sesije jednostavno udarim jedan CCleaner i cao

3. MAC OS X "Tiger", Safari Browser, IE ASP neradi na PPC platformi.
4. MAC je standard za poslovne stvari mnogo duze nego IE
I ima ga na 1000 puta manje mashina od IE-a. On NEMA VEZE sa standardom.

Konstatacija:... Zato sam ja u drugoj "Prodavnici" (sta cu volim sveze mleko) gde postoji HALKOM kao izbor. HALKOM online za fizicka lica radi gde zelis i kako ti odgovara posto je napisan u Javi.
To sto je napisan u Javi je ogroman minus. I sam Sun tvrdi (ili je tvrdio) da Javu ne treba koristiti u sigurnosne aplikacije. A cik razmisli... posto MS ne daje Sun Javu uz Windows... da li je bolje da korisnik koristi IE koji je u svakom normalnom Windowsu (znaci ako ga niste izbacili), ili da skida Javu?
Mislim stvarno....

@alfaunits
Sto se tice Jave, Sun-a i MS-a pogledaj malo razloge zasto je izbacen iz Windowsa, pre nego sto dajes takve izjave, mada razumem tvoj stav. Pogledaj moj dodatatni komentar dole za ostale korisnike.

Re MAC: Smatraj me *****om ili kako vec ali nek ga ima 1000x manje ja sam sebi ustedeo 700+€ za licence i tu nema sta da se prica.

@Ostali korisnici
Ako bi pogledali koje opcije moras da ukljucis da bi sve to radilo https://online.bancaintesabeograd.com/Help/UputstvoOnline.htm#Web ne bih da se prepucavam ali sa takvim podesavanjima potrebno je samo par linija koda da se napravi ActiveX snipper i dobije kontrola nad racunarom. Posto se bavim sigurnoscu na internet-u smatram da je to namerno ugrozavanje privatnosti korisnika zarad ustede direktnih troskova banke za dobijanje sertifikata i koriscenje pravih resenja. Zvao sam PayPal pre jedno nedelju dana da se interesujem vezano za nas i da dobijem dozvolu za vece transakcije sa nasih IP adresa, Sto sam i dobio a PayPal Serbia odgovor je da nas bankovni sistem nije siguran i da banke nece da garantuju uslove koje PayPal trazi.

Hint: Sa obzirom da me je ova tema zainteresovala probao sam kuci na FireFox-u plugin IE Tab 1.2.20080803 i sve radi savrseno.

@alfaunits
Sto se tice Jave, Sun-a i MS-a pogledaj malo razloge zasto je izbacen iz Windowsa, pre nego sto dajes takve izjave, mada razumem tvoj stav.
Nemam ja sta da gledam zasto je to tako, to nije vezano za ovu temu - prosto tako je, i tu nema sta ti, ja i ko vec da raspravljamo zasto je trziste tu gde je.
Bitno je da jeste tako kao sto jeste, i da stoji da previse korisnika _MORA_ da skine Sun Javu da bi im to radilo. End of story.

Re MAC: Smatraj me *****om ili kako vec ali nek ga ima 1000x manje ja sam sebi ustedeo 700+€ za licence i tu nema sta da se prica.
Blago tebi - opet nema veze sa ovom temom. PPC je mizerni deo trzista, ma kako on bio "standard" (po tebi) u nekom delu trzista.

@Ostali korisnici
Ako bi pogledali koje opcije moras da ukljucis da bi sve to radilo https://online.bancaintesabeograd.com/Help/UputstvoOnline.htm#Web ne bih da se prepucavam ali sa takvim podesavanjima potrebno je samo par linija koda da se napravi ActiveX snipper i dobije kontrola nad racunarom.
Da, verujem banci da drzim novac kod njih ali ne i da pristupim njihovom websajtu....

Posto se bavim sigurnoscu na internet-u smatram da je to namerno ugrozavanje privatnosti korisnika zarad ustede direktnih troskova banke za dobijanje sertifikata i koriscenje pravih resenja.
How yes no....

Zvao sam PayPal pre jedno nedelju dana da se interesujem vezano za nas i da dobijem dozvolu za vece transakcije sa nasih IP adresa, Sto sam i dobio a PayPal Serbia odgovor je da nas bankovni sistem nije siguran i da banke nece da garantuju uslove koje PayPal trazi.
Mda, to ima veze sa ActiveX-om ;)

Poslednja izmena:
@alfa
vidim ti si bogom dan da na ovoj zemlji ispravljas krive Drine i da nas neuke vodis kroz mrak. Ne znam zasto svaka tema gde se razmenjuju misljenja ti moras da tvrdis i dokazujes kako si Ti uvek u pravu.
Od mog prostog pitanja od tebe sam dobio samo odgovore tako treba, ko sam ja da mislim, itd, kao da si placen da mi oduzimas moje pravo na slobodnu misao. Ako tebi tvoj svet odgovara, ne mora da znaci da svi mozemo da zivimo u njemu!

Ljudi bre sta se izudaravate toliko. Ja sam takodje kod Intese i koristim IE samo kada posecujem njihov E-banking, za sve ostalo je Mozilla, a od skora i Opera zajedno sa odgovarajucim zastitama na racunaru (firewall + av). Kolko sam skontao Intesa koristi SSL u najmanju ruku tako da ima manje vise neku enkripciju. To sto nema IE na Linuxu, Mac, itd, je vec drugi problem. Ja ga resavam tako sto na racunaru i laptopu imam po 3 OS-a.

PS. A jel ste probali da koristite njihov wap sajt? wap.deltabanka.co.yu Niti SSL, niti nicega, cak nema ni odjave samo se prijavis, pogledas sta te interesuje i prepustis sve slucaju :p

HALKOM online za fizicka lica radi gde zelis i kako ti odgovara posto je napisan u Javi.

Na Windowsu valjda nema nista gore od Jave. Sporo, ružno i neupotrebljivo.

Ja barem dajem razloge zasto sam u pravu.
Ko kaze da se moj svet i meni svidja?:)
@alfa
vidim ti si bogom dan da na ovoj zemlji ispravljas krive Drine i da nas neuke vodis kroz mrak. Ne znam zasto svaka tema gde se razmenjuju misljenja ti moras da tvrdis i dokazujes kako si Ti uvek u pravu.
Od mog prostog pitanja od tebe sam dobio samo odgovore tako treba, ko sam ja da mislim, itd, kao da si placen da mi oduzimas moje pravo na slobodnu misao. Ako tebi tvoj svet odgovara, ne mora da znaci da svi mozemo da zivimo u njemu!

Ja stvarno nevidim sta je ovde ruzno i sporo ali verovacu ti na rec.

Nekada nema veze da li je nesto 100% na temu ili ne mada "Workaround" je vrlo uopsten pojam i ovde se radi o resenjima a ne o banci konkretno posto ona nije jedina sa takvim problemom sto je i sam PayPal potvrdio (cisto da se drzim teme).

Necu da se prepucavam, jednostavno se sklanjam iz teme. Ja sam svoj problem resio, E da WAP radi bez problema.

Poslednja izmena:
To sto je napisan u Javi je ogroman minus. I sam Sun tvrdi (ili je tvrdio) da Javu ne treba koristiti u sigurnosne aplikacije.

Može neki link gde to Sun tvrdi ili je tvrdio? :zgran:

cik razmisli... posto MS ne daje Sun Javu uz Windows... da li je bolje da korisnik koristi IE koji je u svakom normalnom Windowsu (znaci ako ga niste izbacili), ili da skida Javu?
Mislim stvarno....

Potrebno je skinuti samo JRE koji je oko 15MB, instalacija traje 10 sekundi. Što je svakako neuporedivo manje od jednog win service packa koji je neophodan kako bi Win i IE radili kako valja (koja god verzija wina da se koristi).

Ajde ovako - pročitao sam temu od početka i mogu da kažem sledeće - moja žena radi u Intesi (dakle, pazite šta pričate o šalterušama - gde je sada onaj smajli što tapka po rukama bejzbolkom ?! :D ), i baš sam razgovarao sa njom u vezi ovoga.

Inače, i ja koristim FF (poslednju - 3. verziju, a i ranije sam) i za korišćenje njihovog Online servisa isključivo koristim IE (tj., ona, pošto ima tu čast da plaća račune).
Ranije sam koristio IE tab za FF, ali ga još nisam našao za poslednju verziju.

Elem, i mene je to mučilo i nakon par zajedljivih komentara na račun banke, došao sam i do sledećih činjenica, koje ovde mnogi ne uzimaju u razmatranje.

STANDARDI (koje sve banke koriste u zavistosti od vlasnika - većina bakana ima stranog vlasnika i koriste ono što se on njih traži), PRAVILA NBS (Narodna Banka Srbije propisuje pravila ponašanje i poslovanja bankama ovde i toga se oni MORAJU pridržavati).

Šta znači ovo gore? Ako NBS kaže da su stambeni krediti od sutra oslobođeni plaćanja poreza, onda je tako i SVE banke MORAJU tome da se povinuju. To navodim samo kao jedan mali primer zbog ovoga što je neko gore napisao:

Ja stvarno ne vidim nikakvo opravdanje... Sto bi mene interesovalo stanje dolara na trzistu? Pazi, ako je ok da banci uplatis vece pare, platis za otvaranje racuna, placas za odrzavanje i jos te oderu pri transferu, i kad ti posle par dana zatreba nesto novca oni nemaju (a ja im upravo DAO!?), cemu onda sluzi ta banka? Meni sigurnije, jeftinije i brze deluje varijanta da ga stavim pod dusek i "podizem" po potrebi Mozda ipak negde gresim?QUOTE]

Upravo se ovde radi o pravilima koje banke prate na osnovu preporuka NBS. Tu spada i količina novca po bankama/filijalama/službama, radi bezbednosti.
Šta se dešava kada se ti postupci ne odrađuju i prate kako treba - desi se neka_tamo_pljačka u nekoj_tamo_banci, kao što se desilo pre mesec/dva u Kragujevcu.

Dakle, poslovna politika banaka je uslovljena onim što im i NBS prepisuje da rade (nije da ne postoji i mogućnost da se malo odstupi od toga, u manje bitnim slučajevima).

Drugo, vezano za osnovnu temu ovde - rad na više platformi. Posmatrajte taj problem i malo sa druge strane, ne samo sa vaše.
Banka (bilo koja), reši da odvori predstavništvo negde i mora da opremi to računarima i ostalom opremom. Kako se to radi? Tenderom ili unapred sklopljenim ugovorom sa nekom firmom koja to radi. Većina banaka (a već sam malopre rekao da su uglanom u vlasništvu stranih banaka), želi BRAND računare, od zvaničnih zastupnika: DELL, SIEMENS, HP...

Koliko takvih računara ima u sebi FF, a koliko dolazi sa instaliranim IE u sklopu licenciranog WIN-a? Ipak smo potpisali pre par godina sa Microsoftom o nekoj tamo saradnji i legalizaciji tržišta (tu su, dakle i fakulteti i ostale insitutcije).

Mislite da firme (banke - takođe), zaista imaju vremena da svoje ljude obučavaju da rade drugim sistemima i aplikacijama? Ne. Žele da što pre stave radnika na radno mesto i počne da radi, tj., da donosi novac.

Što je ovo sada bitno? Pa recimo, i radnici Intese (za njih znam sigurno) takođe pristupaju nečijem nalogu, pazite sada - PREKO IE-a!:type:

Na stranu njihove aplikacije, ali kada žele da pristupe nekom računu (pa čak i svom, recimo da vide kakvo im je stanje na računu), pristupaju mu preko IE-a!

To je neko novo ograničenje koje su dobili i tako mora i tačka! Mislite da neki ima vremena da te ljude obučava kako da rade u nečemu drugom - FF, Opera?! :trust:

Dakle, sve je stvar izbora! Ako ne voliš neku banku, menjaj je - danas ih ima kao pleve, pa kome kako odgovara. Meni je Intesa trenutno najbolja jer su im uslovi najbolji (mislim na kamatne stope oko nekih kredita koje me trenutno interesuju). Nekima to nije bitno, pa gledaju druge uslove.

Lepo je to što želiš da odbraniš ugled ženine firme ovde na forumu, ali onda bar iznesi neke argumente. Ne može ti argument biti npr. "Ipak smo potpisali pre par godina sa Microsoftom o nekoj tamo saradnji". :D
Trajče, mešaš babe i žabe, rekao bih. Ako već pričaš o obavezama koje nameće NBS, onda moraš da znaš da ovo nema nikakve veze sa tim.
Drugo, mešaš "klijentsku" i "serversku" stranu. Ako se u sistem implementira mogućnost da je pristup moguć i iz npr. FF, sve ostaje kako jeste samo klijenti mogu da pristupe, pored IE, i iz FF. Nema potrebe za bilo kakvim obukama, mada mi nije jasno ni na kakve obuke misliš tj. za šta?

Ma što se obuka tiče, mislio sam njihove zaposlene (šalterske radnike), kojima je lakše da objasniš IE nego nešto drugo (nema veze što za prosečnog korisnika skoro da i nema razlike, ipak je navika čudo). A koriste browsere da pristupe nekim podacima, baš kao i mi ostali od kuće.
Skoro svima je nešto "teško" da se snalaze u drugim browserima, pričao sa nekoliko koleginica moje žene (baš sam ih namerno zapitkivao oko toga, da vidim što koriste IE), i sve nešto kukaju kako im je IE lakši!
Verovatno nisu ni probale, ali rekoh već - navika!

A za babe i žabe - možda i jesi u pravu! Možda sam malo to nesvesno preneo i na ovaj problem!
Znam da se naše firme (ove veće) utrkuju ko će da bude legalan, da imaju M$ WIN i da im je mirna glava. Uz WIN dobijaju i IE, pa se zato i on nameće kao podrazumevano rešenje. A kada je već sve plaćeno, što bi nabavljali nešto drugo (FF, Opera...)? Tako i banke.

A što moram da branim ženu... ajde da vidim jednog ko je toliko hrabar da to ne uradi! :D Pa jel znaš koje su sankcije posle? :banana:

Mislim da svi *****te previse... Evo WaMu banka podrzava sve browsere i sve radi tecno.. otvoris nalog, povezes sa paypal-om, proveravas stanja, promet... tako da nema to veze sa platformom.. Sigurnost treba da bude u zakonu.. ako te neko zezne ti lepo prijavis : ja nisam napravio ovu transakciju i oni odma utvrde odakle je ona dosla, gone njega a tebi transakciju poniste.. ako si lazno prijavio nagrabusis i to je to.. tako se resava bezbednost a ne ssl-ovima i sl. glupostima...
dovoljno je provajder da ti lazno vrsi ulogu servera (ssl) ka tebi i klijenta (ssl ) ka banci i on vidi dekriptovan sadrzaj i sta onda

Mislim da svi *****te previse... Evo WaMu banka podrzava sve browsere i sve radi tecno.. otvoris nalog, povezes sa paypal-om, proveravas stanja, promet... tako da nema to veze sa platformom.. Sigurnost treba da bude u zakonu.. ako te neko zezne ti lepo prijavis : ja nisam napravio ovu transakciju i oni odma utvrde odakle je ona dosla, gone njega a tebi transakciju poniste.. ako si lazno prijavio nagrabusis i to je to.. tako se resava bezbednost a ne ssl-ovima i sl. glupostima...
dovoljno je provajder da ti lazno vrsi ulogu servera (ssl) ka tebi i klijenta (ssl ) ka banci i on vidi dekriptovan sadrzaj i sta onda

Trajce ako govoris da ovo ima veze sa NBS i zakonom pitacu te onda jednu stvar : Zasto ostale banke koriste druga resenja a ne isto kao intesa?
Nisam strucan da se mesam ali ona njihova podesavanja su mi :smash:
Vidis ja sam samo zbog ovoga i promenio banku
razlog citiranja genuina je ovaj :
genuine je napisao(la):
Sigurnost treba da bude u zakonu.. ako te neko zezne ti lepo prijavis : ja nisam napravio ovu transakciju i oni odma utvrde odakle je ona dosla, gone njega a tebi transakciju poniste.. ako si lazno prijavio nagrabusis i to je to.. tako se resava bezbednost a ne ssl-ovima i sl. glupostima...
@alfa
I ja sam ti rekao da sam u pravu jednom konstatacijom koju ti ne shvatas :
Moje pare su moje pare i Ja odlucujem sta cu raditi s njima (a ne banka, sem ako nije investicioni fond) tako da ne vidim opravdanje i ovoliko prepucavanje
Ovu temu samo otvorio radi sopstvenog informisanja, a ne razlike u misljenju.
Ako je neko nasao nesto korisno u ovim informacijama, tim bolje
@Trajce
I ja sam navikao da vozim Yuga, ali to ne znaci da je on najbolji, najbezbedniji,...
Nadam se da si shvatio.

@Monk
Ma jesam shvato Monk. OK je, i u pravu si. Samo sam hteo da vam dam i dmalo drugačiji pogled na ovaj problem, ali gledano pomalo sa njihove strane (nije da ih opravdavam, naprotiv, potpuno se i slažem sa vama oko svega).

BTW - gore si citirao Genuine-a, nisam ja rekao da je to u zakonu. Rekao sam nešto drugo u vezi NBS. Pomalo je i van ove teme, ali neko je pomenuo da nije bilo dovoljno deviza kada je želeo da mu isplate, pa su čak zvali i ostale filijale (neke funte su bile u pitanju).
Na takve stvari sam mislio kada sam pominjao NBS. Oni ima daju preporuku (ili obavezu) oko takvih stvari, pa se toga banke pridržavaju. Mislio sam, dakle, na poslovnu politiku banke.

NBS mislim da nema nikakvog upliva u izbor softvera koji će banke koristiti, niti bi i trebalo.
Mislim da se tu banke oslanjaju na rešenja koja koriste njihovi vlasnici iz inostranstva (Banca Intesa, i Societe General ili... dodajte već koju želite, će valjda koristiti rešenja kao i njihove matične banke preko granice), ali to je već moje mišljenje, koje meni deluje najlogičnije.

Žao mi je ako sam uneo malu zabunu oko NBS.

Identično softversko rešenje u Intesi je, slučajno ili namerno, koriščeno i pre kupovine - u doba Delta banke

Znam da se naše firme (ove veće) utrkuju ko će da bude legalan, da imaju M$ WIN i da im je mirna glava. Uz WIN dobijaju i IE, pa se zato i on nameće kao podrazumevano rešenje. A kada je već sve plaćeno, što bi nabavljali nešto drugo (FF, Opera...)? Tako i banke.

Trajce, promasio si temu. Naravno da svako moze interno da korsiti sta god zeli i tu je jedini kriterium ekonomicnost.

Ovde se radi o uslugama trecim licima. Niko ne bi smeo da ima pravo da trecem licu uslovljava softver ili platformu koju ce dakorsiti. Niej banka jedina s akojom njen korisnik komunicira i zbog toga banka ne sme da mu uslovljava da ima IE ili Windows, pa cak ni verziju IE i Windows-a.

Ovo jeste pitanje za NBS koa bi trebaloda propise bankama minimalne uslove za elektrosnko poslovanje sa trecim licima a to je da:

a) web interfejs sa online banking funkcionise na svim ili bar na svim sire rasprostranjenim platformama

b) da svi izvestaji budu u formatima koji se mogu pogledati na svim ili bar na svim rasprostranjenim platformama, a ponajbolje da se izvestaji daju u formatima koji su definisani otvorenim standardima a ne standardima koje su uvele pojedine firme, kao sto je Microsoft, kako bi korsinici mogli da pogledaju podatke ili ih cak ucitaju u neki svoj program bez obzira koju platformu koriste.

To je neki minimum, ovako kako je sada, da ti banka uslovljava da moras da imas Windows i IE da bi koristio online banking ili da ti na email salje izvestaje za koje ti opet treba Microsoft Office je prosto neprihvatljivo. Za to ne postoji nikakvo opravdanje. HTML je hvala bogu odavno upotrebljiv na svim platformama i ne postoji nijedan razlog zasto online banking takodje ne bi radio na svim platformama, a za izvestaje psotoji toliko mogucnosti i ne postoji nijedan razlog da izvestaj dobijes u MS word formatu ili jos gore u MS RTF formatu, sto je cesta praksa banaka.

Banke jednostavno rade onako kako im jejednostavnije i jeftinije a NBS bi trebalo da obezbedi da rade tako da korsinicima bankarskih usluga bude jednostavnije i jeftinije. Bankce se ionako preterano bogate sto zelenasenjem sto pljackaskom politikom, i najmanje sto mogu da urade to je da na nam za nas novac bar obebezbede ljudske uslove.

Mi ne mozemo da biramo - moramo da korsitimo bankarski sistem,a ako nas drzava vec uslovljava onda mora i da nam obezbedi funkionalan bankarski sistem a ne da nas preda bankama na milost i nemilost.

Poslednja izmena:
Banke jednostavno rade onako kako im jejednostavnije i jeftinije a NBS bi trebalo da obezbedi da rade tako da korsinicima bankarskih usluga bude jednostavnije i jeftinije.

Pa to sam i probao da kažem Broker, možda sam ga ipak malo previše zakomplikovao. Prihvatam kritiku.

Trajce izvini nadam se da nema hard feelings u vezi ovoga. Ja se samo oglasavam kao nezadovoljni korisnik i pokusavam drugima da prenesem svoje iskustvo da ne bi napravili istu gresku (zamisli kad sam se cak svadjao sa zenom koja radi u banci da informacije koje imam, i koje joj prezentujem, u stvari poticu od call centra :d). Mislim doza profesionalnosti.
U pravu si, NBS ne bi trebala da se mesa u ovo, ali nesto bi ipak morala da ucini po pitanju ovoga, jer se to ogleda u diskriminaciji odredjene grupe korisnika (uglavnom tehnicki obrazovanije)
Mali off:
Zasto svaka tema koju zapocnem mora da se oduzi :d

Ja stvarno nevidim sta je ovde ruzno i sporo ali verovacu ti na rec.
Evo sta tu nije lepo;)
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=171575

Nekada nema veze da li je nesto 100% na temu ili ne mada "Workaround" je vrlo uopsten pojam i ovde se radi o resenjima a ne o banci konkretno posto ona nije jedina sa takvim problemom sto je i sam PayPal potvrdio (cisto da se drzim teme).
Prekini da lupetas, nemas predstavu o cemu je PayPal konkretno pricao, a odmah cu ti reci da to nema veze sa online sistemom, vec sa nasim zakonima!

Može neki link gde to Sun tvrdi ili je tvrdio? :zgran:
Ako je "tvrdio" taj link ne postoji ;)
Posto nemam nameru da provedem sate trazeci bash taj link, evo alternative:
http://groups.csail.mit.edu/mac/users/jbank/javapaper/javapaper.html
. For a system where security is of paramount importance, using Java does not make sense; it is not worth the added security risk

Potrebno je skinuti samo JRE koji je oko 15MB
Znaci, treba se posebno dodatno smarati. Da ne pominjem, da nije 15 sekundi sem ako zivis van Srbije.
Da ne pominjem da je za vecinu Srbije >15 minuta samo download.
Da pomenem da pola Srbije ne bi ni znalo da skine Javu!!!!

instalacija traje 10 sekundi.
Ti zivis u nekoj zabludi, ajde barem nemoj da toliko skracujes vreme jer zvucis potpuno nerealno. Nije 20 minuta ali nije ni svega 10 sekundi na high-end mashini.
Što je svakako neuporedivo manje od jednog win service packa koji je neophodan kako bi Win i IE radili kako valja (koja god verzija wina da se koristi).
Jel' bre u kojoj ti dimenziji zivis? Kakve ti ovo veze ima sa temom????
Service Pack treba da se instalira bez obzira na online bankin....
mislim...

Trajce ako govoris da ovo ima veze sa NBS i zakonom pitacu te onda jednu stvar : Zasto ostale banke koriste druga resenja a ne isto kao intesa?
Ne govori NBS nista oko online bankinga - vec oko toga koliko novca da se cuva. (koliko sam ga ja shvatio)
Mada ne kapiram zasto bi :D

Moje pare su moje pare i Ja odlucujem sta cu raditi s njima
Ja imam funte i CHF na racunu, i da zelim i jednu funtu moram da najavim ako zelim da podignem, inace verovatno nemaju (ne pricam o Intesi, vec o dve druge banke). CHF ne moram, ali ne garantuju da imaju.
Oni nigde nisu napisali da ce USD koje ti ulozis da drze u toj banci sve vreme, da te cekaju... mozda su nekome prodali kupovinom evra, dinara, funti, franaka, itd... Nisi naivan, shvatices sam.

Ovo jeste pitanje za NBS koa bi trebaloda propise bankama minimalne uslove za elektrosnko poslovanje sa trecim licima a to je da:
Ma da, uvescemo i Mind Police posle toga...
Sta ima NBS da odredjuje bankama sta da rade za onlne banking i da li uopste da imaju online banking? To je stvar banke, a njima je u interesu da pokriju sto sire trziste.
Mada si sam sebe pokopao pod a) jer kod nas se to svodi na Win+IE.

To je neki minimum, ovako kako je sada, da ti banka uslovljava da moras da imas Windows i IE da bi koristio online banking
NE MORAS da imas Win i IE. Citaj lepo temu, pishe nekoliko puta.

ili da ti na email salje izvestaje za koje ti opet treba Microsoft Office je prosto neprihvatljivo.
Viewer-i za Office su free, mada ne znam da mora da se koristi Office za pregled izvestaja?

Mi ne mozemo da biramo - moramo da korsitimo bankarski sistem,a ako nas drzava vec uslovljava onda mora i da nam obezbedi funkionalan bankarski sistem a ne da nas preda bankama na milost i nemilost.
Mi jos ne mozemo da saljemo novac u inostranstvo bez 50 potvrda i pecatiranih i overenih racuna predracuna i ostalog, a ti mislis da treba da misle o online banking-u?
Eeee, koji razdor :D

Nazad
Vrh Dno