Šta je novo?

AV1 hardware support

c h e

Čuven
Učlanjen(a)
22.02.2003
Poena
645
Sasvim slučajno sam saznao da Youtube tiho i u pozadini radi na zameni VP9 kodeka sa AV1 kada sam testirao hardware akceleraciju u Firefoxu na nekim 4k/8k klipovima. Primetio sam da se moj stari Intel Core i5-4690K CPU zakucava u određenom broju slučajeva uprkos tome što imam nVidia GTX 1060 koja ima hardversku podršku za dekodovanje VP9, i video sam da su problematični klipovi enkodovani sa AV1 kodekom. Evo kratkog Q&A u vezi ove teme.

Šta je AV1?

AV1 (AOMedia Video 1) je video kodek otvorenog formata nastao 2018. godine kao produkt nekoliko godina rada Alliance for Open Media konzorcijuma sa primarnom namenom isporučivanja optimizovanog internet video streaminga. Karakteriše ga značajno bolja kompresija uz održavanje referentnog kvaliteta u odnosu na VP9 i x264. Tehnički detalji se mogu pogledati na wiki stranici.

Više kompanije je poslednjih godina bar parcijalno uvelo ovaj kodek na svoje platforme, između ostalih Netflix, Amazon, Google (Youtube).

AV1 nije isto što i AVC/AVC1.

Ko su Alliance for Open Media (AOMedia)?

Alliance for Open Media je konzorcijum osnovan 2015. godine sa ciljem da bez naknade definiše i isporuči multimedijalne standarde za moderni web koji ima konstantno rastući udeo streaming videa. Osnivači su 14 firmi i korporacija među kojim se izdvajaju Amazon, Cisco, Google, Intel, Microsoft, Mozilla, Netflix, dok punu listu možete videti na njihovom sajtu.

Prvi rezultat njihovog rada je AV1 kodek stvoren sa ciljem da bude kandidat za standardizovanje streaming videa.

Koji hardver podržava AV1 dekoding?

U svetu grafičkih kartica podrška za AV1 hardverski dekoding trenutno je limitirana na poslednje generacije nVidia (GeForce serije 30) i Radeon (RX serije 6000 - RDNA 2). Stanje u ostatku industrije je šaroliko, a interesantan podatak je da Intel procesori 11-te (Tiger Lake, Rocket Lake) i 12-te generacije (Alder Lake) podržavaju AV1 hw dekoding.

Ni jedan proizvod od nVidia, AMD ili Intel-a trenutno ne podržava hardverski enkoding.

AV1 je takoreći mator kodek (glavna osnova je naslednik VP9-ke) nastao je kao odgovor na sumanuto licenciranje HEVC-a sa kojim se poredi.

ko zna da li će spomenute firme ikada podržavati encoding kad nije podržan za VP9

Poslednja izmena:
Nekako sam uspeo da ne pomenem tu bitnu informaciju u vezi HEVC, hvala. Samo bih dodao da je i paprena cena naknade korišćenja HEVC kodeka ujedno i razlog što je baš malo podržan na web-u. Samo oko ~20% browsera po nekim istraživanjima iz prošle godine su mogla da puštaju taj video format u HTML 5 stranicama, tj jedino Android browser i Safari trenutno imaju zvaničnu podršku (izvor). Rekao bih da zbog toga AV1 ima dobru šansu da preuzme primat.

AV1 je takoreći mator kodek (glavna osnova je naslednik VP9-ke) nastao je kao odgovor na sumanuto licenciranje HEVC-a sa kojim se poredi.

ko zna da li će spomenute firme ikada podržavati encoding kad nije podržan za VP9
Hoće, jer Twitch hoće da uvede 1440p/120fps streaming sa AV1.

Malopre sam isprobao domete dekodiranja AV1 sa novom RX6600 karticom (inpirisala me @SuperStarr tema), i 8K 30 Hz je krajnji domet. 8K 60 Hz nije radio kako treba. Razmišljao sam zbog podrške za AV1 da uzmem i novi Firestick 4K Max, ali daleko je od neophodnog još uvek.

• Like
Reagovanja: uji
U tom smislu, nešto najbliže IoT industriji doneće Mediatek Pentonic 2000, koji je inače prvi SoC za dekodiranje H266 i AV1 formata na 8K i 120Hz, uz to ide podrška za WiFi 6E i 5G mreže.

Mali update posle godinu dana, zanimljivo je da se pomene da trenutno podršku za hardverski encode/decode imaju:
  • nVidia GeForce 40 serija
  • AMD RX 7000 serija
  • Intel Arc

Wiki lista hardvera i podrške za encode/decode: https://en.wikipedia.org/wiki/AV1#Hardware

Nazad
Vrh Dno