Šta je novo?

Backup podataka

Sve to sto pominje kao problem resava Ventoy, na istoj fleski drzim Strelec, par Linux distribucija i Win 10 i 11 i neki peti softver, butujes sta hoces sa iste fleske.

Mislim da nikad nije bilo prostije stanje sa svim alatkama nego danas.
Ventoy se podrazumeva. Ako nemaš Ventoy flešku sa barem 20 ISO fajlova ,you are doing it wrong. Ali čak i bez njega, Strelec je jedino pravo rešenje. Na žalost, ljudi ovde daju prioritet closed source rešenjima koja se plaćaju jer su, kako oni kažu, "brza, zgodna i laka za upotrebu i ne treba reboot".

Ventoy naravno ali ne treba gomila ISO-a. U stvari dovoljan je jedan jednostavan Live Linux sa 4GB Persistence. Ima svih besplatnih alata, možda i više nego Strelec i sl. Ako ne stane sve u 4GB Persistence, može još jedan. Može i Windows PE, ko zna da radi sa konzolom, može svašta da ubaci a rade svi portable programi. MR Rescue disk/USB je baziran na WinPE. I sa njega može da se radi backup i restore bez da je MR instaliran. Može da se popravljaju BOOT problemi i još koješta, ceo je 525MB.

Ventoy naravno ali ne treba gomila ISO-a. U stvari dovoljan je jedan jednostavan Live Linux sa 4GB Persistence. Ima svih besplatnih alata, možda i više nego Strelec i sl. Ako ne stane sve u 4GB Persistence, može još jedan. Može i Windows PE, ko zna da radi sa konzolom, može svašta da ubaci a rade svi portable programi. MR Rescue disk/USB je baziran na WinPE. I sa njega može da se radi backup i restore bez da je MR instaliran. Može da se popravljaju BOOT problemi i još koješta, ceo je 525MB.
Sve što si naveo ima Strelec.

Nema ni 10% od onoga što ima samo za Linux ali treba znati šta i kako.

Cudo niko nije pomenuo clonezilla koji je besplatan i ima jako mnogo mogucnosti samo treba malo vremena kod prvog koriscenja.
Ja sam na njega presao pre par godina sa acronisa koji je bio piratizovan i za sada sam zadovoljan bas zbog toga sto ima vise opcija.

Pošto Macrium Reflect prelazi na subscription model naplate za Xverziju ito skupu a free verzija je ukinuta posle v8.0 a i to su usporili, sada isprobavam neke druge programe i zapao mi je za oko HASLEO Backup suite. Potpuno je besplatan, nije mnogo brz niti ispoliran ali lepo radi i pored full disk ili samo System particija, takođe ima Incremental i diferential backup koji rade brže ipravemale fajlove.

Hasleo Backup Suite 4.9.4​

Hasleo Backup Suite 5.0 Beta (Radi dobro)
https://www.easyuefi.com/backup-software/downloads/Hasleo_Backup_Suite_Free.exe

Zašto bi neko koristio proprietary software pored Clonezilla-e koja je besplatna i open source ?

Zato što je Clonezilla za kloniranje, 1:1 i tako zauzima ceo disk. Beckup programi kao MR, Hasleo itd. pored kloniranja prave backup u jednom fajlu koji pored toga što pravi manji backup ne samo što ne kopira prazno takođe imaju više stepeni kompresije koji prave još manje fajlove i takođe imaju Incremental i Differential backups koji još brže rade i završavaju posao za 5-10 minuta umest kopiranja celog diska. Fajlovi .mrimg kod MR i .DBI kog Hasleo mogu da se iskopiraju na drugi disk za dupli backup bez da se to radi 2 puta.
Njihovi butabilni rescue Disk (USB ili CD/DVD) su mali a imaju i dodatke za popravku BOOT-a, diska, ulaska na Command prompt etc. Takođe je moguće da se nameste da bekapuju, samo određene fajlove, foldere ili particije i to sve automatski u user određeno vreme u pod user određenim uslovima. Backup fajlovi mogu da se mountuju kao virtualni disk, sa njega da se čitaju/kopiraju i tu edituju. Ne mora sve da se vraća. Backup fajlovi mogu da se zaštite lozinkom pritiv krađe i virusa.
Primer compresije.
1732098967891.png
MR:
1732099053901.png
Hasleo
1732099108134.png
Znači da mogu da ih stavim na svaki disk veći od toga i da ostane mesta za druge stvari a ne da mi zauzme ceo disk od 1TB. Čak i kloniranje rade bolje od Clonzille.

Ne znam šta bolje radi, ali Clonezilla ima opciju i za bekap kao fajl na drugi veći disk. Ja sam tako bekapovao sistemski na HDD. Ali ne mogi da kažem da li i kako radi, jer još nisam imao potrebu za vraćenjem

Nije ni meni trebalo mnogo puta za spašavanje ali bolje "safe than sorry". Baš pre neki dan mi je instalacija Steam-a uništila zvuk, probao svašta pa na kraju samo vratio windowse na backup iz istog jutra, Borio se satima a backup sredio za 15 minuta, Neke druge upotrebe, nakoliko puta upotrebio MR opciju za prebacivanje windowsa na drugi system i isto nekoliko puta za prebacivanje iz i na Virtual machine.

To isto bi ti i system restore verovatno resio, malo je ekstremno raditi restore backupa za takve stvari

Meni je neverovatno da neko koristi backup/restore za tako minorne stvari.

Nažalost System restore (restore points) kao i Windows backup ne rade skoro ništa već odavno, čak se i MS ogradio od tih. Windows ih takođe čisti svakih 10 dana, Naravno da sam probao ali je ostao samo jedan restore point i to posle Steam instalacije. Problem je bio dublji nego samo prestanak rada drajvera. čak i sa ćišćenjem sa DDU i instalacijom istih drajvera windows je prijavljivao da nema ništa što proizvodi zvuk pa zato ne radi, Znao sam da to nije tačno je je radilo regularno u Insider Dev buildy na istom PC-u. Umesto da se *****avam više sa tim samo sam vratio poslednji backup za 15ak minuta i gotova priča. backup mi je i onako automatski svaki dan u 9h. Ne moram da se brinem o tome. čak i dok radi, zauzima malo resourca pa može i da se igra za to vreme.

Novi

Hasleo Backup Suite 5.0 Release 1​

Nazad
Vrh Dno