Šta je novo?

B&O surround

BitrAtE

Moderator
Urednik
Super Moderator
Učlanjen(a)
24.08.2003
Poena
1,085
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 7800X3D @ DeepCool LT520 WH
Matična ploča
Gigabyte B650M AORUS ELITE AX ICE
RAM
32GB (2x16GB) Kingston FURY Renegade DDR5 RGB DDR5-6000 CL32-38-38 @1.35V
GPU
GIGABYTE RTX 5080 AERO OC SFF
Storage
Kingston KC3000 2TB + KC3000 1TB /
Zvuk
Edifier S880DB MKII / Edifier T5 Sub @ AudioQuest DragonFly Black / Asus ROG Delta II Wireless
PSU
NZXT C1200 Gold ATX 3.1
Kućište
Fractal Design Pop Mini Air White TG Clear
Monitor
Asus ROG Swift OLED PG32UCDM
Miš & tastatura
Asus ROG Strix Scope II 96 Wireless Gaming + ASUS ROG Harpe Ace Aim Lab Edition @ Razer Pro Glide XXL
Ostale periferije
C1 55" & PS5 & Q990B
Mobilni telefon
Honor Magic7 Pro
Pametni uređaji
Huawei GT2 Pro, GT5...
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
Mislio sam postojećim Beolab 8000 dodati još jedan par zvučnika koji bi služili kao zadnji, surround - Beolab 6000. U konsultaciji sa Stivom (fantastičan lik) sa https://soundsheavenly.com/ sam skapirao da to mogu da ostvarim na više načina, jedan su sa onim preskupim B&O hubovima (otpala varijanta odmah), dok je druga varijanta da uzmem neki AV sa preamp socketima? Postoji i treća varijanta, ubedljivo najjeftinija sa ovim USB DAC-om koji bi išao na računar ali mi nije rješenje jer koliko vidim onda mi TV gubi zvuk (do sada na Beolab 8000 je TV bio izvor zvuka) i ne bih mogao pojačavati/smanjivati zvuk daljinskim tako da i to otpada bez ako nemate neko rješenje tu?

Da preformulišem ako sam bio konfuzan, koja je najjeftinija varijanta da ostvarim surround zvuk između dva para B&O zvučnika, pretpostavljam da risiveri sa preamp izlazima nisu jefini ?

da li želiš pravi surronud zvuk, iz višekanalnog izvora, tj diskretno snimljenog multi-channel medija (Blu Ray, SACD...) ?
Ili želiš da u isto vreme puštaš stereo zvučni zapis sa dva para (A i B), zvučnika ?
ili eventualno želiš da iz dva stereo sistema, puštaš Quadraphonic (4.0) downmix , sa npr. BluRay izvora koji je snimljen u recimo 7.1.2 ch?

Pravi dolby surround, što se sadržaja tiče gledam isključivo remuxe pa bili 4K ili 1080p.

Za muziku bi kao i do sada koristio stereo front

Данас долби суроунд подразумева атмос... Ако ти треба ав пре про или авр са пре оут, реци ново или половно. Имаш на КП неколико решења, зависно колико модеран желиш уређај.

najpre definišimo pojmove.

*dolby surround v1 je nastao 1982 godine, njegove blagodati smo uživali kroz filmove "brejkdens" i "vatrene ulice", u bioskopima Dom Sindikata, Zvezda, i Partizan.
*nakon njega je uveden dolby prologic 1987, prvi 4.0 diskretni zvuk, dva kanala napred, centar i zadnji mono kanal
*2000 godine stiže Dolby Prologic II, prvi koji može da stereo signal u realnom vremenu upmixuje u 5.1 zvuk. Naslušali smo ga se otkao se DVD pojavio.
*2014 godine se pojavljuje Dolby Surround v2 , ali sada kao nešto potpuno drugačije, a pod starim imenom ,
a to je novi Upmix sistem, koji standardne signale šalje na Dolby Atmos sposoban AVR. Tako da ga čujemo "in all atmos glory"

Sa druge strane ulice imamo Surround Sound, različite načine reprodukcije zvuka, snimljenog u više kanala, a puštanog sa više zvučnika
trenutno su u opticaju konfiguracije od home-theater 5.1 za AC3 itd, preko 7.1.4 , pa do bioskopskih "true" Dolby Atmos 11.1.4, i Hamasaki 22.2 standarda.

Dakle, nije zlato sve što sija, a ni dolbi sve što prija.

Ako hoćeš da moderan zvučni zapis (a to je diskretni višekanalni zvuk sa BluRay diska ili sa Atmos streama, tj Dolby TrueHD, DTS HD master i Dolby Atmos)
pustiš onako kako to treba da zvuči, biće ti potrebno minimalno 5 zvučnika + sabvufer, dok je za dolbi Atmos minimalna konfiguracija 5+sabvufer+ 2 visinska.
naglašavam minimalna.

Sa 2 puta po dva zvučnika, na dva pojačala, kako si ti naumio, je moguće pustiti DOWNMIX višekanalnog zvuka, koji bi radila zvučna kartica ili preamp
tako da bi 5.1 zvuk bio puštan u 4.0 tehnologiji.

ALI to je budževina, morao bi nezavisno da pališ oba sistema, regulišeš jačine ručno, i to jednostavno ne bi bilo to.
Na stranu što bi ti gospoda Bang i Olufsen, trajno zabranili ulazak u Dansku, i verovatno uveli grube sankcije, za takvo brukanje njihovog izvikanog "bremda"

Jasna mi je definicija Atmosa mada nisam ni razmišljao o njemu, iskreno zamislio sam to kao neki 4.0 sistem koji će mi u filmovima dati veći ugođaj nego recimo stereo sistem, u suštini kao si i opisao Dolby ProLogic II s tim što za sada ne bih imao centralni i woofer (ubacio bih naknadno sigurno, kad budem u mogućnosti)

Btw, u suštini zamislio sam to ovako -

ПроЛоџик служи да два канала развуче на више њих. Није добро решење. Ако желиш суроунд центар је најбитнији звучник за дешавање на екрану.

Tj, za dijalog.
ALI dijalog može da se pošalje downmixom i preko front kanala tako da je izvodljivo.

AV risiveri navedeni u tekstu imaju i pre-out a i Dolby Atmos podršku, tako da ćeš moći da umesto Prologic II, koristiš Dolby Surround v2, (ne onaj iz 1982)
i da upmixuješ stereo (a multichannel downmixuješ) u 4.0 Atmos-like zvuk , (ili 4.1 ,ako dokupiš aktivni sabvufer).

Ipak ćeš morati da za aktivne zvučnike ručno podešavaš jačinu, i da ih gasiš.

A pošto već nameravaš da kupuješ bolji AVR,
Razmisli o prodaji B&O kompleta i kupovini 5.1.2 paketa. Kvalitetnijeg, naravno.

Poslednja izmena:
Централни канал не садржи само говор учесника филма већ комплетно дешавање центра екрана.

e hvala ti što si nam objasnio. šta bi mi bez tebe.

U mom iskustvu ili ides na dobar stereo (imas) ili ides na promisljen surround koji je minimum 5.0. Sve izmedju ce doneti blagi benefit a hiljadu zackoljica sto kaze lepi kolega podesavanja na sve strane, gasi ove zvucnike, one zvucnike, nista nece biti "seamless". Poslednjih godina centar je postao dominantan kanal u surround masterima i nemati ga ili ga virtualizovati, to nije to. Ako bih birao izmedju 4.0 i 3.0, pre bih izabrao 3.0.

Lepi Kokane svaka ti cast, na ovako opsirnom detaljnom, a opet do srzi korisnom da tako kazem predavanju.

Posto je ovo maltene, profesorski nacin opisa i to ne polupokusaj nekog random profesora nego nekog ko poznaje to sto predaje istinski.
Vise si me naucio o vrsti multi channel resenja (za neka stvarno nisam znao) nego mnogi yt kanali zajedno.

Ja kao neko ko je oduvek ,voleo dobar zvuk al predugo vremena ,nisam bio u mogućnosti da znam za pravo značenje reci balansa i kvaliteta a kamoli da ulazem u isti.

Ali i sada kada imam mogućnost, za mene je ipak stereo ,majka pogotovo od kada sam nabavio od skora monitorce Fluid audio C5, koji su sami po sebi nesto malo topliji u sredini spektruma .

A opet analiticni vezani na zendac V2 koji daje nesto najpribližnije analognom pecatu u odnosu na vecinu Solid state resenja nasuprot lampasima ta kombinacija je bolesno dobra .

Nakon godina klasicnijih desktop zvucnika progledao sam slicno kao i kada sam prvi put pre dosta godina presao sa konfekcijskih i generic gaming sluski na nesto vise monitor/hifi modele slusalica i Jos na dobrom izvoru...

Raspisah se bezveze, po običaju ali svakako Jos jednom hvala na trudu verujem da ce mnogima koristiti,koji tice u kuci a ne stanu pa imaju prostora i uslove za pravi surrounda.

Lepo je raspisati se, pogotovo o nečemu tako neuhvatljivom i eteričnom kao zvuk, ili rafiniranije "muzika".

Rekli su mudraci od davnina da se Bog ljudima obraća kroz matematiku i muziku, zato su to dve discipline koje zahtevaju najveći fokus i pažnju.

Kao što Konan iz Varvarina reče "Bogovi su se jednom potukli i na bojnom polju ostavili tajnu čelika.
Mi koji smo je našli nismo ni Bogovi, ni vragovi, već samo ljudi"

...
Nameravao sam da sad razvežem priču i kako volim da se skidam go na javnim mestima, ali
Kosnuh se te ideje... Jer ipak nisam konzumirao toliku količinu alkohola...za tu dozu iskrenog romanticizma...

Poslednja izmena:
Vrh Dno