Šta je novo?

AVR Onkyo HDMI passthrough - standby; grejanje?

biker

Čuven
Učlanjen(a)
20.07.2005
Poena
660
Da li neko zna, da li steti uredjaju kada je na standby, a u podesavanju postavljeno HDMI passthrough...npr ja sam primetio da se AVR prilicno greje, tj ponasa se kao da nije na standby.

Nije pravi stand by kada radi elektronika unutra i trosi 30-40w min. To da li mu steti, pokazace vreme ali ne bi bilo lose neki ventilator na 5V da stavis da izvlaci vazduh.

Hmm, da, tako sam i mislio....radi se o Onkyo TX-NR609 modelu, on vec ima ventilator, ali mi se cini da za ovo ne pali uopste...a siguran sam da mu steti :(

Možda će da zvuči glupavo, koristim kada se kacim preko teamviewer-a na htpc, da mi bude u full hd rezoluciji, a da ne mora avr da mi bude uključen. Veza mi je htpc-hdmi-avr-hdmi-lcd.

Sad pogledah, meni (TX-NR616) je mlak na standby-u, a uključen je prolaz (D3 od SBB-a, ionako većina kanala ima očajan zvuk, ne mora risiver da radi da bi se gledao TV). Koliko mu šteti, ne znam, ali je dok radi primetno topliji.

Meni DVI ide preko adaptera u HDMI na tv, HDMI direktno u AVR a DisplayPort u monitor. Cemu D3 risiver HDMI u AVR? Ionako max salje AC3 za koji je dovoljan spdif?

Ja sam na moj onkyo tx-sr875 stavio dve dvadesetice sa gornje strane da izvlace vruc vazduh i odmah se primeti da je primetno hladniji.Sad i posle 5-6 sati rada je bukvalno samo mlak.Kad nisu bili kuleri na gornjem poklopcu mnogo se grejao.Vezao sam kulere na adapter od 7,5v.Adapter sam ukljucio pozadi u onkyo,zato sto ima uticnicu za jedan dodatni uredjaj i kad upalim avr upale se automatski i kuleri.Probao sam i adapter od 12v na koliko inace i rade kuleri ali su onda mnogo bucni tako da sam na kraju povezao adapter od 7,5v.Evo dve slike kako to izgleda kod mene.
http://imageshack.us/f/9/20130204202204.jpg/

http://imageshack.us/f/208/20130204202347.jpg/
Inace kuleri su sa plavim neonkama dosta jakim pa sam morao malo da im ublazim svetlost.Sada je dosta prihvatljivije.
Inace problem kod onkyo risivera mu je taj sto mu je na gornjoj ploci video procesor u mom slucaju REON procesor koji se mnogo greje.
Drugar je pre dva meseca kupio nov model onkyo 515 avr i takodje se dosta greje tako da je morao da mu sa gornje strane zakaci jednu 12-cu da izvlaci vruc vazduh.

Nisam nesto vican elektronici, ne znam kako bih povezao neki cooler spolja..to su uglavnom prikljucci za komp..

@bojke1 Jesi probao malo da das tim zvucnicima prostora da disu? :) Izvlaci bre one frontove iz coska i sw iz stola. :p Ne igra li ti cela polica kad gledas filmove?

Soba mi je problem.Znam koliko bolje rade frontovi kad se izvuku malo napred jer sam ih probao ali ovo je najvise sto mogu da ih izvucem a da imam funkcionalnost sobe.Ako me razumes.Mozda bih mogao jos jedno 20-cm napred da ih izvucem i to je maksimum.Za sada se polica jos uvek ne raspada :d.
Nadamo se i da nece.I to je jedino mesto za sub gde sam ga mogao smestiti.Sto se tice zvuka ja zadovoljan.Jedino me malo buni setovanje kod onkyo avr-a,ne mogu da mu nadjem i da mu podesim otpor da radi na 8 oma.Nudi mi samo opciju na 4 i 6 oma.A svi zvucnici jbl es90,jbl es25c i es 20 rade na 8 oma.

@bojke1 Jesi probao malo da das tim zvucnicima prostora da disu? :) Izvlaci bre one frontove iz coska i sw iz stola. :p Ne igra li ti cela polica kad gledas filmove?

Pa bitna su samo 2 rezima za pojacalo, da li su 4ohm ili 6+ ohm. Stavis na 6 i to je to.
Preuredjenje cele sobe druga je prica. Licno sam blizinu kompa resio time sto ide duzi hdmi kabl do kucista a onda na drugu stranu isto duzi kabl do monitora a tastatura i mis bezicni.
Optiku sa kompa retko koristim a potrebu za usb sam resio produznim usb kablovima.

Ja bas optiku sa kompa najvise koristim.Imam u kompu zvucnu creative x-fi titanium i iz nje vucem optiku do onkyo risivera.Iz onkyo risivera mi ide hdmi-hdmi kabl od 15 metara firme monoprice do hd projektora benq w700 i tu ide samo slika.To iskljucivo koristim za gledanje hd filmova u dolby digitalu i dts-u sa kompa na projektor tako da mi je bitna optika sa kompa.

Heh... pod optikom sam mislio da retko koristim opticki drive tj dvd. Inace spdif coax mi ide do ext dac iz STX, dok za zvuk iskljucivo hdmi zbog HD audio formata (ne mogu Dolby TrueHD i DTS HD-Master preko spdif).

Stvarno me interesuje, kako da dam napajanje (npr Noctua case cooler-u 120mm) ako ga stavim odozgo na AVR?

Ali bi to značilo da se ne uključuje automatski kada i avr

Što vas to brine uopšte? Nisu valjda retardirani u Onkyo kada su napravili uređaje sa tom opcijom? To što troši malo struje to je okej, ali čisto sumnjam da je više od 5w, on samo prebaci neki relej kada konstatuje HDMI dok je isključen i to je sve.

Neka ga nek je mlak. Ostavite mu samo mesta da se hladi, da ne bude zatvoren sa svih strana i biće sve ok.

Trosi 30-40w u tom "stand by" rezimu a veliki problem je hdmi ploca bez hladjenja, one jacesce crkavaju, a ext fanovi koji izvalce vazduh uspesno resavaju problem.

@gvlada
kazes ext vent. koji izvlaci vazduh....a kada bi se okrenuo da duva unutra, da hladi...tako ne valja?

@garson
eto resenja :) .. ja sam mislio da se to nekako nakaci na avr, pa da se automatski ukljucuje...mada, verovatno i ja hocu mnogo :)

Da bi duvao unutra, efikasno da hladi mora biti na ploci i sa vecim protokom ali javlja se gde ide toplota. Na kucistu najbitniji je zadnji fan, koji izbacuje vazduh. Sto se tice avr, topliji vazduh prirodno ide navise pa fan odozgo samo ubrzava prirodni proces i najefikasnije je resenje koje moze biti necujno.
Varijanta da se fan ukljucuje se avr moze biti jedino ako imas neki usb port na uredjaju.

Imam usb na avr, ali kako od cooler-a napraviti usb cooler? Moj avr je onkyo tx-nr609

Nije losa ideja, ali treba videti koliku jacinu struje maksimalno daje na USB portu. Mislim da USB daje 5V, od 4 pina 2 su data a druge dve su + i -.
To bi moglo da radi samo ako je jacina struje dovoljna da potera ventilator.

Auuuuu, pa nije valjda da cu morati i unimer da kupim :D

Drugar je kupio onkyo model 515 pre dva meseca i posto se dosta greje vezao je jedan kuler chieftec 12-cu pozadi na usb i radi bez problema.Upali se kuler kad se upali risiver.
Mislim da nece biti problem da se na ovaj nacin spoji kuler sa risiverom.

Nije losa ideja, ali treba videti koliku jacinu struje maksimalno daje na USB portu. Mislim da USB daje 5V, od 4 pina 2 su data a druge dve su + i -.
To bi moglo da radi samo ako je jacina struje dovoljna da potera ventilator.

Daj samo pitaj drugara kako je napravio usb cooler...

EDIT: VIdeo sam, nista lakse :)
Jos samo da se odlucim koji cooler da uzmem, mislio sam Noctua 120mm neki...u svakom slucaju treba sto tisi

Poslednja izmena:
Pa ne moras unimer mozda u spec. AVRa pise koliko daje na USB portu.
Kupis USB kabl, izvuces potrebne zice i spojis kuler, nista lakse.

Uzmi Arctic Cooling neki, na 5V su jako tihi a imaju solidne performanse i kvalitetan motor.

Ja sam zviznuo dve dvadesetice cooler master.Zlu ne trebalo.:d
Mada mislim da bi mi posao zavrzila i jedna dvadesetica.Postavio sam link par postova iznad.Mogu reci da bar kod mene zavrsava posao.Dok nisam stavio kulere da izvlace vazduh onkyo tx-sr875 je posle sat vremena rada pa malo je reci bio vreo_Od kako sam stavio kulere sad je mlak i posle koriscenja od 5-6 sati.

Vrh Dno