Šta je novo?

Backlight control

alohana

Cenjen
Učlanjen(a)
12.07.2010
Poena
159
Zanima me da li neko ovde ima netbook/notebook na kom pozadinsko osvetljenje može skroz da se isključi, npr. Samsung N130, N210, Lenovo S10-2 i sl. Tačnije, zanima me da li je ekran uopšte čitljiv kad se isključi pozadinsko osvetljenje (uvek radim u dobro osvetljenim prostorijama).

Pozadinsko osvetljenje verovatno kontroliše određeni drajver. Njegovom deinstalacijom bi "problem " mogao biti rešen

Ne verujem da je do drajvera, mislim da je to zapravo neraskidivo. Cim pritisnes dugme za ukljucivanje, i pre POST-a i bilo cega pali se pozadinsko osvetljenje. Na mojoj toshibi kada smanjim pozadinsko na minimum (ali to radi samo u Windowsu, inace ima neku default vrednost) gotovo da je iskljuceno. Ali ako radis u jako osvetljenoj sobi, po mojoj logici nista ne bi video osim bljeska svetla oko tebe, tako da ti je upravo potrebno da pozadinsko osvetljenje bude dovoljno jako kako bi cisto video sliku. Verovatno si i sam primetio da kada ukljucis svetla u kolima, svi monitori i displeji se zatamne, da ti ne i bljestali u oci i sasvim mala kolicina poadinskog osveljenja je dovoljna.

Poslednja izmena:
Jel ti govoriš o pozadinskom osvetljenju tastature ili mislis na ekran?!

Kakvo jako svetlo da bi video čistu sliku?

Covek govori o pozadinskom osvetljenju monitora, ocigledno :) .

Sa potpuno isključenim pozadinskim osvetljenjem ti dobijaš neupotrebljiv panel.
Brightness možeš da smanjiš na minimum ali što je soba svetlija slabije se vidi pogotovu ako ekran nije antiglare

Mozes samo smanjiti osvetljenje na minimum... Iskljucenjem pozadinskog osvetljenja jednostavno ne bi nista video (ne bi ni imao sliku) bez obzira koliko ti je jako ambijetalno osvetljenje

Mislim na monitor. Na nekim modelima pozadinsko može potpuno da se isključi softverski, a inače na svakom može hardverski, a mene zanima samo softverski. Na Acer Aspire One može da se isključi preko tastera Fn+F6, ali čim se pritisne neki taster, pozadinsko se ponovo uključi. Zapravo, čitljivo je (iako je ekran glare), ako se u ekran uperi neka lampa.

Mene je zanimalo da li neko ima netbook kao što su pomenuti u prvom postu, gde osvetljenje može softverski da se isključi, a da je ekran mat, tj. da li može šta da se čita. Pretpostavljam da može kad može na ovom Aceru, ali me zanimaju iskustva iz prve ruke.

Nije mi zaista jasno št aželiš da postigneš. Ti svesno ergonomiju želiš da degradiraš?! Ako je cilj postizanje manje potrošnje onda je rešenje led displej osvetljenje smanjeno na minimum ali da i dalje prija očima, režim rad au kome će biti cilj ušteda baterije, isključivanje spoljašnjih uređaja i to je to

Ali na tom Aceru nije namenjeno da se iskljuci pozadinsko osvetljenje kako bi radio tako, nego da stedis struju dok ne gledas u njega. Aktivira se na Fn+F6, a gasi cim uradis bilo sta drugo (pritisnes dugme, pomeris misa), nije ni napravljeno da se radi u tom rezimu.

Nazad
Vrh Dno