Šta je novo?

Bakarni "dihtung" i bakarni qlr

Misa®

Zapažen
Učlanjen(a)
01.01.1970
Poena
20
Nisam naišao na mnogo ljudi koji koriste ovu kombinaciju, ali za mene je ona zakon. Koristim Evercool CUB i podlošku za AMD procesore. U toj kombinaciji 1600 XP jedva prelazi 40 C, full load.
Bolje hladi od 38-ice, a nije tako bučan.
Šta mislite o tome?

Verovatno je to dobra kombinacija. Gde si kupio podlosku?

Zaista neverovatno iskustvo, iz dva razloga:
Kao prvo,evo sta kazu u jednom testu cooler-a o tom CUB-u:

Here is another unit that looks to have great promise, but does nothing besides blanket your CPU in heat and give you a headache from the whine of the powerful fan. It is nice and shiny, but that is about all it has going for it.

S druge strane, ja sam bas hteo da kupim tu podlosku (bilo je pre par meseci u Monitor-u) ali mi je sam prodavac ljubazno preporucio da to ne radim jer je to jako lose za procesor :confused:

Ajd sad, djavo ce ga znati...

drapin je napisao(la):
Zaista neverovatno iskustvo, iz dva razloga:
Kao prvo,evo sta kazu u jednom testu cooler-a o tom CUB-u:

Here is another unit that looks to have great promise, but does nothing besides blanket your CPU in heat and give you a headache from the whine of the powerful fan. It is nice and shiny, but that is about all it has going for it.

S druge strane, ja sam bas hteo da kupim tu podlosku (bilo je pre par meseci u Monitor-u) ali mi je sam prodavac ljubazno preporucio da to ne radim jer je to jako lose za procesor :confused:

Ajd sad, djavo ce ga znati...

Prvo je probao kolega, pa ja, pa od tada jedno 10-15 konfiguracija i nije bilo problema, ako je verovati temp. senzoru na ploči onda skida temperaturu za 7-8%.
Podrazumeva se pažljiva i pravilna montaža.
Nabavljam u nec line-u.

Naveo si citat koji se odnosi na podlošku a ne na CUB cooler.

Probao sam (odavno) tri vrste podloski - bakarne, srebrne i pozlacene (i za AMD i za Intel).
Najbolje mi se pokazala kombinacija srebrne podloske i Arctic Silver paste (srebro na srebro). Medjutim, smanjenje temperature nije toliko ni u jednom od mojih merenja. Najvise je otislo 3-4 stepena u minus i to u ovoj kombinaciji (u drugima manje). Podloska tesko da moze da smanji temperaturu vise od ovoga, posto ona ni ne dira core koji i jeste pravi izvor toplote.
Veci znacaj podloske treba videti u tome sto ona stiti core od nehoticnog 'drobljenja' prilikom montaze/demontaze kulera, tako da sa njom nema brige oko ostecenja procesora. Onih par stepeni su samo sekundarni benefit.

Ono na sta treba paziti jeste kvalitet same obrade. Posto je to u zadnjih godinu dana postalo popularno, pocela je svaka shusha da 'sece' podloske i mogu se naci stvarno losi primerci, sa losom obradom i razlicitim debljinama. Dakle, ocajan primerak ce napraviti vise stete nego koristi. Video sam ih takve koji su deblji za delic milimetra nego sto bi trebalo, ali dovoljno da kuler ne dira core direktno. Temperaturni rezultat mozete da pretpostavite. Srecom, neke firme koje prave kulere (npr Titan) prave kvalitetne podloske, pa obratite paznju prilikom kupovine.

Pa koliko ja znam kod nas moze da se kupi samo Titanova podloska...
Tako da jos jednom mozemo konstatovati da je ponuda opreme za overclock tj. hladjenje prilicno losa...
Doduse shim i nije namenjen hladjenju, vec kao sto je silverglider lepo objasnio on je protekcija za procesor :) Ali za nekoga ko cesto menja qlere to je jako bitna stvar. Eto do pre nekog vremena ni toga nije bilo kod nas :(
Pa dobro mozda posto se zatvaraju CD klubovi dodje vise zanimljivog hardvera te vrste kod nas. Znam da nije logicno, ali ovde je sve tako :(

hladjenje

E ovako...Već neko duže vreme koristim ThermalTake podlošku i mislim da je najbolja koja se kod nas može naći...Mnogo je kvalitetnije urađena od Evercool-ovih podloska, koje su nesto jeftinije. Ova podloška u kombinaciji sa TT 6cu+ (čiji je ventilator okrenut na drugu stranu) i Global Win-ovim Fan Duct-om (usmerivač vazduha od kulera na procesoru do kulera na kućištu), udara guze...Temperatura oc AXIA mi ne prelazi 48 stepeni (koji se nalazi doduše u jednoj veoma maloj prostoriji gde je temperatura relativno visoka tokom cele godine :) )

Da li TT-ova bakarna podloska moze da se stavi na Morgana jer je raspored kontakata na telu CPU-a sasvim drugaciji nego na klasicnom Duronu pa ih tako podloska dodiruje.

Re: hladjenje

intel je napisao(la):
E ovako...Već neko duže vreme koristim ThermalTake podlošku i mislim da je najbolja koja se kod nas može naći...Mnogo je kvalitetnije urađena od Evercool-ovih podloska, koje su nesto jeftinije. Ova podloška u kombinaciji sa TT 6cu+ (čiji je ventilator okrenut na drugu stranu) i Global Win-ovim Fan Duct-om (usmerivač vazduha od kulera na procesoru do kulera na kućištu), udara guze...Temperatura oc AXIA mi ne prelazi 48 stepeni (koji se nalazi doduše u jednoj veoma maloj prostoriji gde je temperatura relativno visoka tokom cele godine :) )

Brate dodji da vidis moj sistem koji ne prelazi 39C a fan na 2700. Kad bi stavio na 5000 mislim da ne bi prelazio 36C. Duron 1000@1200 1.82V . Pozdrav

podloska

TT podloska na Morganu se klacka, tj zbog rasporeda konektora nije u mogucnosti da se stavi podloska i qler.

Vladimir

Re: Re: hladjenje

Misko je napisao(la):
Brate dodji da vidis moj sistem koji ne prelazi 39C a fan na 2700. Kad bi stavio na 5000 mislim da ne bi prelazio 36C. Duron 1000@1200 1.82V . Pozdrav

ipak je to morgan...Axia se greje ko luda u odnosu na njega

Evercool CUB, ne piše oznaka, a podloška nije evercool nego noname.

Gde ste nabavili TT podloške?

Re: Re: hladjenje

Misko je napisao(la):

E j... ga sta si ti uradio sto ja nisam pa tebi ne prelazi 39, a kod mene je max 42 na istom procesoru koji je isto OC (mada mi je napon 1.775V). Mozda sonda meri drugacije??

Gde ste nabavili TT podloške? [/B][/QUOTE]

PC Centar, davno prosle godine.... Oko 5 Eura cena (bila)

Vrh Dno