Šta je novo?

Bakar

• Začetnik teme Začetnik teme Vocko
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Vocko

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
30.06.2000
Poena
679
Gde i koliko ?

I u kakvom to 'pakovanju' ide ? Koliko je laka obrada ?

Najbolje je da pogledas u nekoj brokerskoj agenciji :beat:

Vocko je napisao(la):
Gde i koliko ?

Do sada nisam bio 100% siguran ali sad jesam:
Ti si definitivnoi looood 😀
A najgore sto nisi jedini:d
:wave;

Vocko je napisao(la):
Gde i koliko ?

Prisustvovao sam na gradilishtu vadjenju i recikliranju nekoliko stotina metara kabla od bakarnih zica, pa mislim da je neshto preostalo, reci koliko ti treba? pozdrav

Re: Re: Bakar

Arahne je napisao(la):
Prisustvovao sam na gradilishtu vadjenju i recikliranju nekoliko stotina metara kabla od bakarnih zica, pa mislim da je neshto preostalo, reci koliko ti treba? pozdrav

To jedino ako cu da ga topim, pa da pravim kockicu 🙂

<Mancha> je napisao(la):
Meksi je od Alumunijuma ( sa kojim sam se ja otelio dok sam napravio southbridge hladnjak), ali bez nekog automatizovanog alata ne razmisljaj da pravis rebarca (ostarices dok zavrsis).

Nisam ni mislio bez masine da radim...

Eno ti ga Bor.. tamo ima koliko hoces..
U slobodnoj prodaji nema, raspitaj se kod nekog bravara, ali ne kod onog na Dedinju... 😀

Vocko je napisao(la):
Nisam ni mislio bez masine da radim...

Pa nadjes dobru glodalicu i :d:d:d
Salu na stranu mislim da vecina firmi radi kao odlivke koje kasnije obradjuje. Generalno ne znam koliko ti se ispladi da se mlatis sa izradom hladnjaka u sopstvenoj reziji, em ti treba masina (pozeljno CNC) em vreme i zivci, a na kraju krajeva pozeljno bi bilo i mako proracunati taj hladnjak (materijal,,prenos toplote, povrsine, oblik i dimenzije rebara...) pre nego sto krenes sa samom izradom.

ivo.r je napisao(la):
Pa nadjes dobru glodalicu i :d:d:d
Salu na stranu mislim da vecina firmi radi kao odlivke koje kasnije obradjuje. Generalno ne znam koliko ti se ispladi da se mlatis sa izradom hladnjaka u sopstvenoj reziji, em ti treba masina (pozeljno CNC) em vreme i zivci, a na kraju krajeva pozeljno bi bilo i mako proracunati taj hladnjak (materijal,,prenos toplote, povrsine, oblik i dimenzije rebara...) pre nego sto krenes sa samom izradom.
pa nisu valjda kinezi i ostali zutaci pametniji od nas srba za proracune bre...kad mogu oni moze i vocko

Re: Re: Re: Bakar

Vocko je napisao(la):
To jedino ako cu da ga topim, pa da pravim kockicu 🙂
Pa nisam se zezao, uzeo sam ti jedno metar, oko 2 kg i josh su mi radnici koji to prodaju j.m., uzmi to odnesi u neku livnicu i neka ti istope. OVo je jedan deo visokonaponskog kabla izvuchen ispred skupshtine grada- chist bakar koliko je meni poznato. Cheka te na mojoj terasi. Vrachar.

Anti Patriota je napisao(la):
pa nisu valjda kinezi i ostali zutaci pametniji od nas srba za proracune bre...kad mogu oni moze i vocko

Kako ono beše.... "Niko nema što Srbin imade..." 🙂🙂

Ja pretpostavljam da to mora prvo u livnicu pa na strug...

btw. Pre cu od Vocka da pazarim no od Zutaca (kakvih sve bolesti danas ima )

Re: Re: Re: Re: Bakar

Arahne je napisao(la):
Pa nisam se zezao, uzeo sam ti jedno metar, oko 2 kg i josh su mi radnici koji to prodaju j.m., uzmi to odnesi u neku livnicu i neka ti istope. OVo je jedan deo visokonaponskog kabla izvuchen ispred skupshtine grada- chist bakar koliko je meni poznato. Cheka te na mojoj terasi. Vrachar.

Ok dogovoricemo se da pokupim to cim zavrsim sa ispitima.

Vocko je napisao(la):
Gde i koliko ?

Kao berzanskom proizvodu cena mu varira, ali je trenutno nesto preko 1563$ po toni (04. 04. 2003).

Vezano za izradu hladnjaka, preporucujem malo raspitivanja u ukolini i kontakt sa nekim koji radi precizno livenje (centrifugalno), i malo truda ulozenog u kalup, jer ce rezultati biti znatno bolji.

Stalin je napisao(la):
Najbolje da ima...Od 1kg rude dobice 10g bakra a to mu je sigurno malo! 🙂

Cisto da bi smo bili precizni.
Sa takvim sadrzajem Bor bi cvetao, a ne cveta nego propada.
Sadrzaj u rudi bakra pri povrsinskoj eksploataciji je oko 0,35% bakra. A to znaci oko 3,5g na 1kg rude.
Sadrzaji oko 1% su u jamskoj eksploataciji, ali ne tako cesti.

Postoji i neka fabrika zovu je (jos uvek valjda) Valjaonica bakra Sevojno 😀 e ako tamo nema ne znam sta da ti kazem 🙂

prave sipke, cevi i limove a imaju i livnicu. Pa sigurno da imaju i neku kockicu :beat:

eskobar je napisao(la):
Ja pretpostavljam da to mora prvo u livnicu pa na strug...

Pa na strugu tesko da ce nesto uraditi po ovom pitanju 😉 Mora na glodalicu i pri tome dobro da pazi zube :d:d:d

e pazi sad ozbiljno ... kad neko uvodi grejanje - centralno sa radijatorima and stuff ... e to smo radili kod mene pre par godina i secam se to se radi sa bakarnim cevima i mozda jos poneki bakarni delovi i cini mi se da uvek ostane viska ... e sad malo si mozda zakasnio jer je prosla sezona ali ko zna. a cim ima da se kupe bakarne cevi - trebalo bi da ima da se kupi bakarni lim raznih debljina - mozda ce ti to koristiti.

ZAP je napisao(la):
Postoji i neka fabrika zovu je (jos uvek valjda) Valjaonica bakra Sevojno 😀 e ako tamo nema ne znam sta da ti kazem 🙂

prave sipke, cevi i limove a imaju i livnicu. Pa sigurno da imaju i neku kockicu :beat:

ma imaju oni i svoju maloprodaju, polufinalni proizvodi od bakra i mesinga. nadi negde telefon i sigurno ce te uputiti gde treba.

Trenutno je bakar veoma skup

ako ti treba za ono sto ja mislim, moj savet ti je da pogledas po otpadima. Najbolje bi bilo da pronadjes neki stari frizider i skines deo hladnjaka. Tu bi dobio parce u obliku lima koji je kasnije mnogo lasi za obradu i savijanje. Da ti neko lije telo hladnjaka mislim da ti se ne isplati.

Pa, samo da ukljuci neku osrednju pec kostacete kao 5-6 komletnih najskupljih PC-ready coolera na milion obrtaja.

Vocko je napisao(la):
Gde i koliko ?

Karadjordjeva ulica u Beogradu, kada ides od Novog Beograda ka centru, sa leve strane mosta 50-ak metara od njega...bakarni limovi debljine 10mm, sirine 50mm (mislim da ima jos neka dimenzija).

Mislim da bi trebalo da zaboravis livenje...

Sto se obrade tice, izuzetno nezahvalan materijal, narocito za busenje. Glodanje ide malo bolje.

Za detalje pitaj.

E, da...cena 350-400 din/kg.

Ako ides tamo, budi taktican...ja sam ih vec toliko udavio sa bakarnim "flahovima". pa da se ne "slomi" na tebi..🙂

Nazad
Vrh Dno