Šta je novo?

Bakar vs. Aluminijum

Paradigma

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
09.07.2000
Poena
740
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel Core i9-10850K | Corsair Hydro Series H80i v2
Matična ploča
ROG MAXIMUS XII HERO (WI-FI)
RAM
Trident Z RGB DDR4-4000 CL18-22-22-42 1.35V 32GB (4x8GB)
GPU
PNY GeForce RTX 3080 Ti 12GB XLR8 Gaming REVEL™ EPIC-X RGB™ Triple Fan
Storage
Samsung SSD 970 PRO 1TB | Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB | WDC WD80EFAX | WDC WD80EFBX
Zvuk
Sound Blaster Z
PSU
Cooler Master V1000
Kućište
Thermaltake Level 10
Monitor
ROG SWIFT PG348Q
Miš & tastatura
Logitech G903 Lightspeed Wireless | Logitech PowerPlay | Corsair K70
Ostale periferije
BOSE Companion 50
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Spekulisali smo i uglavnom bili u pravu, ali evo egzaktnih podataka.

"The use of copper allows improving the cooling of the GPU, but requires better airflow, since copper has 1.5 times better heat conductivity but 2.3 times worse heat capacity than aluminum."

Alexey Stepin

poznato od ranije:
tiho hladjenje - aluminijum + mali broj obrtaja i slab protok
oc hladjenje - bakar + neka turbina koja pravi oluju

...ili neka voda umesto te turbine, pa nema buke 😉

Ja sam pre par meseci citao txt-ove na tu temu po netu. Na jednom forumu likovi su se popic*ali oko toga i jedan od njih je prevrnuo ceo net + kontaktirao neke tehnologe i jos 300 cuda, kako bi ovom drugom dokazao ovo sto je Paradigma napisao.
Naravno ovaj drugi ni posle, 2.5 strane kucanog txt-a sa sve graficima, nije verovao 🙂.
Imao sam sve to sacuvano, ali igrom slucaja sam ostao bez toga 🙁, bilo je jako lepo napisano sa dosta objasnjenja sta kako i zasto.

gx-x je napisao(la):
...ili neka voda umesto te turbine, pa nema buke 😉

a ko kaze da se pumpa za vodu ne cuje?? :d
pa i ona je u neku ruku turbina, zar ne? :d

Poslednja izmena:
"The use of copper allows improving the cooling of the GPU, but requires better airflow, since copper has 1.5 times better heat conductivity but 2.3 times worse heat capacity than aluminum."

Ovo je tacno, ali jedan podatak tu fali...bakar ima 3.3 puta vecu gustinu od aluminjuma, sto znaci da uporedjenje tela identicnih dimenzija (hladnjaci, npr) sto se toplotnog kapaciteta tice, pokazuje da bakarno telo ima 1.4 puta veci toplotni kapacitet. Ovo je veoma vazan podatak - bakarni hladnjak je definitivno bolji i sto se kondukcije tice, i sto se kapaciteta tice.

Hladjenje samog hladnjaka vazduhom je vec pitanje konvekcije, a pretpostavljam da su tu oba materijala slicna.

Poslednja izmena:
tex707 je napisao(la):
Ovo je tacno, ali jedan podatak tu fali...bakar ima 3.3 puta vecu gustinu od aluminjuma, sto znaci da uporedjenje tela identicnih dimenzija (hladnjaci, npr) sto se toplotnog kapaciteta tice, pokazuje da bakarno telo ima 1.4 puta veci toplotni kapacitet. Ovo je veoma vazan podatak - bakarni hladnjak je definitivno bolji i sto se kondukcije tice, i sto se kapaciteta tice.

Hladjenje samog hladnjaka vazduhom je vec pitanje konvekcije, a pretpostavljam da su tu oba materijala slicna.

Prvi deo zakljucka je apsolutno tacan. Sto se tice predpostavke da podjednako odaju toplotu konvekcijom: predpostavimo da imaju razlicite karakteristike u tom pogledu. Sa stanovista hladjenja za protok toplote je bitno konstatovati da je bakar zbog bolje provodnosti (kondukcije) i veceg toplotnog kapaciteta u potencijalnoj prednosti koju aluminijum ne moze nadoknaditi u istim uslovima bez obzira na eventulno bolju karakteristiku konvekcije. Aluminijum ima nepovoljniju karakteristiku absorbcije koju svakako zadrzava do kraja u ovom sistemu za prenos (odvodjenje) toplote. Drugim recima cak iako uzmemo da bakar ima losiju karakteristiku u pogledu konvekcije ona se moze kompenzovati agresivnijim aktivnim hladjenjem, dok bi aluminijum u tom slucaju teoriski imao bolju karakteristiku do odredjenog intenziteta aktivnog hladjenja. Posle te granice bakar krece sa dominacijom!

Poslednja izmena:
Pa da...bakar je zakon (pored srebra)...svi "top" HSF-ovi, osim Swiftech-ovih (koji su stvarno odlicni, imam jedan), su, koliko znam, full copper...

Bakar sam po sebi ne vredi nista.Svi strani sajtovi se slazu da je najbolja kombinacija
Bakra i Aluminijuma.Samim tim sto bakar ne odaje tako lako toplotu i potrebno mu je jace strujanje vazduha da bi se ohladio,on postaje neupotrebljiv kod vecina nas koje
volimo da nasa masina ne budi zombije.Vodeno hladjenje je zakon mada i ono nije bas tako necujno.

noki je napisao(la):
Bakar sam po sebi ne vredi nista.Svi strani sajtovi se slazu da je najbolja kombinacija
Bakra i Aluminijuma.Samim tim sto bakar ne odaje tako lako toplotu i potrebno mu je jace strujanje vazduha da bi se ohladio,on postaje neupotrebljiv kod vecina nas koje
volimo da nasa masina ne budi zombije.Vodeno hladjenje je zakon mada i ono nije bas tako necujno.

Mislim da ne bi bilo lose da navedes neke argumente, npr komparaciju konvekcije dve identicne ploce (po dimanzijama) od bakra i aluminijuma u identicnim uslovima (temperatura, vlaznost i brzina strujanja vazduha).

Ako pogledas tablicu na:

http://www.overclockers.com/articles373/socketA.asp

Videces da HSF-ovi i sa rebrima od bakra i aluminijuma moraju da imaju veoma jako opstrujavanje vazduha da bi hladili dobro, sto znaci da su bucni.

Vodeno hladjenje moze da bude necujno...ako je sklop za hladjenje vode zajedno sa pumpama postavljen u drugoj prostoriji. Druga opcija je geotermalno hladjenje, ali to je, mozda, vec previse...

Kombinacija bakra i aluminijuma je jeftinija za izradu od cistog bakra i zato se proizvodjacima najvise isplati (ne zato sto je najbolja termicki), pogotovo u poslednje vreme kada su se kupci navikli da imaju na kulerima dzambo ventilatore koji mogu da naprave dobar protok vazduha. Ima i dobrih ventilatora koji su tihi, ali su skupi - a poenta je da treba nesto strpati u tih 10-15 eura za masovnu proizvodnju i vecinu obicnih korisnika. Pored toga, procesori su generalno malo i smanjili zagrevanje ili reakciju na vece zagrevanje, pa su i alu ili cu-alu kombinacije sasvim dovoljne. U celoj toj shumi treba razlikovati "najbolje resenje" i "optimalno resenje", pogotovo kada se ubaci i cena u pricu.

Poslednja izmena:
tex707 je napisao(la):
Druga opcija je geotermalno hladjenje, ali to je, mozda, vec previse...

Ajde pojasni malo šta je to geotermalno hlađenje...

[=PEX=] je napisao(la):
Ajde pojasni malo šta je to geotermalno hlađenje...

Smejacete se...🙂
Geotermalno hladjenje je mnogo lepa stvar...ali samo za one koji zive u kuci. Iskopa se rupa u zemlji, ne secam se bas koja je optimalna dubina, ali verovatno manje od bunara. Onda se u tu rupu stavi sto veci metalni rezervoar, ko hoce bas da preteruje moze da zavari za njega rebra...🙂...potrebna je i pumpa koja ima "suction capability", tj. ona koja moze da stvara podpritisak (slicno onima za "hidrofore", samo manja, pretpostavljam da su membranskog tipa). Posto temperatua zamlje na odredjenoj dubini ne varira mnogo (samo par stepeni tokom godine) i obicno je ispod 20C, stvar radi. Znate vec...k'o kad ljudi 'lade pivo u bunaru...🙂

tex707 je napisao(la):
Smejacete se...🙂
Geotermalno hladjenje je mnogo lepa stvar...ali samo za one koji zive u kuci. Iskopa se rupa u zemlji, ne secam se bas koja je optimalna dubina, ali verovatno manje od bunara. Onda se u tu rupu stavi sto veci metalni rezervoar, ko hoce bas da preteruje moze da zavari za njega rebra...🙂...potrebna je i pumpa koja ima "suction capability", tj. ona koja moze da stvara podpritisak (slicno onima za "hidrofore", samo manja, pretpostavljam da su membranskog tipa). Posto temperatua zamlje na odredjenoj dubini ne varira mnogo (samo par stepeni tokom godine) i obicno je ispod 20C, stvar radi. Znate vec...k'o kad ljudi 'lade pivo u bunaru...🙂

E dobra ti je ta,odakle ti je!!! Ako moze bez pumpe (zbog buke) kupujem !!!
Jel ti to najozbiljnije!!!

Najbolje je da kupite bure trafo ulja (elektricno neprovodno), poskidate sve ventilatore i spustite sve komponente, osim optike unutra. Garantovano najbolje hladjenje, pa jos ako vam bacva stoji u zamrzivacu....
Teorijski ovo vam je najbolji sistem hladjenja, pod uslovom da hladite ulje na minus do mile volje, jer nema kondenzacije i tacka smrzavanja je neka luda.

noki je napisao(la):
E dobra ti je ta,odakle ti je!!! Ako moze bez pumpe (zbog buke) kupujem !!!
Jel ti to najozbiljnije!!!

Naravno da je ozbiljno...pa ne bih, valjda, pisao onoliki text da zavitlavam nekog.

Ljudi prave te stvari i dobijaju dobre rezultate...cak leti mogu da se pojave i problemi zbog kondenzacije, ali retko.

Sto se tice ozbiljnosti...ne znam ko je neozbiljan...ako 'oces bez pumpe, moze, ali moraces ustima da vuces vodu iz rezervoara...i to konstantno, posto je on ispod nivoa racunara....znas ono, gravitacija itd :-devil-: .

Poslednja izmena:
silverglider je napisao(la):
Kombinacija bakra i aluminijuma je jeftinija za izradu od cistog bakra i zato se proizvodjacima najvise isplati (ne zato sto je najbolja termicki), pogotovo u poslednje vreme kada su se kupci navikli da imaju na kulerima dzambo ventilatore koji mogu da naprave dobar protok vazduha. Ima i dobrih ventilatora koji su tihi, ali su skupi - a poenta je da treba nesto strpati u tih 10-15 eura za masovnu proizvodnju i vecinu obicnih korisnika. Pored toga, procesori su generalno malo i smanjili zagrevanje ili reakciju na vece zagrevanje, pa su i alu ili cu-alu kombinacije sasvim dovoljne. U celoj toj shumi treba razlikovati "najbolje resenje" i "optimalno resenje", pogotovo kada se ubaci i cena u pricu.

Potpuno se slazem!!! :wave:

tex707 je napisao(la):
Naravno da je ozbiljno...pa ne bih, valjda, pisao onoliki text da zavitlavam nekog.

Ljudi prave te stvari i dobijaju dobre rezultate...cak leti mogu da se pojave i problemi zbog kondenzacije, ali retko.

Sto se tice ozbiljnosti...ne znam ko je neozbiljan...ako 'oces bez pumpe, moze, ali moraces ustima da vuces vodu iz rezervoara...i to konstantno, posto je on ispod nivoa racunara....znas ono, gravitacija itd :-devil-: .

Dobro,covece sta se palis ko Tesla, samo pitam, ne zafrkavam te!
Hvala ti na savetima.(Bas originalna ideja,bez zezanja)

noki je napisao(la):
Dobro,covece sta se palis ko Tesla, samo pitam, ne zafrkavam te!
Hvala ti na savetima.(Bas originalna ideja,bez zezanja)

Ma ne palim se, salim se...
Naravno, ideja nije moja...

tex707 je napisao(la):
Ma ne palim se, salim se...
Naravno, ideja nije moja...

OK covek nema frke uopste,cijagod da je,dobra je.(Da nisi ti rekao ne bi
mi ostali ni culi da ona postoji).
Poz...

noki je napisao(la):
OK covek nema frke uopste,cijagod da je,dobra je.(Da nisi ti rekao ne bi
mi ostali ni culi da ona postoji).
Poz...

Zeznuo sam se, trebalo je da stavim smajlije, sorry...napisao sam ono bez veze, saleci se zbog toga sto si rekao da si zainteresovan, ali ako nema pumpe...naravno, bez pumpe (i to jake) je nemoguce.

Linkovi na kojime se (ako se dobro secam) pricalo o geotermalnom hladjenju:

http://forums.procooling.com/vbb/index.php

http://forums.overclockers.com.au/

Registrovanje je, nazalost, obavezno, ali nije komplikovano.

Nazad
Vrh Dno