Šta je novo?

"Back to the Mac" event, 20.10.2010.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja trolujem a na forumu ne postoji tema vezana za apple u kojo moze nesto da se prica:)

Evo ja ne gasim ni desktop ni macbook, koristim iskljucivo sleep i nemam nikakve probleme sa usporavanjem. A kada jednom butujem u win jer moram, ne moze da prodje a da me nesto ne zeza.

Zato je smeshno uopste pricati o takvim stvarima na OS X gde je 99% korisnika na windowsu.

Ovo je potpuno ista prica kada mi vlasnik Golfa kaze kako je Toyota krsh jer su povukli kolicinu zbog nekog problrma, a njemu majstor najbolji prijatelj.

Pokusaj za promenu bar malo da citas postove drugih umesto sto napamet stancujes svoje. 99% dana ja sam ili u iOS-u ili u Mac OS-u, Windows vidim samo na slikama :) Govorim iz svog iskustva o realnom problemu koji imam a ocito nisam jedini. A posto se ovde prica o mogucem novom sistemu, ja iskazujem svoje nade.

Stoga nemoj da prdis bezveze, citaj malo sta pise :)

U pravu su kutija i yooyo, dešava se usporavanje mašine, samo je pitanje ko, kad, kako, zašto i zbog čega u datom trenutku osjeti.

Ja još uvijek na poslu imam hackintosh 10.5.6 sa 6GB RAM-a, Q8200 (6x400), nV8600GT 256MB, i 4x250GB AAKS koji nisu u RAID-u. Nakon 80 i nekog dana, swap fajl je bio 45GB. Sve što sam ostavio da radi, radilo je malo usporeno prvi dan nakon povratka sa godišnjeg (20 dana sveukupno), ništa nije puklo, ništa nije smrzlo... Sve je bilo tu i sve je radilo. Ponavljam, radilo.

Da, taj prvi dan je bio malo trom, vidjelo se sjeckanje prozora u Expose-u, trebalo je malo vremena da se nešto pokrene ili ugasi, ali treba imati na umu da je swap bio 45GB!

Jednostavan Log out, pa Log in je riješio ove probleme i mašina je radila, bila korišćena za svakodnevni rad (Office, CS paket, Win + IE + Visio, plus još standardne Mac aplikacije i aplikacije za remote kontrolu) - još nekih 30 i neki dan. Tek onda je pao restart. ;)

Davno sam pročitao da OS X ima problem sa leak-om memorije i da je uvijek gladan memorije. Od prvog dana početka razmišljanja na temu OS X mašine ovo mi ne silazi kao potencijalni problem iz glave... Ja sam toga svjestan. Siguran sam da je u stanju da potroši i svih 32GB RAM-a koliko sada može da se uglavi u MacPro. Potpisujem. Samo postoji razlika u načinu funkcionisanja mašine i udobnosti u radi na toj mašini, čak i kada je sav RAM potrošen...

Poslednja izmena:
meni se ne desava usporenje, ali mi obavezno jednom u nekoliko dana (ni jedan program se nikad ne gasi, samo spustim ekran i ode u sleep kad nisam tu) zabode osx i trazi da force quit-ujem safari jer je ostao bez memorije. kad to uradim, upalim ponovo safari i nastavim gde sam stao.

yooyo je davno rekao svoj stav i pre nego sto je video iPad: da se apple zeznuo sto nije stavio Mac OS X na isti.
ne treba biti nuklearni naucnik da bi to skapirao... al lepo kazem... probaj iPad, pa tjes videti i sam da svakako nije za ozbiljniji rad... doduse, ne moras ni da probas, ne postoji ozbiljna firma u svetu koja tje ozbiljne tablete zameniti za iPad, prvenstveno zbog sf...

EDIT: da ne izvalcimo sada izjave tipa: "necu nikada koristiti misa jer necu da me masina smatra za idijota" :D iz prvog threada o iPadu ;)
ovo ne kapiram...

osakacen iOS - kako da ne ;)
nisam ni ocekivao smisleniji odgovor :d

Sto se tice usporenja ja nisam primetio nista... a AIR prakticno ne gasim... na iMacu takodje nisam primetio, mada se on gasi redovno...

ne treba biti nuklearni naucnik da bi to skapirao... al lepo kazem... probaj iPad, pa tjes videti i sam da svakako nije za ozbiljniji rad... doduse, ne moras ni da probas, ne postoji ozbiljna firma u svetu koja tje ozbiljne tablete zameniti za iPad, prvenstveno zbog sf...

dobio sam ipad par dana pre kutije... mislim u maju...

u redu je ako mislite da je fail sto iPad nema full desktop os.

aj sad se malo vrati u 2001. i reci mi sta je bio problem sa TabletPC konceptom ili sa ovim HP Slateom:

HP Slate video shows all that's wrong with Windows 7 on tablets link

u redu je. iOS na iPadu je FAIL... :bottle:

EDIT: imas iPad, zakljucanu temu, tamo ces naci moje misljenje a i da yooyo nikada nece kupiti iPad :D

ovo ne kapiram...
to je svojevremeno neko na Sezamu, od PCjevaca, rekao za mis i GUI...
kako je DOS super a kako je WIMP krsh i kako to nece koristiti.
(nesto nalik ovoj tvrdnji da je fail sto iPad nema desktop OS...)

http://retrospec.sgn.net/users/tomcat/yu/magshow.php?auto=&page=40&all=RA_90_06

Poslednja izmena:
U koje vreme (normalno pa pa nashki) ce biti sutra event i oce li kao poslednji put biti live stream?

Za stream se ne zna, event počinje u 10 AM Pacific Time, mi smo osam sati unapred, što će reći u 18h po našem.

Prilično je čudno zašto Apple nije oglasio taj događaj na svom sajtu. Pretpostavljam da nemaju nameru da ga drže u tajnosti pošto su ipak pozvali Engadget (da su hteli tajnost uslovili bi im da ne pričaju ako hoće da prisustvuju)

Odgledao event, nisam zanemeo ali mi se svidja ono sto su pokazali. FaceTime preko svake Mac masine je super opcija. Novi iLife ce lepo doci, koristim ponekad iPhoto i svidjaju mi se svi novi albumi itd. tako da ce porodica uzivati u novim featureima uskoro (moram kevi da opravdam zato sto mi je dala 1k okupatorskih za iMac :p).

Drago mi je sto nece donositi touch tehnologiju u Mac masine, zaista bi bilo nepotrebno i neprakticno, ali mi se svidja integracija tehnologija iz iOS u OSX.
AppStore ne toliko (iz ociglednih razloga stanja nase zemlje), koliko Mission Control i reorganizacija prozora. Vrlo bi mi lepo legla onakva podela po ekranima i folderima, kad mi nesto treba za rad tj. zabavu uvek znam gde je i cao. Mozda malo manje gesturs-a, licno ne koristim uvek Magic Mouse ali cenim da ce moci i bez toga da se prodje, opet to je stvar licnog ukusa.

Opet su lepo saslusali feedback korisnika, implementirali tacno ono sto je potrebno i nista vise i sasvim sam siguran da ce Lion postici uspeh svojih mackastih predaka :)

MacBook Air me je oduševio. Nema više magnetnih diskova, jeftiniji je, rezolucija displeja da ne može biti bolja. Sjajno.

Mene iskreno ništa nije oduševilo! Novi iLife nije nešto posebno doneo, Lion takođe, novi Air je OK, ali opet ništa specijalno.

Novi AIR je hit :) upravo ono sto sam zeleo su stavili :)

uh, dugo nisam bio ovako odusevljen nekim proizvodom :))

Mene iskreno ništa nije oduševilo! Novi iLife nije nešto posebno doneo, Lion takođe, novi Air je OK, ali opet ništa specijalno.

takodje, air jako skup, ilife malo izmenjen samo, sa fancy efektima, Lion mi se svideo, mada sam ocekivao da spomenu neke core izmene, ne samo eye candy stvari, nadam se novim vestima uskoro o lion-u :smash:

Super sto su smanjili airu cenu, takodje mi se svidja ubacivanje flesh memorije, tako da bi sigurno razmisljao da uzimam ako bi skupio kesha do nove godine :D

I sta bi sa novim lionom? Nisam stigao da odgledam ceo keynote, i sad mi nije jasno sta su sve uradili sa tom novom verzijom OSX-a?
Ljudi, ovaj mba izgleda stvarno prelepo, ali koja je stvarno upotrebna vrednost takvog uredjaja, mislim na ovaj od 13 inca? Mislim, ja sam vec rekao da bih uvek pre za te pare kupio macbook pro, jer se po hardveru ne mogu porediti. Takodje nije nista puno deblji od ovog najtanjeg laptopa na svetu. Jedina je intresantan ovaj air od 11", on nije nesto puno veci od iPada, a naravno da se OSX ne moze porediti sa iOS-om. On je otprilike debljine i velicine A4 sveske, znaci bez problema ide u ranac. Za nekog ko je stalno "na nogama" ovaj air je best buy.

Poslednja izmena:
Što se tiče OS-a, rečeno je samo da će doživeti malo jači facelifting. Ni reči o poboljšanjima na nivou kernela, file system-a itd, tako da do leta ostaje dosta prostora za nagađanja.
O MBA šta reći. Imajući u vidu da ovaj računar "troši" C2D procesore a ne Atom, ima i te kako dosta toga da ponudi.
Jedini problem koji je bio vezan (više nije) uz MBA je upotreba onog 4200 rpm magnetnog diska u ranijim verzijama, i to je bio čist mazohisam koristiti.
Evo sad je i ram moguće povećati na 4GB što je također veliki plus.
Mislim da se u ovom trenutku od računara ovolike debljine više i ne može očekivati. Objektivno.

Poslednja izmena od urednika:
MBA je jako lepo odradjen i po pitanju performansi, a i po pitanju izgleda, baterija drzi cak i do 7 sati :).

Pošto sam prosečan Srbin (dobro imam Mac ali nemam auto) od iLife-a koristim samo iPhoto za prosto skladištenje fotografija tako da meni neće nešto koristiti nove stvari, ali lepo je videti. Onakav softver samo Apple može da napravi.

Nisam baš presrećan oko App Store-a. Koliko sam razumeo ovo je samo još jedan način za nabavljanje Mac aplikacija. I kad se jednom kupi može da se skida kolko oćeš puta na mašine koje korisnik poseduje što i nije tako loše. Leči razne probleme koje stvara posedovanje više računara i korišćenje isključivo legalnog softvera.

Mision Control koliko vidim inegriše Spaces i Expose, a aplikacijama koje rade u full screen modu dodeljuje svoj "space", što je i logično. Samo me brine da nisu natrpali previše na ekran pa da ne bude teže za brzo snalaženje. OK je na onom velikom ekranu, ali kako će biti na manjem.

Novi Air je stvarno super. Vidim da su poslušali silan hejt i stavili još jedan USB, a i čitač kartica pride što je iznenađujuće. E sad samo čekamo da izađu nove MacBook i MacBook Pro 13-ice sa 1440x900 ekranom.

Za 11,6 inčni se vidi da je u pitanju Apple-ov netbook, ali koji po performansama, dizajnu i tankoći bije sve ostale netbook-ove. Samo mi je žao što su stavili rezoluciju 1366x768, to jest što su spustili vertikalnu ispod 800. Zadnji Mac sa tom vertikalnom rezolucijom je bio iBook. Mac OS X je zahtevniji od Win-a po pitanju vertikalne rezolucije, ali ipak to je veća rezolucija od većine netbook-ova. Ostaje da se vidi u praksi.

I opet šteta što nije nađen izlaz iz problema koji Intel pravi zabranjivanjem nVidiji da pravi čipsetove sa integrisanom grafikom za Core i procesore i siledžijskim monopolizovanjem tržišta integruša svojom procesorskom grafikom. A nVidia je pre Intela napravila čipset sa NB-om i SB-om u jednom čipu, a i sa dodatom grafikom (9400m koji je Apple uzeo) što je Apple-u omogućilo da pređe na Unibody dizajn koji je tanji i ima veću bateriju jer je matična ploča smanjena.

iLife 11 me je i vise nego odusevio. Do sada se nisam nesto preterano bavio imovie-om i garage bendom (iako mi je muzika hobi), ali planiram da se ozbiljnije posvetim video i music editingom (ako se moze tako reci :D) kad nabavim novi iLife. Ovo su samo neke novine Liona i ne mora da znaci da se nece promeniti GUI, do juna ima jos dosta vremena i verovatno nisu hteli da izvade sve keceve iz rukava za jedan event. I pitam se koliko to ljudi radi u apple-u i ko kordinise svim tim poslovima? Na svaka dva meseca imaju keynote na kojima predstavljaju nove uredjaje i nov softver.

Japanska organizacija i efikasnost :d

Pa ja mislim da japancima, evo npr. Soniju, fali jedan lider kao sto je Stiv Jobs. Ne mogu da zamislim sta bi Stiv Jobs uradio sa sonijevim resursima i potencijalom.

features_ports_left20101020.jpg

features_ports_right20101020.jpg

pretece me Fedayn :d

Facetime for mac :)
Ako ovo izadje i za win, cao Skype :) Odlican potez!

IMovie je dobio super dopune kao i iPhoto. Znam da mnogi ne vole kako ovi programi funkcionisu ali meni odgovara. Od kad sam kupio mac-a sva muzika (i profi projekti), slike i dokumenti su mi sortirani po deafultu u osx-u i ovi programi zaista rade za sve pare. Bas mi se svidjaju nove opcije tako da uskoro nabavljam svoju kopiju. 50e je sica za ovo.
Launch Pad ce biti - the shit :) Fantasticna zamena za spring folder i sl. u dock-u.
Mission control je takodje zgodna opcija.

Uglavnom, jedva cekam :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno