Šta je novo?

Balkanska ADSL prevara?

• Začetnik teme Začetnik teme wiz011
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

wiz011

Guest
Učlanjen(a)
18.12.2004
Poena
440
Čitam diskusije na sajtu makedonskog provajdera MtNet i prosto ne mogu da verujem svojim očima. Zvaničnici izjavljuju ovakve stvari:

• Količina downloada za Hobi paket (paket namenjen individualnim korisnicima) za sada nije ograničena, ali "neki korisnici skidaju i 40 GB mesečno što je, složićete se, previše". Svuda u svetu postoje ograničenja, bilo u vidu doplate, bilo u vidu ograničenja brzine.

• MtNet "zadržava pravo da brzinu u Hobi paketu ograniči na 64/64 kbps ako je količina prenetih podataka u tekućem mesecu prešla 4 GB". Za sada ovakvih ograničenja nema.

• MtNet ne zabranjuje da se u okviru Hobi paketa umreženi kompjuteri povezuju na ADSL, ali za to ne daje tehničku podršku. Za sada nema ograničenja, ali verovatno će se ograničiti broj TCP konekcija kako bi se stimulisalo korišćenje Office i Bussines paketa za povezivanje kompjuterskih mreža.

Ovo me podseti na tvrdnju iz domaćeg izdanja PC Magazina da je lako moguće da je sadašnja cena ADSL-a u Srbiji vrlo privremena i da bi se mogla drastično povećati u predstojećem periodu.

Elem, da li smo navučeni?

Heh, ovo je bas tipicno balkanski. Uvek ima neko ali... :-devil-:

Jos da dodam nesto na temu navlacenja...

Verujem da ce se mnogi korisnici ADSL-a silno razocarati nakon par meseci konstantnog placanja od minimum 1500 a realno 2000 dinara mesecno. Postoji dobar deo korisnika koji je proteklih godina isto tako fiksno placao 4000 dinara telefon + flat internet i oni ce biti zadovoljni. Ali barem cetvrtina se zaletela i uzela ADSL ne razmisljajuci ili pak uopste ne poznajuci pravila o fiksnom placanju pa makar ne bio kod kuce mesec dana.

Naslov thread-a je trebao da bude umesto Balkanska ADSL prevara, Balkanska ADSL PRAVILA 😀

Salko Dinamitas je napisao(la):
Postoji dobar deo korisnika koji je proteklih godina isto tako fiksno placao 4000 dinara telefon + flat internet i oni ce biti zadovoljni. Ali barem cetvrtina se zaletela i uzela ADSL ne razmisljajuci ili pak uopste ne poznajuci pravila o fiksnom placanju pa makar ne bio kod kuce mesec dana.
ja spadam u tu grupu sa ogromnim tel. racunima, tako da ce meni ADSL biti spas...

nego, sta se desava na ADSLu ako ja npr. odem negde na 2 meseca i niko mi ne uplati pretplatu?

ZoNi je napisao(la):
ja spadam u tu grupu sa ogromnim tel. racunima, tako da ce meni ADSL biti spas...

nego, sta se desava na ADSLu ako ja npr. odem negde na 2 meseca i niko mi ne uplati pretplatu?

Najverovatnije ces izgubiti ADSL pocetkom perioda cim ne platis prikljucak jer tesko da ce ISP da placa telekomu zakup porta za tebe, a ti nikom nista 🙂 Kada planiras odmor, lepo uplati vise meseci unapred 🙂

... a sa odmora se vrati sa nekoliko rezaca i par hiljada medija 🙂 Biznis pirata ce te sacekati kod kuce 🙂

ima onih programa za autotorrent...

u odnosu na cene u okruzenju, po bugu, a znajuci nase lopove, moze biti da ce cene otici gore... tako da vi srecnici sto imate adsl za 2000 cutite i UZIVAJTE i nemoj da bijem nekog sto kuka za 2000din jer sam ljubomoran sto nemam nista od kuce osim isdn-a, ostavim isto toliko para za net, a ne mogu ni simpsone da skidam...|)))
zato na poslu imam... paa 1500kb/s kad uhvatim dobar ftp, ili oko 800kb/s torrenta, naravno oba su mi zabranili u zadnje vreme, ali sam se 2 meseca nauzivao |))

Malo su se zaleteli sa ovim "svuda u svetu postoje ogranicenja"; svuda u svetu ti ponude tri vrste pristupa (na razlicitim brzinama) :

1) ograniceno po kolicini downloada (pa se svaki MB preko dodatno placa),
2) ograniceno po broju sati (pa se svaki dodatni provedeni sat placa)
3) flat (nema ogranicenja)

Zato je flat najskuplji, ali kada potpises ugovor na "nema ogranicenja" i to platis, onda nema ogranicenja. Ako kao provajder nemas odgovarajucu infrastrukturu ili je link ka spoljnom provajderu preskup (po tezini), onda nemoj ni da nudis flat dok se za to ne steknu neki uslovi. Moze da se uvede flexibilna tarifa, pa se definisu recimo tri stepenice (5GB, 15GB i "preko") i tri razlicite cene, pa placas za taj mesec u zavisnosti koliko si stvarno potrosio. A provajder moze onda za ovo "preko" da odrapi cenu, pa ti razmisljaj na vreme - ali neka to sve zajedno ne naziva onda 'flatom'.

Kome je skup adsl ima flat preko modema za male pare. I dosta više kukanja da vam je neko pre dve godine rekao da će se intermet koristiti na ovim brzinama niko ne bi verovao. I nije niko nikoga prevario bar do sada. Ako uzmemo primer sezama daš na primer 2200 dinara koristio si mesec dana skupo ti je ili oni podignu cenu ti kažeš hvala i doviđenja.

Koliko sam uspeo da skapiram ovde u Hungariji personal ADSL paketi su ograničeni jedino brzinom. Ranije sam video jednu ponudu gde je mesečni limit bio 15GB ali mislim da toga više nema pošto su svi počeli da jure nove klijente te su ponude sve bolje (jeftinije).

Sve stavke u ugovru između ISP-a i klijenta trebaju biti jasno definisane i po mogućstvu nepromenljive sve do kraja važenja ugovora (ovde 12. meseci). Ako je u ugovoru naznačeno da ISP ima mogućnost menjanja stavki u ugovoru (kvalitet i kvantitet konekcije), to bukvalno znači da ISP može shodno svojim interesima da radi šta želi a to je najčešće nepovoljno za drugu stranu.

Evo kako to funkcionishe u inostranstvu, samo da napravimo malu paraelu..

Prvo, ZoNi sluchaj: poshto je jel'te normalno da svi imaju svoj rachun u banci.. oni ti skidaju FIKSNU cenu svakog meseca.. koristio ti ili ne.. Tako da ne moze da se dogodi da si zaboravio da platis, nisi stigao.. ili nisi bio tu.
Uostalom, cene su svedene na jako mizerne (za njih, a gledajuci ove cene kod nas, i za nas, za to sto pruzaju) tako da nije frka iako nisi tu taj jedan mesec. Mislim da je bolje da uplatis jos jedan mesec unapred, nego da opet prolazis kroz proceduru uvodjenja.

Konkretno ovde u Francuskoj, ne postoji NIJEDAN ISP koji nudi OGRANICHEN ADSL.. jer sta je poenta toga?? Postojalo je nekad.. ali su brzo zaobishli tu opciju. Sada se utrkuju ko ce da opnudi bolju konekciju.. to je ono sto u Srbiji nema.. i nazalost, nece biti bar josh godinu dana - zdrava konkurencija!

Poceli ste o cenama.. evo samo konkretnog (mog) primera:

ADSL 20Mbit
+ neograniceno telefoniranje
+ kablovkska TV

Mislim da nije vredno poredjenja.. (dodatno sto se svakih mesec-dva brzna povecava, letos je bilo 6Mbita, u Novembru 8, a od Nove godine je 20)!

Verujem da je u Nemachkoj pricha slichna ovoj..

To sto oni nisu u mogucnosti da obezbede ljudima pravih 256, nego se vade na korisnike koji skidaju "i po 40 GB mesecno".. naravno da je vishe nego lame.
Naravno da ne osetish sta je 40GB kad imash adsl 24/7 😉

Kad smo kod cena.. da je situacija normalna, ne bi smelo da se dogodi POSKUPLJENJE! Jer nema faktora koji utichu na to (osim njihove extremne zelje za brzom zaradom na rachun korisnika, a ne na rachun kvalitetnije usluge). Moze samo usled konkurencije da cena padne. Tako da, ovo je maximum sto se tiche cena koje su postavili (u npr. Sezamu) ne ocekujem da ici gore.. moze vremenom samo da opadaju.

Ako nista drugo,gledajte pozitivnu stranu svega.. vidan je napredak.. te cable.. te adsl.. idemo na bolje! 😉

Zli_Carobnjak je napisao(la):
To sto oni nisu u mogucnosti da obezbede ljudima pravih 256, nego se vade na korisnike koji skidaju "i po 40 GB mesecno".. naravno da je vishe nego lame.

Naravno, cela Srbija ima 2x155mbit (i jos po koji sitan) linkove i zaista je cudno kako i ovako radi relativno OK.

silverglider je napisao(la):
..... Ako kao provajder nemas odgovarajucu infrastrukturu ili je link ka spoljnom provajderu preskup (po tezini), onda....

Onda Silver, postoji drugi provajder pa ti predjes kod njega. O tome se ovde radi. Preslabo trziste, slaba ponuda, nikakva konkurencija - moze im se.

Zli_Carobnjak je napisao(la):
Kad smo kod cena.. da je situacija normalna, ne bi smelo da se dogodi POSKUPLJENJE! Jer nema faktora koji utichu na to (osim njihove extremne zelje za brzom zaradom na rachun korisnika, a ne na rachun kvalitetnije usluge). Moze samo usled konkurencije da cena padne. Tako da, ovo je maximum sto se tiche cena koje su postavili (u npr. Sezamu) ne ocekujem da ici gore.. moze vremenom samo da opadaju.

Slažem se, pogotovo što se ide na omasovljenje usluge, koje će (nadam se) biti ispraćeno i povećanjem linkova ka svetu.

Dva najveća ADSL provajdera (maltene i jedina) - Sezam i Beotel, uveli su i popuste za višemesečne uplate, tako da Zoni-problem ne bi trebalo da postoji.

Dalje, nikad se kod nas još nije desilo da neka internet usluga padne sa kvalitetom ili skoči sa cenom, koliko ja pratim trend poslednjih 5-6 godina ide se uvek na smanjenje cena i poboljšanje usluga.

Možda sam veliki optimista? 🙂

I ne treba gledati primere iz okruženja kao što je Makedonija, gde su neki minijaturni provajderi počeli sa nuđenjem ADSL-a, ili sa Hrvatima koje DojčeTelekom dere sa cenama, mada nudi ADSL od 384, 768 i 1536 kbit.

a c a je napisao(la):
Zato je kabl zakon, platis jedan mesec pa mozes da pauziras naredni pa opet uplatis 3. i tako u krug...

Je l' ? Kako to? Znaci, kada odem na more ne moram da placam? Samo ih nazovem i kazem im da necu da koristim taj mesec? Hmmmm... to mi je nesto mnogo friendly varijanta, prosto ne mogu da poverujem... je l' to moze na svakom provajderu? Ja sam na RV-u, ne secam se da sam procitao nesto tako u ugovoru.....

Iz ugla ISP-a mogu vam reci da su cene koje su se formirale za home ADSL servis prilicno niske, i to iz dva realna razloga:

1. Cena koju telekom naplacuje po portu, narocito ako je broj portova koji zakupljujete mali, < 200 pa cak i kad je < 1000, je relativno visoka.
2. Cena internet pristupa kod nad provajdera (telekom najcesce) je visoka i u apsolutnom smislu i u relativnom smislu (u odnosu na nase zarade/standard).

To za sobom povlaci sledecu posledicu:

Imacete ADSL po ceni koju ste jedva spremni da platite za kucne potrebe a pritom zbog navedenih ogranicenja najverovatnije necete imati deklarisane protoke koje bi ste zeleli odnosno protok ce vam biti sigurno manji od nominalnog.

Poslednja izmena:
Sta bre da dizu cenu pa i ove cene su im previsoke sem za zaludjenike kao sto sam ja,ako zele da ljudi masovno uzimaju ADSL morace da ponude malo bolje uslove,vece brzine ili nize cene. :smash: Nisu njima neke zarade sa ovim brojem korisnika!

Paradigma je napisao(la):
Imacete ADSL po ceni koju ste jedva spremni da platite
A jel' ti zaista misliš da ću ja to da platim? Ej, bre, mogu da uvedem cable, mogu da uvedem wireless, ne misliš valjda da ću dozvoliti da me neko pljačka preko ADSL-a?

Papss je napisao(la):
Je l' ? Kako to? Znaci, kada odem na more ne moram da placam? Samo ih nazovem i kazem im da necu da koristim taj mesec? Hmmmm... to mi je nesto mnogo friendly varijanta, prosto ne mogu da poverujem... je l' to moze na svakom provajderu? Ja sam na RV-u, ne secam se da sam procitao nesto tako u ugovoru.....

Ne moras da ih nazoves ni nista da im najavljujes. Jednostavno ne uplatis dok ne budes imao vremena/para/potrebe... Jedino sto moze da ti se desi je da te zovu posle par meseci i da pitaju hoces li da uplatis ili da vratis modem (posle vise od 3 meseca mi se ovo desilo na jednom nalogu/modemu). Inace rec je o SBB-u. Druga friendly stvar kod njih je sto kad uplatis npr. 256K link, ti imas 256K tj. DL ti je blizu teoretskog maksimuma za tu vrstu veze (retko je ispod 60KB/s), sto nije slucaj sa ADSL-om. Ne pravdaju losu uslugu pricom "znate, ima puno korisnika na linku koji non-stop DL, ne krivite nas nego njih"

Daleko je sunce Srbijo :S:

Poslednja izmena:
Cekaj, cekaj... nisi mi jasan... kako to mislis, jednostavno ne uplatim? Pa nece oni da mi oproste taj jedan mesec koji eventualno nisam platio. Kao sto si rekao, za 3 meseca ce da me pitaju da li hocu da platim......

256K je 32kb/sec, otkud 60kb/sec ? U svakom slucaju se slazem, ne znam kako funkcionise ADSL ali ja na 128K uglavnom imam blizu 16kb/sec mada se desava da padne....

Papss je napisao(la):
Pa nece oni da mi oproste taj jedan mesec koji eventualno nisam platio. Kao sto si rekao, za 3 meseca ce da me pitaju da li hocu da platim......

Nisi razumeo. Kad ne uplatish internet za sledeci mesec, tvoj modem se automatski 'skida' sa mreze... Posle te zovu i pitaju da li si josh uvek zainteresovan za internet, ako nisi --> vrati modem, ako jesi --> uplati za sledeci mesec. Bez placanja onoga shto nisi potroshio.

wiz011 je napisao(la):
A jel' ti zaista misliš da ću ja to da platim? Ej, bre, mogu da uvedem cable, mogu da uvedem wireless, ne misliš valjda da ću dozvoliti da me neko pljačka preko ADSL-a?

Prokomentarisao sam ADSL iz ugla ISP-a. Lepo je sto postoje alternative, jer kao sto rekoh ADSL nije po volji ISP-ova, a tvoj primer potvrdjuje da nije ni po volji korisnika.

Falcon je napisao(la):
Druga friendly stvar kod njih je sto kad uplatis npr. 256K link, ti imas 256K tj. DL ti je blizu teoretskog maksimuma za tu vrstu veze (retko je ispod 60KB/s), sto nije slucaj sa ADSL-om.

60 KB/s na 256k? :d

Falcon je napisao(la):
Ne pravdaju losu uslugu pricom "znate, ima puno korisnika na linku koji non-stop DL, ne krivite nas nego njih"

Gde si to čuo? To će pre da važi za kabl nego za ADSL.

Paradigma je napisao(la):
Prokomentarisao sam ADSL iz ugla ISP-a. Lepo je sto postoje alternative, jer kao sto rekoh ADSL nije po volji ISP-ova, a tvoj primer potvrdjuje da nije ni po volji korisnika.
Ja uopšte nisam nezadovoljan načinom na koji sada radi ADSL (barem kad je o Sezamu reč). Naprotiv. A cena jeste visoka u poređenju sa zemljama Zapada, ali meni je, otprilike, za samo 100-200 dinara skuplje nego flat dial-up pretplata + telefonski impulsi koje sam do sada plaćao, a brzina i kvalitet veze su neuporedivi sa dial-upom (da o količini prenetih podataka i komforu ne pričam).

Komentarisao sam perspektivu podizanja cena uz pad kvaliteta.

Poslednja izmena:
Nije ni na zapadu ovakva cena i kvalitet adsl-a postignuta u prvih par meseci; spustite se na zemlju malo.

Nazad
Vrh Dno