Šta je novo?

BAD_POOL_CALLER - memorija - Irq less or itd.

wiz011

Guest
Učlanjen(a)
18.12.2004
Poena
440
Dakle, juče iznenada počnu da se pojavljuju BSOD sa porukom BAD_POOL_CALLER, preko noći komp (kao i obično) ostane uključen, ujutru ga nađem potpuno zaglavljenog. Jutros se nastave BSOD.

Testiranje pokaže da je otkazao jedan od dva PQI 256 MB DDR400 modula (neki bitovi uvek setovani, npr. umesto 00000000 ispadne 01000000). Bio pod garancijom do pre 2-3 dana, BTW.

Subota, kraj radnog vremena, nemam neki izbor... U najbližoj komšijskoj radnji imaju 512 MB dvostrane PQI DDR400 i Kingston Value. Kupim dva PQI 512 modula, instaliram, testovi ne pokazuju ništa loše.

Međutim, tokom poslepodneva "popijem" jedan IRQ_NOT_LESS_OR_EQUAL.

Ništa nije petljano ni na softveru ni na drajverima, znam da neke ploče ne vole dvostrane module (MSI tvrdi da ova ploča bez problema može da radi sa dva dvostrana 512 modula) i pretpostavljam da je i ovaj najnoviji BSOD vezan za memoriju.

Malo sam popustio memorijska setovanja (sa starih 2.5-3-3-5 stavio na preporučenih 2.5-4-4-8) i, za sada, nema novih problema.

Ja sam navikao da mi mašina radi non-stop i po petnaestak dana, BSOD ne računam u svakodnevne pojave.

Neki savet? Iskustvo?

idavik je napisao(la):
Misliš da nisam to prethodno već prostudirao? BAD_POOL_CALLER problem je rešen i bio je izazvan neispravnim memorijskim modulom, a nije uzrok bio "faulty driver or software" kako tvrdi MS.

Moje pitanje se odnosi na ono posle, pre svega na iskustva vezana za dva dvostrana PQI 512 modula, njihova setovanja i mišljenje da li je otuda nastao onaj "irq_not_less_or_equal".

Poruka OxOOOOOOOA u postojećoj instalaciji
Tekst poruke: IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
Uobičajeni uzrok greške je to što jedan ili više drajvera koriste neodgovarajuće memorijske adrese.
Savet
Proverite da li imate najsvežije drajvere za hardverske komponente i da li je BIOS sistema ažuriran. Osim toga, pregledajte sistem programom koji je isporučio prodavac opreme i ako je moguće, proverite memoriju.
Ako je Windows 2000 uspeo da se pokrene, pokrenite program Event Viewer i potražite koji je uređaj ili njegov drajver izazvao grešku. Izaberite Start O Settings O Control Panel. Pritisnite dvaput stavku Administrative Tools, pritisnite dvaput stavku Event Viewer i izaberite stavku System Log.
Možda će biti potrebno da deaktivirate novoinstalirane drajvere ili da uklonite sve druge programe koje ste nedavno instalirati. Ako računar ne možete da pokrenete, odaberite opciju Last Known Good Configuration ili opciju Safe mode. Bezbedni režim (Safe mode) će omogućiti da uklonite ili isključite novoin-stalirane programe.
Upozorenje
Kada odaberete opciju Last Knovvn Good Configuration, biće izgubljene sve promene sistemskih parametara koje ste napravili od poslednjeg pokretanja sistema.

Poruka OxOOOOOOOA pri instaliranju
Tekst poruke: IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
Uobičajeni uzrok je to što jedan ili više drajvera koriste neodgovarajuće memorijske adrese. U ovom slučaju (koji se odnosi na instaliranje, tokom instaliranja, kada stignete do ekrana „Setup is inspecting your computer's hardware configuration", pritisnite taster F5 i izaberite ispravnu konfi-guraciju računara. Na primer, za računar sa jednim procesorom izaberite opciju Standard PC. Druga mogućnost je da isključite keširanje memorije u BIOS-u.
Iz računara bukvalno izvucite sve adapterske kartice i isključite sve uređaje koji nisu neophodni za pokretanje sistema (npr. modem). Zatim ponovo pokrenite postupak instaliranja Windowsa 2000.
Ako u sistemu imate SCSI adapter isključite sinhronizaciju, proverite završne otpore na SCSI magistrali i obezbedite da se identifikacioni brojevi SCSI uredjaja ne sukobljavaju.
Ako u sistemu imate IDE uredaje, onda IDE priključak na matičnoj ploči podesite na vrednost Primary only. Proverite da li su ispravni parametri Master-Slave za IDE uredaje. Osim hard diska, iz sistema uklonite sve IDE uredaje koji nisu neophodni.

wiz011 je napisao(la):
Misliš da nisam to prethodno već prostudirao? BAD_POOL_CALLER problem je rešen i bio je izazvan neispravnim memorijskim modulom, a nije uzrok bio "faulty driver or software" kako tvrdi MS.

Moje pitanje se odnosi na ono posle, pre svega na iskustva vezana za dva dvostrana PQI 512 modula, njihova setovanja i mišljenje da li je otuda nastao onaj "irq_not_less_or_equal".

Verujem da jesi, ali prostudiraj opet. :smoke:
Ne mogu iz signature-a zaključiti jesi li sinhrono ili asinhrono overclock-ovao. Ne, problem nije do DS RAM modula niti do parametara. Uzrok može biti overclock.

Poslednja izmena:
idavik je napisao(la):
Ne mogu iz signature-a zaključiti jesi li sinhrono ili asinhrono overclock-ovao.
Asinhrono. Memorija praktično uopšte nije overklokovana. Osim toga, problem se nije javio u full-load-u nego na clocku koji je ispod minimalnog za ovaj CPU (ja koristim RMClock Utility).

idavik je napisao(la):
Ne, problem nije do DS RAM modula niti do parametara. Uzrok može biti overclock.
A overclock nema veze sa parametrima? Pa ovde negde je moj post gde sam pisao da sa CL 2 nisam uspeo da mrdnem od defaulta, dok je sa CL 2.5 išlo o-ho-ho.

Ja se stvarno zahvaljujem svima koji su se potrudili da nađu relevantne URL-ove i citate, ali moram da ponovim par stvari:

1) BAD_POOL_CALLER je bio izazvan neispravnom memorijskim modulom, neispravnost tog modula je izvan svake sumnje, tačno su identifikovane neispravne lokacije (modul je testiran i na default setovanjima, bez ikakvog OC-a, BTW)

2) Na mašini apsolutno ništa nije menjano osim memorijskih modula, ni softver, ni drajveri, ni drugi hardver, tako da je ta priča off-topic.

3) Mašina je sa praktično istim parametrima radila oko godinu dana bez najmanjih problema, a sa identičnim setovanjima već 3-4 meseca.

wiz011 je napisao(la):
Asinhrono. Memorija praktično uopšte nije overklokovana. Osim toga, problem se nije javio u full-load-u nego na clocku koji je ispod minimalnog za ovaj CPU (ja koristim RMClock Utility).

Hm, ispod minimalnog? Rekoh, problem je verovatno uzrokovan overclock-om, odnosno downclock-om. Minimalna frekvencija je 4*200, za Athlon64 2800+, zar ne? Koliko si tačno downclock-ovao CPU? Koliki je Vcore pri takvim uslovima? Moguće da je drastična varijacija frekvencije izazvala havariju na RAM-u.

Nisi u potpunosti u prvom post-u opisao uslove, ovako, pretpostavljam(o).

wiz011 je napisao(la):
A overclock nema veze sa parametrima? Pa ovde negde je moj post gde sam pisao da sa CL 2 nisam uspeo da mrdnem od defaulta, dok je sa CL 2.5 išlo o-ho-ho.

Sorry, ali, nisam smatrao za shodno da uradim search tvojih post-ova. Pošto ovih dana intenzivno testiram PQI RAM module, mogu ti pouzdano reći da sa CAS 2 parametrom svakako preko 210MHz frekvencija RAM-a je nedostižna, stoga mi nije jasna svrha tvoje rečenice.
Shvatam da si neraspoložen, ali, ako zatražiš pomoć ili mišljenje te neko pokuša da ti pomogne, nemoj ga "pokopavati". Parametri i overclock... Mislim, stvarno.

idavik je napisao(la):
Hm, ispod minimalnog? Rekoh, problem je verovatno uzrokovan overclock-om, odnosno downclock-om. Minimalna frekvencija je 4*200, za Athlon64 2800+, zar ne? Koliko si tačno downclock-ovao CPU?
AMD drajver koristi 5x200, znači za njega je minimum 1000, kod mene je tokom najvećeg dela godine bilo 4x245=980. Tokom nekoliko poslednjih meseci 4x267, sad je opet 4x245.

idavik je napisao(la):
Koliki je Vcore pri takvim uslovima? Moguće da je drastična varijacija frekvencije izazvala havariju na RAM-u.
Minimalni napon je 0.9V, pri čemu ni FID ni VID ne bi smeli da imaju preteran uticaj na frekvenciju i napon RAM-a. Memorija je, zavisno od stepena OC-a, odnosno od izabranog HTT-a, radila otprilike između 196 i 214 MHz (ja na ovoj MSI ploči nemam neke velike mogućnosti da tu nešto precizno podesim).

Šta je tačno izazvalo havariju na RAM-u nećemo nikad znati. takve stvari se, jednostavno, dešavaju.

idavik je napisao(la):
Sorry, ali, nisam smatrao za shodno da uradim search tvojih post-ova. Pošto ovih dana intenzivno testiram PQI RAM module, mogu ti pouzdano reći da sa CAS 2 parametrom svakako preko 210MHz frekvencija RAM-a je nedostižna, stoga mi nije jasna svrha tvoje rečenice.
Pa eto, svrha je bila upravo to, da preciziramo da parametri imaju veze sa OC-om. Moj je utisak da su ovi novi moduli jednostavno manje tolerantni na memorijska setovanja od starih, otkako je prebačeno na 2.5-4-4-8 nije bilo ni jednog problema.

idavik je napisao(la):
Shvatam da si neraspoložen, ali, ako zatražiš pomoć ili mišljenje te neko pokuša da ti pomogne, nemoj ga "pokopavati". Parametri i overclock... Mislim, stvarno.
Izvinjavam se ako sam ostavio takav utisak, zaista nisam hteo nikoga da "pokopavam" nego da razjasnim šta tačno pitam. BAD_POOL_CALLER nije bio predmet pitanja nego deo opisa "istorije slučaja", taj problem je potpuno rešen promenom memorije.

Pri čemu treba naglasiti da sam na mašini juče, posle promene memorije, primetio neke zaista bizarne pojave (da se na nekim HTML stranama ponekad neka slova u reči pojavljuju pomerena nadole ako su postavljena na 12px, ali ne i ako su 11px ili 13px, reč je o mojoj startup strani koju koristim godinama, pojava prisutna u svim browserima, CSS apsolutno korektan). Ovo upućuje da je defektna memorija ne samo izazivala BAD_POOL_CALLER nego da je moguće i da je izazvala i neke druge poremećaje na sistemu (Registry). Izgleda da je problem sa vrljavim slovima rešen ponovnim zadavanjem veličine fonta i izborom skina u Win-u. Otuda, lako je moguće, i onaj "no_less_or_equal".

Poslednja izmena:
Ima priča i nastavak, komp je radio dobro jedno vreme, a onda su danas počeli da se ređaju plavi ekrani sa svakojakim porukama (uvek druga). Imam 3-4 hipoteze hardverske prirode ali za sada sam se (polazeći od čudnog problema sa CSS i HTML-om) koncentrisao za sada na softversko rešavanje: vratio registry iz backupa od 23. decembra, reinstalirao sve glavne drajvere, reparirao Net.framework 2.0 (prijavljivao neke greške), disejblovao par servisa... Za sada komp radi, ali to ništa ne znači (radio je i sinoć na prvi pogled dobro). Pokretao sam dosta zahtevne benchmarke i DivX kompresiju, odradio je bez problema sve (inače je padao sam od sebe, kad hoću da otvorim neki meni ili kad ne radim bezmalo ništa). Slede testovi pod većim opterećenjem (prime itd.)

Ako se problemi nastave neću biti načisto dok ne reinstaliram Windows, ja nikakav hardverski problem ne uspevam da detektujem za sada.

Elem, sve što se ovde pričalo pokazalo se kao irelevantno... Pokazalo se da su jednostavno memorijski moduli bili međusobno nekompatibilni (svaki je radio dobro sam za sebe, ali zajedno nikako). Još bih lupao glavu da nije bilo programa Memtest86+ koji je nepogrešivo detektovao greške u 5. testu (block move) i zahvaljujući kome sam na kraju i utvrdio gde je problem. Na svim ostalim testovima (uključujući Goldmem, MS-ov test itd) ovaj par memorija je prolazio.

Hm, downclock-ovao si procesor?
Hoćeš reći, modul za koji si isprva utvrdio da je feleričan je u stvari ispravan ili? Kako su onda duži vremenski period funkcionisali u paru? Ili, pričaš za ove koje si kupio pre par dana?

Poslednja izmena:
idavik je napisao(la):
Hm, downclock-ovao si procesor?
Hoćeš reći, modul za koji si isprva utvrdio da je feleričan je u stvari ispravan ili? Kako su onda duži vremenski period funkcionisali u paru? Ili, pričaš za ove koje si kupio pre par dana?
Jel ja pričam kineski, ili šta?

Modul od 256 MB za koji sam isprva utvrdio da je feleričan je - feleričan.

Moduli od 512 MB o kojima je reč kupljeni su prošle subote i svakako nisu "duži vremesnki period funkcionisali u paru", zapravo uopšte nisu kako treba funkcionisali u paru.

Zamenio sam (uz doplatu) jedan od ta dva modula za DVD-RW. CPU je downclock-ovan jer sam došao na ideju da probam kako radi novi dvostrani modul od 512 MB sa preostalim starim modulom od 256 MB. Faza testova je još u toku, ali već dva dana nema nikakvih problema.

imam isti problem samo je konfiguracija i situacija dosta drugacija.
naime, sinoc sam uzeo neki P III (intel 550mhz+biostar M6VBE+ 2x128 sdrama) i danas sam nasao hard (maxtor 80gb) koji kad sam nakacio na plocu nije bio prepoznat... flashovao sam bios na ploci i hard je uredno prepoznat. krenuo instalaciju XPa i prilikom kopiranja fajlova sa cd-a na hard BSOD sa porukom IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL. testirao sam ram, goldmemory kaze da je ok. probao sve kombinacije rama i slotova i u jednom trenutku se pojavio BSOD sa porukom BAD_POOL_CALLER, da bi se kasnije uvek pojavljivao IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL.
sumnjam da je memorija neispravna, mozda se nesto *****alo kod flashovanja biosa, ili novi bios nije ok, posto je neka modovana varijanta (u sta takodje sumnjam)...
ako neko ima neki predlog?

p.s. izvinjavam se za upad u post, ali mislim da bi bilo glupo da otvaram jos jedan post sa istom (slicnom) tematikom.

MS zaista kaže da je najčešći uzrok za poruku BAD_POOL_CALLER, a to dobrim delom važi i za IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL, najčešće vezan za drajvere ili za neki šantav softver, pa svakako treba prvo to proveriti.

No obe poruke, a pogotovu ona prva, i te kako su vezane za memoriju i uvek može biti po sredi i problem s njom.

Mislim da je najveća korist ovog topika da se ljudima skrene pažnja da kod sumnje na problem s memorijom koriste veći broj programa za ispitivanje. Ne mogu da tvrdim da je Memtest86+ uvek najbolji, ali da nije bilo njega ja bih verovatno još uvek bio u mraku (osim tog koristio sam još 3 ili 4 druga programa, uključujući GoldMemory koji nikad nije prijavio ni jednu grešku, dočim ih je Memtest prijavljivao ponekad na stotine u 5. testu), bezuspešno reinstalirao Windows i lupao glavu šta da radim.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno