Šta je novo?

Hardver B760 ploča za i5-13500

• Začetnik teme Začetnik teme Shobe
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Shobe

Čuven
Učlanjen(a)
16.09.2005
Poena
630
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i5-12400 & Be Quiet Shadow Rock 3
Matična ploča
MSI MAG B760 TOMAHAWK WIFI DDR4
RAM
Kingston 2x16GB DDR4 3200MHz
GPU
Gigabyte GeForce RTX 4070 SUPER GAMING OC
Storage
Kingston KC3000 NVMe 512GB + 2TB, Lexar NM790 2TB, Samsung 870 EVO 2TB, HDD Toshiba 3TB
Zvuk
Logitech Z533, JBL Tune 570 BT
PSU
Be Quiet Straight Power 11 850W Platinum
Kućište
Be Quiet Pure Base 500 FX
Monitor
Lenovo L27q-30
Miš & tastatura
Logitech M650L & Logitech MX Keys
Mobilni telefon
iPhone 17 256GB
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
S kojom od ovih ploca je najbolje upariti i5 13500 procesor (i DDR4 memoriju) tako da se izvuce neki maksimum iz njega i da su pouzdane? Pre svega mislim na VRM kvalitet i heatsinkove, audio kvalitet, itd (a sad vidim da je i LAN potencijalno problematican), posto s tim stvarima nisam najbolje upoznat, a vidim da se cesto spominju. Kako prepoznati kvalitetnu plocu? Prelistao sam temu o B660 plocama i znam da su ove B760 manja nadogradnja na iste, ali opet nisam siguran.. Jedino sto sam skontao da se u Gigabajt ploce bas nema puno poverenja 😀 Znam da je Mortar verzija MSI ploce, kao i Tomahawk (ali je ta dosta skuplja) hvaljena, ali nje (za sada barem) nema u DDR4 verziji. Ovo su te neke ploce od interesa (mozda je ovo i za "Sta da kupim" podforum, al..):

1. MSI PRO B760-P WIFI DDR4 (oko 185e)
2. MSI Pro B760M-A WiFi (oko 205e)
3. Asus Tuf Gaming B760-plus Wifi (oko 210e)
4. Asus Prime B760m-a Wifi(oko 185/210e )
5. Gigabyte B760M GAMING X AX (oko 170e)

mod: izdvojeno iz ove teme

Poslednja izmena od urednika:
Vec sam pitao ranije, ali moze li savet u vezi ovih ploca? Koju biste uzeli i zasto? Da li je broj faza (8, 12) bitan da se izvuce max power limit iz ovog procesora ili da li se isti limit podjednako lako podesava na MSI i Gigabajt plocama? Da li je takodje moguce odraditi undervolt podjednako na ovim plocama? Takodje, da li su heatsinkovi podjednako dobri? (Ne znam ni kako se to odredjuje). Da li ovaj core boost na MSI ploci dodano "overklokuje" procesor ili je on samo deo power limit price? Mozda glupa pitanja, ali sam za te stvari tek od skora cuo, pa ih ne poznajem bas najbolje. Zahvaljujem se unapred 🙂

Au, kao za mene poručeno 🙂 Hvala ti puno, Sasa.

@Shobe @sasa022
Iskreno jedina poenta B760 ploca je kad su slicno u ceni ili nize od B660 (sto je slucaj u Americi, i delimicno Nemackoj). Razlike i dodaci nisu toliko opipljivi u praksi. Kod nas i Madjara je kompletno obrnuto, i MAG B660M Bazooka DDR4 kosta 150 eur.

Zakljucak da je B760 Mortar najeftinija ploca koja ima dobre konektore i sve mi je sumnjiv, nisam ispratio za B760, ali provericu koliko je to tacno dok budemo rucao/vecerao xD

A jedine razlike od B660M Bazooka u odnosu na B760M Mortar su USB-C eksterni i interni, PCI-E 5.0 za graficku i bolja VRM sekcija. VRM sekcija nebitna osim za overclock monstruma. za PCI-E 5.0 se absolutno ne slazem sa sta je Bozza rekao u snimku, kompletno je nebitan. Grafickim kartama ama bas nista ne koristi brza magistrala. a za 1080p i 1440p, nikad nece ni koristiti ni za 5 godina ni za 7 godina.

Ono sto jeste neki vid moguceg future-proofing-a, da ima maticna podrske za PCI-E 5.0 SSD-ove, B760 Mortar nema, sto je tuzno, ...

Sto padne na 80 eur doplatu za novi Mortar za USB-C externi i brzi USB-C interni (kojeg ima na staroj Bazooki), da li vredi toliko ?, to je na korisniku da proceni, ali gledajuci koliko su realno razlike u ceni izmedju slicnih B660 i b760 ploca, cene novih tek treba da se primire.

A Bazooka B660M koja ima dobru cenu, steta je ne iskoristiti i ne kupiti je, eventualno samo mozda nije bio stigao dovoljno da moze undervolt nove 13000 serije, ali iskreno 13500, nema potrebe cackati.

Sa druge strane moram da pohvalih benchmark za izbor procesora, u poredjenju sa nepotrebnim 13600 koji je PCaxe izabrao

Poslednja izmena:
Hvala ti na opsirnom komentaru 🙂 U principu, nemam nista protiv ni B660 ploca, ali onda bih morao da fleshujem bios, sto opet zahteva neku doplatu kod trgovca (ne zna tacno koliko). S druge starne, ovih Bazuka nema u domacim prodavnicama? A koliko vidim i nije neka razlika u ceni izmedju B660 i B760 ploca? Ako sve te stavke nisu nesto bitne ni za future proof ni za max snagu procesora, ok mi je da uzmem i Gaming X AX Gigabajtovu plocu, obizrom da je 5000 jeftinija, a pride ima i jedan vise m.2 slot.

(a sad vidim da je i LAN potencijalno problematican
Vecina ovih ploca nema inferioran Intel LAN, nego Realtek, pa je te strane ok

Gledam sad jedina razlika izmedju MSI Mortar i Asus TUF je sporiji interni USB-C, a jeftinija je 3200 din Asus. Ako bi hteo novo B760 mislim da je Asus bolji izbor, osim ako ne ides po izgledu, meni Mortar lepse izgleda xD

B760M bazooka nije izasla, a stare B660M ima jos u B*Grou* prodavnici za ~150 eur

B760M Gaming X AX jedino to nema USB-C ako ti to igra neku ulogu

Doduse tek sad primetih da ides na Wireless tako da tu bazooka otpada nazalost,

Ja sam slep, tek sad videh da ima B760 velika sa Wireless za ~19000 din xD, to je dobra cena.

Poslednja izmena:
Ja sam slep, tek sad videh da ima B760 velika sa Wireless za ~19000 din xD, to je dobra cena.
Nisam siguran na koju tacno mislis?
Pa ustvari da, B760 bih i zbog Realtek LANa uzeo, a wireless bih uzeo eto da mi se nadje 😀 Nija a must, ali mozda ce mi zatrebati ponekad. I meni je MORTAR najlepsa 😀 Zapravo i ova MSI Pro mi deluje dobro, jedino sto me nervira sto ima onaj PS2 prikljucak pozadi 😀 I sto se mislim da mozda Gigabajtova i ova Mortar imaju bolje hladnjake od nje, ali ne znam da li je razlika tolika da moze ikako da utice na performanse i5 13500-ce.

Poslednja izmena:
I sto se mislim da mozda Gigabajtova i ova Mortar imaju bolje hladnjake od nje, ali ne znam da li je razlika tolika da moze ikako da utice na performanse i5 13500-ce.
najverovatnije ne, racunajuci koji su VRM ispod, i kako su B660 radile (B760 su bas slicne)
Nisam siguran na koju tacno mislis?
Gigabyte B760 GAMING X AX DDR4
Zapravo i ova MSI Pro mi deluje dobro, jedino sto me nervira sto ima onaj PS2 prikljucak pozadi 😀
Da, Pro P je super, ima skoro sve kao i skuplje ploce, ima usb-c

Takodje zaboravih da spomenem, neces se usreciti sa zvukom, zvuk na plocama je zavrsen, premalo ljudi ga koristi, pa se niko vise ne fokusira toliko na njega, osim da reklamiraju na skupim plocama. Svi korisnici se okrecu ka DAC/AMP eksternim preko usb-a. Bilo za sluske bilo za stereo, bilo za 2.1 ili cak 5.1 zvuk

Poslednja izmena:
Takodje zaboravih da spomenem, neces se usreciti sa zvukom, zvuk na plocama je zavrsen, premalo ljudi ga koristi, pa se niko vise ne fokusira toliko na njega, osim da reklamiraju na skupim plocama. Svi korisnici se okrecu ka DAC/AMP eksternim preko usb-a. Bilo za sluske bilo za stereo, bilo za 2.1 ili cak 5.1 zvuk
Iskreno, u ovo se bas ne razumem (ne znam ni sta je DAC/AMP i da to moze jos preko USBa 😀). Jel za to imas neki predlog? Ako je zvuk podjednako dobar kao na maticnim od pre 10 godina (kao sto ja imam trenutno), bice ok. Ne planiram masinu za neki ozbiljan posao (eventualno programiranje, mada mi za sada za to sluzi laptop), pogotovo ne za obradu multimedije.

Poslednja izmena:
Iskreno, u ovo se bas ne razumem (ne znam ni sta je DAC/AMP i da to moze jos preko USBa 😀). Jel za to imas neki predlog? Ako je zvuk podjednako dobar kao na maticnim od pre 10 godina (kao sto ja imam trenutno), bice ok. Ne planiram masinu za neki ozbiljan posao (eventualno programiranje, mada mi za sada za to sluzi laptop), pogotovo ne za obradu multimedije.
Imamo temu za dac/amp ovde: https://forum.benchmark.rs/threads/pojacala-za-slusalice.243386/page-21

Zvuk na novim pločama je generalno ok. Ako ti zvuk sa nove matične bude čudan, kasnije dokupiš uređaj po potrebi.
Iskreno, po meni još jedan 'hobi' koji će ti stvoriti rupu u džepu (ali jeste lepo poboljšanje kad zaista imaš potrebu za tim).

Nazad
Vrh Dno