Šta je novo?

Bad sectors :(((((((

Ugljesa_kv1

Čuven
Učlanjen(a)
29.12.2001
Poena
609
HDD je maxtor VL40 40gb. Plca Abit BE6II
imam 3 particije: c=2.5 d=2.5 e=33.2 .gb

problem je sto na c particiji imam 4096 bytes in bad sectors. pokusavao sam brisanjem particija iz fdiska, maxblasta, pmagica-a ali ne pomaze. nervira me zato sto svaki put XP radi scandiska a i windows vrlo rado hoce da "pukne". ako ne mogu da se uklone dajte neki predlog kako da ih bar izolujem?

hvala

Ugljesa_kv1 je napisao(la):
HDD je maxtor VL40 40gb. Plca Abit BE6II
imam 3 particije: c=2.5 d=2.5 e=33.2 .gb

problem je sto na c particiji imam 4096 bytes in bad sectors. pokusavao sam brisanjem particija iz fdiska, maxblasta, pmagica-a ali ne pomaze. nervira me zato sto svaki put XP radi scandiska a i windows vrlo rado hoce da "pukne". ako ne mogu da se uklone dajte neki predlog kako da ih bar izolujem?

hvala

Igranka bez prestanka.......probaj da sa sistemske od 98-ice ili jos bolje 95-ice pokrenes scandisk c:
On ce da zavrsi za par sekundi par onih obicnih testova i onda ce da te pita da li hoces skeniranje surface-a ili tako nesto. Uglavnom, skenirace ti detaljno disk i obelezice sa B taj cluster (cini mi se da je 4096 bytes upravo jedan cluster - mozda gresim). To bi trebalo da resi problem. Ako to ne resi problem i sistem nastavi da upotrebljava taj cluster onda ti preostaje sledece. Iz tog scandisk-a videces otprilike gde se on nalazi (tipa na pocetku, sredini i sl.). Onda uzmi i iz Win 2000 ili XP-a izbrisi sve particije na tom disku iz onog cuvenog disk managementa (Administrator tools). Napravi nove particije. Primer:
Ako je u sredini, napravi jednu do malo pre sredine diska (znaci manje od polovine velicine). Napravi drugu najmanju mogucu koja bi trebalo da ga obuhvati. Odi ponovo u onaj scandisk pa skeniraj tu malu.Vidi da li si ga izolovao. Ako jesi, od neparticionisanog prostora napravi ostale particije. Kada si sredio particije i podesio koliko hoces da ih imas uzmi i izbrisi tu na kojoj je on. Tako da win nece da pokrece scandisk jer ta particija na kojoj ima bad sectora vise i ne postoji. Eto, tako sam ja uradio. Malo sam bio konfuzan ali ako hoces jos da objasnim reci.

Pozdrav! :wave;

Mozes da instaliras sistem na drugoj particiji pa u biosu da stavis da ti D particiija bude butabilna. Ako ne mozes da odradis to sto ti je luka objasnio...:wave;

Odes na Maxtorov sajt i skines program MaxBlast 2, instaliras ga na disketu, poteras ga sa diskete i on ce ti pregledati disk. Posle njega znaces da li stvarno imas BS ili su samo logicke prirode.

a da ti lepo uzmes sistemsku disketu iotkucas komandu format pa onda lepo vidis sta ce se desiti. Ako je stvarno B sector onda ce ti ga on i oznaciti a ako je fals nece ni registrovati.
luka.l ti je objasnio kako da ga izolujes ako vec postoji

Zlatiborac je napisao(la):
Ja sam za format. Uvek bio!
I ja sam, ali to ne pomaze uvek, tj. cesto se desi da bad sector-i koji nisu fizick ostecenja ostanu obelezeni, dok SpinRite i slicni programi to lepo srede....

A sta raditi kad je particija ntfs i pojavio se bad sector, najverovatnije greskom oznacen jer je disk kontroler bio overclockovan.
Kako u ovom slucaju proveriti stvarno stanje i eventuakno vratiti bad sector u uptrebu.
Probo SpinRite ali NEradi sa ntfs-om

pogledaj na golden.tk
ako ne nadjes tu ili negde, poslacu ti u ponedeljak na mail.

Uzmi spinrite i odradi posao. Jeste da duze radi ali isplati se. 20gb ok 24h!
Imam pa mogu poslati na mail

Vrh Dno