Šta je novo?

Backup software za Win7/2008R2

mighty78

Slavan
Učlanjen(a)
05.11.2009
Poena
420
Moja oprema  
CPU & Cooler
i5-14600K / Thermalright Burst Assassin 120 RGB
Matična ploča
Asus TUF GAMING B760M-PLUS WIFI
RAM
32GB (2* FURY Beast 16GB 5600MHz DDR5)
GPU
Sapphire Pulse RX 6700 XT 12GB
Storage
ADATA SX8200NP 2TB / ADATA SX8200NP 2TB / Samsung 860 EVO 1TB / WD Gold 6TB
Zvuk
Marantz SR3001 / Monitor Audio Bronze BR5 / Sony MDR-DS6500
PSU
Seasonic Focus GX-850
Kućište
Antec NX200M
Monitor
MSI G32CQ5P
Miš & tastatura
HP X220 Gaming / BlitzWolf BW-KB2 Gateron yellow optical
Laptop
HP Elite Dragonfly G3
Tablet
Samsung Galaxy Tab S6 lite
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S23+
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pošto je NTBackup izbačen iz Win7 i 2008 servera, potreban mi je prelog za neki elegantan sofver za backup koji radi sa trakama.

Imam eksterni HP Ultrium 3 tape drive i LSI PCI SCSI kontroler za isti, sve lepo radi pod Win7 64bit, ali je NTbackup izbačen, a Windows backup ne radi sa trakama.

Znam da će mi mnogi predlagati da pređem na eksterni HDD-za backup, ali Utrium 3 traka može da primi i do 800GB podataka (400GB nekompresovano), a snimanje na nju ide i do 250GB/h tako da je greota tako nešto baciti, pogotovu jer je trakice mogu jeftino da nađem, a ako se pravilno čuvaju trajnije su od HDD-ova, a pogotovu CD/DVD i sl, greota bacati ga na oglase, samo zbog glupe odluke MS-a da ukloni podršku za trake u WB.

Probao sam NovaBACKUP® Professional 12.5 ne deluje loše i nije skup, ali rekoh da vidim da li ima još neki predlog.

Poslednja izmena:
Jesi li probao Acronis?

Nisam ni znao da Acronis ima podršku za tape, videću ovih dana i njega da probam.

Probao danas i Acronis, MS DPM mi je imak preobimno rešenje. Za sada će ipak biti keep it simple - NovaBACKUP, ako se Ultrium preseli na PC-a preseli na neki server videćemo.

Jel Acronis odradio backup na trake?

Nešto jeste, ali smo imali problem pri restore-u, prijavio je neku glupost da nije dobar image ili tako nešto. Nisam imao vremena da se zezam, NovaBACKUP mi je uradio 3 backupa i tri restore-a bez greške, ima zgodne opcije da verifikuje trake posle backup-a kao i ugrađeni AV skener koji skenira fajlove pre backup-a (obe opcije mogu da se isključe).

Jedino mi je i dalje NTBackup najbrži, tj. najbrže snima na traku, ali ga pod sedmicom nema.

Znam za te greske sto javi Acronis ali je restore prolazio besprekorno i nije bilo problema sa radom operativnog sistema.
Hvala na odgovoru :)

Imas jos jedan alat: CloneZilla, koriste ga linuksovci :D Live verzija, mator alat, moguce da ima podrsku za tape drive ;-) Pozdrav

Ne znam da li ima podršku za tape, ali meni je sjajan. Pogledaj Drive Snapshot.

Hvala na predlozima, ali i Drive Snapshot i CloneZilla su prvenstveno namenjeni pravljenu image-a celog diska, a meni treba je trebao program koji u određeno vreme bekapuje određene foldere, uglavnom da petkom uveče uradi full backup (petkom u toku dana se zameni traka), a ostalim danima se radi samo inkrementalni backup. Sa 5 traka je praktično pokriven ceo mesec, može se vratiti bilo koji fajl za bilo koji dan do mesec dana unazad.

Jednom mesečno se uradi i full backup, koji se arhivira. Ispravno čuvane Ultrium trake mogu da traju i po 30 godina, tako da nema brige oko toga, kao kad bi se narezivalo na CD/DVD koji često znaju da posle par godina budu potpuno nečitljivi.

Takođe na jednu Ultrium 3 traku bez problema stane 400GB podataka i još 6 inkrementalnih bekapa, tako da je jako ekonomičan način pošto je traka ~30€.

Ako ti je potreban softver da u odredjeno vrijeme bekapujes odredjene foldere, onda odlican alat koji koristim je ViceVersa.
Full testiran i ne zakazuje, podrzava sve formate bekapa i vrlo je jednostavan za konfiguraciju.
Podrzava VSS i arhiviranje sto je sasvim dovoljno za fajl server.
Ako ti je potreban bekap za SQL ili Exchange onda koristi ovaj program u sprezi sa MS skriptama i alatima.

A da li bi ti se islatio da sve snimas na hdd? Verujem da je traka trajnija ali mi hdd deluje kao jednostavnije resenje. Sada imas gomilu sistema za plug n play hhd-a.

Pa mogli bi da kupujemo hard diskove, ali ostaje problem arhiviranja.

Jednom mesečno uradiš arhivu na traku i pohraniš to u arhivu. Znači ta traka se više ne presnimava i nosi se i čuva se min dve godine na drugoj lokaciji.

HDD od 500Gb je recimo 70€+PDV, a traka ekvilentnog kapaciteta je 27€+PDV i sigurno se neće oštetiti tokom transporta, ne smeta joj truckanje i sl.

Za dve godine mesečnog arhiviranja diskovi koštaju 24*70=1680€, a trake 24*27=648€.

kupite lto5 tape drive koji ima ltfs ( linear tape file system). u prevodu, vidi se traka bukvalno kao recimo usb disk.
ms dpm bi trebalo da je free pa eto, koristi samo deo mogucnosti

Samo jedan koji može da se kupi kod nas sa lokalnom podrškom od ljudi koji ga i sami koriste non-stop - BackupAssist...

kupite lto5 tape drive koji ima ltfs ( linear tape file system). u prevodu, vidi se traka bukvalno kao recimo usb disk.
ms dpm bi trebalo da je free pa eto, koristi samo deo mogucnosti

DPM nije free. A nije ni jeftin. Ali je dusu dao za bekap server sa velikim storidzom, pa sve sto je na mrezi moze elegantno da se bekapuje i kontrolise sa jednog mesta, preko konzole.

Ako si u mogućnosti MS DPM je odličan alat, pogotovu ako ti treba nešto za Exhcange, Sharepoint, SQL.... Pošto imaš trake možeš da ides i na long-term varijantu.
Koliko se sećam 15min je minimalni period na kom može da proverava i backup-uje.

Ili Symantec Backup Exec, za Exchange jos bolji od DPM-a.

Nazad
Vrh Dno