Šta je novo?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa nema izracunato za svet bas zbog toga sto si ti reko : nemaju podatke o svetskim zemljama kolko se gde prikazivao i kada ...

Pa bas ti podaci su problem ... znaci ne treba niko da se bavi time to je prost racun ... e sad to sto podaci nisu dostupni je druga stvar ;)

a ono sto su izracunali za ameriku je opet glupost jer ko sto magick rekao koriste samo korigovnu ifnlaciju cena bioskospke karte a treba uzeti u obzir mnoge druge bitnije paramtere.

Pa to ti kazem, sami podaci i zemljama predstavljaju problem. Jednostavno ili su u nekim arhivama kompanija, ali je najverovatnije da i ne postoje. Dakle kad se imaju detaljni podaci, koje god izracunavanje je prosto.

A slazem se sa magick-om i ostalima u vezi ove imdb box office ludnice. It`s useless.

Alo ljudi! Prvo... taj problem sa korekcijom za vrednost ulaznice, na koji ukazuje weasel je realan. Preciznu cifru za ceo svet pak ne može niko da izračuna i to ne samo zato što je isuviše komplikovano nego i zato što ne postoji dovoljno podataka (neki distributeri su slali samo lovu, ali ne i statistiku).

Da bi ste makar naslutili kako je i koliko komplikovano izvršiti potrebnu korekciju za Severnu Ameriku, pogledajte objašnjenje u dnu ove stranice.

Ali kada smo već tako pedantni i uzimamo u obzir sve te faktore... kako da se ne osvrnemo i na povećanje populacije, ali i sunovtar bioskopa! Kao što rekoh, ne samo što neki filmski klasici imaju više decenija prednosti, već takvu gledanost danas ne bi ni oni sami postigli.

Edit: Dok ja ovo isčukah vi se već ispričaste. :D

Poslednja izmena:
Pa u pr0n penziji mogao bi da naucis brzo kucanje...:d

@magick

a sta cemo da radimo sa zaradom od prodatih dvd-a, bd-a, prava tv stanica, ja ocekujem da ce Avatar da zgrne ogromnu lovu i kad izadje iz bioskopa, era 3d tv-a tek pocinje, a Avatar ce biti pravi test za isprobavanje istih
E vidiš odlično pitanje. Ja mislim da je to pak uključeno u ove cifre, za novije filmove, ali nisam siguran.

Pa ne... Evo za Novu godinu su na TV-u pustili Prohujalo sa vihorom... da li je to uvećalo zaradu tog filma za $0.02 ili kol'ko već? Mislim, jeste... ali je pitanje da li se to iskazuje na tim listama i za koje vreme. :trust:

Ista priča i za Titanik, Ratove zvezda, Avatar... Babmi... :D

Pa u pr0n penziji mogao bi da naucis brzo kucanje...:d
Ma... trokira mi tastatura, a nemam para za drugu jer štedim za bioskop. :d

Poslednja izmena:
A da ne pominjemo problematiku americke adjusted top list. Mi smo se svi uhvatili za boxofficemojo adjusted top lisu i zaradu prohujalo sa vihorom od 1.485 milijardi $. Medjutim na raznim sajtovima se mogu naci razlicito izracunate top liste. Evo linka ka slicnom sajtu http://www.the-numbers.com/movies/records/ , koji nema podatke za prohujalo sa vihoro, posto prate zarade od 1977. godine. Na ovoj top listi npr. starwars ima zaradu oko 140 miliona manju nego na boxofficemojo listi. http://www.boxofficemojo.com/about/adjuster.htm - na ovom linku mozete naci celo objasnjenje oko toga koliko je to tacno i kako se dobijaju ove vrednosti, i gde mogu da nastanu greske. Pa ako je kod dva razlicita racunanja doslo do razlike od 140 miliona za starwars koji se pojavio pre 30 i kusur godina i imao 1 ili 2 re-release-a, zamislite onda kolika je greska moguca za film koji se pojavio pre 70 godina i imao 10-tak re-release-a. Cene bioskopskih karata karata na kojima je bazirana ova "nauka" su prosecne cene za tu godinu. Pazite sad koliko tu moze da bude gresaka. Razlika u ceni na pocetku i na kraju godine, razlika u ceni u razlicitim sredinama (sigurno nije ista cena u nekim selima i u Los Angelesu ili New Yorku). Ako se tu pogresi samo za recimo 0.03$, za film iz 1939 godine, koji je recimo tada zaradio 20 miliona dolara, razlika, je ovakva: 7.35$ (dasnasnja pros.cena)/0.23$=31.96*20.000.000=639.2000.000$ adjusted. E sad ako dodje do greske 0.03$ onda je racunica 7.35/0.26*20.000.000=565.4000.000$. Dakle ni malo zanemarljiva razlika. Naravno ova razlika moze da bude u + ili - smeru u odnosu na onu vrednost dobijenu sa racunanjem u odnosu na prosecnu cenu karte. Sad zamislite kakve greske za 10 bioskopskih re-release-a, od kojih je zadnji bio 1998. Zanimljivo je da na onoj listi koju sam linkovao, sto je film "mladji" to je razlika manja u odnosu na boxofficemojo listu, tj. manja je greska, sto je i logicno, jer takve male pogreske, ostavljaju manji trag na kracim vremenskim distancama. Tako da ni ovu http://www.boxofficemojo.com/alltime/adjusted.htm listu ne treba shvatiti zdravo za gotovo. Ovo je dakle problematika koja se resava u dva sloja: u prvom je problem statisticke prirode, a u drugom ekonomske. Pa zamislite sad kad se na sve ovo gore doda i cinjenica da cene bioskopskih karata kroz istoriju nisu pratile inflaciju. Mogu samo reci - mission imposible. I da se ne bi zamajavali istorijom, cak i ako uzmemo lasicinu racunicu od 2.97 bill.$, kao tacnu za adjusted vrednosti prohujalo sa vihorom za world wide, mislim da ce do kraja aprila taj film opet pasti na 2. mesto, i da cemo konacno sa sigurnoscu moci da tvrdimo koji je film zaradio najvise.

Poslednja izmena:
... Pa zamislite sad kad se na sve ovo gore doda i cinjenica da cene bioskopskih karata kroz istoriju nisu pratile inflaciju. Mogu samo reci - mission imposible. I da se ne bi zamajavali istorijom, cak i ako uzmemo lasicinu racunicu od 2.97 bill.$, kao tacnu za adjusted vrednosti prohujalo sa vihorom za world wide, mislim da ce do kraja aprila taj film opet pasti na 2. mesto, i da cemo konacno sa sigurnoscu moci da tvrdimo koji je film zaradio najvise.
Problem je u tome što se to neće promeniti do aprila... a onda će još Kameron da izbaci 3D verziju Titanika... A na kraju... čak i da Avatar prestigne sve filmove i po zaradi i po posećenosti (nema šanse)... opet bi smo imali problem sa sagledamo veličinu takvog uspeha, jer 150 miliona gledalaca u bioskopu 70-ih i 150 miliona gledalaca danas nisu isto.

Nego... manite se te gluposti. Avatar je već bajata vest. Imam nešto bolje za flame war! Ja mislim da Tim Barton zaslužuje da bude ispred Verbinskog, a svakako i ispred onog retarda Majkla Beja. :D

Haha, de nadje Tim Bartona, ja ga obozavam:) Ma ta lista je skroz bezveze. Na njoj su u vrhu neki reditelji koje su studiji angazovali da im odrade posao, po njihovom nacrtu. Znaci svaka rediteljeva individualnost je maltene iskljucena. I ti filmovi bi sa skoro svakim rediteljem ostvarili slicnu zaradu.To je slucaj sa Piratima sa Kariba, Spajdermenom i sl. Upravo je Spajdermen dobar primer: cim je Sam Raimi pozeleo nesto sam da uradi, marsirali su ga, i angazovali Marc Webb-a, koji ce ni kriv ni duzan da se posle nove Spajdermen trilogije vrtoglavo popne na toj listi. Naravno da reditelj treba da ima odredjeni kvalitet, ali znas sta sam hteo da kazem:)

Kad vec rekoste Spiderman, po meni su sva 3 dela bila promasaj, ali interesantna je ta stvar sto je to bio stari Kameronov projekat koji je napisan ali nista na kraju nije bilo od njega. Ipak nekako mi je Raimi covek sa specificnim stilom za horore i slabo se snalazi van svoje oblasti.

Kamerona su odbili jer je njegova vizija Spajdermena bila mnogo mracna i previse nasilna, tako da su uzeli Raimija. Ni meni se nije svidela cela trilogija. Mozda mi je ovaj treci bio za nijansu bolji od predhodna dva, ali sve u svemu truba. Kanim se vec mesec dana da pogledam 500 days of Summer, koji je rezirao gore pomenuti Marc Webb, ali nikako da se odlucim:)

Avatar je već bajata vest. Imam nešto bolje za flame war! Ja mislim da Tim Barton zaslužuje da bude ispred Verbinskog, a svakako i ispred onog retarda Majkla Beja. :D

Kao sto i uvek biva...najbolji u svom poslu u kapitalizmu su uvek pri dnu lestvice, isto je i sa Hollywood-om...Friedkin i Carpenter su majka za celu listu.

I da se ne bi zamajavali istorijom, cak i ako uzmemo lasicinu racunicu od 2.97 bill.$, kao tacnu za adjusted vrednosti prohujalo sa vihorom za world wide, mislim da ce do kraja aprila taj film opet pasti na 2. mesto, i da cemo konacno sa sigurnoscu moci da tvrdimo koji je film zaradio najvise.

MOja racunica ne moze da bude tacna ali ni odstupanje ne moze da bude znacajno veliko ..
i naravno da se liste razlikuju jker postoji 100 apsekta koji se ukljucuju u pricu ...

jedno od lsita je napravio jedan od najvecnih ekonomsita i na rpvom mestu po svetskoj zaradi je GOne with the Wind americku zaradu je racuno , svetksu nije mogao ali je mogo da zakljuci da ne odstupa bitno i da navede da je gone with the wind najvise zaraido i na svetu ... meni je to dovoljno

a ovo modjo mojo liste sam samo uzeo jer su pominajjne od pocetka rasprave

Ne sumnjam ja da je taj ekonomista kojeg si pominjao dobar strlcnjak. Ali ako on i bilo ko drugi kaze: ne moze da se izracuna, ali verujte kad vam kazem, ja tako nesto ne mogu da uzmem zdravo za gotovo i da se time rukovodim. Ja ovako racunam: za titanik moze sa velikom dozom sigurnosti da se kaze da je zaradio 2.8-2.9 milijardi u svetu adjusted, posto je skoro prikazivan i to samo jednom, tako da je mogucnost greske u granicama od +-nekoliko desetina miliona $. Ako je po onoj tvojoj racunici baziranoj na boxofficemojo listi gone with the wind zaradio 2.97 milijardi, a videli smo kako je lako da se napravi greska od nekoliko stotina miliona $, to bi vec moglo otici dosta ispod titanika. Da je najvise zaradio u USA to nikad nisam sporio, ali u svetu, to vec ne bih mogao da tvrdim, iz gore navedenog razloga. A kao sto smo vise puta ponavljali ima tu desetine drugih faktora koje bi trebali uzeti u obzir. Pre svega trebalo bi da se racuna samo zarada koju je film zaradio u svom prvoma bioskopskom release-u. Mislim, kako racunati popularnost i gledanost jednog filma kad je jedan deo zarade ostvario od prodaje karata praunucima onih koji su film gledali kad se pojavio.
No, kao sto sam rekao, do kraja aprila ili maja, avatar ce preci 3 bil.$, tako da ce ova diskusija o tome koji je film najvise zaradio, biti sasvim suvisna:)

Poslednja izmena:
E, ajde da se dogovorimo nešto... nema priče o zaradi dok Avatar ne prestigne Jurassic Park na korigovanoj listi. Jel može? :)

Do tada...

No, kao sto sam rekao, do kraja aprila ili maja, avatar ce preci 3 bil.$, tako da ce ova diskusija o tome koji je film najvise zaradio, biti sasvim suvisna:)

Jes kad bi weasel-ova računica bila tačna :)

Still champ is "Gone with the Wind," which grossed $400 million worldwide in 1939, now worth at least $6 trillion in today's dollars.

:d

Izvor

Edit: Oops, sorry magick. Nisam te video :wave:

Poslednja izmena:
Znaci visis na onom forumu? Ccc, nisam ni sumnjao.:D

To bi bilo tačno da je Prohujalo pazario 400 mil 1939 godine... Što nije tačno.

Ma on je 1939-44 zaradio mozda 30-tak miliona, ostalo je zaradio u ostalim re-releasima. Ako je neko racunao da je film toliko zaradio 1939, onda ispada da je svaki stanovnik planete film pogledao po 2 puta. Otud i oni silni trilioni :d:D:d

Poslednja izmena:
Pa vi bre stvarno niste normalni! :wall: I hoćemo li ovako svake nedelje, kako Avatar bude obarao koji rekord?
tired.gif
Manite se gluposti... To je kao da gledate da li je bolji voz na trans-sibirskoj železnici ili francuski TGV na osnovu broja svih prodatih ulaznica, IKADA!
eek.gif
:S:

Imajući u vidu degradaciju bioskopa poslednjih nekoliko dekada, sasvim dovoljan uspeh za Avatar bi bio da dostigne Jurassic Park po posećenosti. Posle toga nema filma mlađeg od 1983. :S: Titanika verovatno neće prestići po posećenosti, a ni zaradi, pogotovo kada se uzme u obzir da Kameron sprema njegov 3D remaster. :)

Jes kad bi weasel-ova računica bila tačna :)

:d

Izvor

Edit: Oops, sorry magick. Nisam te video :wave:

Ta vizlova racunica je jedno 440240240 tačnija od tog linka sto si psotavio :)

sta su oni uzeli 400 miliona i korigovali sa consumer price index-om iz 1939 (iliti na nasem indeksom cena na malo)
jeste on je zaradio 400 miliona samo 1939 godine ni dolar kasnije ... nemam reci za fail...
plus ne znam ni odakle im ti ekonomski podaci jer sa pravim podacime se dobije 6.2 a ne 6

ali dobro ako je tebi to tacnije veruj slobodno u tu mega glupost ali nemoj pominati moju racunicu sa ovakim glupostima :d

nisu sposobnoi pored 1000 sajtova i tolike dostunosti podataka i jeftinih digitrona da kupe kod kineza da izracunaju tako prostu stvar

Poslednja izmena:
Dobro, pošto očigledno nema sanše da se prekine ova no-lajferska rasprava o zaradi filma, onda bih vas zamolio da spekulišete malo o tome koliko je ljudi Avatar skinulo preko p2p i torenta, te kakva je bila konkurencija filmskom i uopšte zabavnom programu te 1939-te... Pa kada se dobraaano vežete u gordijev čvor i pop*čkate, tred će "na opšte zadovoljstvo" biti zatvoren...
rolleyes.gif

Vec su pokusali i to me ne zanima niti me zanima da se ubedjujem koji je uspesniji film niti koji je bolji. Gone With the Wind nisam ni gledao ( jesam verovatno ko klinac) ......Titanik nisam niti cu ikada..

Ali kad je u pitanju cista ekonomska zarada zna se ko je na prvom mestu ako korigujemo samo za index cena na malo. TO je gone with the wind. Ako koristim i neke druge ekonomske faktore tipa : GDP Deflator ,Consumer Bundle , Unskilled Wage , GDP Per Capita Gone with the wind je opet na prvom mestu i to sa mnogo vecom razlikom ....

Ja se ne bih nastavljao sa ovom sto kazes no-lajferskom pricom i vise puta sam prestao ali neki opet zapocinju i pominju moju racunicu i pominju Titanik kao film sa najvecom zaradom...

Ja se ne bih nastavljao sa ovom sto kazes no-lajferskom pricom i vise puta sam prestao ali neki opet zapocinju i pominju moju racunicu i pominju Titanik kao film sa najvecom zaradom...
Pa nemoj onda. Pusti neka pica ko sta hoce, vidis da nece promeniti svoje ubedjenje zato sto im ti tako kazes. I mozes da argumentujes kol'ko hoces kada i CNN objavljuje da je Avatar prestigao Titanik na listi filmova sa najvecom zaradom.
rolleyes.gif

magick : Pa ok je to :) Ja samo navodim da Titanik nikad nije bio na vrhy te liste :) TAko da Avatar nece postati film sa najvecom zaradom ako prestigne Titanik... bas od ovoga je krenula cela rasprava

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno