Šta je novo?

"Back to the Mac" event, 20.10.2010.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Switch

Slavan
Učlanjen(a)
10.03.2008
Poena
350
mainimage.jpg

Ocekuje se predstavljanje novog Mac OS 10.7 i neki novi iMac modeli sa upgradeovanim hardverom.

http://www.engadget.com/2010/10/13/a...be-there-live/

Tesko da ce predstaviti novi iMac jer su sadasnji modeli relativno skoro izasli.

Ja se nadam novom OS-u i MacBook Air-u :)

Biće sneak preview za novi OS X - Leo (što se i vidi na slici), a od hardvera pretpostavljam možda novi Air i to je to.
Ipak, mislim da je ovaj happening skrojen za novi OS, eventualno iWork - ipak je prošlo dosta vremena i iLife, možda.
Ostalo na zimu, posle praznika.

Izgleda da ce se novi zvati Lion :d

Ode preko 300 :D
Pitam se gde ce se zaustaviti.

Prilozi

• Screen shot 2010-10-14 at 19.45.20.png
    Screen shot 2010-10-14 at 19.45.20.png
    55.5 KB · Pregleda: 149
Off:

Šta se dešava sa Googlom? Da ih Oracle možda ne planira kupiti? :D

Prilozi

• Screen shot 2010-10-15 at 19.58.55.png
    Screen shot 2010-10-15 at 19.58.55.png
    66.2 KB · Pregleda: 90
Bilo bi lepo kad bi malo redizajnirali OSX, da nam ovi ne govore kako nam je graficki interfejs star deset godina.

Radili su na redizajnu tokom godina. Ja sam dizajner pa sam obracao posebnu paznju :) Samo Snow Leopard koliko znam nije doneo izmene. I pored toga, daleko je bolji dizajn interfejsa u odnosu na Windows.

2010. je za njih godina velikih promena (biggest leap since iphone 2g ), tako da bi bio pun pogodak pri kraju godine da izbace neki totalno redizajniran OSX.
Naravno da je bolji dizajn od Win-a, ono je kao ikebana nakiceno i sareno.

Windows Vista/7 dizajn GUI-a mi je ruzan. Cini mi se da su mogli mnogo bolje da urade dizajn prozora, glass efekat i sl.

Ja najvise ocekujem MacBook Air. Na macurumors.com kazu da ce mozda biti jeftiniji nego pre.

Taj macbook air je jedina jobsova umotvorina koju ne bih nikada posedovao. Za te pare lepo kupis macbook pro, sta ce ti air? To ti je ipad sa tastaturom i nista vise.

MacBook Pro cu najverovatnije kupiti za posao, dok mi je Air potajna zelja :D Imao sam Dell X1 12" i od tada sam zavoleo te male racunare. Mozes ih nositi svuda, a OS X mi je ipak jos uvek koristniji od iOS-a.

Ja se potajno nadam da će prestati sa pravljenjem plastičnog MacBook-a i da 13-inčnom Pro-u pasti cena na 999 $ (ali ako bude tako onda nema svrhe da se cela linija zove MacBook Pro, verovatno se nebi odrekli "Pro" sufiksa već bi ga možda skinuli sa 13" modela).

MacBook Pro cu najverovatnije kupiti za posao, dok mi je Air potajna zelja :D Imao sam Dell X1 12" i od tada sam zavoleo te male racunare. Mozes ih nositi svuda, a OS X mi je ipak jos uvek koristniji od iOS-a.

poshto sam i ja kolega dizajner recu cu ti neshto:
klijenti se prosto "lepe" za moj Macbook na prezentacijama :D

Engadget je objavio fotografiju za koju se misli (vrlo osnovano) da je prototip novog MacBook Air-a. Prema veličini komponenata veličina je ista kao ranije (13,3 inča), ali zato novi Air izgleda ima više portova (osim jednog USB-a i Mini DisplayPort-a ima još jedan, verovatno USB) a i čitač kartica. Čini se da je veličina matične ploče povečana (moguće da je nađen izlaz iz problema sa Intelom i integrisanom grafikom drugih proizvođača), ali zato više nema standardnog hard diska. Njega je zamenio SSD u obliku ploče veličine RAM modula koja je stavljena u slot na matičnoj. RAM je ostao zajemljen za matičnu kao ranije.

Nadajmo se da če biti predstavljen na predstojećem događaju.

macbook-air-leak-02-big.jpg

Moze da se desi da predstave 2 modela: od 11.6" i 13.3"

Bilo bi lepo kad bi malo redizajnirali OSX, da nam ovi ne govore kako nam je graficki interfejs star deset godina.

Топла вода може само једном да се измисли, дакле од овога врло вероватно нема ништа. Као неко ко се мало озбиљније позабавио овим проблемом могу да кажем да ми се чини да ће овде све остати као је и било до сада. Можда окрену дугмиће по вертикали ко са iTunes-ом и можда евентуално направе прозоре у некој другој сивој нијанси и то је то. Сумњам да ће вратити тродимензионалност прозорима на начин како је то било одрађено у тигру (мада никад се не зна јер многим старим Apple корисницима се ово свидело).

Windows Vista/7 dizajn GUI-a mi je ruzan. Cini mi se da su mogli mnogo bolje da urade dizajn prozora, glass efekat i sl.

Windows је кичерица у дизајну. Лично мислим да би им стаклићи као материјал изгледали питко само у једној варијанти, а она подразумва прозор комплетно стаклен као на овом мом примеру доле. Што се тиче практичне стране оваквог једног прозора, то је већ друга прича...

Prilozi

• My_OS___preview_by_vladimir0523.jpg
    My_OS___preview_by_vladimir0523.jpg
    199.3 KB · Pregleda: 82
Poslednja izmena:
Windows је кичерица у дизајну. Лично мислим да би им стаклићи као материјал изгледали питко само у једној варијанти, а она подразумва прозор комплетно стаклен као на овом мом примеру доле. Што се тиче практичне стране оваквог једног прозора, то је већ друга прича...

Po meni je "staklo" trebalo biti "tanje" i belje (kao u tvom primeru). Cini mi se da dizajner(i) Windows-a nisu bili kompulsivno-opsesivni u dovoljnoj meri :D Ili je Stiv Balmer doneo odluku o izgledu :)

Ajd ti objasni kolegama sa foruma da je windows kicerica. :D Trazice ti detaljno objasnjenje zasto je kicerica i zasto ti se ne svidja.

Pojavile su se nove glasine da bi novi Air od 13,3" mogao da dobije ekran rezolucije 1440x900.

Ovo ima osnova. Ako bi izbacili Air od 11,6" stvarno ne bi smeli da mu stave ekran rezolucije manje od 1280x800 (1024x640 je stvarno očajna rezolucija za Mac OS X), a ne bi bilo lepo da imaju u ponudi dve veličine ekrana sa istom rezolucijom. Tada bi mogli da ubace BTO ili standardno 1440x900 za 13 inčnu ponudu.

Već su stavili BTO 1680x1050 za 15-icu. Bilo bi super da postoji 13-ica sa rezolucijom 1440x900. Ja sam nekoliko puta do sada došao u situaciju (a biće takvih situacija još više) kad sam poželeo veću rezolucju od 1280x800.

samo da bude 11,6 pa nek stave koju otje rezoluciju... samo sto laganije...

Poenta je da je mobilan i da mozes sa njim da odradis prakticno sve a da ti ne predstavlja problem da ga poneses... takodje, kada poneses AIR na poslovni sastanak netjes ispasti neozbiljan, naprotiv...

Ako mislis na to zasto uzeti AIR a ne neki drugi MacBook odgovor je jednostavan jer AIR je druga kategorija koju niko ne kupuje kao osnovni racunar...

Bilo bi lepo da srede performanse sistema i one memory leak-ove jer cim ostavis SL nekoliko dana da trci, posle nekog vremena nenormalno uspori pa mora restart. To je opste poznati problem jos od Leoparda.

Sto se interfejsa tice, mogli bi da unesu malo zivosti u njega, onako sav siv ponekad deluje sumorno.

Bilo bi lepo da srede performanse sistema i one memory leak-ove jer cim ostavis SL nekoliko dana da trci, posle nekog vremena nenormalno uspori pa mora restart. To je opste poznati problem jos od Leoparda.

Sto se interfejsa tice, mogli bi da unesu malo zivosti u njega, onako sav siv ponekad deluje sumorno.

Konkretno evo ga (macbook :))4 dana "online", ne shtuca uopshte... Normalno, svi do jednog update-a instalirani, pobrisan junk i slicno, shto kaze, vodim racuna o sistemu...

Istina da kad podignem sistem ima oko 3GB memorije free, posle sva ta memorija "ode" i ostane free 100-inak MB, ali ne shteka mashina shto je najbitnije, a poznato je bar tebi da linux (unix) funkcionishe po tom principu da sve trpa u istu ;)

:wave:

Ma kakvi, SL puca ko lud, non stop :d:d

Ne znam odakle ti ovo sa "curenjem" memorije i štucanjem Leoprada. Meni kokretno radi evo već 7 dana i nema da štuca, ustvari, uopšte ni ne primećujem neke promene u radu OS-a, sve radi krajnje normalno.
Nisam nigde ni čitao o "opšte poznatom problemu", daj neki link da vidim o čemu se radi.
A što se tiče "unošenja živosti" u interfejz, što se mene tiče ne mora da "živne", dovoljno mi je živahan ovako, mislim, za rad, šareniš mi nije potreban, kome treba neka menja teme i ikone (ima i pod OS X-om ovog softvera) ili neka ide na Win 7.
OS X SL je GLAVNI razlog zašto sam kupio i ostao na Apple hardveru, a kako stvari stoje biće to i ubuduće.

Топла вода може само једном да се измисли, дакле од овога врло вероватно нема ништа. Као неко ко се мало озбиљније позабавио овим проблемом могу да кажем да ми се чини да ће овде све остати као је и било до сада.

već neko vreme se spominju i multitouch iMacovi... osim toga Jobs je rekao da će sledeća generacija iMAcova doneti do sada najveće unapređenje! ;)

to bi bilo interesantno videti u Apple izvedbi - M$ je već uveliko prikazao nultitouch PCjeve sa Vistom...

btw meni se često dešava da Macovi rade po mesec i više dana bez gašenja i rade najnormalnije - ono što hoće da ubije sistem je Safari sa 50tak sajtova, često mi se dešava da posle gašenja ovakvog safarija računar radi 3x bolje... :)

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno