Šta je novo?

Bad pixel tester

||NeX||

Čuven
Učlanjen(a)
25.11.2002
Poena
649
Svi pricaju o njima, ali da kaze da li se to ustanovi golim okom ili ima neki program za to?
Ako je program, kako se zove? A Ako nije, onda kako najlakse golim okom spoznati da ima bad pixels?

mogu se videti golim okom, to su jednostavno neispravni pixeli, manifestuju se kao crni, skroz beli, ja imam jedan na monitoru na poslu, koji se vidi kao crven na sivoj podlozi (u coshku je pa je stalno restore down dugmence ispod njega).

Nisam gledao neki preveliki broj monitora ali ovakve sam bas pixele vidjao

znachi gledaj dok ti ochi ne pobele...

||NeX|| je napisao(la):
Svi pricaju o njima, ali da kaze da li se to ustanovi golim okom ili ima neki program za to?
Ako je program, kako se zove? A Ako nije, onda kako najlakse golim okom spoznati da ima bad pixels?
Stavis belu pa zati crnu pozadinu, negde mora da se vidi.

Na beloj pozadini teško da će videti mrtav pixel.

Aj ukratko: jedan pixel je napravljen od 3 komore (subpixela-crveno, zeleno, plavo), iza palete pixela na monitoru se nalazi naravno bela lampa, koja pravi belo svetlo (zamisli :)). Između tvojih očiju i te lampe se nalaze kristali, kada kristali nisu pod naponom, oni su tako postavljeni da bela svetlost prolazi kroz kristale i dolazi do tvojih očiju. Dakle kada neki pixel pokazuje belo, taj pixel, odnosno kristali u njemu nisu pod naponom, pa tako i ne možeš da znaš da li je ispravan. Da bi pixel pokazao crnu boju, on mora da nedozvoli beloj boji iz lame da prođe i tako dođe do tvojih očiju, takav piksel (odnosno sva 3 subpiksela), odnosno kristali su onda punim naponom, rotiraju se i onemogućavaju prolazak svetlosti.

Naravučenije, samo pod 100% crnom bojom su pikseli 100% aktivni, dovoljno je postaviti crnu podlogu na primer ili neku sliku na kojoj je sve crno (jedna boja) i recimo pogledati monitor odozgo, recimo stojeći, jer će onda neki mrtav pixel ili subpixel biti bolje vidljivi (svetliji). Na crnoj podlozi je mrtav pixel nemoguće promašiti, pogotovo na TFT monitorima za desktop računare, kod kojih je tačka ogromna.

Bane® je napisao(la):
Na beloj pozadini teško da će videti mrtav pixel.

Aj ukratko: jedan pixel je napravljen od 3 komore (subpixela-crveno, zeleno, plavo), iza palete pixela na monitoru se nalazi naravno bela lampa, koja pravi belo svetlo (zamisli :)). Između tvojih očiju i te lampe se nalaze kristali, kada kristali nisu pod naponom, oni su tako postavljeni da bela svetlost prolazi kroz kristale i dolazi do tvojih očiju. Dakle kada neki pixel pokazuje belo, taj pixel, odnosno kristali u njemu nisu pod naponom, pa tako i ne možeš da znaš da li je ispravan. Da bi pixel pokazao crnu boju, on mora da nedozvoli beloj boji iz lame da prođe i tako dođe do tvojih očiju, takav piksel (odnosno sva 3 subpiksela), odnosno kristali su onda punim naponom, rotiraju se i onemogućavaju prolazak svetlosti.

Naravučenije, samo pod 100% crnom bojom su pikseli 100% aktivni, dovoljno je postaviti crnu podlogu na primer ili neku sliku na kojoj je sve crno (jedna boja) i recimo pogledati monitor odozgo, recimo stojeći, jer će onda neki mrtav pixel ili subpixel biti bolje vidljivi (svetliji). Na crnoj podlozi je mrtav pixel nemoguće promašiti, pogotovo na TFT monitorima za desktop računare, kod kojih je tačka ogromna.
Jeste, nisu pod naponom, tj. ne bi trebalo bilo koja od tri osnovne boje da se vidi, medjutim imao sam konkretan slucaj monitora kome je jedan pixel stalno bio zelen, i kad je bela i kad je crna, tako da ta opaska da ne vredi ne beloj boji ne stoji. Sa belom ces videti koji to pixeli uvek "rade" cak i kad nebi trebalo. U principu je dovoljno sa belom i crnom ( svi rade ili ne rade), ali moze se menjati vise boja, da se lakse uoci.

Bane® je napisao(la):
samo da dodam da kristali zapravo ne sprecavaju svetlost da prodje, vec menjaju ravan polarizacije i samim tim kolicinu koja prolazi kroz analizator. sto znaci da je prostim okretanjem polarizatora ili analizatora za 90 stepeni moguce napraviti obrnutu situaciju - da mrtav subpiksel "pod naponom" bude crn. mislim da je ranije to i bila praksa pa se i dan danas zadrzao paradoksalni naziv: "mrtvi pikseli". al' to sve vazi za twisted nematic, mozda su ranije korisceni drugaciji kristali, o kojima ja neznam puno. :S:
a buduci da se ne razumem specijalno ni u elektroniku, neznam dal tranzistor moze da se pokvari tako da uvek pusta pun napon. u tom slucaju bi opet imali crni subpiksel. al' to su vec nebitne stvari i verovatno lupetanja - ignorisite me. :d
poenta je upravo ovo sto je bane rek'o, losi (sub)pikseli svetle i primetni su kad je ceo ekran crn.

EDIT: vrlo nezgodnu rec sam izostavio, sada je boldovana. :d

Poslednja izmena:
uzmi nokia monitor tester pa gledaj ekran do mile volje, odma ces uociti eventalni mrtav piksel

Miroslav je napisao(la):
uzmi nokia monitor tester pa gledaj ekran do mile volje, odma ces uociti eventalni mrtav piksel
Mislim da je ponekad bolje živeti u neznanju.

Ja imam Samsung 2032BW i odmah sam dobio 5 zelenih mrtvih piksela, 4 su tačno na sredini u kvadratu od 5cm a peti je 2 centa ispod, ne smeta mi toliko al kad sam u wordu, ili u browseru mnogo se primjete na bijeloj podlozi a na tamnoj se ne vide...
tako da ću vjerovatno slati na reklamaciju monitor :(...

Nazad
Vrh Dno