Šta je novo?

Auzentech X-Fi Forte 7.1

Accuphase

Moderator
Urednik
Super Moderator
Učlanjen(a)
08.01.2002
Poena
630
Moja oprema  
Laptop
Dell Inspirion 15 Model 3505 (AMD Ryzen 5 3450U, 4C/8T, 512 GB SSD)
Pristup internetu
  1. ADSL
Danas sam švrljao po prodavnici hardvera, i ugledam slučajno na polici zvučnu kartu Auzentech X-Fi Forte 7.1 na sniženju za 50 evra - nekome se iz nekog razloga nije svidela, i vratio je nazad. Regularna cena je 100 evra i više, tako da nisam razmišljao ni trenutka, zgrabio sam je, i pravac na kasu. Imam solidnu zvučnu kartu Creative Audigy 2 ZS, ali je polako gazi vreme, dugo me je verno služila, međutim, pod Windows 7 ne rade neki dodatni programi i moduli kojih je bilo pod Windows XP.

Audigy 2 ZS ima dobar zvuk, dosta bolji od integrisanog Realtek na matičnoj ploči, i poboljšanje se čuje i na zvučnicima računara, a pogotovo na slušalicama.
Ali ovo što pruža X-Fi Forte na izlazu mogu da nazovem samo katapultiranjem u novu dimenziju kvaliteta zvuka, neverovatno i senzacionalno, neopisivi pomak napred u odnosu na Audigy 2 ZS. Očekivao sam promenu na bolje, ali ovoliko me obara s nogu, lutam po folderima sa muzikom, i nasumice biram razne pesme, puno puta se naježim kada ih čujem u sasvim drugom svetlu.

Čitao sam ranije neke testove Auzentech zvučnih karti, sa puno pohvalnih reči o kvalitetu zvuka, jedina konkurencija su im Asus Xonar zvučne. Razmišljao sam i o kupovini nekog boljeg Xonar modela, međutim, Auzentech možda ima par prednosti: osim Creative, jedini su koji imaju podršku za EAX 5.0, i različite profile za slušanje, koji se mogu po želji menjati (film i muzika, igre, snimanje zvuka).
Zvučna ima odličan izlaz za slušalice, veoma jak, mislim da može da pogoni bilo koje slušalice, audioplayer ne pomeram na više od pola jačine, a regulacija jačine u Auzentech je isto tek na pola, rezerve su ogromne, odvrtanjem na više postiže se glasnoća koja bi i polugluvima bila dovoljna.

Zvuk: kristalno čist, lepršav i lak, bez ikakve težine i napora, sa puno nijansi i detalja koje nisam ranije čuo na Audigy 2 ZS. Posebno bih izdvojio reprodukciju glasa i instrumenata, pogotovo u solo pasažima, naježena koža tokom slušanja je skoro zagarantovana.
Bas izuzetne dubine, čistoće i preciznosti, veoma jak, ali nikada napadan, baš kako treba.

Ovako nekako sam zamišljao dobar zvuk, Auzentech je potpuno ispunio i premašio moja očekivanja, i to na prosečnim SONY slušalicama, baciću se narednih u potragu za nekim dobrim modelom srednje (budžet) klase za slušanje muzike.
Odoh da slušam muziku, ova zvučna karta je neverovatno zarazna i vuče stalno da slušam dalje i da se oduševljavam.
Napisao sam ovo pošto sam zaista pod neverovatno dobrim utiskom, i možda će nekom koristiti prilikom kupovine, čini mi se da Auzentech modela nema na domaćem tržištu, ali neko možda može da je nabavi iz inostranstva.

Forte_HS_2_lg.jpg

Poslednja izmena:
Azuentech koristi samo Creativov X-Fi chip, sve ostalo je njihovo.

Super je za te pare ali kada bi je kupovali po punoj ceni, tada bi uvek bilo bolje dodati za Xonar STX ili Audiotrak prodigy 7.1 za još manje para.
Možeš menjati OpAmp za front L/R, ima podnožje. Na njoj je LME4972 koji je izuzetan operacioni, mada ja preferiram malo tamniji zvuk. U svakom slučaju možeš da probaš i neki drugi.

@lepi kokan

Pišeš bezveze u vezi Forte ili čitaš neke plaćene rivjue, ako se malo razumeš u elektroniku, dovoljno je da ih samo pogledaš i prelistaš specifikacije i sve će ti biti jasno.

@taner

mogao bi da pogledaš malo rightmark rezultate u "plaćenom rivjuu" i da vidiš razlike izmedju c-media oxygen i x-fi čipa.

takodje , komponente na forte kartici nikako nisu loše,
a spartanski dizajn ima i m-audio audiophile 2496 , i to joj ništa ne kvari zvuk.

x-fi čip jeste superioran u odnosu na konkurenciju, naravno dobre x-fi kartice ne pravi creative , nego baš auzentech i onkyo .

što se mene lično tiče, ja nikad nisam ni imao ni čuo nijednu dobru karticu, a ovo pišem jer radim za auzentech,
- oni me plaćaju da ih reklamiram .

Super je za te pare ali kada bi je kupovali po punoj ceni, tada bi uvek bilo bolje dodati za Xonar STX ili Audiotrak prodigy 7.1 za još manje para.
Možeš menjati OpAmp za front L/R, ima podnožje. Na njoj je LME4972 koji je izuzetan operacioni, mada ja preferiram malo tamniji zvuk. U svakom slučaju možeš da probaš i neki drugi.

Sada iz ovog ugla gledano (pošto sam je koristio), platio bih je sigurno i 100-120 evra, jer zaista vredi. Pre kupovine sam hteo neku do 100 evra, a tu su upadale Auzentech X-Fi Forte i Asus Xonar DX 7.1, Xonar STX mi je ipak bila malo preskupa.

Ono što me je malo odbijalo od Xonar modela je nit koja se provlaci kroz sve testove i utiske korisnika - malo tanji bas, koji je dosta puniji na Auzentech zvučnim, tako da sam ciljao na neki model od njih. I konačnu prevagu je odnela ova ponuda na koju sam naleteo, veoma lako se moglo desiti prilikom kupovine da upadne i Asus Xonar u korpu.

Operacione za sada neću menjati, pošto sam izuzetno zadovoljan sa zvukom, a zamenu bih možda primetio tek na nekim vrhunskim slušalicama od više stotina evra, koje nemam, a i nemam nameru da u skorije vreme nabavljam neke iz te klase.

BTW, EAX je pocev od Viste obsolete, tako da to i nije neka prednost.

Znam za to, mada se hardverska akceleracija vraća sa Windows 8, a ima i ovaj Creative Alchemy dodatak za EAX pod W7, mada se sa njime još nisam zabavljao, da vidim kako radi. Ovako na prvu ruku utisak iz Skyrim-a je puno bolji sa X-Fi Forte u odnosu na Audigy 2 ZS.

auzenteh forte je far superior od xonar STX kartice, bez obzira što je low profile

Tako nešto, borba na veoma visokom nivou, gde se zaista radi o nijansama, i možda više lični ukus može da odnese prevagu u izboru, nego što to može da se čuje.

X-Fi Forte ima prednost što perfektno gura više frontova odjednom, neverovatan balans između zvuka u igrama, gde se odlično nosi sa Creative zvučnim, u stvari šta nosi, ostavlja ih iza sebe :-devil-: i zvuka za muziku i filmove, gde se ravnopravno bori sa Xonar STX.

Takođe prednost i za Auzentech drajvere u odnosu na Creative, na Audigy 2 ZS nešto dave, instaliraju se pola večnosti, skidaju update, i pola stvari na kraju ne radi. :crash:

A za X-Fi Forte savršeno jednostavno, klik, silent instalacija, čas posla sve gotovo... i radi sve. :smoke:

Opet me uspela fascinirati zvukom na PC zvučnicima, u principu ne slušam preko njih muziku, ali ponekad sedi još neko uz komp, pa rade i zvučnici.

Nije mi jasno kako, ali pravi fantastičnu stereo panoramu, zvučnici jednostavno "nestaju" i ne "čuju" se, zvuk se premešta između njih, i dosta unazad, ovo nikada nisam doživeo sa Realtek onboard ili Audigy 2 ZS. A zvučnici su prilično težak krš. :d - ok, nisu baš oni najjeftiniji plastikaneri, ali daleko od dobrih. A neki bolji mi se ne kupuju, jer je teško dobiti dobar zvuk na PC zvučnicima. Koristim slušalice, ili muzičku liniju.

Poslednja izmena:
Sada iz ovog ugla gledano (pošto sam je koristio), platio bih je sigurno i 100-120 evra, jer zaista vredi. Pre kupovine sam hteo neku do 100 evra, a tu su upadale Auzentech X-Fi Forte i Asus Xonar DX 7.1, Xonar STX mi je ipak bila malo preskupa.

Ono što me je malo odbijalo od Xonar modela je nit koja se provlaci kroz sve testove i utiske korisnika - malo tanji bas, koji je dosta puniji na Auzentech zvučnim, tako da sam ciljao na neki model od njih. I konačnu prevagu je odnela ova ponuda na koju sam naleteo, veoma lako se moglo desiti prilikom kupovine da upadne i Asus Xonar u korpu.

Operacione za sada neću menjati, pošto sam izuzetno zadovoljan sa zvukom, a zamenu bih možda primetio tek na nekim vrhunskim slušalicama od više stotina evra, koje nemam, a i nemam nameru da u skorije vreme nabavljam neke iz te klase.

Znam za to, mada se hardverska akceleracija vraća sa Windows 8, a ima i ovaj Creative Alchemy dodatak za EAX pod W7, mada se sa njime još nisam zabavljao, da vidim kako radi. Ovako na prvu ruku utisak iz Skyrim-a je puno bolji sa X-Fi Forte u odnosu na Audigy 2 ZS.

Tako nešto, borba na veoma visokom nivou, gde se zaista radi o nijansama, i možda više lični ukus može da odnese prevagu u izboru, nego što to može da se čuje.

X-Fi Forte ima prednost što perfektno gura više frontova odjednom, neverovatan balans između zvuka u igrama, gde se odlično nosi sa Creative zvučnim, u stvari šta nosi, ostavlja ih iza sebe :-devil-: i zvuka za muziku i filmove, gde se ravnopravno bori sa Xonar STX.

Takođe prednost i za Auzentech drajvere u odnosu na Creative, na Audigy 2 ZS nešto dave, instaliraju se pola večnosti, skidaju update, i pola stvari na kraju ne radi. :crash:

A za X-Fi Forte savršeno jednostavno, klik, silent instalacija, čas posla sve gotovo... i radi sve. :smoke:

Opet me uspela fascinirati zvukom na PC zvučnicima, u principu ne slušam preko njih muziku, ali ponekad sedi još neko uz komp, pa rade i zvučnici.

Nije mi jasno kako, ali pravi fantastičnu stereo panoramu, zvučnici jednostavno "nestaju" i ne "čuju" se, zvuk se premešta između njih, i dosta unazad, ovo nikada nisam doživeo sa Realtek onboard ili Audigy 2 ZS. A zvučnici su prilično težak krš. :d - ok, nisu baš oni najjeftiniji plastikaneri, ali daleko od dobrih. A neki bolji mi se ne kupuju, jer je teško dobiti dobar zvuk na PC zvučnicima. Koristim slušalice, ili muzičku liniju.

Zvucis kao da te placaju za reklamiranje...

Zvucis kao da te placaju za reklamiranje...

Nemoj da mi kvariš biznis, sklopio sam super dogovor sa Auzentech, meni ide od svakog prodatog primerka u Srbiji po trećina od prodajne cene. :d

Otišlo već par hiljada komada od kako sam napisao poruku, porudžbine samo pljušte.

A sad ozbiljno, što da ne pohvalim proizvod sa kojim sam prezadovoljan, nisam imao tako često prilika u kojima mi neki komad hardvera nabaci kez od uva do uva.

Delimično je tako bilo sa kupovinom prvog dvojezgranog procesora, i mnogo kasnije sa SSD-om. Sve ostale kupovine su bile bez iznenađenja, tj. sa manje-više očekivanim performansama.

Salim se malo :)

Ima negde Auzentech-a kod nas? :)

Ljudi, procitao sam celu ovu temu i sad me nesto kopka...a to je kako se ova kartica pokazuje u odnosu na Creative Sound Blaster Recon3D koja kosta oko 80 evra u Nemackoj ?

Ima li uopste neko iskustva sa Creative Sound Blaster Recon3D kartom ?

Ja pratim par nemačkih foruma, međutim, ništa za sada od testova ili nekih utisaka, niko nije našao neki ozbiljniji test Creative Sound Blaster Recon3D zvučne karte.

Ako naletim na neki link, poslaću ti.

Sudeci po njenim specifikacijama na zvanicnom Creative sajtu radi se o odlicnoj kartici.

Da, ako naletis na neki link posalji mi obavezno, ali na engleskom jeziku posto nemacki mnogo slabo znam.

A sta je to odlicno u specifikacijama? Maksimum je 24bit/96kHz.

Videcemo kako ce se pokazati ova kartica, polako Garson, ne zuri.

x-fi / creative / čip je do sad bio daleko superioran nad c-media oxygen i via-inim rešenjima.

na stranu što creative na svoje kartice / ne znam jedino za titanium / stavlja šljajs komponente /NJM4556 , kineske jamicone koji cure ... /
dok auzentech taj posao odradjuje korektno sa krštenim komponentama, tako da x-fi / emu 20k... / dolazi do svog pravog izražaja.

/zato i moja malenkost još uvek preferira hot-rodovani x-fi od fabričkog xonara stx /

novi najavljeni recon3d je quad-core ( ! ) čip sa procesorskom moći daleko većoj nego što je bio x-fi vs. audigy2.
to je trailblazing tehnologija , koja može da bude samo dobra i nikako drugačija.

pitanje je samo koje će komponente ugradjivati na kartice i koliko će to sve da košta.
/ svi mi znamo da stari audiofili usviravaju čak i kablove i da dobar kabl para vredi , not to mention kondenzatore /

Poslednja izmena:
Kako za sada stoje stvari, neće mi dosaditi uskoro. :)

Jedino šta bih voleo da čujem i uporedim je Asus Xonar Essence ST/STX, mada mislim da bi to bila žestoka borba, gde bi odlučivale nijanse, i nije isključeno da bi možda čak Auzentech izašla kao pobednik iz te borbe (kao što reče lepi kokan u jednoj poruci, fantastični merni rezultati/karakteristike, koji proizilaze iz kvalitetnih ugrađenih komponenata).

Međutim, da bi se čula razlika (ako je ima), potrebne su slušalice od bar 200-300 evra, koje za sada nemam, a takođe i ta karta, koja mi se ne kupuje samo radi poređenja. A od poznanika i prijatelja nema niko nešto bolje (da pozajmim za test), neki su mi rekli i da sam ćaknut kada sam im rekao da hoću da kupim zvučnu u klasi od stotinak evra. :smoke:

Da si rekao da ces potrositi u kafani 100e, ne bi mislili da si caknut. Cudan svet :)

Poslednja izmena:
STX je stereo karta pre svega. X-Fi sa druge strane je multichannel, i tesko mi je da poverujem da prostom promenom opampa dobija karta za stereo bolja od STXa (samo primer dobre stereo karte).
Na stranu sto je kvalitet izrade i delova na STXu za klasu iznad Xfi.

Ja sam imao X-FI Platinum, najbolju u klasi x-fi i kad sam zamenio sa STX-om zvucnici su prosvirali kao ludi! Velika je razlika izmedju najjace x-fi i stx, e sad za auzentech ne mogu da pricam jer je nisam probao ali ne verujem da je bolja od stx za hifi.

imao sam stx . šit je . hotrodded x-fi je keva . / čitaj x-fi sa dobrim opampom i kondovima za power phase . tj. ekjufejz -tvoj auzentek //
http://www.head-fi.org/t/226975/hotrodding-the-x-fi-a-laymans-guide-no-56k
sramota me i da vam pričam kakav sam šit nakačio na bednu xtrememusic... pojeli biste me ...

Ni ja nisam nesto odusevljen STX-om, imao sam je i slusao na MA RX2 + NAD 355, zatim na MX 5021 i na SOLO 6c. Vise sam bio odusevljen X-Fi Titanim + MX 5021 mada te 2 karte nisu za poredjenje nikako ali to je moje subjektivno misljenje + na stranu sto se STX nenormalno GREJE!!! Hoce li neko da uveze te Auzentech karte konacno?

Ja stvarno ne znam kako vam je bolje zvucao x-fi od stx-a na stereo sistemu...Imao sam i ja i solo 6c i 7c, cak i h200 pa je ponovo stx jeo platinum, pogotovu kod losless formata. Na Hifi zvucnicima jedino mi kod igrica bolje zvuci x-fi, sto se tice muzike ne moze da mu pridje stx. Opet sve zavisi sta slusate i kakav zvuk volite, svi mi imamo subjektivna misljenja.

Nazad
Vrh Dno