Šta je novo?

Aux temp.???

X Black

Cenjen
Učlanjen(a)
31.05.2009
Poena
159
Mnogi ne znaju za cega sluzi taj "AUX",sta je to,neka neko objasni.
Samo znam da je na default-u 36-39C,a pri opterecenju,npr. igranje igara,dostigne 55C!

Da li je ovih 55C puno,posto sam vec jednu plocu vratio,GA770MA-UD3,pregrevala se
kao djavo,po default-u 80C za "Severni most"......otisao senzor i ploca je pocela da
brljavi...

Generalno ovde radi sve ok,cisto me interesuje,znanja nikad dosta....
Plocha o kojoj pricam je Biostar 790GXB.

Dosao sam do saznanja da je to temp. napajanja,jel visoka?

AUX ti je temperatura napajanja (nek me neko ispravi ako gresim).Uglavnom se odnosi na napajanje. Sad ovisno koje je napajanje razlikuju se i temperature. Ja imam enermax 525W 82+ I mada mi se desava da preko speedfun pokaze i do 66C mislim da mnogi ti programi baguju. Moje napajanje ima smart kontrol tako da posto ne koristim mnogo zahtevne stvari nikad ne prelazi oko 460 rpm.Inace kada ga pipnem hladno je ,najhladnije od svega u kucistu za razliku od nekih ranijih napajanja gde se na zadnjoj strani usijavalo od ugrevanja.A pro po monitoringa,recimo ovaj asusov probe II je zesce G... jer mi se dogadja da pokaze temperaturu CPU 190 a temperaturu tipa GPU 170 stepeni sto je apsolutno nemoguce lol.Za sada mi je everest apsolutno precizan.Moje misljenje ili da se meni kolju ovi monitorinzi zajedno ili da senzori brljaju. A verujem da ce ti neko strucnije objasniti :)
Pogledaj ove linkve mozda ti bude jasnije:

http://www.techsupportforum.com/har...pu/176932-speedfan-showing-127c-aux-temp.html

A ovde malo objasnjenje o tom pitanju AUX:

"I'm gonna make a guess based on what I'm seeing in that picture. The third temp is often the power supply temp. In the photo it shows the flame next to that temp meaning it's overheating. The picture also shows that you only have +2.74V on your +12V line, which either means 1. the program can't read your sensor correctly, 2. the program is corrupted, 3. your sensor is having issues, or 4. your power supply is frying. Also it is only showing one fan running at 3497 RPM's. That speed, and the fan number would lead me to believe that is your chipset fan, and your CPU fan isn't running or isn't showing. Whatever it all means you have issues. Try downloading Everest Ultimate 2006 trial, and see what kind of sensor reading it shows. Also you may want to post back some specs on this system we're talking about. Mobo make and model, CPU, power supply etc. Some mobo companies have sensors that just aren't compatable with these monitoring programs. Brands like ECS for instance."

Koliko se ja secam, moze da bude ocitavanje necega sto zapravo ni ne postoji tj. los senzor. Ponekada ocitava temp. procesora ili mosfeta ukoliko je to u mogucnosti uopste... A uglavnom je nesto na sta ni ne treba obracati posebnu paznju jer cita gluposti po cefu ili jednostavno laze.
Ne mora da znaci da je napajanje uopste, jer vecina napajanja ni nema senzor za ocitavanje ?
Kada sam imao u svoje vreme GB Odin napajanje koje je imalo software i senzor preko koga se mogla ocitati temp. napajanja. Ta temperatura nije imala veze sa AUX temperaturom. AUX je pokazivao klasicno 100c +.

Pogledaj da li se ta temperatura poklapa sa jos nekim ocitavanjem. Mozda cita CPU ili NB tu ?

Ne bih rekao da je to temperatura napajanja.....

Npr kod mene je speedfan poceo da pokazuje "aux temp" kad sam povezao komp i dvd player.

У мом случају Aux температуру мери сензор који се налази на сред плоче, негде близу PCIe слота и показује температуру самог PCB-a плоче, и колико су навели на асусовој подршци та температура је само генерално показатељ колико је добро решено струјање ваздуха кроз кућиште, а иначе може да буде у пректично - колико хоћеш, ваљда тек на 150 c PCB почиње да мекша.

Тако да најбоље потражиш податке од самог произвођача на неки начин.

Ja sam se vec smorio od monitoringa i jedino sto mogu da zakljucim da senzori na komponentama imaju tresh kvalitet. Ukljucim ujutru comp i graficka mi pokazuje 48 stepeni.Ja restartujem comp a senzor pokazuje 37 stepeni.Pa nek ide dodjavola!

Da stvarno zanima i mene sta je Aux temp(AIDA64-46C) TJ TEMPINO (hardwaremonitor), jer isto daju u stepen oba programa uvek, a TEMPIN1 mi je maticna(30-36C) to sam provalio u AIDI jer sa maticnom je uvek identicna, a TEMPIN2 jos ne mogu da provalim ona je oko 40C. Moguce da je GPUVRM posto je sa njom ja mislim ista provericu.

Provalio sam ovo:

TEMPIN0 je AUX
TEMPIN1 je Maticna
TEMPIN2 je CPU tempe ali ne CORE 1,2,3,4 nego prva ako gledamo AIDA64.
A TEMPIN0 kada se pogleda pod Volteira je GPUVRM. Potpuno su iste i u AIDI64 I U Hardwaremonitoru i kako se promeni jedna promeni se i druga. Ovo je meni posle igranja Kane&Lynch sat vremena jos sam bio u igri ali sam izsao da izmerim.
Jedino ne umem da izmerim tem meorije i ne znam sta je to AUX uopste. Napajanje to mi je nekako najverovatnije ili neka temp u kucistu ali to manje verovatno.

http://imgur.com/Re40s

http://imgur.com/YQMID

Ali vama je su i scorevi u 3d vantage koliki i klokujete zato su vam i ctemp vece. Ja cu klokovati tek kada kupim H50 a ni tada necu odmah. Sta ce mi sada da mi radi i na -20 na ko zna koliko Ghz kada je dovoljno i ovo za igranje bilo cega. Zbog 3d Vantage boli me uvo nek mi score bude i 1000 dok ja igram sve na 1920 aax8 mi aix16 sve na max

Poslednja izmena:
Pre par dobrih godina sam sa prijateljem na njegov poziv išao par dana u lokalnu firmu tačnije direkciju na par spratova gde su svi kompovi bili brand name izem ga sad da li je Dell ili IBM,sećam se da su bili ležeći uglavnom.
Pošto su svi bili prepuni prašine od par godina skupljanja i par desetina komada su se sami isključivali posle recimo 15-20 min rada pri rasturanju primetim par kablova koja nisu bila na mom kompu :)
Kablovi tipa CaseSwith i jos jedan koji je imao cudan kraj,kao neka sonda.Pogledam priklučak na matičnoj i pored njega piše AUX.
Pošto su svi bili proc sa pasivnim hlađenjem i protok vazduha bio redukovan prašinom AUX senzor je pri registraciji veće temperature od propisane isključivao mašine.Posle izduvavanja sve radilo ok

Imao sam više kofiguracija i meni je AUX uvek meren 0°c.Sećam se da sam na nekoj prethodnoj matičnoj imao AUX priključak od 2 pina,pretpostavljam da je to

Poslednja izmena:
Sada kada sam stavio vent na vrh kucista danas 2 komada AUX je opao za 5 stepeni.
Bio je 45-46 sada je 40-41.

Nazad
Vrh Dno