Šta je novo?

Background color za tekst u html-u

Vuk19

Flash Drive
Učlanjen(a)
06.02.2022
Poruke
37
Poena
6
Pozz svima koji citaju, da li neko zna kako da iza teksta dodam kao da je podvucen, bg color, znam kad je h1, h2, h3, h4 .... velicina fonta u pitanju tad ide ovaj kod na primer
h4 {
background-color: white;
}

ali u pitanju je ovako nesto
 

Prilozi

  • forum.PNG
    forum.PNG
    64.5 KB · Pregleda: 46

Rick

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
15.03.2011
Poruke
1,441
Poena
83
Prvo čemu <font>, kakva je razlika <font size="7"> i <font size="100">, probaj!
Inače isto ti je kao h4, interno:
<style>
font {background-color: white;}
</style>

Mada imaš i eksterni css fajl, možeš i tamo.

Ako hoćeš možeš i inline to bi bilo: <font size="100" style="background-color:white;"> a isto je kao <font size="7" style="background-color:white;">
A može i bez fonta:
<p align ="center">
<span style="background-color:white;font-size:100px"><b>Windows Stas</b></span>
</p>

ili <p align ="center" style="font-size:100px"> sad zavisi šta želiš.
 
Poslednja izmena:

Vuk19

Flash Drive
Učlanjen(a)
06.02.2022
Poruke
37
Poena
6
Poslednja izmena:

shut_down

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
02.01.2007
Poruke
344
Poena
28
bas to

e evo uspeo sam, hvala
i jos jedno pitanje, kako da dodam background audio i da se pusta u loop, ja sam ovako uradio, ali radi samo na internet exploreru, pa ne znam kad uzmem domen i hosting ako neko udje preko chrome, mozzila itd da li ce da mu radiPogledajte prilog 343005
IE je otišao u istoriju (hvala Bogu). Tako da probaj stvari u Edge, FF i Chrome. Oni većinom ne dozvoljavaju auto play. Loop bi trebalo da radi bez problema.
 

shut_down

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
02.01.2007
Poruke
344
Poena
28
ali problem je to sto meni bas treba autoplay, a za loop znam da radi

Koja je svrha ove stranice? Ukoliko je nešto za školu/fakultet onda bi trebalo da objasniš profesoru da je ostao u dvehiljaditim.

Pregledaj malo ovu stranicu: https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/Media/Autoplay_guide
Automatically starting the playback of audio (or videos with audio tracks) immediately upon page load can be an unwelcome surprise to users.

Takođe takoge kao što su <font> i <b> nisam koristio ni pre 8-9 godina.

Evo ti malo i štiva oko <font> taga: https://www.geeksforgeeks.org/html-font-size-attribute/
Kaže: The <font> size attribute is not supported by HTML 5.
 

Vuk19

Flash Drive
Učlanjen(a)
06.02.2022
Poruke
37
Poena
6
Nije ni za skolu ni za fakultet, licni projekat. Znam da su font i b stare opcije, valjda se sad koristi paragraf, al ja koristim html jos odavno, znam neke osnovne funkcije, tako da sam ja ocigledno ostao u 2000-tim. No nije ni bitno sa obzirom da su blokirali autoplay.
 

Baby Yoda

Flash Drive
Učlanjen(a)
06.05.2022
Poruke
30
Poena
8
bas to

e evo uspeo sam, hvala
i jos jedno pitanje, kako da dodam background audio i da se pusta u loop, ja sam ovako uradio, ali radi samo na internet exploreru, pa ne znam kad uzmem domen i hosting ako neko udje preko chrome, mozzila itd da li ce da mu radiPogledajte prilog 343005

Autoplay radi na mozili, edgu i starom chromu, ali ne i novom. Blokirali su autoplay.
 

Vuk19

Flash Drive
Učlanjen(a)
06.02.2022
Poruke
37
Poena
6

Firefox blocks all media with sound from playing automatically, by default.
pa znam, i to mi se bas ne svidja
Možeš li mi pokazati kod koji koristiš?
najnoviju verziju firefoxa, ako za to pitas
 

Baby Yoda

Flash Drive
Učlanjen(a)
06.05.2022
Poruke
30
Poena
8
pa znam, i to mi se bas ne svidja

najnoviju verziju firefoxa, ako za to pitas
Kažem kod. HTML. Ali kao što reče shut_down, mozilla je to onemogućila, baš kao i chrome. Kao soluciju, ljudi stave video, a zatim ga saktiju kroz CSS. Ima tu trikova.
 

Vuk19

Flash Drive
Učlanjen(a)
06.02.2022
Poruke
37
Poena
6
pa dobro mogu konvertovati mp3 u video, ali kako da stavim video, pa da ga sakrijem. znam video da stavim, al ne znam kako da ga sakrijem
 

Baby Yoda

Flash Drive
Učlanjen(a)
06.05.2022
Poruke
30
Poena
8
staviš ID za taj element i u CSS dodaš:
CSS:
#video_id {
    display:none;
}
 

Vuk19

Flash Drive
Učlanjen(a)
06.02.2022
Poruke
37
Poena
6
ne radi, probao sam i sa class elementom.
ovako sam ja to uradio.
 

Prilozi

  • css.PNG
    css.PNG
    1.2 KB · Pregleda: 11
  • html.PNG
    html.PNG
    2.3 KB · Pregleda: 13

Baby Yoda

Flash Drive
Učlanjen(a)
06.05.2022
Poruke
30
Poena
8
Ovo je generalno pravilo kada se autoplay moguć:

Autoplay availability

As a general rule, you can assume that media will be allowed to autoplay only if at least one of the following is true:
  • The audio is muted or its volume is set to 0
  • The user has interacted with the site (by clicking, tapping, pressing keys, etc.)
  • If the site has been allowlisted; this may happen either automatically if the browser determines that the user engages with media frequently, or manually through preferences or other user interface features
  • If the autoplay feature policy is used to grant autoplay support to an <iframe> and its document.
Otherwise, the playback will likely be blocked. The exact situations that result in blocking, and the specifics of how sites become allowlisted vary from browser to browser, but the above are good guidelines to go by.


Videh i na drugim web sajtovima da imaju muziku koju ne mogu aktivirati na autoplay, već korisnik mora kliknuti na ikonicu da bi pokrenuo datu muziku. Nisam siguran kako to da uradiš. Nekada je moglo, sada se čini da se mora naći zaobilazni način.
 

shut_down

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
02.01.2007
Poruke
344
Poena
28
A generalno su upravu. Npr. neko stavi Vendi na autoplay, a tebi zvučnici ostali na 100%. Kako bi ste se vi osećali u tom slučaju? :)
 

Baby Yoda

Flash Drive
Učlanjen(a)
06.05.2022
Poruke
30
Poena
8
A generalno su upravu. Npr. neko stavi Vendi na autoplay, a tebi zvučnici ostali na 100%. Kako bi ste se vi osećali u tom slučaju? :)
Upravo tako. Dobro je što su to onemogućili. Zamisli foru da posetiš sajt, pojačani ti zvučnici dok slušaš muziku i odjednom, neko iz šale stavio porn sounds, i tebi cela soba odzvanja. Ne opra te ni Dunav ni Sava posle. :D
 

shut_down

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
02.01.2007
Poruke
344
Poena
28
Kad smo već započeli ovu temu kopkalo me da li može na neki način da se izvede. :)

Pokušao sam on scroll preko JS da aktiviram play za audio. Ali se dobija ovaj error:
Uncaught (in promise) DOMException: play() failed because the user didn't interact with the document first. https://goo.gl/xX8pDD

Korisnik mora recimo prvo bar jednom kliknuti mišem bilo gde kako bi bilo moguće da se pokrene audio preko JS-a. Ne radi on scroll, to sam takođe probao.

Probaj ovaj kod, kada ga otvoriš klikni bilo gde mišem i trebalo bi da krene pesma:

Kod:
<!DOCTYPE html>
<html lang="en">

<head>
  <meta charset="UTF-8">
  <meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge">
  <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0">
  <title>Sound test</title>
</head>

<body>

  <div style="height: 300vh;">
    <audio src="https://www.soundhelix.com/examples/mp3/SoundHelix-Song-1.mp3" id="sound"></audio>
  </div>
  <script src="https://code.jquery.com/jquery-3.6.0.min.js" integrity="sha256-/xUj+3OJU5yExlq6GSYGSHk7tPXikynS7ogEvDej/m4=" crossorigin="anonymous"></script>
  <script>
    window.addEventListener('load', function (event) {
      var audioElm = $('#sound').get(0);
      var playing = true;
      document.body.addEventListener("click", function (evt) {
        if (playing === true) {
          console.log(playing);
          audioElm.play();
          playing = false;
        }

      });
    });
  </script>
</body>

</html>
 

Baby Yoda

Flash Drive
Učlanjen(a)
06.05.2022
Poruke
30
Poena
8
Kad smo već započeli ovu temu kopkalo me da li može na neki način da se izvede. :)

Pokušao sam on scroll preko JS da aktiviram play za audio. Ali se dobija ovaj error:
Uncaught (in promise) DOMException: play() failed because the user didn't interact with the document first. https://goo.gl/xX8pDD

Korisnik mora recimo prvo bar jednom kliknuti mišem bilo gde kako bi bilo moguće da se pokrene audio preko JS-a. Ne radi on scroll, to sam takođe probao.

Probaj ovaj kod, kada ga otvoriš klikni bilo gde mišem i trebalo bi da krene pesma:

Kod:
<!DOCTYPE html>
<html lang="en">

<head>
  <meta charset="UTF-8">
  <meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge">
  <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0">
  <title>Sound test</title>
</head>

<body>

  <div style="height: 300vh;">
    <audio src="https://www.soundhelix.com/examples/mp3/SoundHelix-Song-1.mp3" id="sound"></audio>
  </div>
  <script src="https://code.jquery.com/jquery-3.6.0.min.js" integrity="sha256-/xUj+3OJU5yExlq6GSYGSHk7tPXikynS7ogEvDej/m4=" crossorigin="anonymous"></script>
  <script>
    window.addEventListener('load', function (event) {
      var audioElm = $('#sound').get(0);
      var playing = true;
      document.body.addEventListener("click", function (evt) {
        if (playing === true) {
          console.log(playing);
          audioElm.play();
          playing = false;
        }

      });
    });
  </script>
</body>

</html>

Može i ovako da napiše skraćeno. S tim što sam koristio promise kako ne bi izbacivao u konzoli grešku da se fajl još uvek nije load. Naravno, iako je pointermove event, mora doći do interakcije sa stranicom klikom, da se pokaže da si u fokusu na stranicu.

HTML:
<!DOCTYPE html>
<head></head>
<body>
   <audio  src="audio_file_name.mp3" id="sound"></audio>
   <script src="https://code.jquery.com/jquery-3.6.0.min.js" integrity="sha256-/xUj+3OJU5yExlq6GSYGSHk7tPXikynS7ogEvDej/m4=" crossorigin="anonymous"></script>
   <script>
      window.addEventListener('pointermove', function (event) {
      
          let audioElm = $('#sound').get(0);
      
          let playPromise = audioElm.play();
      
           if (playPromise !== undefined) {
              playPromise.then(_ => {}).catch(error => {});
              }   
      });
      
   </script>
</body>
</html>
 
Vrh Dno