Šta je novo?

Baksuz

Evo da dam ja jedan pametan predlog :)

Pre nekih 5-6 godina dok sam imao 486 i dok sam ziveo u Nisu, crkavalo je i meni tako sto sta iz nepoznatih razloga. Pogotovu je crkavala cache memorija na ploci.
Napon je bio potpuno OK i napajanje takodje, i taman sam poceo da razmisljam o nekoj zoni sumraka. Onda sam se setio da je sve bilo u redu dok nisu dosli majstori i namestili nam novo zvonce.

Problem je svo vreme bio u tome sto je zvonce neko tesko ****** i kad neko pozvoni, dolazi do indukcije i napon u stanu pobrljavi solidno. Na srecu, nije nista drugo crkavalo, izgleda je komp najosetljivi od svega ostalog u kuci. Kada sam odvrnuo osigurac za zvono, sve je opet bilo u redu.

Prema tome, batali kvalitetna kucista UPSove i tako to, pregledaj da nemas nesto u okolini sto bi moglo da ti pravi ludnicu u mrezi u stanu. Sta znas, mozda je i kod tebe neko zvonce u pitanju.. :D

Ajd valjda sam kolko tolko pomogo (dao ideju?)
Ziveli (D) :wave;

Kao sto rekoh kod nas ti je uvek sr*nje sa naponom. Ne treba da batali UPS-eve, vec treba da nabavi jedan! UPS-u je zadatak da stiti od oscilacija u naponu. A vecina se ovde slozila da je ovo ne tako redak slucaj u Srbiji i Crnoj Gori (ex YU). :D FX

Postoji tzv "djubre" u mrezi kome UPS ne moze nista. Mozda i moze, al onaj sto koshta

Tužne priče...

Ja imam veš mašinu :). E sad šta je čudno pre sam imao neku što je pravili crnogorci (da je ne reklamiram ;) ) pa smo je zamenili pre par meseci za italijana (Candy) i tu je nešto manje-više čudno. Naime i pre, a i sada (sa novim hardverom za pranje veša) dešavalo se da kada mašina brunda mnogo (to je valjda ona centrifuga...ili kuvanje ne znam tačno...) slika na monitoru treperi i igra. Pre sam čuo kada je to pa ugasim mašinu jer to ne traje baš dugo, ali sada sa ovom novom mašinom ne čujem taj zvuk više tako da se komp šokira dok ne priđem do monitora...Znači tu je očigledno uzrok instalacija ne mašina ili napajanje (probao sam i drugo napajanje...)

Takođe sam imao pre (čuveni) LCT20 i dešavalo mi se tako svaka dva meseca da po pokretanju sistema (winME) čujem samo skvrčanje i neće dalje. Pogledam pomoću scandiska staje na oko 75% i neće dalje. Nađe kao neke badsector-e i ja uzmem Ghost pa samo lupim particiju preko badsectora i miran sam dva-tri meseca. Onda kupim dva Quantum AS-a i prodam LCT-a. Kao miran sam jer je LCT bio krš pa se to dešavalo. Jednog uđem u sobu kad opet skvrčanje!!! Doduše to mi se sa AS-om desilo jednom i više nije nojednom, a i nemam ih baš dugo (od novembra prošle godine). Čak sam prvi put mašinu nosio u List u
nadi da je HDD crkao (iskreno sam se ponadao :) ) i da će da mi zamene za neki drugi (jer LCT-a više nije bilo...)

Treće priča vezana je za Sysmntec/Norton Ghost. Naime jednom sam kada je bio jako slab napon iz mreže (sijalica od 200w koju po defaultu montiram u sobi svtelela je kao da ima 50w) krenuo u backup particije. Dok je bekapovao ja kao malo učim i čujem samo odjednom klik (kao da se ugasio HDD...). Resetujem mašinu - radi! Uđem opet u Ghost pa opet i opet klik (prvi put na početku sda pri kraju procesa bekapa...). Vidim da "šut sa rogatim ne ide" (u ovom slučaju rogati je EPS :) ) pa lepo doložim bekap za sutra...

Sut sa ROGATIM....

Zveknuo sam onaj stos sa "UZEMLJENJEM" koji i nije bas bez vezeee.
Ima dosta ljudi kojima je TO glavni problem! Teoretski napajanje kompa a i mnooogo cega drugog je tzv "floating" tip tj nula i uzemljenje kvazi nemaju "nikakve" veze. Onda se ispostavi da su nula & uzemljenje GLAVNI razlog crkavanja (tog istog) mnoogo cega.

Iako je napajanje "floating" tj bitna je SAMO razlika izmedju nule i napona (cca 220V) ima i te kakvih problema sa tom nulom, JER nije nula tj "MNOOGOO" je veca od nule...

Bilo kakvi impuls preko nule, (zemlja je jos gora) pravi harakiri! Svi, ama bas SVi filtri itd su na onih 220V a na nuli nema nis!!!
Ima tu i prica o tzv trecem harmoniku (==smrt za HP-a) za koji takodje NEMA filtra...

TO nije predvidjeno nigde!

Vrh Dno